Inrikes

Inga tydliga bevis för sämre förlossningsvård

Sverige håller toppklass internationellt när det gäller vård vid graviditet och förlossning. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Många gravida är oroliga efter larmen om barnmorskebrist och förlossningskris. Men när ny statistik om förlossningar nu presenteras finns det inget som tyder på att vården försämrats.
– Det här är medicinska utfall hos mor och barn och i dem kan vi inte se några negativa trender, säger förlossningsläkaren Anna Sandström.
PREMIUM

BB-krisen har under senhösten uppmärksammats stort. Dåliga arbetsförhållanden har fått barnmorskor att kollektivt säga upp sig i protest, och kvinnor som väntar på att föda har uttryckt oro för personalbrist och otillräcklig omvårdnad.

Nu presenterar Socialstyrelsen sin årliga statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda. I den finns inga handfasta bevis för att kvaliteten på vården sjunkit.

Några exempel:

* Allvarliga bristningar fortsätter att minska. I snitt drabbas nu 2,5 procent av alla kvinnor som föder barn, vilket är den lägsta siffran sedan toppen på kurvan år 2004.

* Det är inte fler barn som dör i magen, snarare syns en trend åt att andelen går ner.

* Den neonatala dödligheten (att ett barn dör under sina första 27 dygn) ligger stabilt. Siffran har varierat mellan 1,3–1,7 per 1 000 levande födda de senaste tio åren.

* Andelen akuta kejsarsnitt bland förstföderskor har minskat något över tid.

"Väldigt hög nivå"

Anna Sandström är förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och föredragande läkare på Socialstyrelsen:

– Siffrorna som presenteras i år talar inte för att de medicinska utfallen i förlossningsvården har försämrats. Vi erbjuder fortfarande en väldigt hög nivå ur ett medicinskt perspektiv, säger hon.

Statistiken sträcker sig dock bara till 2020 och eventuella trender efter det fångas därmed inte upp.

– Men vi ser inte några trender som pekar i negativ riktning, säger Anna Sandström.

Därmed inte sagt att barnmorskornas larm är ogrundat.

– Det kan vara andra parametrar och variabler vi behöver bedöma när det gäller förlossningsvårdens organisation och barnmorskornas situation, säger Anna Sandström.

Nyfödda mår sämre

I statistiken finns också en tendens till att nyförlösta barn mår sämre. Andelen med låga apgar-poäng har de senaste tio åren ökat från 1,3 till 1,7 per 1 000 nyfödda. Apgar är en poängskala som visar hur barnet mår precis efter förlossningen, där så höga poäng som möjligt är önskvärt.

Tidigare har även en rapport från Socialstyrelsen visat att fler mammor måste återinskrivas på sjukhus efter förlossningen, vilket tros vara ett resultat av att vårdtiden på sjukhus för nyförlösta mammor kortats kraftigt de senaste decennierna. I dag ligger den på under två dygn för de som fött barn på naturlig väg. Några sjukhus har en vårdtid på bara 6–12 timmar om inga komplikationer finns.

– Får kvinnan en infektion, högt blodtryck eller så de närmaste dagarna efter en förlossning och hon fortfarande ligger inne diagnosticerar man den då, annars kommer man in när man har symptom. Det är inte säkert att det bästa är att ligga kvar länge på en avdelning, utan jag skulle säga att det viktigaste av allt är tillgänglighet till vård och stöd efter en förlossning, säger Anna Sandström.

Fler sätts igång

Att allvarliga bristningar minskar förklaras med att förlossningsvården utvecklats och satsat på detta, bland annat med uppdaterade rutiner, utbildningsinsatser, långsamt framfödande och fokus på att skydda mellangården både vid spontan förlossning och förlossning med sugklocka eller tång.

En annan trend som Socialstyrelsen lyfter i årets statistik är att fler gravida får sin förlossning igångsatt. Förra året startade var fjärde förlossning genom igångsättning. Ökningen syns främst bland kvinnor i graviditetsvecka 41, vilket kopplas till att ett flertal regioner numera erbjuder igångsättning från denna vecka i större uträckning.

Detta sedan en svensk studie 2019 visat att man genom att sätta igång vissa grupper i början av vecka 41 istället vecka 42 eventuellt kan minska risken för att barnet dör i magen eller kring förlossningen.

Anja Haglund/TT

Anna Sandström, förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och föredragande läkare på Socialstyrelsen.
Anna Sandström, förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och föredragande läkare på Socialstyrelsen.
Foto: Stefan Zimmerman

FAKTA

Fakta: Graviditeter och förlossningar

Snittåldern för att föda sitt första barn fortsätter uppåt. 2020 var åldern 29,3 år. Äldst är förstföderskorna i Stockholms län med 30,9 år. Yngst är mammorna i Södermanlands län med 27,8 år.

Övervikt och fetma i tidig graviditet ökar också. I dag är 43 procent av alla gravida antingen överviktiga eller feta, vilket kan jämföras med 25 procent 1992. Ett högt BMI ökar risken för komplikationer under graviditeten och förlossningen.

Nästan 18 procent av alla förlossningar skedde med kejsarsnitt (både planerade och akuta) förra året, en liten ökning från 2019.

I fjol fick 43,3 procent av kvinnorna ryggbedövning, så kallad epiduralbedövning, mot 41 procent året dessförinnan. Kvinnor som utbildat sig vidare efter gymnasiet får oftare ryggbedövning, 45,3 procent, jämfört med 31 procent hos kvinnor som enbart gått grundskola.

Källa: Socialstyrelsen

Inrikes

Läkare blandade ihop patienter – förlorar leg

En läkare förlorar sin legitimation sedan Ivo bedömt att han är oskicklig. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En hyrläkare som verkat på flera ställen i landet blir av med sin läkarlegitimation sedan Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat 42 patientfall som visar på stora brister. Mannen ska bland annat ha blandat ihop patienter, misskött journalföring, skrivit ut läkemedel felaktigt samt gjort oacceptabla uttalanden i patientkontakter.

Läkaren har blivit anmäld av flera vårdställen, bland annat i Nyköping, skriver Sörmlands Nyheter. Ivo anmälde efter sin granskning ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som fann så många bevis på grov oskicklighet att legitimationen återkallas.

Läkaren säger sig vara chockad över Ivos bedömning. Han tycker inte att han är en så dålig läkare som Ivo påstår och säger sig ha arbetat i hårt tempo och varit överbelastad med många patienter.

Inrikes

Misstänkt attack mot radhus i Nacka

Polisen utreder en händelse i ett radhus i Nacka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En familj i Nacka, öster om Stockholm, väcktes sent på måndagen av ljudet av smällar och glaskross. En ruta hade krossats och det fanns glassplitter i ett rum. Det är oklart vad som orsakat skadan men det kan ha rört sig om skottlossning.

– Det kan inte uteslutas då de hört smällar. Tekniker får nu undersöka skadorna, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind till TT.

Ingen person ska ha skadats.

Enligt polisen pågår flera utredningsåtgärder och man ska också granska kameramaterial.

Inrikes

Okänd våldsman attackerade familj i deras hem

En våldsam och drogpåverkad man tog sig in i en villa i Örebro. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En aggressiv och drogpåverkad man i 30-årsåldern tog sig på måndagskvällen in i en villa i Adolfsberg i utkanten av Örebro och attackerade de tre personer som fanns hemma, däribland barn. Polis tillkallades och mannen kunde gripas efter handgemäng.

– Han är obekant för familjen och har ingen koppling till dem, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Mannen kastade bland annat glas mot familjen som barrikaderade sig i ett sovrum på övervåningen och låste dörren. Den aggressive mannen slet och drog i dörren men lyckades inte ta sig in. När en polispatrull kom in i huset gjorde han kraftigt motstånd, han reagerade inte när poliserna använde pepparspray men de lyckades ändå övermanna honom.

Mannen misstänks nu för grovt hemfridsbrott, försök till misshandel, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt narkotikabrott avseende eget bruk.

Inrikes

Ordningsvakt åtalas för misshandel

En ordningsvakt åtalas misstänkt för misshandel efter ett ingripande i Östersund 2020.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes På en video syns en ordningsvakt trycka knäet mot halsen på en tillsynes avsvimmad man. Nu åtalas vakten misstänkt för misshandel, rapporterar SVT Jämtland och Östersunds-Posten.
PREMIUM

Händelsen inträffade utanför en krog i Östersund i mars 2020. Efter att ha blivit avvisad och därefter försökt ta sig in igen brottades den unge mannen ner på marken av en ordningsvakt och krogens entrévärd.

I ett videoklipp, som enligt SVT Jämtland fick stor spridning efter att 46-årige George Floyd dött under ett polisingripande i USA, ses ordningsvakten sitta över mannen med ett knä tryckt mot dennes hals.

Efter en stund märker vakten att mannen inte är kontaktbar, och börjar skaka hans lealösa kropp. Mannen säger själv till SVT Jämtland att han snabbt vaknade igen och kunde lämna platsen på egen hand.

Han polisanmälde aldrig vakten, men nu har åklagare fattat beslut om att väcka åtal för misshandel.

Enligt SVT uppger åklagaren i stämningsansökan att vakten, en man i 45-årsåldern, med uppsåt satt sitt knä på mannens hals så att denne orsakats smärta och förlorat medvetandet.

Som bevisning åberopas filmen, flera vittnen samt den polis som ansvarar för utbildningen av ordningsvakter i länet.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

Simon Uggla/TT

Inrikes

Man anhållen för mordförsök i Jönköping

En man i 25-årsåldern har anhållits misstänkt för mordförsök och grovt olaga hot. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 25-årsåldern har anhållits i Jönköpings kommun, misstänkt för mordförsök och grovt olaga hot, efter att ha angripit en man i 30-årsåldern.

– Han ska ha använt sig av någon form av tillhygge. Det ska ha varit nära förestående att skada, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Mannen som blev angripen klarade sig utan skador. De två männen är bekanta med varandra och det var den hotade mannen som själv larmade polisen till en lägenhet i bostadsområde sydväst om Huskvarna på måndagseftermiddagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Polisen trappar ned drönarinsats

Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen drönare säger att insatsen nu kommer att trappas ned. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Polisen kommer under veckan trappa ned den särskilda insats som inleddes efter att det inkommit flera observationer av drönare över Sverige.
PREMIUM

Per Engström, som är kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen drönare, säger till TT att det nu lugnat ned sig betydligt med observationer av drönare.

– Vi har nu kommit i kapp med avrapportering, inhämtning av information med mera och har kunnat avfärda huvuddelen av de här drönarna på olika sätt. Vi har kunnat få naturliga förklaringar till de flesta av drönarobservationerna, säger Per Engström.

Det var flygplan

De förmodade drönarna har bland annat visat sig vara flygplan.

– Vi har gjort jämförelser med tidtabeller och annan flygteknisk data och på det sättet kunnat avgöra vissa saker.

Att ett flygplan, under dygnets mörka timmar, kan uppfattas som en drönare är inte så konstigt, säger Per Engström.

– Det är svårt att göra de här observationerna på rätt sätt. Det är mörker inblandat vid de flesta observationerna vilket gör avståndsbedömningen väldigt svår.

Den särskilda nationella händelsen som inleddes när drönarobservationerna började rapporteras in till polisen kommer nu under veckan att trappas ned.

Säpo utreder

– Vi börjar mer och mer komma mot att det inte är någon speciell ökad aktivitet jämfört med normalbilden, säger Per Engström.

Några av observationerna som gjordes tidigare i månaden har lämnats vidare för utredning av Säkerhetspolisen. Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen om de observationer som gått till Säpo, sade till TT förra veckan att det då endast gällde observationer som gjorts vid kärnkraftsverk.

TT har sökt Hans Ihrman för en kommentar om hur utredningarna kring dessa observationer fortskrider men har inte nått honom.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Glupsk gädda hittad hängd under bro

Bilden på den glupska gäddan har spridits på sociala medier under veckan. Arkivbild.
Foto: Yael Seligsohn/Sveriges Radio/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Bilden på en fastfryst gädda med en gös i munnen spreds som en löpeld i olika medier förra veckan, och har även uppmärksammats i Danmark och Norge. Gäddan tros ha kvävts av gösen och sedan flutit upp mot ytan med sin sista måltid kvar i munnen.

I helgen hittades gäddan hängd i ett rep under en hög vägbro i Knivsta. Någon ska ha hackat upp fisken ur isen och sedan hängt upp den till allmän beskådan, skriver UNT.

– Jag tror det var runt 22-tiden i fredags kväll som jag passerade under Gredelbybron och såg att gäddan hängde i ett rep någon meter under bron. Repet var fastsatt i en liten träbro som det går att klättra ut på under bilbron, säger Fredrik Backlund, som lade ut en bild på den hängande gäddan på Facebook, till tidningen.

Backlund säger till SVT Uppsala att gäddan inte längre hängde kvar i bron när han senare passerade platsen igen.

Inrikes

Sprillans Saab från 1980 gick för 500 000

En Saab 96 av 1980 års modell gick under klubban för en halv miljon kronor. På bilden fronten på en annan vintage-Saab, av tidigare årgång, fotograferad utanför Grand Hotel i Stockholm 2014.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En nyinköpt Saab 96 ställdes i en lada för över 40 år sedan. Där stod den kvar tills den hittades och dammades av – nu har den sålts på auktion för en halv miljon kronor.

Den akaciagröna Saaben hittades i ladan i Nossebro i Västergötland bland skrot och skräp av Frank Gausland, vd för ett auktionsföretag i Göteborg.

– Redan när jag såg bakdelen på Saab:en växte nyfikenheten men det var först när vi såg mätarställningen som vi förstod att vi funnit något unikt, säger han till Göteborgs-Posten.

Mätarställningen stod på sju kilometer och mycket tyder på att bilen stått parkerad i ladan sedan 1980. Ett rekommenderat marknadsvärde på 250 000 kronor sattes på veteranbilen – men det blev till slut 500 000 kronor

– Det ligger lite i överkant för vad jag trodde, men det är inte orimligt eftersom det är en unik bil, säger Gausland till GP.

Köparen ska vara en samlare någonstans i Sverige.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL