Svedala

Räddningstjänsten kvar i kommunal regi

– Väldigt positivt, säger Mikael Jönsson, räddningschef Svedala kommuns räddningstjänst, om beslutet att behålla verksamheten i kommunal regi.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
SVEDALA Svedala kommuns räddningstjänst ska fortsätta drivas i egen regi. Efter två utredningar har en enig kommunstyrelse även tagit beslutet att inrätta ett särskilt utskott för att utveckla räddningstjänstarbetet.

– Jag förstår att man måste titta på pengarna, men ibland måste det få kosta någon kronor mer att driva en verksamhet som handlar om medborgarnas trygghet. Vi har kunnat visa att vi klarar av att driva den här verksamheten på ett bra sätt och med en relativt liten del av kommunens pengar, säger Mikael Jönsson, Svedala kommuns räddningschef som är nöjd med beslutet.

Med en utredning av den externa konsulten Prospero i ryggen har nu kommunstyrelsen landat i att Svedala kommuns räddningstjänst ska fortsätta i egen regi. Vid beslutet som samtliga partier stod bakom beslutades även att ett särskilt utskott bildas för räddningstjänsten.

9 miljoner mer i förslaget

– Det är väldigt bra med tanke på att vår verksamhet utgör en väldigt liten del av kommunens totala verksamhet. Som det är idag måste jag vifta med den stora flaggan och skrika väldigt högt för att göra min röst hörd. Det är svårt att lyfta och få gehör för detaljfrågor som rör räddningstjänsten, men med ett utskott får jag en liten grupp politiker som jag direkt kan diskutera våra angelägenheter med, säger Mikael Jönsson.

Som Skånskan berättat tidigare viftade räddningschefen för ett par år sedan rejält med den där flaggan för att avisera ett behov av en nästan dubbelt så stor budget. Det för att utveckla Svedalas räddningstjänst verksamhet, lokaler och kvalitet enligt de krav och riktlinjer som ställs idag. Siffrorna som Mikael Jönsson pekade på är att budgeten på runt 14 miljoner kronor skulle behöva ökas på med ytterligare 9 miljoner.

Oppositionen röstade ner ett samgående

– Jämför vi nationellt så bedriver vi räddningstjänst för en relativt billig peng. Det finns alltid andra kommuner som gör det billigare men också dyrare. Det är svårt att jämföra kommuner eftersom förutsättningarna ser så olika ut, menar Mikael Jönsson, och hänvisar till bland annat Svedalas geografiska läge nära E65, 108:an och järnvägen som ökar på antalet utryckningar vid olyckor.

Efter en första utredning av kommunledningsförvaltningen ställde sig oppositionens S tillsammans med SD negativa till förslaget att gå in i stora Räddningstjänst syd alternativt ingå ett samarbeten med Trelleborgs kommun.

Inte heller Älska Svedala stöttade förslaget medan den borgerliga femklövern var öppna för en förändring som skulle kosta betydligt mindre än räddningschefens förslag.

Kommunstyrelsens ordförande i Svedala - Linda Allansson Wester.
Foto: Johan Nilsson/TT

Borgerliga femklöverna har svängt

– Då såg vi inte alternativet, vi trodde vi gick en framtid till mötes där en heltidsorganisation i egen regi var det som krävdes. Det tyckte vi inte var en rimlig väg att gå för Svedala, säger Linda Allansson Wester (M) kommunstyrelsens ordförande.

Men efter att oppositionen röstat ner samgåendet och konsulten nu genomlyst den egna räddningstjänsten är även den borgerliga femklövern eniga med övriga partier.

– Det är viktigt att kommuninvånarna är trygga med att räddningstjänsten kommer var vi än bor i kommunen, men jag upplever att det är mer i Svedala tätort som man är mer förknippade med att vi ska ha en egen räddningstjänst, säger Linda Allansson Wester.

Servicebrandman Petra Nerman och trygghetsvärd Michelle Silvhed tillhör de fast anställda på räddningstjänsten. Här i ett tidigare samtal med räddningschef Mikael Jönsson som menar att den lokala förankringen är en viktig faktor i arbetet.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Hon menar också att svängningen handlar om att lyssna in alla partiernas åsikter och arbeta ihop dem tillsammans med invånarnas. Till det har utredningen kommit fram till att det inte krävs en heltidsverksamhet för att hantera räddningstjänstens uppdrag i Svedala liksom att den nuvarande organisationen och brandstationen fungerar väl i egen regi.

Både den första egna utredningen liksom den externa visar dock även att Räddningstjänsten Syd skulle kunna vara ett starkt alternativ för Svedala kommuns räddningstjänstansvar.

Stationens lokaler ses över direkt

– Nu har vi landat i det här beslutet som inte innebär några stora förändringar, vi ska anpassa verksamheten utifrån det som är nödvändigt för Svedala. Men jag har redan gett kommundirektör Johan Lundgren i uppgift att lokalerna ska ses över, säger Linda Allansson Wester och påpekar att hon tycker det är viktigt att en tydlig majoritet nu står bakom beslutet.

Det nya räddningstjänstutskottet ska införas från och med den 1 januari och om redan i december, senast i januari, ska fem av kommunstyrelsens ledamöter utses som ledamöter av kommunfullmäktige.

Svedala

Ring 112 - polisens uppmaning vid bedrägeriförsök

Foto: Gorm
Foto: Kallestad
Svedala
SVEDALA Anmälningar om försök till bedrägerier mot äldre ökar och nu uppmanar Svedalas kommunpolis drabbade att anmäla eller larma 112 om misstänkta gärningspersoner dyker upp i hemmet.

Tillvägagångssättet ser liknande ut i alla kommuner. Äldre personer får ett sms med uppmaning att det setts aktivitet på deras bankkonto och att de erbjuds hjälp att komma till rätta med detta om man ringer upp.

– Många ringer inte, men en del gör och då hamnar de i en stressad situation där man erbjuds att komma hämta kort och koder för att stoppa uttag eller ett pågående lån på kontot, berättar Svedalas kommunpolis Paul Nilsson.

Som tidningen berättat tidigare i veckan har ett antal äldre personer, alla över 80 år, anmält försök till bedrägerier i Svedala, men även i andra kommuner i södra Skåne. Paul Nilsson tror dock att det finns ett stort mörkertal av drabbade

Målsäganden skäms och känner sig dum för att man faktiskt blivit lurad.
Paul Nilsson, kommunpolis Svedala.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Många som utsatts för bedrägeriförsök anmäler inte till oss. Har ett bedrägeri faktiskt genomförts är det inte sällan att målsägande skäms och känner sig dum för att man faktiskt blivit lurad och anmäler inte heller, menar kommunpolisen.

Hans uppmaning är dock att anmäla och är man dessutom en av dem som fått påhälsning i bostaden av en okänd, då är det ett samtal till 112 som gäller.

– Man ska inte behöva sitta och vänta i kö, det är bara att ringa så vi kan få fatt i de här gärningspersonerna. Man kan även notera hur personerna ser ut eller kanske ett registreringsnummer.

Viktigt att anmäla

Så sent som på tisdagen fick en 95-åring påhälsning av en misstänkt bedragare. En för honom okänd man ringde på dörren och kom in med tvätten som brukar ställas utanför dörren av hemtjänsten. Med sig hade han även en bukett blommor som han ville sälja för 500 kronor, till förmån för Världens barn.

– Det kände mannen var lite väl mycket, men det slutade med att han ändå betalade 240 kronor för buketten. Men ganska snart kände han sig lurad och kontaktade polisen, berättar Paul Nilsson.

Han konstaterar att det är viktigt för polisen att känna till så många detaljer som möjligt för att faktiskt bedragarna ska kunna gripas.

Svedala

Svedala reklamerar frusen konstgräsplan

Alf Rasmussen, projektchef Svedala kommun.
Foto: Svedala kommun
Svedala
SVEDALA Nu reklamerar Svedala kommun det miljövänliga kork- och kokosgranulatet som visat sig frysa till is på den nya konstgräsplanen på Södra Aggarpsvallen.

– Vi har försökt få svar från Svenskt konstgräs om hur de menar att vi ska sköta planen. Men vi upplever just nu att de faktiskt inte vet hur planen ska skötas, säger Alf Rasmussen, projektchef i Svedala kommun.

Som Skånska Dagbladet berättade stax före jul upptäckte fotbollsföreningarna att naturmaterialet av kokos och kork på den nya konstgräsplanen på Södra Aggarpsvallen fryser till is vid minusgrader. Detta gör planen ospelbar så länge kylan håller i sig och det drabbar de fyra fotbollsföreningarna som nyttjar planen vintertid och av den anledningen tvingats ställa in träningar av säkerhetsskäl.

Nu är det upp till bevis för dem att informera oss om vad vi ska göra för att planen inte ska frysa.

Nu har Svedala kommun reklamerat planens granulat, Geofill S, till entreprenören VBA Syd AB som i sin tur anlitat Svenskt konstgräs som underentreprenör för projektet.

-- Vår poäng är att Svenskt konstgräs marknadsfört sin produkt med att den inte fryser, men det gör det. Nu är det upp till bevis för dem att informera oss om vad vi ska göra för att planen inte ska frysa, menar Alf Rasmussen.

Det var 2018 som Svedala kommun satsade på en ny konstgräsplan. Av miljöskäl satsade kommunen på ett underlag utan latex i mattan liksom gummigranulat som fyllning.

– Det har aldrig getts någon skötselinstruktion om att vi ska tillsätta stora mängder salt eller någon form av medel för att planen inte ska frysa. Skulle det varit så skulle det ju förta hela den miljövänliga satsningen, menar Alf Rasmussen.

Svenskt konstgräs känner sig felaktigt anklagade

Svensk konstgräs har sedan tidigare uttalat att de känner sig felaktigt anklagade och i en tidigare kommentar sa Rasmus Hedén, delägare och produktionschef på Svenskt konstgräs AB:

– Vi har varit på plats och gått igenom med driftspersonal hur materialet ska skötas mer än en gång, så kunskapen om hur det ska skötas har de fått.

Svedala kommun riktar även kritik mot att Svenskt konstgräs på sin hemsida uppgett att kokos- och korkblandningen fungerar bra på vintern. När kommunen sedan fick problem med sin frusna plan ska texten om frystålighet ha plockats bort på webben.

Rasmus Hedén uppger att bolaget ansett det bättre att plocka bort information som är otydlig när produkten utvecklats och förändrats sedan beställningen gjordes.

Skötselmanual efterlyses

I reklamationen efterlyses nu en korrekt och detaljerad skötselmaual med anvisningar hur planen ska skötas för att motverka frysning och det innan februari är slut.

– Om inte detta sker då tvingas vi byta granulatet på VBA:s bekostnad så att man inte står inför samma problemställningar nästa vinter. För vi vill ju inget annat än att fotbollsföreningarna är nöjda och kan använda planen som tänkt, säger Alf Rasmussen.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan fortsätter att öka. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Burlöv, Kävlinge och Svedala ligger just nu i toppen över var smittspridningen är störst, sett till antalet pcr-test som visat positivt, per 100 000 invånare.

Svedala

Pensionärer utan lokal ännu en gång

SPF Seniorerna club 73 Svedala bussades ut till Börringe bygdegård när det äntligen var dags för en första sammankomst efter covidtiden.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
Söderslätt
SVEDALA – Nu vet vi inte alls var vi ska ta vägen. Vi hade hela 2022 inbokad på Rosenhagen, säger Björn Jönsson, ordförande i PRO Svedala, som ännu en gång är husvilla.

När Folkets hus i Svedala i april förra över köptes av Trianon förlorade bland andra PRO sin hemmabas för danser, månadsmöten och aktiviteter. När pandemin så sakta släppte sitt grepp om landet blev lösningen att boka in Rosenhagen i Anderslöv för julbord.

– Vi hann även med två danser, men nu har vi ingenstans att vara igen, konstaterar Björn Jönsson, ordförande i PRO Svedala, uppgivet.

Med branden som totalförstörde Rosenhagen står pensionärerna i Svedala åter utan en lokal som kan ta ett hundratal personer.

Björn Jönsson, ordförande i PRO samt Svedalas pensionärsråd.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Vi hade hela 2022 inbokat. Tio danser och vårt 75-årsjubileum och även årets julbord. Vad som händer nu vet jag inte alls.

Medlemsmötena har sedan tidigare förlagts till Svedala Tennishall, men för större sammankomster står PRO nu tillbaka på ruta ett.

– Nu har vi ingenstans att vara, det är inte lätt att styra om nu. Börringe bygdegård är för liten för hundra personer och Törringelund vet jag inte. Det är ju även en kostnadsfråga, menar Björn Jönsson.

Lokalfrågan är en het potatis i Svedala där en pågående utredning om Småskolans framtid är initierad av kommunledningen. En del i utredningen handlar om behovet av en större samlingslokal för föreningslivet, vilket berör även SPF Seniorerna club 73 Svedala.

Maj-Britt Blom, ordförande i SPF Seniorerna club 73 Svedala när hon välkomnade Kenneth Graffort till första mötet efter pandemin som då hölls i Börringe bygdegård.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Man blir helt bestört. Vi hade bara en dans inbokad i mars på Rosenhagen, men det ställer klart till det, konstaterar Maj-Britt Blom, ordförande i Seniorerna club 73 Svedala, med 609 medlemmar som nu valt att lägga möten med föreläsningar till Svedala Trade center, STC.

– Vi har valt att ta dubbla sittningar, och med det ökade kostnader, eftersom vi är så många. Vi fyller enkelt maxantalet på 90 sittande platser i två omgångar. Men på Rosenhagen kunde vi vara fler och även bjuda in andra till dans, så blir det ju klart inte nu, säger Maj-Britt Blom.

Söderslätt

Minnen från nästan hundra år på Rosenhagen samlas in

Folkets hus i Anderslöv totalförstördes natten till lördagen i en brand. Byggnaden som var i form av en dansrotunda var byggd på 1920-talet. Polisen utreder händelsen som mordbrand.
Foto: Johan Nilsson/TT
Söderslätt
Svedala
ANDERSLÖV Med branden som totalförstörde dansrotundan Rosenhagen i lördagsnatt gick bokstavligen en stor del av Anderslövs historia upp i rök. Nu samlar Folketshusföreningen in minnen, bilder och berättelser från en era som startade på 1920-talet.

– Det finns två delar i detta - dels alla som känslomässigt vill dela med sig och skriva av sig om vad de varit med om på Rosenhagen, dels att vi insett att vi faktiskt inte har så mycket information och bilder själva, säger Robert Magnusson, kassör i Folkets husföreningen vars andelsägare sedan 1928 ägt och drivit Rosenhagen i Anderslöv.

Larmet om branden i dansrotundan Rosenhagen kom vid fyratiden i lördags morse. Nästan samtidigt var även Robert Magnusson på plats utanför och följde brandförloppet. Då slog öppna lågor redan upp genom taket efter att branden startat på fastighetens baksida där bland annat köket låg.

Två timmar efter att branden bröt ut på morgonen den 22 januari rasade taket in på Rosenhagen.
Foto: Mikael Nilsson

Robert Magnussons förhoppning var inledningsvis att delar av lokalen skulle kunna räddas, men efter två timmars kamp rasade taket in och nu finns inget kvar i brandresterna.

– Vi har fått in många kommentarer om att man vill att det byggs upp igen, men just nu vet vi inget om den delen, säger Robert Magnusson.

Hela byggnaden är väck och med den också en bit av Anderslövs lokalhistoria.
Foto: Johan Nilsson/TT

Parallellt som föreningen försöker reda ut försäkringsläget har ett upprop startat med en uppmaning om att dela med sig av historier, minnen men även bilder av den gamla dansrotundan och samlingslokalen.

– Vi hoppas få in bilder och information av ombyggnader och av renoveringar som gjorts. Allt som vi sedan får in vill vi på något sätt sammanställa och dela med oss till alla, säger Robert Magnusson.

Tur i otur kan man väl säga att det är att coronan gjort att många redan avbokat fester och möten.
Spåren av den nästan hundra år gamla klassiska dansrotundans golv finns kvar, men inte en vägg finns kvar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kommentarer och minnen om folkdanser, romanser på dansrotundan och realexamensprov på 60-talet liksom föreställningar med Piggsvinsteatern har redan kommit in till föreningen.

– Lokalen har varit fullbokad den närmaste tiden. Men tur i otur kan man väl säga att det är att coronan gjort att många redan avbokat fester och större möten i januari, berättar Robert Magnusson men tillägger:

– Men längre fram kommer ju hela bygden att sakna en samlingslokal. Här hade ju SPF Svedala tillsammans med PRO Svedala och Trelleborg många bokningar och även Piggsvinsteatern hade sin verksamhet här.

FAKTA

Insamlingen - Mitt Rosenhagen

På den nyskapade e-postadressen mittrosenhagen@anderslovsfolketspark.se samlar nu Anderslövs Folkets hus-förening minnen och bilder och historier från nästan hundra år med Rosenhagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Skåne

Skånska Gastronomipriset till bagarstuga på landet - igen

Vinnarna av Årets Skånska Krog var Vollmers i Malmö.
Foto: Pierre Orsander
Skåne
Svedala
Skåne På lördagskvällen webbsändes Skånska Gastronomipriset från Malmö rådhus. Bland vinnarna kunde man hitta både förra årets julvärd, Tareq Taylor men även Malmökrogen Vollmers samt Vismarlövs Café- och Bagarstuga som prisades för tredje gången.

– 2021 blev på många sätt ännu tuffare än vi kunnat förutspå. Samtidigt är det en imponerande mångfald och kvalitet som fortsätter att utmärka vår skånska gastronomi och krogliv, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset, i ett pressmeddelande.

Skånska Gastronomipriset grundades 2014 och delas ut till de som har utfört särskilt utmärkta insatser för mat- och dryckeskulturen i Skåne. Tina Nordström var årets värd för prisutdelningen men även Anneli Hulthén, Skånes landshövding, var med när vinnarna hyllades.

Tareq Taylor tilldelades pris för årets skånska stjärna där juryns motivering bland annat var:

”För en oemotståndlig förmåga att bjuda på fantastisk matkonst och sig själv i samma recept. Få svenska tv-stjärnor kommer i närheten av en lika självklart lysande karisma. Från våra ”himmakök” till hela Sveriges julvärd utan att ett ögonblick förlora fotfästet i den skånska myllan.”

Tareq Taylor tog emot priset för Årets Skånska Stjärna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tareq Taylor har tidigare suttit i juryn men efter att ha blivit nominerad till Årets Skånska Stjärna och även Årets Skånska Krog fick han avstå detta året.

– Det är en stor ära att få ta emot priset som årets skånska stjärna. Men framför allt så är det roligt att det Skånska Gastronomipriset så självklart lyfter fram skånska eldsjälar som dagligen arbetar för den skånska gastronomin i Sverige, säger Tareq Taylor, i ett pressmeddelande.

Malmökrogen Vollmers fick ta emot pris för Årets Skånska Krog.

– Att föräras det skånska matlandskapets främsta utmärkelse för fjärde gången är en inte bara stor fjäder i hatten. Det är en bekräftelse på att det går att hålla fast vid höga ambitioner även i tider av nedstängningar och restriktioner, säger Mats Vollmer.

FAKTA

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2021

Årets Skånska Krog: Vollmers, Malmö

Årets Skånska Stjärna: Tareq Taylor

Årets Skånska Hederspris: Carl Sonesson, Staffanstorp

Årets Skånska Värdskap: Smörtaxen, Landskrona

Årets Skånska Spritpris: Henric Molin, Ven

Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik

Årets skånska Mångfaldspris: Vindstilla Cafe & Mötesplats, Malmö

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Gårdsfisk, Åhus

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Karin Ericson

Årets Skånska Destination: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup (utses genom röstning bland allmänheten)

Källa: Skånska Gastronomipriset

Svedala

Bedrägeriförsök på 78-åring

Svedala
Svedala På fredagen fick den 78-åriga mannen ett samtal från en person som uppgav att något var fel på hans kontokort. Under lördagen fick 78-åringen besök av en man som erbjöd sin hjälp med kortet.

Enligt polisens hemsida fick 78-åringen besök vid 13-tiden på lördagen då en okänd man uppgav att han kunde hjälpa honom med kontokort och konto. Den okända mannen ska dock inte ha fått med sig kort eller något annat stöldgods när han försvann. Polisen uppger att en patrull har skickats till 78-åringens bostad för att samla information.

Redaktionen tipsar

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL