Sport

”Han spelade som Gud - men Fan stod i vägen”

Hatten på för VM-tvåan. Truls Möregårdh poserar med silvermedaljen efter att ha förlorat VM-finalen i bordtennis mot världsettan Fan Zhendong.
Foto: Per Hällström
Sport
KRÖNIKA Truls Möregårdh från Eslöv spelade som en Gud - men i finalen stod Fan i vägen.
Om det inte vore för världsettan från Kina så hade Truls Möregårdh nu kunnat titulera sig världsmästare i bordtennis.

Först i VM-finalen stoppade den briljante kinesen Fan Zhendong framfarten för tonåringen från Eslöv.

Vid 19 års ålder skrällde sig Truls Möregårdh fram till en VM-final i singel i Houston Texas.

Ett silver med smak av guld. En prestationen som höll bragdklass. Talangen från Småland blev mitt i en novembernatt stjärnan från Skåne.

”Vann ett silver”

I finalen rådde han dock inte på den 24 år gamle veteranen Fan Zhendong från Kina.

– Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver, slog en trots nederlaget leende Truls Möregårdh fast i arrangörsintervjun direkt efter 0-4 i finalen mot den 24-årige stjärnkinesen.

SVT vaknade - med USA-korren på plats

Ja, ni som var uppe mitt i natten kunde till och med se och höra intervjun i den svenska televisionen. ”Fem i tolv” vaknade även SVT. Det krävdes en final, eller två, med svensk representation för att sända direkt från ett VM i den till antalet medlemsländer i världen, 226 stycken, största idrotten. Sent ska syndaren vakna. Nåja, bättre sent än aldrig. Extra plus till Jan-Ove Waldner som expertkommentator! Och extra beröm till SVT, som VM-finaldagen till ära skickat sin USA-korrespondent Stefan Åsberg till Houston. I SVT:s 22.00-sportnytt tilldelades bordtennis-VM den mesta tiden. Minuterna innan hade Mattias Falck och Kristian Karlsson slagit in matchbollen i dubbelfinalen och säkrat ett VM-guld. Stort.

Att Truls Möregårdh, som 19-åring och inför VM rankad i världen på blott 77:e plats, var i singelfinalen var förstås ännu större. Som av en händelse, eller inte, så coachades han av Stellan Bengtsson, den levande legendaren som för exakt 50 år sedan, då som 18-åring i japanska Nagoya, blev tidernas förste svensk att ta ett VM-guld i singel.

Fan också - annars hade det varit guld

I finalen räckte inte Truls Möregårdh till. Hans motståndare var för bra. Den här gången. Fan Zhendong hade svar på allt. Han slog för hårt och satte sådan fart på bollarna att Truls inte var snabb nog i fotarbetet för att hinna ställa om kroppen och komma rätt i positionerna. Möregårdh bjöd dock upp till kamp och hade siffrorna med sig nära slutet i ett par av seten. 0-4 går ändå inte att snacka bort.

Stellan Bengtsson hyllade silveradepten:

– Truls har i det hela gjort en fantastisk turnering. Vänt underläge och slagit världsspelare till höger och vänster, och han har framtiden framför sig, sa ”Mini-Stellan” i intervjun i SVT Sport.

Spelade som Gud själv

Till VM-finalen tog sig Truls Möregårdh på ett minst sagt imponerande sätt. Han vann sex matcher och spelade stundtals som Gud själv. I semifinalen satte han krokben för Timo Boll, den tyske legendaren med åtta EM-guld på sitt CV. Åtta EM-guld.

Mot en av sina stora förebilder och idoler vände Truls 2-3 till 4-3.

Truls vann ytterligare tre av sina matcher med 4-3. I åttondelen var han minst sagt illa ute. Lim Jonghoon från Sydkorea spelade ut 19-åringen från Eslöv i de tre första seten. Då började Truls att lira freestyle, slank ur greppet, vände på steken och blåste sydkoreanen av bordet i de tre sista seten: 11-2, 11-5, 11-5.

Där och då började jag på allvar tro på något stort, något ännu större än ”bara” en kvarts- eller semifinal.

Att vinna i skiljeset kan ibland betecknas som slumpartat. Men att gång på gång göra det kan inte bara var tur poch tillfälligheter. Jag vet inte hur många gånger jag sett Truls vinna skiljesetsmatcher, inte så sällan efter att han haft en eller flera matchbollar emot sig. Skicklighet mer än tur och slump? Ja, absolut. Truls vågar vinna, han fegar inte ur i avgörande lägen, han har självförtroendet och den mentala styrkan.

Jag har följt Truls Möregårdh genom hela hans ännu så länge korta karriär, detta eftersom han har tävlat med och mot mina söner Fritjof och Melker. Jag såg honom vinna P9-klassen i Borgholm på Öland som sju- eller åttaåring. I Enigspelen föddes en stjärna. Redan då var han en envis rackare med vinnarskalle. Begåvningen och talangen syntes lång vägen. Han nådde nätt och jämt över bordskanten, men bollarna träffade han. Jag har skjutsat Melker och Truls till tävlingar och träningar på olika platser i landet, jag har åkt med ut i Europa och bland annat sett honom i två ungdoms-EM med Melker som en av hans landslagskompisar. Tillsammans tog de bland annat lag-EM-brons i Portugal 2016.

Jag har redan skrivit spaltkilometer om Truls Möregårdh. Jag har skrivit om hans framfart i småtävlingar på lokal nivå, jag har rapporterat och refererat från mästerskap och Champions League. Jag har skrivit om hans operationer av knäet. Jag har skrivit om hans nya superracket. Men att jag nu sitter här och skriver om ett VM-silver, för seniorer, det trodde jag nog inte skulle bli verklighet redan 2021.

Det där med det skadade knäet pockar på lite extra uppmärksamhet. Det var faktiskt bara lite mer än ett år sedan han gjorde sin senaste (och förhoppningsvis den sista) operation i knät. Först i somras var han tillbaka vid tävlingsbordet. Han spelade SM och EM, men fick inte plats i förbundskapten Jörgen Perssons OS-trupp. Den petningen var inte vinnarskallen Möregårdh särskilt nöjd med, men han tog den på rätt sätt. På annat vis går det inte att tolka hans skrällsilver i VM.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera!

Framtiden tillhör Cybershape-spelande Truls Möregårdh.

Förhoppningsvis får bordtennisen i Sverige tack vare den svenska VM-succén ett välförtjänt uppsving. Det råder redan lite Truls-feber. Att Sydnytt inför VM-finalen var på plats i Blomsterhallen i Eslöv och gjorde ett reportage får ses som ett tecken i den riktningen.

I Houston tog Truls Möregårdh silver i singel och Falck/Karlsson guld i dubbel.

Parallellt skrevs det ett annat svenskt bordtenniskapitel. Eller ett skånskt. Petra Sörling valdes till ordförande i det internationella bordtennisförbundet, ITTF. 50-åringen från Trelleborg är nu mäktigast i bordtennisvärlden.

Frågan är hur länge det dröjer innan vi har en skåning som är mäktigast i världen även i pingishagen...

Till sist - vet ni var Truls Möregårdh gjorde sitt VM-genrep? Inte? Jo, i Idrottens Hus i Helsingborg. Där ställde han upp i Skånes DM i dubbel tillsammans med bäste kompisen i Eslöv, David Andersson. Hur det gick? Truls och David vann förstås. Jo, även om detta skrev jag i Skånska Dagbladet.

Den här segergesten kommer vi garanterat att få se många gånger till. Här har Truls Möregårdh precis slagit Timo Boll, den levande legendaren från Tyskland, i VM-semifinalen.
Foto: Per Hällström
För 50 år sedan blev Stellan Bengtsson sensationell världsmästare i bordtennis. 2021 coachade samme Bengtsson 19-årige Truls Möregårdh till ett lika sensationellt VM-silver.
Foto: Per Hällström
Truls Möregårdh gav världsettan Fan Zhendong från Kina en bra match, men förlorade VM-finalen i fyra raka set.
Foto: Per Hällström

FAKTA

Truls Möregårdh

Ålder: 19 år, född den 16 februari 2002.

Bor: I Eslöv. Född och uppvuxen i Hovmantorp i Småland.

Familj: Mamma Lena, pappa Carl, storebröderna Malte och Elis.

Klubb: Eslövs AI BTK.

Meriter i korthet: VM-silver i herrsingel 2021, SM-guld i herrsingel 2021 och 2019, guld i junior-EM 2019, silver i junior-VM 2019 och 2017, brons i lag-EM 2019, brons i lag-VM 2018, mängder av SM-medaljer på ungdomsnivå, vinnare av Euro Minichamps (inofficiellt EM för 11-åringar) två gånger.

FAKTA

Möregårdhs succé-VM i siffror

Final: Fan Zhendong, Kina (0-4).

Semifinal: Timo Boll, Tyskland (4-3).

Kvartsfinal: Quadri Aruna, Nigeria (4-2).

Åttondelsfinal: Lim Jong-Hoon, Sydkorea (4-3).

Tredje omgången: Patrick Franziska, Tyskland (4-3).

Andra omgången: Chuang Chih-Yuan, Taiwan (4-3).

Första omgången: Ahmed Saleh, Egypten (4-0).

FAKTA

VM-finaler i singel med svenska spelare

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Seger mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvensk final, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvensk final som Waldner vann med 3–2.

1987, New Dehli, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, före detta Jugoslavien: Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi En-ting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

Källa: TT

Talangjakten i Stockholm januari 2012. Truls på andraplatssteget. Vann gjorde två år äldre Vilmer Georgsson från Stockholm och trea blev Melker Nilsson, Sjöbo BTK.
Foto: Jonny Nilsson
Från Enigspelen i Borgholm på Öland 2012. Truls tvåa från höger. I konkurrens med betydligt äldre motståndare blev han denna gång kvartsfinalist.
Foto: Jonny Nilsson
Euro Minichamps i Frankrike 2012. Truls till höger.
Foto: Jonny Nilsson
Ungdoms-EM i Bratislava 2014. Sveriges kadettlag. Från vänster: Martin Friis, Melker Nilsson och Truls Möregårdh.
Foto: Jonny Nilsson
Truls Möregårdh på ungdoms-SM 2014.
Foto: Jonny Nilsson

Sport

Möregårdh strör superlativer över sitt nya superracket

Truls Möregårdh och landslagsvännen Stina Källberg spelar båda med Stigas nya stomme, Cybershape.
Foto: Stiga Sports
Sport
Eslöv
BORDTENNIS Ett sexkantigt bordtennisracket i stället för det traditionella runda? En omöjlighet eller verklighet? En framtidsvision eller en dagsaktuell revolution? Fråga landslagsspelaren Truls Möregårdh. Han vet. 19-åringen från Eslövs AI har svaret.
– Svinbra! Hur skönt som helst, betygsätter Truls Möregårdh sitt nya tävlingsvapen, Stigas sexkantiga stomme Cybershape.

Sedan urminnestider, eller i alla fall sedan 1880-talet, har pingisracketar i stort sett alltid haft en och samma form. De har varit runda.

Men inte längre.

Framtiden är redan här.

Stiga, Sveriges största och ledande företag i bordtennismaterial, har utvecklat en ny stomme med unik utformning och design. För ett par veckor sedan lanserade Stiga sitt nya Cybershape, ett racket med en sexkantig stomme i stället för den traditionella runda.

Så här ser den ut, den nya stommen från Stiga, Cybershape, det rack som nu används av landslagsspelaren Truls Möregårdh från Eslövs AI.
Foto: Stiga Sports

Truls Möregårdh, som är knuten till Stiga, var först i världen med att använda den nya stommen i skarpt läge.

När Eslövs AI mötte Munkedal i den svenska pingisligan i förra veckan så tävlade Truls Möregårdh för första gången någonsin med den sexkantiga världsnyheten.

Den gångna helgen använde han racketen i Champions League-gruppspelet nere i tyska Saarbücken, där han ledde sitt polska lag, KS Dekorglass Dzialdowo, till kvartsfinal.

Obesegrad med sitt nya racket

Facit för Truls med sitt nya racket? Fem matcher, fem segrar.

Truls Möregårdh strör superlativer över sitt racket:

– Svinbra! Hur skön som helst. Riktigt nice!

– En skön träff i stommen med elva procents större träffyta där man vill att bollen ska slås till. Jag ser bara fördelar med den nya racketet. Jag tänker fortsätta spela med det, absolut.

Inför lanseringen kraxade en del olyckskorpar över det som komma skulle.

Några var fördomsfulla och skeptiska.

– Jag hade bara optimistiska tankar, deklarerar Truls.

Truls Möregårdh med sitt nya superracket, Stigas Cybershape. Lägg märkte till den sexkantiga formen.
Foto: Stiga Sports

Filip Wirström, produktchef Bordtennis på Stiga Sports, uppger att mångårig forskning har föregått lanseringen av företagets världsrevolutionerande nyhet:

– När vi utvecklade Cybershape var det viktigt att formen inte påverkade stommens känsla på ett negativt sätt. Eftersom känslan i en stomme är väldigt subjektiv, och olika spelare har olika preferenser, testar vi inte bara våra stommar på professionella spelare, utan vi studerar dem även i testlabb för att få data som inte innehåller personliga preferenser. Vi bestämde oss tidigt för att Cybershape skulle vila på testresultat och en objektiv bedömning snarare än subjektivt tycke och smak.

Stiga berättar att forskningen och studierna för Cybershape har skett i bland annat samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Stigas professionella bordtennisspelare. På sin hemsida skriver Stiga, att mätningar har visat att Cybershape har ett mer linjärt frekvenssvar än en traditionell form och transporteras på ett annorlunda sätt ut i skaftet och handen vid tillslag, vilket påstås skapa en unik spelupplevelse.

Truls Möregårdh berättar, att hans nya racket möts av stor nyfikenhet från alla håll och kanter, inte minst från hans med- och motspelare.

– De frågar och vill gärna testa och tycker det är en spännande idé. Framtidens racket för alla? De som vågar testa kommer säkert att upptäcka att det är riktigt bra. Det ger fördelar.

Truls Möregårdh och landslagsvännen Stina Källberg spelar båda med Stigas nya stomme, Cybershape. Lägg märkte till den sexkantiga formen av racketen.
Foto: Stiga Sports
Truls Möregårdh tillsammans med lagkompisarna i sitt polska lag Dekorglass, som tack vare en andraplats i den gångna helgens gruppspel nu är klart för kvartsfinal i Champions League.
Foto: Privat

Sport

Bilförändringen i rally-VM: "Svårare att köra"

En ny typ av bilar ställs på startlinjen i rally-VM i år. Denna arkivbild visar dock en gammal variant i Argentina.
Foto: Nicolas Aguilera/AP/TT
Sport
Sport Rally-VM tar ett steg mot att bli en miljövänligare sport genom att introducera hybridbilar. Första deltävlingen körs i Monte Carlo och där gör även svensken Oliver Solberg debut som fabriksförare.
– Det är ett stort miljötänk och väldigt viktigt såklart, säger Jonas Kruse, expertkommentator hos SVT.

Hybriddrivna bilar som ska gå på hållbar energi och 100 procent fossilfritt bränsle, det är steget som rally-VM tar för att minska utsläppen och bli en miljövänligare sport.

– Det är ett helt nytt reglemente och en stor förändring, det är en helt ny typ av bil. Det är naturligtvis ett sätt för motorsporten att hänga med i miljöutvecklingen. Det är viktigt för sporten att man går i den här riktningen, säger Jonas Kruse, expertkommentator hos SVT.

Först ut

Det nya reglementet gör att rally-VM blir det första mästerskapet arrangerat av FIA (Internationella Bilsportsförbundet) som övergår till 100 procent fossilfritt bränsle.

– Det är ett stort miljötänk och väldigt viktigt såklart. Men man har ändå hittat en intressant rallybil som är snabb med hybriddrift. Den låter fortfarande mycket, vilket är viktigt för motorsportssupportrar, säger Jonas Kruse.

TT: Hur påverkar detta förarna?

– Det är lite oklart, men det är intressant för man kan utgå från att ingen egentligen vet var man står mot varandra. De gamla bilarna kunde man anpassa mer efter föraren med olika program till exempel. Men nu måste förarna anpassa sig efter den nya tekniken, och den nya bilen är lite svårare att köra, så det krävs lite mer av förarna.

TT: Kommer hybridbilarna att vara snabbare än de förra?

– Vissa partier är den nog snabbare, men i lite mer kurviga partier så är nog de gamla bilarna snabbare. Så jag tror att just nu är de gamla snabbare. Men utvecklingen kommer gå framåt för lagen och om några tävlingar så kanske denna är snabbare.

Framtidslöfte

Första deltävlingen i Monte Carlo drar igång på torsdagen. Oliver Solberg gör sin första tävling som fabriksförare och kör för Hyundai.

– Det är en jättestor grej. Han står för en lysande framtid och för honom och de yngre kan det vara en fördel med en ny bil, de har troligen lättare att anpassa sig till den nya körstilen, säger Jonas Kruse.

Solberg har sedan tidigare varit med i fyra VM-tävlingar i ett så kallat satellitstall. I sin VM-debut slutade han på en sjunde plats, men avslutade säsongen 2021 med en femteplats i Rally Monza.

Nanny Lögdal/TT

FAKTA

Fakta: Hybriddrivna bilar

Hybridbilar finns i två varianter. Mildhybrider går inte att ladda via eluttag, den laddas enbart när bilen är i gång, genom bromskraftåtervinning och av motorn vid tomgång. Laddhybrider kan fylla batteriet med el via en laddsladd, och alltså vara fulladdade vid start.

Det flytande drivmedlet i en hybridbil är oftast bensin, som kan vara fossil eller förnybar. Och genom att batteriet stöttar förbränningsmotorn kan avgasutsläppen ändå minskas markant. Eftersom förbränningsmotorn stöttas av batteriet så drar bilen mindre bränsle.

FAKTA

Fakta: Årets VM-rallyn

20-23/1 Monte Carlo, 24-27/2 Svenska rallyt, 21-24/4 Kroatien, 19-22/5 Portugal, 2-5/6 Italien, 23-26/6 Safarirallyt, Kenya, 14-17/7 Estland, 4-7/8 Finland, 18-21/8 Ej fastställt, 8-11/9 Akropolisrallyt, Grekland, 29/9-2/10 Nya Zeeland, 20-23/10 Spanien, 10-13/11 Japan.

Sport

Storseger för New York Rangers

New York Rangers Ryan Reave i blått satte två mål i onsdagens hemmamatch mot Toronto. New York Rangers vann med 6-3.
Foto: John Munson/AP/TT
Sport
Sport

New York Rangers slog Toronto Mapels Leafs med 6-3 i onsdagens match på Madison Square Garden.

Hemmalagets matchhjälte blev 35-årige kanadensaren Ryan Reaves som satte sina första två mål för säsongen.

– Man vill inte att det ska gå tre månader innan man gör mål. Jag har en tendens att göra det ofta under min karriär. Det känns bra att få iväg dem. Förhoppningsvis fortsätter det så här, säger Reaves till sajten nhl.com.

Rangers svenske storstjärna Mika Zibanejad noterades för två assist och Torontos William Nylanders assist till Mitchell Marner mål i första perioden, blev den 300:e i svenskens karriär.

Sport

Peterson utslagen – ung dansk talang skrällde

Svenska Rebecca Peterson lyckades inte rå på polska Iga Swiatek. Polskan vann nattens match i damernas Australien Open och Peterson är därmed ute ur damernas singelturnering.
Foto: Simon Baker/AP/TT
Sport
Sport Rebecca Peterson förlorade nattens tennismatch i Australien Opens andra omgång. Setsiffrorna blev 2–6, 2–6. Därmed är den 26-åriga svenskan utslagen i grand slam-turneringens singelturnering för damer.

Motståndet blev för svårt mot polskan Iga Swiatek, rankad 9:a. Matchen pågick i en timma och 17 minuter.

Ändå var Peterson inte alltför besviken efter matchen. Hon är stenhårt inriktad på att förbättra sina svagheter och lära sig av varje match.

– Jag känner att om jag kan gå upp några nivåer på några få moment så kommer det att göra stor skillnad, säger hon till TT.

"Jag vill slå dem"

– Jag tycker att det har varit ett väldigt bra test för mig att veta var jag står, så att det blir extremt tydligt för mig och min tränare vad jag behöver förbättra, fortsätter hon och säger att förra gången hon mötte Iga Swiatek så kändes det efteråt att hon behövde bli bättre på "i stort sett allt".

Så kändes det inte denna gång.

– För mig handlar det inte bara om att gå ut och möta dem och tycka att det kul, utan jag vill slå dem, jag har verkligen tron att jag kan göra det, säger Peterson om de högt rankade motspelare hon mött den senaste tiden.

I och med nattens förlust är Peterson utslagen ur turneringens singeldel, men hon väntas senare ställa upp i damdubbeln.

Att svenskan som är rankad 92:a skulle få stryk av Iga Swiatek var inte oväntat. Men det saknades sannerligen inte överraskningar i damernas andra omgång i grand slam-turneringen.

Att franska Alize Cornet, rankad som nummer 61, skulle slå ut tredjerankade spanjorskan Garbiñe Muguruza i två raka set med siffrorna 6–3, 6–3 var otippat.

Hejarop gav självförtroende

Den stora skrällen stod ändå den danska begåvningen Clara Tauson för – 19-åringen ses som en av damtennisens största talanger och spås en lysande karriär. Hon slog sjunderankade Anett Kontaveit från Estland med siffrorna 6–2, 6–4.

Tauson själv är rankad som nummer 39.

– Jag mådde så bra därute och jag kunde höra flera hejarop vilket gav mig gott självförtroende, och jag spelade en mycket bra match, sade en glad Tauson efter den en timme och 19 minuter långa matchen till nyhetsbyrån AP

Sport

Två plattmatcher i rad – inget för Palicka

Andreas Palicka har inga tankar på att upprepa insatsen från matchen mot Tjeckien.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Matchen mot Tjeckien var en av Andreas Palickas sämre landskamper i karriären, enligt honom själv.
Två bottennapp i rad är inte aktuellt.
– Jag har väl gjort 130–140 landskamper och det är inte ens två gånger som det har sett ut så här, säger målvakten inför kvällens EM-rysare mot Ryssland.

Palicka har genom åren skämt bort den svenska handbollspubliken med den ena målvaktsinsatsen mer glimrande än den andra.

Den senaste landskampen var av ett annat slag.

Varken han eller ersättaren Peter Johannesson hade någon höjdardag mellan stolparna i måndagens EM-match mot Tjeckien. Palicka räddade enligt statistiken tre skott, Johannesson inte ett enda.

– Det blev att man jagade räddningar i stället för att låta räddningarna komma till en. Det sker ibland, det blev en missräkning i prestation. Men man lever och man lär så länge man spelar. Den dagen man inte längre lär, då är det nog dags att lägga av, säger Andreas Palicka.

Hyllar kollektivet

Sverige spelade ändå oavgjort mot tjeckerna, 27–27, och tog sig med ett nödrop vidare till mellanrundan.

Den inleds klockan 15.30 i eftermiddag i Ondrej Nepela arena i Bratislava, när Ryssland står för motståndet.

Och den 35-årige målvaktsveteranen vågar lova att det inte blir någon ny plattmatch.

– Jag har väl gjort 130–140 landskamper eller något sådant, och det är inte ens två gånger som det har sett ut så här. Men det händer tyvärr inom elitidrotten ibland, att man har en mörk dag. Det är då kollektivet får kliva fram. Nu var det min tur, men vi stod ihop som lag och löste situationen, säger Palicka.

Tror inte på VM-repris

Sverige körde över det ryska laget i VM förra året (34–20), men så lätt kommer det inte gå den här gången, tror Palicka.

– Det är ett bra lag som vi vet att vi kan slå, men vi behöver göra en väldigt bra landskamp för att vinna, säger Palicka.

– Det är ett lag som är i harmoni sedan två år tillbaka. De har börjat spela en lite snabbare form av ”tryckhandboll” än tidigare, med spelare som tagit kliv i Europa: (Dmitrij) Zjitnikov, (Sergej) Kosorotov och så (Alexander) Kotov, en högerhänt högernia som är en väldigt annorlunda spelare mot vad man är van vid, en väldigt tung powerspelare. Där kan det hända lite vad som helst. Och de har en duktig målvakt i (Viktor) Kirejev.

Det har Sverige också. Och när handbolls-EM går in i en avgörande fas är Andreas Palicka bra sugen på att visa det igen.

– Sämre prestationer är något man måste leva med ibland. Och jag väljer att gå till statistiken där. Det mesta talar för att jag ska kunna göra en helt okej landskamp igen, säger Palicka.

– Det är nu det jätteroliga börjar. Det är nu skorna ska snöras på ordentligt.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Andreas Palicka

Född: 10 juli 1986 (35 år).

Längd: 189 cm.

Position: målvakt.

Klubb: Redbergslids IK.

Moderklubb: H43 Lund.

Klubbar i karriären: Redbergslid 2002–08, Kiel 2008–15, Ålborg 2015–16, Rhein-Neckar Löwen 2016–21. Går till Paris Saint-Germain i sommar.

Landskamper/mål: 132/11.

Meriter, i urval: EM-silver 2018, VM-silver 2021, utsedd till bästa målvakt i VM 2021.

Källa: Svenska handbollsförbundet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Elanga uppskattar tränaren efter succén

Anthony Elanga firar sitt första ligamål för säsongen borta mot Brentford i Premier League.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Sport
Sport Med sitt första Premier League-mål på nästan åtta månader var Anthony Elanga en av Manchester Uniteds målskyttar i 3–1-segern borta mot Brentford i Premier League-fotbollen.
I Leicester stod bortalaget Tottenham för en sanslös vändning när 1–2 blev 3–2 på stopptid efter två mål av nederländske inhopparen Steven Bergwijn.

Den svenske U21-landslagsanfallaren Anthony Elanga har fått allt mer speltid i Manchester United sedan tysken Ralf Rangnick tog över som tillfällig tränare efter sparkade norrmannen Ole Gunnar Solskjær i början av december.

– Jag uppskattar verkligen tränaren, säger Elanga till BT Sport, enligt Manchester Evening News.

I lördags startade 19-åringen i 2–2-matchen borta mot Aston Villa. På onsdagskvällen tackade anfallaren – som är född i Malmöstadsdelen Hyllie och vars pappa är den tidigare MFF-försvararen Joseph Elanga från Kamerun – för förtroendet när han återigen fick chansen i startelvan borta mot Brentford.

Läckert avslut

Elanga gjorde sitt första ligamål för säsongen när han satte 1–0 för United i den 55:e matchminuten. Svensken tog läckert emot en djupledsboll från Fred med högerfoten, lyfte den till sig själv och nickade in den bakom Brentfords danske målvakt Jonas Lössl.

Ligamålet var Elangas första sedan fotbollskarriärens första PL-mål i 2–1-segern borta mot Wolverhampton den 23 maj förra säsongen.

Han lyfter själv fram sitt hårda arbete under lagets träningar som en anledning till att han får mycket speltid av Ralf Rangnick i storlaget.

– Det är det jag försöker att göra varje dag. Jag försöker att jobba hårt och träna på det sätt som jag vill spela (match), säger Anthony Elanga.

Sju minuter efter Elangas ledningsmål satte Mason Greenwood 2–0 för bortalaget efter en snabb kontring. Ytterligare en kvart senare, i 77:e matchminuten, satte inhopparen Marcus Rashford, som haft det tungt i United de senaste månaderna, 3–0. Brentfords Ivan Toney gjorde ett tröstmål för hemmalaget i 85:e.

Mål i 95:e och 97:e

Ligamötet i västra London innefattade även två andra svenskar, tidigare landslagsspelaren Pontus Jansson som är lagkapten i Brentford och Sveriges nuvarande landslagskapten Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United som båda spelade hela matchen för respektive lag.

I Leicester stod Brentfords Londonrival Tottenham för en sanslös vändning på stopptid i andra halvlek. Vid ställningen 2–1 till hemmalaget satte "Spurs" nederländske inhoppare Steven Bergwijn först 2–2 i 95:e och sedan matchavgörande 3–2 i 97:e.

David Hjorter/TT

Sport

Covidkaos i Tunisien – tolv spelare borta

Tunisien firar segern mot Mauritanien i Afrikanska mästerskapen. Nu är tolv spelare borta på grund av corona.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Sport
Sport

Tunisiens förberedelser inför gruppavgörandet i Afrikanska mästerskapen i fotboll fick sig en rejäl törn då tolv spelare testats positivt för covid-19.

Dagen före matchen mot Gambia hade laget bara 16 spelare på träningen i Kamerun, resten var satta i isolation eller karantän. Tunisien hoppas dock hinna få tillbaka fem sex spelare till torsdagens match.

Tunisien har vunnit mot Mauritanien och förlorat mot Mali och ligger trea i grupp F och behöver minst en poäng för att gå vidare. Gambia och Mali toppar med fyra poäng.

Sport

Blackstenius debuterade i cupmatch

Stina Blackstenius. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

För fem dagar sedan skrev Stina Blackstenius på för Arsenal. På onsdagskvällen debuterade hon med ett inhopp i cupmatchen mot Manchester United.

Den tidigare Häckenspelaren ersatte nederländskan Vivianne Miedema i den 69:e minuten.

Men det blev inget segerjubel för Blackstenius och den svenske tränaren Jonas Eidevall. United vann med 1–0 efter ett sent mål av Alessia Russo.

Seger och avancemang blev det däremot för Manchester City, med Filippa Angeldal, som besegrade Bristol City med 3–1. Och Chelsea slog West Ham med 4–2 efter hattrick av danskan Pernille Harder. Jonna Andersson spelade 78 minuter för Chelsea.

Tottenham är det fjärde laget till semifinal efter 1–0 hemma mot Liverpool.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL