Ekonomi

Nordnets fondsparare hämtade hem vinster

Fondsparare tog hem vinster från bland annat oljeutvinning. Arkivbild.
Foto: Jacob Ford/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Nordnets fondsparare har tagit hem vinster från uppgången i bland annat olja under november, rapporterar Nordnet, som kallar den höga efterfrågan på olja för ”efterfrågechocken”, vilken har fått fonder med stor oljeexponering att rusa.

"Fonden BGF World Energy har stigit med över 50 procent i år och är en av de fonder som gått allra bäst under hösten", skriver Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i ett pressmeddelande.

Men under slutet av månaden har virusoron kommit tillbaka.

"Men då hade många sparare redan sålt av sina råvarurelaterade fonder. BGF World Energy är den mest nettosålda fonden hos Nordnets svenska kunder i november", fortsätter hon.

Dessutom hör Spiltan Aktiefond Investementbolag, Länsförsäkringar Global Indexnära och Öhman Etisk Emerging Markets till de mest handlade fonderna.

Ekonomi

Vindkraftsägarna får betalt för att strypa elen

Vind och sol ska förmås bidra till balansen i elsystemet. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den kraftiga utbyggnaden av vindkraft skapar problem för det svenska elsystemet.
Nu ska vindkraftsägarna förmås att bromsa snurrorna när det blåser mycket.

Vindkraft, liksom sol-el, är inte reglerbar. Det går inte att kommendera fram mer vind eller sol. Däremot går det att stänga av/dra ner på produktionen för att styra hur mycket kraft som vindsnurrorna kan producera.

Som prognoserna ser ut kommer allt mer av den svenska elen att komma från vindkraften. Om två-tre år bedöms vinden tillverka lika mycket el som kärnkraften.

– Men vindkraften är samtidigt en del av problemet, säger Jorunn Cardell, kraftsystemanalytiker på Svenska kraftnät.

Måste vara balans

För att elsystemet ska fungera måste precis lika mycket produceras som användas vid varje givet tillfälle. Vattenkraften är reglerbar, den kan vridas på och strypas efter behov. Kärnkraften är på motsvarande vis också stabil till sin natur, inte väderberoende.

Nu vill Svenska kraftnät köra igång en pilotstudie för att förmå även vindkraftsägarna att ingå i ett system för så kallade stödtjänster som håller det svenska kraftsystemet i balans. Systemet med stödtjänster fungerar så att Svenska kraftnät betalar kraftproducenter eller förbrukare för att bidra till att hålla systemet i balans.

Kompenseras fullt ut

För vindkraftens del skulle det kunna handla om att vindparksägarna får betalt för att köra snurrorna på lägre fart. Konsekvensen blir mindre betalt för elen, men i stället kompensation från Svenska kraftnät.

– Tanken är att man ska gå plus på det, säger Jorunn Cardell.

När det dessutom blåser mycket blir elen oftast billig, vilket gör att det kan vara mer förmånligt att få betalt för att dra ner produktionen.

Och det kommer inte att vara ett tvång att vara med i stödtjänstsystemet, enligt Cardell.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Stödtjänster

Kraftsystemet måste hela tiden hålla en jämn frekvensnivå, 50 Hertz, genom att i varje ögonblick tillföra systemet lika mycket effekt som det förbrukas. Eftersom produktion och konsumtion varierar måste det finnas produktions- och förbrukningsresurser till hands för att balansera vid ojämnheter.

Det är resurser, så kallade stödtjänster, som Svenska kraftnät bland annat köper på marknaden för att ha en ständig beredskap.

Källa: Svenska kraftnät

Ekonomi

Samsungs vinst ökade kraftigt

Elektronikjätten Samsung Electronics försäljning ökade kraftigt det fjärde kvartalet i år. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sydkoreanska Samsung Electronics redovisar en nettovinstökning på 53 procent för det fjärde kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Vinsten landade på 13,9 biljoner won, motsvarande drygt 107 miljarder kronor.

Elektronikjätten har kontinuerligt visat starka försäljningssiffror sedan början av coronapandemin till följd av en stark efterfrågan på minneschip, mobiltelefoner och hemelektronik.

Samsung säger i ett uttalande att bolaget kommer att öka produktionen under 2022 eftersom den globala efterfrågan på elektronikprodukter förväntas stiga. Men bolaget säger också att "utmaningar kopplade till leveransfrågor och covid-19 troligen kommer att bestå".

Efterfrågan på minneschip som används i servrar förväntas fortsätta växa under året på grund av ökade investeringar i kommunikationsteknik, lanseringen av nya datorprocessorer och expansionen av 5G-anpassade mobila enheter.

Ekonomi

Upp och ned på Asienbörserna

Det var en blandad inledning på handeln på de ledande Asienbörserna. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna gick åt olika håll under den inledande handeln på torsdagen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index gick upp 0,4 procent i den tidiga handeln, och Topix hade ökat med 0,5 procent.

Bland storbolagen gick Toyota upp 1,1 procent medan Sony backade 3,5 procent.

I Hongkong föll Hang Seng-index med 1,4 procent, medan Shanghaibörsen höll sig oförändrad. Kompositindexet i Shenzhen gick ned 0,1 procent.

Ekonomi

Moderna testar booster mot omikron

Läkemedelsbolaget Moderna har tagit fram en ny booster mot omikronvarianten.
Foto: Bill Sikes/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna har inlett kliniska tester av en booster speciellt designad för att motverka omikronvarianten.

Testerna omfattar 600 vuxna – varav hälften har fått två doser av Modernas vaccin mot covid-19 för minst sex månader sedan och den andra hälften fått två vaccindoser samt en booster.

Moderna har tidigare tagit fram en booster mot omikron. De första resultaten visar att den stärker skyddet mot virusvarianten.

Ekonomi

Fed lämnar räntan oförändrad – kan höjas i mars

Fed-chefen Jerome Powell signalerar höjningar framöver, den första kan komma redan i mars. Arkivbild.
Foto: Graeme Jennings/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) behåller styrräntan oförändrad, men signalerar att en räntehöjning kan komma så snart som i mars.
– Det marknaden har önskat och det marknaden har fått är tydlig fotnedsättning, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på banken SEB.
PREMIUM

Det blir ingen räntehöjning nu. Däremot sänder den amerikanska centralbanken en tydlig signal om att den inslagna linjen ligger fast, utan att ange ett exakt datum för kommande höjningar.

– Det är ett väldigt tydligt besked om att räntehöjningen kommer i mars, konstaterar Robert Bergqvist.

Fed anser att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd, understryker chefen Jerome Powell på en pressträff.

Därför ska centralbanken börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen, runt sju procent för närvarande.

– Penningpolitiken i USA, trots att man höjer räntan i mars, har fortfarande en färdriktning mot det expansiva hållet. De fortsätter att köpa värdepapper i januari och även i februari, säger Robert Bergqvist.

Slipper spekulationer

Oron på börsmarknaden den senaste tiden har handlat om rädsla för en oväntat snabb åtstramning.

Vissa investerare har befarat en stor räntehöjning i mars.

– Det finns inget i uttalandet som indikerar det marknaden varit rädd för, en halv procentenhets höjning. Hela kommunikationen talar snarare för att det är en kvarts procentenhetshöjning som ligger i korten.

En annan oro har handlat om nästa steg – hur och när centralbanken ska börja avyttra de värdepapper som köpts för att stimulera ekonomin under pandemin.

– Marknaden ska nog ha beredskap för att det kan komma tidig höst, säger Bergqvist.

Lättar på gaspedalen

Normalt sett är signaler om kommande åtstramningar inte positiva nyheter för aktiemarknaden.

– Men det här är långt ifrån att trycka på bromspedalen. Nu börjar Fed att lätta lite på gaspedalen. Sedan får vi bara hoppas på att inflationsmonstret ska dra sig tillbaka. Det finns förutsättningar för det, säger Bergqvist.

Jerome Powell säger vid pressträffen att han även fortsättningsvis förväntar sig att inflationen kommer att falla tillbaka under 2022.

– Han försöker understryka att man inte har kopplat på någon autopilot. Att man måste ta varje steg och pröva varje steg framöver.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Räntan i USA

Amerikanska centralbankens (Federal Reserve) styrränta ligger i dag i intervallet 0–0,25 procent.

Efter Feds besked steg den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan till 1,87 procent, att jämföra med 1,78 procent sent på tisdagen. Sedan årsskiftet har den stigit från 1,51 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Ekonomi

Tesla slår nya rekord

2021 blev Teslas tredje lönsamma år i rad. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljoner kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilstillverkaren, att jämföra med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla 936 000 elfordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. 308 600 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

"Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta fram till 2022", skriver Tesla i ett uttalande.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Ekonomi

Höga tullar står Electrolux dyrt

Amerikanska tvättmaskinstullar blir kostsamma för det svenska vitvarubolaget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Vitvarujätten Electrolux tvingas belasta resultatet för sista kvartalet i fjol med en engångskostnad på 85 miljoner dollar, motsvarande 727 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skälet är att en skiljenämnd fastställt ett beslut av USA:s handelsdepartement som gäller tullar på tvättmaskiner importerade till USA från Mexiko under 2016 och 2017. Departementet beslutade om en tullsats som Electrolux ansåg vara för hög. Bolaget överklagade, men nu har alltså skiljenämnden gått på den amerikanska regeringens linje.

Engångskostnaden påverkar rörelseresultatet för Electrolux nordamerikanska affärsområde. Resultatet för fjärde kvartalet 2021 kommer att minska med 63 miljoner dollar eller 543 miljoner kronor, uppger bolaget.

Ekonomi

Wall Street vände ned efter räntebesked

New York-börsen inledde uppåt men backade efter räntebeskedet från Fed. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kurserna backade brett på den amerikanska börsen sedan centralbanken Federal Reserve på onsdagen aviserat att en höjning av styrräntan kan komma så snart som i mars.

Dessförinnan, under förmiddag och tidig eftermiddag New York-tid, såg det bättre ut. De tre ledande indexen låg alla plus.

Microsoft, som föll i börsens efterhandel tisdags efter it-jättens delårsrapport, steg nu i stället: upp 2,9 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing redovisade i onsdagens delårsrapport positivt kassaflöde för första gången sedan 2019. Men bolaget tyngs av en kostnad på 3,5 miljarder dollar kopplad till 787 Dreamliner-modellen. Aktien backade 4,8 procent.

En tydlig vinnare var spelbolaget Draftkings efter att storbanken Morgan Stanley lyft aktien i en analys. Draftkings lyfte 5,2 procent, men aktien har på ett år rasat omkring 60 procent.

Dow Jones industriindex tappade 0,4 procent och det breda S&P500-indexet gick ned 0,2 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL