Höör

Lastbilar fastnade i snökaoset

Plogbilarna hade svårt att hinna med att röja undan tisdagsmorgonens snöfall.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
Orup Flera lastbilar fick motorhaveri i Orupsbacken på tisdagsförmiddagen vilket orsakade ett längre stopp i båda körriktningarna. Redan under onsdagen väntas mer snö i Mellanskåne och norrut.

Det plötsliga snöfallet i kombination med glashala vägar har orsakat kaos på riksväg 23 i höjd med Orupsbacken på tisdagen. Vid lunchtid var det fortfarande långa köer i båda körriktningarna sedan lastbilar fått stopp i det svåra väglaget.

Haveri

Redan vid niotiden på morgonen körde en lastbil ner i diket på riksväg 23 i höjd med polishuset sedan lastbilen drabbats av motorhaveri. Lastbilen kom körande i norrgående riktning. Vid tiotiden väntade lastbilschauffören som var oskadd på bärgning.

Längre söderut tilltog trafikproblemen senare på tisdagsförmiddagen då stillastående lastbilar orsakade köer i båda körriktningarna.

Vid tiotiden stod tre lastbilar stilla i södergående riktning och väntade samtliga på någon form av assistans.

Oplogad väg

Klockan 10.55 rapporterade Trafikverket om flertalet stillastående fordon i Orupsbacken i höjd med Nybykorset.

– Klockan 11.35 har vi fått in larm om oplogad väg och packat med snö, glashalt och långa köer i höjd med Nyby, säger Filip Annas, pressinformatör vid polisens ledningscentral vid 13-tiden.

– I dagsläget har vi inte skickat dit någon patrull men det är flera uppringare som hört av sig om köerna, säger Filip Annas.

Mer snö

Yttre befäl på räddningstjänsten Skånemitt, Gert Ehlke säger att räddningstjänsten inte varit på platsen eftersom det inte inträffat någon olycka.

– Trafikverket får lösa det här med lokala bärgare. När jag körde mellan Hörby och Höör imorse fick jag hålla 50 på grund av väglaget. Men vi har inte fått in några larm under tisdagen, säger Gert Ehlke.

Strax efter klockan 13 hade samtliga lastbilar bärgats och trafiken flöt då på igen.

Denny Josefsson som är presskommunikatör på Trafikverket säger att försiktighet bör råda under de kommande dagarna.

– Redan på onsdagen väntas det mer snö i norra Skåne och södra Kronoberg. Jag kan tänka mig att snön faller från Eslöv och Höör och uppåt.

– Har man fortfarande sommardäck bör man helst inte ge sig ut över huvud taget. Jag kan tänka mig att där finns en del som inte hunnit byta. Annars gäller de vanliga råden som att hålla avstånd och dämpa farten, säger Denny Josefsson.

Skåne

SMHI varnar för snö, vind och slask

Foto: Åserud
Foto: Lise
Skåne
Skåne På grund av snö, slask och starka vindar har SMHI har utfärdat en gul varning för tisdag. På onsdag och torsdag försämras vädret och SMHI har utfärdat en orange varning.

Under tisdagen drog ett nederbördsområde in västerifrån över Skåne. Temperaturerna var förhållandevis låga, det ledde till snö och slask på många håll i Skåne.

– Det rör sig främst om de inre delarna av Skåne runt Hörby och ner mot Malmö, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Snön och slasket gjorde att SMHI utfärdade en gul varning för stora delar av Skåne. Fram mot förmiddagen gick temperaturen upp och snön övergick till blötsnö och regn.

– Det är besvärligt väder med blöta vägar och lokalt slask, säger Sofia Söderberg.

Snövädret har medfört dåligt väglag med trafikolyckor som följd under tisdagsmorgonen. Bland annat inträffade en olycka på grund av halka utanför Lunnarp i Tomelilla då en gristransport välte på väg 1548. Samtliga grisar, ett hundratal, var tvungna att avlivas efter olyckan.

– Det har varit en hel del olyckor men främst i västra Skåne på E6 och någon enstaka här nere i södra Skåne. Runt om i Sydsverige har det skett en del olyckor men inga allvarligare utan främst singelolyckor när bilar åkt av vägen på grund av halka, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Under dagen och fram mot kvällen splittras nederbördsområdet upp.

SMHI utfärdar orange varning

På onsdagen drar ett nytt nederbördsområde in över Skåne och SMHI har utfärdat orange varningar för onsdagen och torsdagen.

– Detaljerna är osäkra men det blir mycket besvärligt väder under onsdag och torsdag.

Temperaturerna väntas vara lägre än under tisdagen och det kan komma att lägga sig upp till tio centimeter snö på sina håll i Skåne.

– Det blir snömodd och det skulle till och med kunna förekomma snörök på sina håll.

Vinden kommer också att tillta under både onsdagen och torsdagen.

– Det är svårt att veta exakta konsekvenser av vädret men det blir blåst och snö så det går att räkna med dålig sikt på vägarna.

Under fredagen väntas nederbördsområdet röra sig bort och Skåne får då bättre väder.

Höör

Diesel för 16 000 stals

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Diesel till ett värde av 16 000 kronor stals ur en farmartank som står uppställd på Maglesätevägen i Höör, någon gång mellan måndag och onsdag. Två hänglås bröts upp.

Höör

Hade hagelgevär utan tillstånd

Hos Höörsbon hittade polisen ett hagelgevär som han inte har tillstånd för. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
Foto: Claudio Bresciani/TT
Höör
HÖÖR
PREMIUM

En äldre man i Höör som lider av kognitiv sjukdom skulle få sina vapen omhändertagna av polisen.

När poliserna kom hem till honom upptäckte de ett hagelgevär som mannen saknar tillstånd för. Därför har en anmälan om vapenbrott upprättats.

Höör

Knark skickades till vårdboende

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Ett vårdboende i Höörs kommun kontaktade polisen efter att en misstänkt försändelse med knark kommit med posten till vårdboendet.

En person i 20-årsåldern, som bor på boendet, är uppsatt som misstänkt.

Höör

Blev slagen på vårdboendet

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En 20-årig kille som bor på ett vårdboende i Höörs kommun ska under förra veckan ha utsatts för en grov misshandel på boendet. Någon ska ha slagit och sparkat honom och sedan ha stulit hans mobiltelefon och keps. Det finns ingen uppsatt som misstänkt i den polisanmälan som gjorts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Höör

Missnöjd solcellskund kräver ersättning

Kvinnan är missnöjd med sin solcellsanläggning men får ingen kompensation.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Höör
HÖÖR En Höörsbo som sommaren 2020 satsade stort på en solcellsanläggning till sitt hus är inte nöjd med hur det har blivit. Men några pengar tillbaka från leverantören blir det inte.

Kvinnan besökte en mässa där hon kom i kontakt med ett företag som hon beställde en solcellsanläggning av. Priset var 244 222 kronor.

Men anläggningen levde inte upp till hennes förväntningar. I en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden skriver hon att installationen blev försenad och inte var komplett.

Efter de första sju månadernas drift hade hon fått ut 20 procent mindre el än utlovat.

Hon missade också ett solcellsstöd på 29 522 kronor på grund av att hon inte fick hjälp av företaget med ansökan, hävdar hon.

Trasiga takpannor

Kvinnan hävdar också att installatörerna trampade sönder 40 takpannor som åtgärdades först efter tre månader, vilket hon vill ha ersättning för. Hon vill också ha ersättning för ett tre dagar långt driftavbrott på grund av en trasig växelriktare.

Sammanlagt begär kvinnan att företaget betalar tillbaka 39 622 kronor.

Företaget har svarat att det stämmer att hon har rätt till ersättning om anläggningen inte producerar som utlovat. Men garantin är långsiktigt utformad så att anläggningen efter fem år ska ha uppnått en årlig produktion som motsvarar minst 96 procent av den beräknade produktionen. Detta eftersom vädret gör att produktionen kan variera under året. Hon har alltså inte redan nu rätt till ersättning.

Hade försäkring

När det gäller ersättningen för driftstoppet går det via en försäkring, som kvinnan har men inte sökt ersättning från - förmodligen för att självrisken är högre än produktionsstoppet kostade.

Efter driftstoppet kontrollerades anläggningen ”utan att påvisa problem”, enligt företaget som motsätter sig ytterligare genomgångar. Takpannorna byttes ut och har inte drabbat kvinnan ekonomiskt.

Vad gäller solcellsstödet står det tydligt i avtalet att det är köparen själv som ansvarar för att söka eventuella stöd.

Allmänna reklamationsnämnden går helt på företagets linje och drar slutsatsen att kvinnan inte har rätt till ersättning för någon av de punkter hon tagit upp. Hennes ansökan avslås helt.

Höör

Förskolor och skola håller stängt i Höör

Gudmuntorps skola.
Höör
HÖÖR Två förskolor och flera klasser på en grundskola i Höörs kommun håller stängt på grund av stor personalfrånvaro.

Förskolan Midgård-Prästkragen håller stängt från tisdagen den 25 januari till och med måndagen den 31 januari, och väntas öppna igen tisdagen den 1 februari om inget annat meddelas.

Även förskolan Krokodilen håller fortsatt stängt och öppnar igen först torsdagen den 27 januari, enligt plan.

Under stängningen tar förskolorna emot endast de barn som har två vårdnadshavare som arbetar inom samhällsviktig verksamhet.

– Vi har en omfattande personalfrånvaro på grund av covid-19 som gör att vi är tvungna att tillfälligt stänga skolverksamheten på flera förskolor. Vi vill tacka alla barn och vårdnadshavare för den förståelse som de har visat hittills, säger Cecilia Palmqvist, biträdande barn- och utbildningschef i Höörs kommun i ett pressutskick.

Gudmuntorpsskolans årskurs 4-6 håller också stängt sedan i måndags och tar enadst emot de barn som har två vårdnadshavare som arbetar inom samhällsviktig verksamhet. Skolledningen och den kvarvarande personalen planerar för om och hur verksamheten kan bedrivas resten av veckan. Vårdnadshavare som har barn på Gudmuntorpsskolan kommer att få detaljerad information som uppdateras via Infomentor.

Undervisningen i skolans årskurs F-3 pågår som vanligt. Men förändringar kan ske med kort varsel.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan fortsätter att öka. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Burlöv, Kävlinge och Svedala ligger just nu i toppen över var smittspridningen är störst, sett till antalet pcr-test som visat positivt, per 100 000 invånare.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL