Kultur och nöje

Ny humorklubb öppnar i Lund

Kajsa Jönsson, vd för Anagram Live, presenterar nu en ny humorsatsning i Lund - Grand Comedy Club på Grand Hotel.
Foto: Anna Lindblom
Kultur och nöje
Humor I januari blir det premiär för Grand Comedy Club på Grand Hotel i Lund.

Grand Comedy Club är ett samarbete mellan Anagram live, som arrangerar den årliga humorfestivalen i Lund, Grand Hotel och humorartisten och arrangören Erik Börén. Planen är ett arrangemang en tisdag varje månad, med premiär 25 januari, och på scen blir det tre komiker vid varje tillfälle. Bland vårens artister finns Jonatan Unge, Johanna Wagrell, Christoffer Nyqvist och Charlotta Björck. Klubbvärdar är Johan Rünow, komiker från Lund och Erik Börén.

– Vi har velat köra en humorklubb hos vår samarbetspartner Grand Hotel under en längre tid, och nu dök möjligheten upp, säger Kajsa Jönsson, producent och VD på Anagram Live i ett pressmeddelande. Detta, tillsammans med festivalens podd, blir ett sätt för oss att erbjuda humor i Lund året runt.

På premiärkvällen medverkar Johanna Wagrell och Anton Magnusson och gången efter det, 22 februari, Torbjörn Averås Skorup och Carin Sollenberg. Biljetter släpps 30 november.

Kultur och nöje

Nyskriven opera om kärlek i Förintelsens skugga

Den nyskrivna operan 'Löftet' handlar om kärlek i Förintelsens skugga. Pressbild.
Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks
Kultur och nöje
Kultur och nöje En bön från 1945 som sträcker sig in i vår tid. Så beskriver regissören Stefan Larsson den nyskrivna operan "Löftet". Han vill utmana operans konventioner i berättelsen om Ava och Teo – som skiljs åt i ett koncentrationsläger.

Makarna Ava och Teo kommer ifrån varandra i Auschwitz, och när kriget tar slut söker hon efter honom över hela det krigshärjade Europa. Handlingen i den nyskrivna operan "Löftet" är inspirerad av librettisten Susanne Markos egen familjehistoria. Regissören Stefan Larsson läser den som "ett rop eller en bön" från 1945.

– Det är som en samlad röst som ropar på oss som lever nu, att minnas detta fasansfulla som mänskligheten var kapabel till. Men lika mycket ondska som det fanns i människor, om man nu ska kalla det för ondska, lika mycket mänsklighet och godhet visade sig under den här tiden. Människor tog hand om varandra, räddade och älskade varandra, trots alla umbäranden, säger Stefan Larsson.

Han tycker att berättelsen illustrerar hur många överlevare som snarare än att söka hämnd försökte återerövra sin mänsklighet – och hur de drevs av en vilja att se till att inget liknande skulle kunna hända igen.

Kören framträdande

Att sätta upp en nyskriven opera är utmanande, enligt Stefan Larsson, som inte hörde Mats Larsson Gothes nyskrivna musik förrän ganska långt in i processen. Då berörde den honom starkt. Kören har också en framträdande roll i operan.

– Musiken är väldigt vacker och smärtsam att lyssna till. I kören finns flera vittnesmål – en Salomon, en skräddare – och de ger små korta ögonblicksbilder av vad de har varit eller kunde ha blivit, vad de inte fick uppleva för att de dog.

Stefan Larsson tror att det poetiska anslaget gör att man kommer ännu närmare smärtan än i många dokumentärer. Han har också ansträngt sig för att gå bortom operans vanliga estetik. Nyligen hyllades han för sina formexperiment i "Linje Lusta" på Dramaten. Här har han skapat ett "hårt, brutalt och dekorfritt rum".

För att scenografin inte ska bli för andefattig visas även sommarängar, smutsiga händer, tågstationer – koder från den värld där berättelsen utspelas – på en 30 meter lång filmduk.

– Det är så långt ifrån klassisk operadekor som man kan komma, skulle jag vilja påstå. Jag ville skapa en fysiskt obehaglig miljö för sångarna och kören att vara i, säger Stefan Larsson.

Behöver skakas om

De hårda gradängerna förvandlas till tågstationer och britsar. Stefan Larsson har tänkt på de återvändare som åkte tåg genom Europa, till hem som kanske inte existerade längre. Han ville spegla de trasiga, hemska miljöerna.

– Det här ska vara en jävla besvärlig plats att vara på. Det ger ett annat kroppsspråk, och ett annat förhållningssätt för skådespelarna eller sångarna. De måste kliva ur konventionen lite, och överge det givna.

Att göra illustrerande, traditionell teater om ett så här tungt ämne tycker han skulle ha "känts fånigt". Han ville ta ämnet på yttersta allvar. Och trots att Förintelseberättelserna är många behövs de fortfarande, anser Stefan Larsson.

– Det finns vissa saker som upplevs som kroniska sjukor i människosjälen och antisemitismen verkar vara en sådan hemsk sida av mänskligheten. Den återkommer, i Malmö, i Paris och på så många platser i våra samhällen. Så vi behöver påminna oss om det här, om och om igen. Jag har en känsla av att det är en färskvara att skaka om människor med de här hemska berättelserna med jämna mellanrum, så att vi verkligen minns.

Elin Swedenmark/TT

Hanna Husáhr gestaltar Ava, som söker efter sin man. Pressbild.
Hanna Husáhr gestaltar Ava, som söker efter sin man. Pressbild.
Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks

FAKTA

Fakta: "Löftet"

"Löftet" har premiär 27 januari på Kungliga Operan i Stockholm och spelas till 5 mars.

Den är specialbeställd av Kungliga Operan, och skapad av tonsättaren Mats Larsson Gothe och librettisten Susanne Marko, i regi av Stefan Larsson. Kungliga Hovkapellet framför musiken, under ledning av dirigent Alan Gilbert.

Sopranen Hanna Husáhr gör rollen som Ava och Karl-Magnus Fredriksson gestaltar Teo.

Kultur och nöje

Madonna öppnar för världsturné – med Britney

Madonna är sugen på en ny världsturné.
Foto: ADAM IHSE / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Madonna verkar sugen på en ny världsomspännande arenaturné. När den 63-åriga popstjärnan fick frågan under en livesändning på Instagram kom hon med ett oväntat tillägg: "Jag och Britney, vad tror ni om det?", skriver Variety.

– Jag är inte säker på om hon vill, men det vore coolt, sade Madonna och fortsatte med att referera hennes och Britney Spears omtalade kyss på scenen under musikkanalen MTV:s VMA-gala 2003.

– Vi kunde återskapa originalet.

Även Christina Aguilera var med och kysstes den gången.

Britney Spears, som nyligen blev fri från sin pappas förmyndarskap, har inte stått på scen sedan oktober 2018.

Madonna har offentligt visat sitt stöd för Britney Spears i samband med #freebritney-rörelsen.

"Ge kvinnan tillbaka sitt liv. Slaveriet avskaffades för längesen! Död åt det giriga patriarkatet som gjort så här mot kvinnor i århundraden", har hon tidigare skrivit på Instagram.

Nu avslöjade hon också att hon håller på att spela in ny musik tillsammans med olika artister, vilka är "hemligt", sade hon i livesändningen.

Förutom musiken är Madonna i färd med att skriva en film om sitt liv. Hon kallar projektet en "visuell självbiografi".

Joakim Magnå/TT

Britney Spears blev nyligen fri sin pappas förmyndarskap efter 13 år.
Britney Spears blev nyligen fri sin pappas förmyndarskap efter 13 år.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Kultur och nöje

Spotify tar bort Neil Youngs musik

Neil Young har ilsknat till på Spotify. Arkivbild
Foto: Rebecca Cabage/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Neil Youngs musik kommer att tas bort från Spotify på rockstjärnans egen begäran.

Beskedet kommer efter att Young kritiserat strömningstjänsten för att sprida desinformation kring vaccin genom poddaren Joe Rogan.

"Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify", säger företaget i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

"Men vi hoppas kunna välkomna honom tillbaka snart igen."

Joe Rogan har i sin podcast bland annat ifrågasatt nyttan med massvaccinering mot coronaviruset. Spotify har sedan 2020 exklusiva rättigheter till podcasten efter en affär på 900 miljoner kronor.

Spotify säger att man har tydliga innehållsregler och att 20 000 poddavsnitt med koppling till covid-19 har tagits bort under pandemin.

Neil Young kom med sin kritik i ett öppet brev tidigare i veckan.

"Jag gör det här för att Spotify sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar dödsfall bland dem som tror på desinformationen som sprids", skrev han.

Under natten mot torsdagen gick det fortfarande att lyssna på stjärnans låtar på Spotify i Sverige.

Kultur och nöje

Letterman tillbaka i sin legendariska show

David Letterman, som efter pensioneringen från tv-världen odlat helskägg, gästar 40-årsjubileet av den pratshow han en gång startade. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Late night with David Letterman" hade premiär den 1 februari 1982 och när jubileet firas på dagen 40 år senare är den ikonförklarade programledaren tillbaka i studion, rapporterar CNN.
PREMIUM

Pratshowen, som sänts på NBC sedan 1982 och vars koncept levt vidare trots ett antal byten av programledare, leds numera av Seth Meyers.

Twitter avslöjar han nyheten och säger att "det kommer att bli en show som skulle göra Seth Meyers i collegeåldern väldigt glad. Och även nutida Seth Meyers".

"Late night with David Letterman" sändes alla vardagar klockan 00.30 lokal tid, direkt efter "The tonight show". 1992 hade Letterman förhoppningar om att få efterträda den legendariske Johnny Carson som värd för "The tonight show" – ett program som Carson lett under trettio år.

Den enda konkurrenten till jobbet var Jay Leno, som under ett par år fungerat som Carsons inhoppare. Letterman var dock Carsons favorit till jobbet. Efter månader av spekulationer meddelade NBC att man gett jobbet till Jay Leno.

Letterman valde 1993 att lämna NBC och gå över till CBS, där han fram till 2015 ledde "The late show with David Letterman" – på samma sändningstid tid som NBC:s "Tonight Show".

President Barack Obama gästar 'The late show with David Letterman' på CBS 2012. Arkivbild.
President Barack Obama gästar "The late show with David Letterman" på CBS 2012. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP

FAKTA

Här är alla som lett "Late night"-showen

Late night with David Letterman 1982–1993

Late night with Conan O'Brien 1993–2009

Late night with Jimmy Fallon 2009–2014

Late night with Seth Meyers 2014–

Källa: Imdb

Kultur och nöje

Serievärlden har gått vidare efter covid

I den nya säsongen av 'This is us' är handlingen förlagd till en tid post-covid. Pressbild.
Foto: NBC/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje Under fjolåret var pandemins verkningar och vedermödor en väsentlig del av handlingen i många tv-serier, men trots att omikron fortfarande härjar världen över har manusförfattarna nu lagt covid-19 bakom sig, skriver The Huffington Post.
PREMIUM

I NBC:s kritikerrosade relationsdrama "This is us" har tittarna kunnat följa medlemmarna i familjen Pearson isolera sig, navigera i snåriga restriktioner och bli arbetslösa. När den sjätte och sista säsongen nyligen hade premiär anses ämnet vara uttömt och covid-19 nämns endast i förbigående.

Även långköraren "Grey's anatomy" har gått vidare – trots att den utspelas inom sjukhusvärlden. Säsongen 2020–21 skildrade utbrända kirurger som ser sina patienter dö i covid-19, rasmässiga ojämlikheter inom sjukvården och långtidscovid.

Till och med serien huvudkaraktär, doktor Meredith Gray, höll på att stryka med av viruset och tillbringade större delen av säsongen i koma och i en respirator.

I nuvarande säsong inleds varje avsnitt med ett meddelande som informerar tittarna om att säsongen "utspelar sig i en post-pandemisk värld" och att programmet syftar till att uttrycka hopp för framtiden. Samtidigt hänvisas tittarna till en webbplats som innehåller information om covid-19-vaccin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Kultur och nöje

Picassos arvtagare säljer digitala konstverk

Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar.
Foto: Boris Heger/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje Arvtagare till den spanske konstnären Pablo Picasso hoppar på kryptovågen och säljer digitala konstverk av ett av hans keramiska gods som aldrig tidigare har visats offentligt.
PREMIUM

– Vi försöker bygga en bro mellan NFT-världen och konstvärlden, säger Florian Picasso, konstnärens barnbarnsbarn, när verket – delvis – visades upp i Genève under onsdagen.

Non-fungible token, NFT, är en typ av kryptoteknik som bland annat används vid försäljning och ägande av digital konst. I praktiken handlar det om ett digitalt äkthetscertifikat som kan kopplas till digital konst eller annat som kommer i digital form, som ljudfiler eller videoklipp.

För att boosta intresset för lanseringen visar konstnärens ättlingar endast upp baksidan av det keramiska godset, som enligt barnbarnet Marina Picasso dateras till oktober 1958.

– Verket föreställer ett ansikte och det är väldigt uttrycksfullt, glatt och lyckligt, säger hon.

En del av intäkterna för de digitala konstverken, som ska säljas i 1 010 exemplar, kommer att doneras till välgörenhet. Onlineförsäljningen startar på fredag ​​genom plattformarna Nifty Gateway och Origin Protocol.

Familjen säger att ett av målen med försäljningen är att även få yngre generationer att upptäcka Picasso.

– Jag tror att det passar in i Picassos arv eftersom vi hyllar honom och hans sätt att arbeta som alltid var kreativt, säger Florian Picasso.

Kristina Erkenborn/TT

Kultur och nöje

De tävlar i "Alla mot alla"

Mark Levengood är en av de tävlande i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons frågesportsprogram. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Mark Levengood, Ebba Witt-Brattström och Dominika Peczynski. Det är några av den nya säsongens deltagare i "Alla mot alla" på Kanal 5 och Discovery+.

Förra året vann Jonatan Unge och Hanna Hellquist finalen över Olof Lundh och Ebba Kleberg von Sydow. Lundh och von Sydow är uppenbarligen revanschsugna eftersom de deltar även denna gång.

De andra paren är Annika Lantz och Johar Bendjelloul, Bea Uusma och Magnus Betnér, Katia Mosally och Harald Treutiger, Mark Levengood och Pia Johansson, Marianne Mörck och Claes Malmberg, Ebba Witt-Brattström och Messiah Hallberg samt Dominika Peczynski och Mårten Palme.

Programledare är Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Premiärprogrammet sänds den 14 februari.

Kultur och nöje

Filmrecension: Gapig monsterjakt blir tjatig

Familjen Wishbone ställs mot monsterjägaren Mila i 'Monsterfamiljen – ingen är perfekt'. Pressbild.
Foto: Scanbox
Kultur och nöje
Kultur och nöje Familjen Wishbone måste återigen förvandlas till monster och ge sig ut på äventyr för att rädda sina kidnappade monsterkompisar i den här lyxigt animerade, men rätt tunna historien.
PREMIUM

Häxan Baba Jaga, sjöodjuret Nessie och Snömannen – en efter en blir de kidnappade av den unga men oj så effektiva monsterjägaren Mila Starr. Familjen Wishbone, med den småklantige sonen Max i spetsen, rycker ut för att undsätta sina monsterkompisar, men de har inte mycket att sätta emot Mila Starrs skicklighet och moderna tekniska prylar.

Om de ska ha en chans så måste de förvandlas till monster igen, och då kan vad som helst hända. Dessutom visar det sig att Mila Starr jobbar på uppdrag åt sina föräldrar, som är kända tech-miljardärer och som nu planerar att använda monstren i ett hemligt experiment.

Nej, själva storyn är inte den här uppföljarens starka sida. Den känns mer som att den hör hemma i någon av alla dessa animerade dussinprogram som rullar framför dagiströtta ögon innan det är dags för fiskpinnar en tisdagskväll än i en biofilm. Mycket energi och möda läggs också på att förklara allt man borde känna till från den första filmen. Långa och repetitiva jaktscener blir förbannat tjatiga och oengagerande i längden. Dessutom är "Monsterfamiljen" osedvanligt gapig och skrikig, vilket i viss mån kan vara den svenska dubbningens fel.

Men snygg är den i alla fall. Från galna biljakter i stan till Himalayas snötäckta berg till botten av Loch Ness-sjön känns animationerna både lyxiga och fantasifulla.

Sensmoral får vi inte glömma heller. Förutom ett väldigt tydligt grundtema om att alla duger som de är så finns här också ett budskap om att förment goda tech-miljardärer egentligen är fullständiga psykopater, vilket känns som ett oväntat progressivt inslag mitt i allt Nickelodeon-stök.

Det finns en fin ansats här, ett uppkäftigt actionäventyr någonstans mellan "Dumma mig" och "Hotell Transylvanien". Tyvärr landar man i ett väldigt långt och ovanligt skrikigt avsnitt av "Phineas och Pherb". Fiskpinnarna är klara, kom och ät.

Björn Berglund/TT

Familjen Wishbone måste förvandlas till monster igen i 'Monsterfamiljen - ingen är perfekt'. Pressbild.
Familjen Wishbone måste förvandlas till monster igen i "Monsterfamiljen - ingen är perfekt". Pressbild.
Foto: Scanbox

FAKTA

Fakta: Monsterfamiljen – Ingen är perfekt

Originaltitel: "Monster family 2"

Genre: Animerad familjefilm

Premiär: 28 januari 2022

Svenska röster: ​Adil Backman, Lisa Ajax, Dorothea Norling med flera

Regi: ​Holger Tappe

Speltid: ​1 timme och 43 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + +

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL