Inrikes

Två knivhuggna på buss i Göteborg

En busschaufför och en passagerare har blivit knivhuggna i stadsdelen Hisings Backa på Hisingen i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En busschaufför och en passagerare har knivhuggits på en buss på Hisingen i Göteborg.
Att en person drog i nödbromsen antas av polisen vara upprinnelsen till händelsen.
PREMIUM

Polisen fick in ett larm klockan 12.54 på tisdagen om en grov misshandel i stadsdelen Hisings Backa på Hisingen i Göteborg, vilket Göteborgs Posten var först med att rapportera om.

Upprinnelsen till händelsen ska, enligt polisens hemsida, ha varit att en passagerare dragit i bussens nödbroms och sedan lämnat bussen. Tre ungdomar, som troligen är vänner till personen som drog i nödbromsen, ska sedan ha börjat bråka med chauffören.

En av ungdomarna tog fram en kniv och högg busschauffören. En passagerare försökte gå emellan och blev då knivhuggen i låret. Ungdomarna sprang sedan från platsen.

Busschauffören, som är i 35-års åldern, kördes till Sahlgrenska sjukhuset och passageraren, som är i 50-års åldern, kördes till Östra sjukhuset för vård. Läget för busschauffören uppges vara allvarligt men stabilt, enligt GP. Chauffören ska, enligt GT, själv ha kunnat kontakta sin arbetsgivare och passageraren ska ha fått lindriga skador.

Polisen har tagit bussen i beslag för att säkra bevis. Polisen tror att det finns kamerabilder från bussen som kan underlätta identifieringen av gärningsmännen.

Flera busslinjer ställdes in under det omfattande sökarbete som påbörjades efter dådet. Sökarbetet avbröts vid klockan 16 utan att någon gripits och bussarna rullar nu som vanligt igen. Polisen rubricerar det inträffade som försök till mord, av chauffören, och grov misshandel, av passageraren. Personen som drog i nödbromsen kan även bli misstänkt för missbruk av larmanordning.

Jan Samuelsson/TT

Inrikes

Färre villainbrott under pandemin

Inbrotten i villor har minskat under pandemin, men detsamma gäller inte för lägenheter. Arrangerad bild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Pandemin har gjort villainbrott och fickstölder mindre attraktiva för tjuvarna. Samtidigt har stölderna av bildelar ökat explosionsartat, visar ny statistik.
– Det är klart att tjuvar har behövt hitta nya områden i en tid där vi har suttit hemma, säger Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen (SSF) till TT.

Risken för att bli av med plånboken har halverats sedan pandemin bröt ut, åtminstone rent statistiskt. Det visar data från Brottsförebyggande rådet som SSF sammanställt.

Året före pandemin, 2019, polisanmäldes totalt 34 961 fickstölder, ett antal som hade sjunkit till 16 921 anmälningar 2021.

– Det här är något som sticker ut väldigt mycket och det är förstås ett resultat av att vi inte har varit ute och rört på oss i samma utsträckning till följd av restriktioner på bio och restauranger och så vidare, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF.

På samma nivå

Även antalet villainbrott minskade ordentligt och gick ner med 33 procent under samma period.

Trenden gäller dock inte alla boendeformer. För lägenheter var siffran över antalet inbrott i princip oförändrad i fjol jämfört med 2019.

– En möjlig del av förklaringen är att många som bor i lägenhet helt enkelt har jobb som innebär att de inte har kunnat arbeta hemifrån, säger Lina Nilsson.

På andra stöldområden har det i stället skett en explosionsartad utveckling uppåt under de undersökta åren. Mängden inbrott i källare och förråd gick exempelvis upp med 30 procent – och antalet bildelsstölder ökade med 76 procent.

Bland bildelsstölderna har katalysatorer varit särskilt intressanta för de som begår brotten.

– Det har blivit väldigt lukrativt och de är relativt enkla att stjäla.

"Exceptionellt"

Plötsliga statistiska förändringar av den här typen är ovanliga, säger Lina Nilsson. Den generella tendensen är vanligtvis små rörelser upp och ner från år till år.

– Men så händer något exceptionellt och det är ju det vi ser här, säger hon och syftar på pandemin.

Att tjuvarnas fokus har ändrats i takt med att människor tvingats lägga om sina liv visar på att de kriminella är flexibla och benägna att hitta nya vägar för att kunna fortsätta begår brott, enligt Lina Nilsson.

– Om någon så att säga tar ens levebröd ifrån en så måste man helt enkelt försöka hitta på något annat.

Klas Widestrand/TT

FAKTA

Fakta: Så förebygger du stölder

För att undvika inbrott i villan eller lägenheten kan man genom grannsamverkan engagera sig för att gemensamt hålla uppsikt över grannars bostäder och närområdet. Detta arbete sker i samverkan med polisen som bistår med kunskap och information.

När det kommer till förrådsutrymmen är det viktigt att inte förvara värdesaker där. I övrigt ska man alltid se till att dörren in till förråden – som bör vara en säkerhetsdörr – är stängd.

Om du parkerar bilen utomhus, se till att göra det på en upplyst plats där människor passerar regelbundet. För den som inte har möjlighet till detta är det extra viktigt att tänka på att ha ett ordentligt larm som exempelvis reagerar på att bilen lyfts upp, vilket tjuvarna gör om de ska stjäla katalysatorn. Rattkrycka är en annan bra säkerhetsanordning eftersom den hindrar bilen från att förflyttas.

Källa: Stöldskyddsföreningen

FAKTA

Fakta: Stöldstatistik 2019 och 2021

2019: 34 961

2021: 16 921 (-52 procent)

2019: 8 668

2021: 6 531 (-33 procent)

2019: 5 991

2021: 6 001 (+/- 0 procent)

2019: 15 515

2021: 20 111 (+30 procent)

2019: 14 995

2021: 26 441 (+76 procent)

Källa: Stöldskyddsföreningen via Brottsförebyggande rådet

Inrikes

Åklagare utsedd till Årets svensk

Kammaråklagare Paulina Brandberg kandiderar till riksdagen för Liberalerna. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kammaråklagare Paulina Brandberg har utsetts till Årets svensk.

Paulina Brandberg arbetar vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon har på senare år klivit fram som rättspolitisk opinionsbildare och hon kandiderar till riksdagen för Liberalerna.

"Efter ännu ett år av skjutningar och sprängningar har lag och ordning blivit ett allmänt samtalsämne. Frågan många ställer är vad som gått fel. Många jurister, särskilt domare och åklagare, drar sig för att svara offentligt, kanske i rädsla för att skada förtroendet för rättssystemet. När en framträdande jurist väljer att gå motsatt väg, tydligt beskriver problemen, skissar lösningar och själv engagerar sig direkt i politiken, visar hon att det snarare stärker förtroendet för rättssystemet", skriver juryn i sin motivering.

Utmärkelsen Årets svensk delas ut på uppdrag av nyhetsmagasinet Fokus för sextonde året i rad.

FAKTA

Fakta: Tidigare vinnare utsedda av Fokus

2006: Masoud Garakoei och Shanaz Garakoei

2007: Sven-Erik Bucht

2008: Anita Dorazio

2009: Johan Rockström

2010: Robyn

2011: Christopher Kullenberg

2012: Jonas Gardell

2013: Gunnar Strömmer

2014: Johan von Schreeb

2015: volontären

2016: Amineh Kakabaveh

2017: Anders Arborelius

2018: Hamid Zafar

2019: Jens Ganman

2020: Karin Hildebrand

Inrikes

Brand i trähus i Uddevalla – kvinna skadad

Larmet kom in strax efter klockan 14. Vid 16-tiden förklarade räddningstjänsten att de börjat få kontroll på branden.
Foto: Adam Ihse / TT
Inrikes
Inrikes Ett trähus i centrala Uddevalla har förstörts i en brand. En kvinna i 75-årsåldern fick föras till sjukhus. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.
PREMIUM

Den skadade kvinnan hade under onsdagskvällen fått lämna sjukhuset, skriver Bohusläningen med hänvisning till polisen.

Larmet om branden kom in strax efter klockan 14. Rök spred sig över centrala delar av staden och människor i området uppmanades att hålla sig inomhus. Vid 16-tiden förklarade räddningstjänsten att de börjat få kontroll på branden och att faran för rök var över.

Rev med grävskopa

Räddningstjänsten bedömde då att arbetet på platsen skulle fortsätta in på natten.

– Vi har påbörjat att riva byggnadskonstruktionen med en grävskopa, de mest riskfyllda momenten, för att komma åt brandhärdarna som ligger och pyr, sade Ulrik Olsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Enligt polisen är det ett hus med en musiklokal i bottenvåningen och en bostad på övervåningen som fattat eld. Det är ett trähus med tre våningar som brunnit för fullt genom väggar och tak.

Räddningstjänsten har under släckningsarbetet varit på plats med runt tio enheter från flera stationer. Planen är att låta trähuset brinna ner, eftersom det inte går att rädda.

Teknisk undersökning

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och kommer så småningom att spärra av platsen för en teknisk undersökning.

– Men vi har ingen direkt misstanke om brott, vi får se, säger Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare till Bohusläningen.

Foto: Adam Ihse / TT
En häftig brand rasade i ett trähus i centrala Uddevalla på onsdagen. En kraftig röklukt spred sig över centrala staden och människor i området uppmanades att hålla sig inomhus.
En häftig brand rasade i ett trähus i centrala Uddevalla på onsdagen. En kraftig röklukt spred sig över centrala staden och människor i området uppmanades att hålla sig inomhus.
Foto: Minna Danell/TT

Inrikes

Man skottskadad – misstänkt mordförsök

En man har skottskadats och förts till sjukhus i Eskilstuna. Polisen larmades till stadsdelen Skiftinge sedan boende där hört flera höga smällar.
Foto: Per Karlsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 35-årsåldern har skottskadad förts till sjukhus i Eskilstuna. Händelsen utreds som mordförsök, men ingen misstänkt har gripits.

– Vi har en större insats på plats med bland annat kriminaltekniker. Brottsplatsen, som är utomhus, är lokaliserad, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Mannens skador är enligt polisen inte livshotande. I övrigt lämnar polisen inga närmare uppgifter om omständigheterna kring skottlossningen, som ägde rum i stadsdelen Skiftinge på onsdagskvällen.

Eskilstuna drabbades i slutet av förra året av flera skjutningar som ännu är ouppklarade. I oktober hittades en man i 20-årsåldern skottskadad i närheten av en skola. I november sköts en 14-årig pojke och skadades allvarligt. I december blev en man i 30-årsåldern skjuten men skadades bara lindrigt.

Stadsdelen där onsdagens skjutning skedde finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

– Den här utredning är bara i sin början, men det är klart att vi tittar på samband och tillvägagångssätt från liknade händelser, säger Dennis Johansson Strömberg.

Inrikes

Kräver högre ersättning för deltidsbrandmän

Ersättning och anställningsvillkor står i fokus när nya villkoren för landets deltidsbrandmän ska förhandlas fram. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Inrikes
Inrikes Ett nytt avtal för Sveriges cirka 9 500 deltidsbrandmän ska förhandlas fram under våren. Nu har Kommunal presenterat sina krav till arbetsgivarna både vad gäller ersättningar och andra anställningsvillkor.
PREMIUM

Det råder stor brist på deltidsbrandmän i hela landet och rekryteringsarbetet går trögt. För att locka fler att ta på sig uppdraget krävs högre beredskapsersättning enligt facket.

– Det måste betala sig för att man ska vilja ta sig an det här mycket viktiga samhällsuppdraget. I princip handlar det om att ha fotboja på sig en vecka och inte kunna lämna närområdet till brandstationen utifall att larmet går, säger Kommunals ombudsman Magnus Sjöholm till Kommunalarbetaren.

I det nuvarande avtalet ligger beredskapsersättningen på 28:30 kronor per timme. Ersättningen blir betydligt högre vid tjänstgöring och vid larm.

Förutom höjda ersättningar vill Kommunal se att arbetsgivarna tar ett större ansvar för hälsofrågor. Det handlar bland annat om förebyggande åtgärder mot cancerdiagnoser, där brandmän generellt är mer utsatta än många andra grupper. Men också nödvändiga vaccinationer.

Kommunals motpart i förhandlingarna, Sveriges Kommuner och Regioner och arbetsgivarorganisation Sobona, har ännu inte offentliggjort sin ingång i avtalsrörelsen.

Förhandlingschef Jeanette Hedberg säger till Kommunalarbetaren att man "önskar sig en lång avtalsperiod" och att det viktigaste är att komma till rätta med svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän, inte minst i glesbygd.

FAKTA

Fakta: Kommunals krav för deltidsbrandmän

Höjda ersättningar, inte minst beredskapsersättningen.

Att arbetsgivarna erbjuder och står för kostnaderna vad gäller förebyggande åtgärder mot cancerdiagnoser och relevanta vaccinationer, till exempel mot TBE, en form av hjärninflammation.

Kompensation för inkomstbortfall vid läkarundersökningar och fystester kopplat till uppdraget men som görs på arbetstid i huvudanställningen.

Permission ska kunna ges vid enskilda angelägenheter precis som i ordinarie avtalets allmänna bestämmelser.

Källa: Kommunalarbetaren

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Trendbrott: Fler hajar till attack

Vithajen skrämmer många – den på bilden lever dock inte i det fria. Arkivbild.
Foto: David Royal/AP/TT
Inrikes
Inrikes De sprider skräck i havet – men risken att bli biten av en haj är liten.
Trots det ökade attackerna 2021 efter tre år i rad av nedgång, enligt forskare som tror att pandemin kan få siffrorna att verka mer dramatiska än vad de är.
PREMIUM

Jeremy Carr hade just fångat sin sjätte våg när han kände hur vassa tänder bet tag om hans vänstra fot. Den 41-årige surfaren tog sig blödande in till stranden på Hutchinson Island i USA-delstaten Florida, fick vård på sjukhus – och mindre än tre månader senare var han tillbaka i vågorna på samma plats där hajattacken hade ägt rum.

– Jag hade paddlat ut och satt på min bräda när jag plötsligt såg en spinnarhaj hoppa högt upp i luften flera meter bort för att sedan plaska tillbaka i vattnet, säger han till den lokala nyhetssajten TCPalm.

– Alla skrattade. Det var som om hajarna hälsade mig välkommen tillbaka.

Fler attacker

Risken att som Jeremy Carr bli biten av en haj är extremt liten. Men efter att ha minskat tre år på raken ökade hajarnas attacker mot människor under 2021, enligt International shark attack file (ISAF) vid Floridas naturhistoriska museum.

Förra året registrerades 73 oprovocerade attacker och 39 provocerade attacker i världen. De senare definieras som angrepp som sker sedan en människa på ett eller annat sätt har interagerat med hajen, exempelvis vid fiske, matning eller dykning.

Det är inte ovanligt att antalet människor som blir hajbitna skiljer sig från år till år. De 73 oprovocerade attackerna ligger dock i linje med genomsnittet 2016–2020: 72. Men förra årets ökning kan tyckas dramatisk eftersom bara 52 oprovocerade attacker registrerades under 2020 – det lägsta antalet på över ett decennium. Det tror dock forskarna kan bero på att många stränder stängdes i coronavirusets spår.

"Hajbetten minskade drastiskt under 2020 på grund av pandemin. Det senaste året var mycket mer typiskt", skriver ISAF-chefen Tyler Bowling i en kommentar.

Dödlig utgång

Förra året dokumenterades elva hajattacker med dödlig utgång, varav nio anses ha skett utan att offret först hade provocerat rovfisken. Tre av dem skedde i Australien och två i Nya Kaledonien medan USA, Brasilien och Nya Zeeland finns bland de länder som registrerade en enda oprovocerad och dödlig hajattack.

Sett över tid är det dock mer och mer sällan som någon dör av hajbett – vilket kan bero på förbättrad strandsäkerhet och en minskning av arter som rör sig i kustnära vatten, enligt ISAF. Samtidigt noterades en uppgång 2020 och 2021, vilket forskarna tror beror på att vithajar lockas till platser där sälpopulationen, som de livnär sig på, har ökat.

Flest oprovocerade hajattacker sker sedan många år tillbaka i USA och i synnerhet i Florida. Den trenden fortsatte förra året, med 28 oprovocerade attacker i delstaten – att jämföra med 19 i övriga landet och 26 i resten av världen.

Sofia Eriksson/TT

En skylt upplyser om en hajattack med dödlig utgång i Morro Bay i Kalifornien i USA i december förra året.
En skylt upplyser om en hajattack med dödlig utgång i Morro Bay i Kalifornien i USA i december förra året.
Foto: David Middlecamp/AP/TT

FAKTA

Fakta: Undvik onödigt plaskande

Det finns 548 kända hajarter men bara 13 av dem har så vitt känt attackerat människor vid tio tillfällen eller mer.

De flesta som attackeras av hajar är surfare och andra brädåkare som tillbringar mycket tid i vattnet i surfvänliga områden.

Tips för att minska risken att bli attackerad är bland annat att hålla sig nära stranden, bada med en kompis, inte simma i gryningen eller solnedgången, undvika glittrande smycken och att plaska onödigt mycket.

Källa: International shark attack file

Inrikes

Stormvarning när snö, blåst och regn drar in

Två lågtryck drar in över Sverige i veckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Snö, regn och blåst väntas då ett ettrigt lågryck drar in över landet på torsdagsmorgonen. I södra Sverige varnar SMHI för stormbyar och Trafikverket har stängt av vissa tågbanor.
PREMIUM

– Det blir väldigt blåsigt med stormbyar över Danmark och Västkusten, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Varningar för hård vind har utfärdats längs kusterna i södra Sverige, med stormbyar i väster och kuling på den östra sidan.

Trafikverket har därför beslutat att stänga av tågbanor på sträckorna Ystad-Simrishamn samt Eslöv-Teckomatorp-Helsingborg från klockan 15.00 på torsdagen till klockan 12.00 på fredagen.

Regn och snö

Det blir också regn över de södra delarna av landet och från Dalarna och norrut väntas snö under torsdagsmorgonen.

– En del av regnet kommer att falla på kalla vägbanor i de södra delarna av Svealand. Det kan bli halt på vägarna i samband med det, säger Bergman.

I östra Svealand och södra Värmland har varningar utfärdats för plötslig ishalka.

Natten till fredag drar lågtrycket bort österut och följs av nordlig vind som drar ner kallare luft. Under natten väntas byar av snö eller regn, men mot morgonen klarnar det upp.

– Fredagen blir ganska klar på många håll. Det är någon slags mellandag, även vindarna är lugnare.

Nytt lågtryck

På lördagen drar ett omfattande lågtryck in från Atlanten och med det en hel del snö och regn.

– Till början mest regn längs kusterna i söder, men det övergår senare under lördagen i regn även längre norrut.

– Någonstans från Dalarna ser det ut att bli snö i stället. Men det är svårbedömt.

Dessutom blir det blåsigt under lördagen.

– Det kan bli aktuellt med nya varningar, säger Bergman.

Från söndag och början av nästa vecka ser det ut som att kallare luft rör sig ner över landet, med minusgrader även längst i söder.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Kråkor kan hjälpa till att plocka fimpar

Här tränar kråkorna på att plocka upp skräp.
Foto: Christian Günther-Hanssen/TT
Inrikes
Inrikes Kan kråkor bli nya hjälpredor för att hålla naturen fri från fimpar och småskräp? En ny metod utvecklas för att träna kråkor att plocka upp fimpar och kan börja testas ute i naturen snart.
PREMIUM

– Det är vilda fåglar som deltar på frivillig basis, säger Christian Günther-Hanssen, grundare av företaget Corvid Cleaning, som har tagit fram metoden.

Att just kråkor används beror på att de är de intelligentaste fåglarna, enligt Christian Günther-Hanssen.

– De är lättare att lära upp och det är också högre sannolikhet att de lär av varandra. Samtidigt som det är lägre risk att de av misstag skulle sätta i sig något skräp.

De vilda kråkorna kan tränas genom en stegvis inlärningsprocess. Kråkorna kan lära sig att plocka saker i utbyte mot mat, genom att fåglarna stoppar fimparna i en automat som sedan ger dem mat.

– Det fungerar ungefär som en godisautomat för fåglar. I stället för att stoppa in mynt stoppar de in skräpet och får mat i utbyte, säger Christian Günther-Hanssen.

Fimpar vanligast

Det slängs runt en miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år och de står för 62 procent av allt skräp, enligt organisationen Håll Sverige rent.

Man vill nu testa metoden i en större skala. Ett potentiellt pilotprojekt utreds i Södertälje kommun, där kråkfåglarna ska få hjälpa till att städa upp skräp.

– Det beror på om man kan hitta en plats i Södertälje som funkar med matarenheten och sedan om det finns förutsättningar för finansiering, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Kommunerna lägger enligt Thernström varje år stora summor på att få bort fimpar från offentliga miljöer.

Att låta kråkor hjälpa till kan vara ett billigt tillvägagångssätt, menar Christian Günther-Hanssen.

– Ja, det tror jag. Bedömningar som har gjorts på kostnaden för att plocka fimpar i dag ligger på kanske 80 öre per fimp eller mer, vissa säger två kronor. Om kråkfåglar plockar upp fimparna ligger det på kanske 20 öre per fimp. Besparingen för kommunen beror på hur många fimpar kråkorna plockar.

Permanent lösning?

Om pilotprojektet går att genomföra i Södertälje kommun är förhoppningen att resultatet ska mynna ut i en permanent lösning som kan användas i resten av landet och komplettera den renhållning som finns i dag.

Om det finns förutsättningar skulle man vilja komma i gång framåt våren, uppger Tomas Thernström.

– Det skulle vara intressant att se om det skulle fungera i andra miljöer också. Också från det perspektivet att vi kan lära kråkor att plocka fimpar men inte lära människor att inte slänga dem på marken. Den tanken är intressant att lyfta, säger Tomas Thernström.

Beata Wallsten/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL