Sport

VM-kvalmöte skjuts upp efter covid-fall

Belarus under en tidigare VM-kvalmatch mot Nederländerna. Arkivbild.
Foto: Sergei Sheleg/AP/TT
Sport
Sport

Kvällens fotbollsmatch mellan Tjeckien och Belarus i damernas VM-kval har skjutits upp då tre av de belarusiska spelarna har testat positivt för covid-19. Det bekräftar en talesperson för det tjeckiska fotbollsförbundet.

Det är ännu oklart när matchen kommer att spelas.

– Vi vet inte om vi kan spela matchen på onsdag eller om vi måste vänta till nästa landslagsuppehåll, säger talespersonen.

Tjeckien är trea i kvalgruppen, som leds av Nederländerna, följt av Island. Fjärdeplacerade Belarus är näst sist, tre poäng före jumbon Cypern.

Sport

Uppgifter: Hodgson tar över Watford

Roy Hodgson ser ut att återvända till Premier League-fotbollen. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport

Watford sparkade i måndags rutinerade tränaren Claudio Ranieri, 70 – efter bara 14 matcher i den engelska fotbollsklubben.

Nu ser Watford ut att ha hittat ersättaren. Enligt bland annat BBC blir det Roy Hodgson som får i uppdrag att rädda nytt kontrakt åt Premier League-nykomlingen.

74-årige Hodgson lämnade Crystal Palace i somras efter fyra säsonger i Londonklubben, och sade då att han tänkte ta en paus från tränarjobbet.

Engelsmannen har tidigare bland annat varit engelsk förbundskapten och har starka svenskkopplingar efter åren i Halmstad och Malmö FF på 1970- respektive 1980-talet.

Watford ligger nästjumbo i Premier League med 14 inspelade poäng på 20 omgångar. Under säsongen har "the Hornets" tränats av både Xisco Munoz och Claudio Ranieri.

Sport

Minst åtta döda i publiktragedi i Kamerun

Kamerun vann matchen mot Komorerna i Afrikanska mästerskapen – men segern hamnade i skuggan av publiktragedin. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Sport
Sport Minst åtta personer har dött till följd av trängseln utanför arenan där Kamerun mötte Komorerna i Afrikanska mästerskapen i går kväll.
Ett 50-tal personer har skadats.
Nu beordrar Kameruns president att katastrofen utreds.

En stor folkmassa tryckte på för att ta sig in på Olembé-stadion i den kamerunska huvudstaden Yaoundé. På grund av covidrestriktioner var publikkapaciteten på arenan begränsad till 80 procent.

Enligt vittnen uppstod trängseln – som ledde till att människor klämdes och trampades ned – när grindarna till arenan stängdes.

"Åtta dödsfall har registrerats, två kvinnor i 30-årsåldern, fyra män i 30-årsåldern, ett barn, en kropp som tagits om hand av familjen", skriver Kameruns hälsodepartement i en preliminär rapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Allvarliga huvudskador

Departementet uppger att offren omedelbart fördes i väg i ambulanser, men att tung trafik försvårade sjukhustransporten.

Av de runt 50 skadade har två personer allvarliga huvudskador. För ett spädbarn uppges läget vara stabilt.

Personal på det närliggande sjukhuset Messassi uppger att man tagit emot minst 40 skadade personer.

– Några av de skadade är i ett kritiskt tillstånd, säger sjuksköterskan Olinga Prudence till AP.

Runt 50 000 personer försökte se matchen på arenan, som i vanliga fall tar 60 000 åskådare.

En man i 30-årsåldern, som hamnade mitt i trängseln, säger att det rådde fullt kaos.

– Jag anlände en kvart före avspark. Jag hade min biljett, men helt plötsligt dök det upp en grupp människor utan biljetter som försökte pressa sig igenom och vi trycktes upp mot staketen, säger mannen till AFP.

– Jag trycktes upp mot en kvinna som sade att hon inte kunde andas. Till slut gav grindarna vika och jag lyckades ta mig igenom, men det var totalt kaos.

Presidenten kräver utredning

Afrikanska fotbollsförbundet meddelar att man följer händelseutvecklingen och är i "konstant kontakt" med myndigheterna i Kamerun och den lokala arrangören.

Dessutom har landets president Paul Biya nu beordrat att en utredning ska påbörjas för att "bringa klarhet i den här tragiska händelsen".

Värdnationen Kamerun vann matchen med 2–1 och är klart för kvartsfinal mot Gambia.

Kamerun är värd för mästerskapet för första gången på 50 år. Landet var aktuellt som värd 2019, men värdskapet flyttades till Egypten, bland annat på grund av statusen på arenorna.

Finalen samt ytterligare två matcher är planerade på Olembé-stadion.

Tragedin ägde rum i Kameruns huvudstad Yaoundé.
Tragedin ägde rum i Kameruns huvudstad Yaoundé.
Foto: Johan Hallnäs/TT

Sport

Coronasmitta i Växjö – SHL-match skjuts upp

Växjö har drabbats av smittspridning och kvällens SHL-match mot Skellefteå är uppskjuten. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport

Ännu en match i SHL skjuts upp på grund av coronasmitta.

Den här gången är det Växjö som drabbats av smittspridning och kvällens match mot Skellefteå kommer att spelas vid ett senare tillfälle.

Enligt Norran hade Skellefteås lag ännu inte hunnit resa till Växjö utan skulle ha flugit under eftermiddagen.

BW90 - uppgång och fall

I BW 90 fick Mladen sitt tränargenombrott

Efter en och en halv säsong som tränare i BW 90 IF gick Mladen Blagojevic vidare till Österlen FF.
Foto: Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
FOTBOLL Han tog över som tränare i BW 90 IF mitt i 2014 års kaos.
– Jag hade inget att förlora, skeppet var redan sjunket. Jag kom från Åkarp, var ung och grön och såg BW som min chans att visa upp mig på division 2-nivå, berättar Mladen Blagojevic.

Som ett litet mirakel lyckades han rädda laget kvar i division 2.

Mladen fortsatte och tränade BW även 2015.

– Det var två minst sagt turbulenta år, men jag har bara gott att säga om BW. Det var en energikrävande tid, men lärorik. Jag lärde mig hur mycket som helst om föreningslivet.

Han kom till BW 90 på sommaren 2014 som ersättare för färskt sparkade tränaren Dan Fransson.

BW hade då en minst sagt skakig månad bakom sig med interna stridigheter, polisanmälningar, misstänkt spel på egna matcher, stora ekonomiska problem och mindre goda resultat i fotbollsspelet.

Då blåste det rejält kring klubben

Det blåste rejält kring den hårdsatsande division 2-klubben från Bjärsjölagård i Sjöbo kommuns norra del.

Allt kulminerade när tränaren Dan Fransson gjorde en polisanmälan på sitt eget lag och egna spelare efter den match som misstänktes vara uppgjord, BW-Karlskrona (2-5 efter 0-4 i paus).

– Jag minns att jag fick ett samtal från BW, jag tror visst att jag var nere i Kroatien. Jag tänkte, fuck it, det här var min chans. Division 2. Jag hade inget att förlora, skeppet var redan sjunket.

Mladen Blagojevic antog den ”omöjliga” utmaningen. Väl hemma på svensk mark igen stod han på Bjärsjölagårds idrottsplats i rollen som BW:s nye tränare.

– Jag tror inte vi ens var elva man på en enda träning de första veckorna. Alla lämnade.

Ess som Robin Jakobsson, Fisnik Alaj, Kristian Legiec och Gustav Andersson försvann.

Fick skutan på rätt köl

Mot alla odds fick Mladen ihop ett lag - och tillräckligt med poäng för nytt division 2-kontrakt.

– Hela hösten handlade bara om överlevnad.

In kallades bland andra Mamodo Moro från utlåningen till Sjöbo IF.

Moro gjorde succé och blev sedermera allsvensk, en nivå han alltjämt spelar på, nu i Mjällby, och tidigare igen i Helsingborgs IF.

– Vi började hösten på bortaplan mot Höllviken, tränat av Anders Grimberg. De ledde serien och vann den. Men vi slog dem, minns Mladen med inte så lite stolthet i rösten.

En av dem som bidrog starkt till skrällen mot serievinnaren var en viss Kingsley Sarfo.

– Han var outstanding i den matchen, påstår Mladen.

Dömdes för barnvåldtäkt

En månad senare försvann Sarfo till Sirius, där han gjorde en sådan succé att Malmö FF värvade honom. Sedan gick allt åt skogen för ghananesen, som dömdes för barnvåldtäkt och fängelse och utvisning.

Inför 2015 tippade alla så kallade förståsigpåare att BW skulle bli sist i division 2-serien.

Mladen ville annat.

– Vi fick ihop ett lag som jobbade stenhårt. Med enormt låg budget. Jag och Leif Nilsson fick verkligen kriga för att få ihop pengar till verksamheten. Kommunen drog in bidrag, vi hade möten med dem och jag skrev brev. Vi sålde Kojo Annor till Prespa Birlik och Mamodo Moro till IFK Hässleholm, allt för att vi skulle kunna överleva.

Sportslig succé och bästa placeringen

Sportsligt blev 2015 ett kanonår.

– Vi tog vår bästa placering i föreningens division 2-historia. Och vi vann YA-cupen.

Men Mladen, som fick god insyn i allt med löner och pengar i allmänhet, förstod att det var på konstgjord andning som BW levde.

– Sista andetaget var nära. Över tid hade det inte gått att rädda klubben. Det fanns helt enkelt inga pengar. Det fanns ingen som helst överlevnadsstrategi.

Mladen blev ganska tidigt på hösten 2015 klar för att ta över som tränare 2016 i Österlen FF.

– Med BW slog vi Österlen båda gångerna 2015. På så sätt var jag med om att sparka ner mitt nästa lag i trean, minns Mladen.

Klubben är nära mitt hjärta. Och likaså Leif Nilsson. Han brann för klubben och jobbade hårt för att få den att må bra. Sådana människor gillar jag.

Trots ett och ett halvt års kaos är det med värme och kärlek som Mladen talar om BW 90.

– Klubben är nära mitt hjärta. Och likaså Leif Nilsson. Han brann för klubben och jobbade hårt för att få den att må bra. Sådana människor gillar jag.

Nu är Mladen Blagojevic inne på sitt andra år som tränare i division 2-toppsiktande Kristianstad FC. Han har efter BW 90 och Österlen FF även verkat som tränare i FC Rosengård 1917 och BK Olympic.

Sista tränaren i BW 90 IF. Faton Elioti hann bara ansvara för BW 90 i en enda match, den allra sista i klubbens 27-åriga historia, 0-1-förlusten mot Lunds SK den 1 maj 2017.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Tony Ribeiro-Dias, BW-huvudtränare under delar av både 2016 och 2017.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Linus Ahlberg och Alexander Vikner tog över som tränare inför säsongen 2016, men stannade bara några månader.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Dan Fransson tränade BW 90 i två omgångar, båda gångerna lämnade han in piskan mitt i säsongen.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Anders Palmér ledde som tränare BW 90 till division 3-serieseger 2012.
Foto: Jonny Nilsson/Ariv
Stefan Jansson, numera hemmahörande i Lunds BK, var tränare i BW 90 säsongen 2013.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv

FAKTA

BW 90 IF:s tränare 1990-2017

1990: Christer Persson med Johnny Persson som assisterande. Det var meningen att Christer skulle träna Wollsjö AIF och Johnny Bjärsjölagårds IF, men klubbarna gick ihop och de två blev i stället tränare i fusionen Bjärsjölagård/Wollsjö. Det slutade med en femteplats i division 5 sv C.

1991: Christer Persson med Johnny Persson fortsatt som hjälptränare. Första året med seriespel i namnet BW 90 IF.

1992: Johnny Persson.

1993: Johnny Persson. Vann division 5 utan att förlora en enda match med bland annat bröderna Kent, Dan och Michael Sandberg i laget.

1994: Johnny Persson. BW åkte ur fyran på direkten.

1995: Kent Rosén tog över som huvudtränare med Dan Sandberg som assisterande. Efter halva säsongen sparkades Rosén. Dan Sandberg och Ulf Petrusson, båda spelande, ersatte. Det hjälpte inte. BW åkte ur även division 5.

1996: Ronny Borg.

1997: Ronny Borg.

1998: Ronny Borg.

1999: Kent Sandberg.

2000: Kent Sandberg.

2001: Kent Sandberg.

2002: Kent Sandberg.

2003: Denny Petrusson.

2004: Peter Nilsson, spelande.

2005: Peter Nilsson, spelande.

2006: Peter Nilsson, spelande.

2007: Semir Kovacevic.

2008: Semir Kovacevic.

2009: Semir Kovacevic. Serieseger i division 4.

2010: Dan Fransson.

2011: Dan Fransson lämnade mitt i säsongen. Meysam Javan och Ernad Kovacevic ersatte.

2012: Anders Palmér. Serieseger i division 3.

2013: Stefan Jansson. Kvar i bakgrunden, som något av en assisterande tränare, var Anders Palmér.

2014: Dan Fransson gjorde tränarcomeback med Esad Pendek som assisterande. Mitt i säsongen tog samarbetet slut efter att Fransson polisanmält sina egna spelare och sitt lag och anklagat dem för att ha lagt sig i matchen mot Karlskrona. Mladen Blagojevic tog över i juli och stannade året ut.

2015: Mladen Blagojevic. Ledde laget till en sjätteplats i division 2. Historiens bästa placering för BW 90.

2016: Alexander Vikner och assisterande Linus Ahlberg med Tony Ribeiro-Dias som tredjetränare. Vikner och Ahlberg hoppade av redan i mars. Ribeiro-Dias flyttades upp som huvudtränare och stannade året ut. BW ramlade ur division 2.

2017: Ribeiro Dias fortsatte, men lämnade skutan redan i mars, cirka en månad före division 3-premiären. Först tre omgångar in i serien, och tre förluster, gjorde man klart med Faton Elioti som huvudtränare. Hans första match blev också hans sista. Värre ändå: det blev historiens allra sista BW90-match, 0-1-förlust mot Lunds SK den 1 maj. I omgången efter lämnade BW walk over och uteslöts - och kom aldrig tillbaka!

BW 90 - uppgång och fall

BW-ordföranden: Palmér den bästa tränaren

Anders Palmér förde som tränare BW 90 till serieseger i division 3 säsongen 2012.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
FOTBOLL I rollen som ordförande och föreningens starke man såg Leif Nilsson, nu 77 år, tränare komma och gå.
– Bästa tränaren? Anders Palmér. Ingen tvekan, hävdar Leif Nilsson när han blickar tillbaka på BW 90:s 27 år på fotbollskartan.

Redan under sina år som ordförande i Bjärsjölagårds IF var det Leif Nilsson som svarade för rekryteringen av tränare.

Den uppgiften tog han med sig in i BW 90 IF.

I BW hade Leif Nilsson många tränare att ha att göra med. Några stannade i flera år, några betydligt kortare. De flesta slutade frivilligt för att gå vidare i karriären, några få slutade i förtid. Med i princip alla kom Leif Nilsson bra överens. Fem år efter konkursen talar BW-ordföranden i princip bara i varma ordalag om de 27 årens tränare.

Extra ros ger han till Malmö FF-bekante Anders Palmér, som 2012 förde laget till division 3-serieseger och ett historiskt avancemang till division 2.

– Han var jäkligt duktig. Den bästa tränaren vi hade, menar Leif Nilsson.

– Mladen är nummer två. Han hade inte lika bra förutsättningar som Palmér, men gjorde det väldigt bra.

Han prisar också de tidiga årens tränare. Som Johnny Persson, Kent Sandberg, Peter Nilsson och Semir Kovacevic.

– 2009 drog Semir upp oss i trean, men han slutade ändå. Vet inte varför han inte ville följa med upp i division 3, funderar Leif.

I stället ersattes han av Dan Fransson, som ett och ett halvt år senare hoppade av mitt i säsongen.

Denna skilsmässa till trots, så kallades Dan Fransson tillbaka till BW 90 och tog över som tränare inför säsongen 2014. Det slutade med öppet ord- och handlingskrig efter att Fransson polisanmält sitt lag och de egna spelarna för misstänkt matchfixning, att de förlorat frivilligt.

- Ja, ett tar var det rena cirkusen, medger Leif.

– Det var ju inte klokt, att tränaren anmälde oss. Vi gav förstås honom sparken direkt. Synd. För Fransson var en riktigt duktig tränare den första gången hos oss.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Nytt toppåk av Hector – segerchans i OS-genrepet

Sara Hector är tvåa efter första åket i Kronplatz.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport Sara Hector har segerchans i sista världscuptävlingen före OS. Storslalomstjärnan ligger tvåa efter första åket i Kronplatz.

Sara Hector gjorde ett bra första åk och ledde efter de första två mellantiderna, men sedan tappade svenskan. I mål var Hector 34 hundradelar efter ledaren Petra Vlhova från Slovakien.

Amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin ligger trea, 59 hundradelar efter Vlhova.

Hector har varit på pallen i fyra raka storslalomtävlingar i vinter och vunnit två. Det gör henne till ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Peking i februari.

Det andra åket startar 13.30.

Nanny Lögdal/TT

Sport

Föll mot Nadal – sågade domaren

Rafael Nadal slog ut kanadensaren Denis Shapovalov.
Foto: Tertius Pickard/AP/TT
Sport
Sport Rafael Nadals dröm om en 21:a grand slam-titel lever – men först efter en riktig rysare.
Efteråt sågade kanadensaren Denis Shapovalov både domaren och Nadal.
– Det är så frustrerande, säger Shapovalov som föll i en femsetare.

Den 14-rankade kanadensaren kallade domaren Carlos Bernardos för "korrupt" under matchen sedan Nadal fått medicinsk time out två gånger och sedan tagit ordentligt med tid på sig mellan poängen.

Något som Nadal borde ha varnats för, enligt Shapovalov.

– Det är orättvist hur mycket "Rafa" kommer undan med. Jag är redo att spela och klockan tickar och jag börjar titta mot domaren för att säga något. Då är förklaringen att han inte varnar honom för att jag inte är redo att spela. Jag har väntat och varit redo i 1,5 minut. Det är ett stort skämt, säger Shapovalov.

"Måste finnas gränser"

Den 22-årige kanadensaren säger också att han nekades att ta en toalettpaus efter fjärde set, medan Nadal fick grönt ljus för det efter att ha blivit behandlad två gånger för magproblem.

– Jag respekterar allt "Rafa" har gjort och tycker han är en otrolig spelare. Men det måste finnas gränser, regler att följa. Det är så frustrerande, det känns som du inte bara spelar mot en motståndare, du spelar mot domaren också.

Nadal om sina magproblem:

– Jag började känna mig dålig i magen så jag frågade om de kunde göra någonting. De kollade bara så att allting var okej och sedan tog jag några tabletter för att göra situationen bättre.

Segersiffrorna skrevs till slut till 6–3, 6–4, 4–6, 3–6, 6–3.

Rafael Nadal, som delar rekordet över antalet grand slam-titlar på herrsidan (20) med Novak Djokovic och Roger Federer, ställs i semifinalen mot vinnaren av matchen mellan Gaël Monfils och Matteo Berettini.

Varken Djokovic eller Federer spelar i Melbourne i år.

En upprörd Denis Shapovalov under presskonferensen efter förlusten mot Rafael Nadal.
En upprörd Denis Shapovalov under presskonferensen efter förlusten mot Rafael Nadal.
Foto: Vince Caligiuri/AP/TT

Sport

Bekräftat: sim-VM flyttas igen

Svensk medaljlycka på kortbane-VM i december. Nu blir det inget VM i långbana under 2022 för Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sophie Hansson och Michelle Coleman. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Nu är det bekräftat: sim-VM som skulle ha avgjorts i japanska Fukuoka i maj flyttas till 2023. Nu får Sarah Sjöström och de andra svenska stjärnorna i stället ett normalt tävlingsår med ett långbanemästerskap, EM i Rom i augusti.

Stadens borgmästare Soichiro Takashima meddelade beslutet på en presskonferens, enligt internationella medier.

– Med omikronvariantens spridning så är det omöjligt att genomföra mästerskapen. Med tanke på det har Fina (Internationella simförbundet) skjutit upp tävlingen till nästa år, säger Takashima.

I fredags kom de första uppgifterna på att mästerskapet skulle skjutas upp på grund av smittspridningen. VM skulle ha avgjorts den 13-29 maj, men flyttas nu till 2023. Det är andra gången mästerskapet flyttas. Det skulle från början ha avgjorts 2021, men flyttades då sedan OS skjutits ett år framåt i tiden.

Fina har ännu inte bekräftat flytten, enligt uppgift för att förhandlingarna om ett nytt datum 2023 ännu inte är klara. Det spekuleras dock i att VM flyttas till juli 2023.

Sim-VM i Fukuoka skulle ha blivit nya förbundskaptenen Martina Aronssons första mästerskap.

Sverige gjorde succé på det senaste simmästerskapet, kortbane-VM i Abu Dhabi i december, och tog fyra guld, fem silver och tre brons.

Göran Sundberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL