Utrikes

WHO: Globala risker med omikron

I Filippinerna håller nio miljoner människor på att vaccineras, efter att den nya omikronvarianten av coronaviruset upptäckts. På bilden får en kvinna sin spruta i staden Quezon.
Foto: Aaron Favila/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mycket är fortfarande oklart kring den nya omikronvarianten av coronaviruset, men den väntas sprida sig globalt. Och med tanke på de möjliga konsekvenserna bedöms risknivån som "mycket hög", varnar Världshälsoorganisationen (WHO).

WHO sätter i sin senaste uppdatering upp en rad frågetecken kring omikron – hur smittsam är den, i vilken mån kan den komma förbi vaccinen, hur allvarligt sjuk blir man jämfört med tidigare varianter? Med mera.

Men trots, eller kanske tack vare, alla osäkerheter blir slutsatsen bister: "De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga", heter det i uppdateringen från WHO till de 194 medlemsländerna.

WHO skriver att omikron är "en högst avvikande variant med ett stort antal mutationer [...] varav vissa är oroande". Exakt hur allvarligt hot varianten utgör kan dock ta minst ett antal veckor att förstå.

Press på sjukvården?

Och även om varianten inte är farligare än andra former av covid-19 så finns det risk för att den sätter ytterligare press på redan ansträngda hälsosystem, noterar WHO. Det i sin tur kan orsaka fler dödsfall. Medlemsländer uppmanas därför att övervaka smittspridningen och snabba på vaccinationer, i synnerhet i områden där det finns många ovaccinerade.

Hittills har dock inga dödsfall med koppling till omikron registrerats. Varianten har hittills hittats i Australien, Belgien, Botswana, Danmark, Frankrike, Hongkong, Israel, Italien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera länder har höjt beredskapen och begränsat resandet från främst regionen runt Sydafrika. Israel har infört ett generellt stopp för utländska medborgare, medan Marocko stoppat alla flyg till landet i två veckor från och med måndagen. Japan stänger från och med tisdag sina gränser för utlänningar till följd av omikronvarianten, meddelar premiärminister Fumio Kishida.

Japans gränser har varit stängda under en stor del av pandemin, men tidigare i november meddelades att man till slut skulle öppna dem för en del affärsresenärer och utländska studenter. Omkring 370 000 personer med visum väntar på att släppas in i Japan.

Nio miljoner sprutor

I Filippinerna väntar man med att, som planerat, öppna sina gränser för vaccinerade turister. I stället ska myndigheterna försöka vaccinera hela nio miljoner människor på tre dagar, med start under måndagen. Säkerhetsstyrkor och tiotusentals frivilliga hjälper till med jätteinsatsen.

– Det är bättre att vara förberedd på omikronvarianten, säger landets vaccinchef Carlito Galvez till CNN i Filippinerna.

Även Australien pausar en tidigare planerad uppmjukning av gränsreglerna.

I enskilda länder skapar testresultat rubriker. I Nederländerna skrivs om de 13 personer som just flugit från Sydafrika som testat positivt för omikronvarianten. I Kanada berättas om de första fallen: två personer som nyligen rest till Nigeria. Båda isolerar sig och myndigheterna undersöker om de har haft kontakt med andra.

– I takt med att övervakningen och testandet fortsätter, så kan man vänta sig att andra fall av den här varianten kommer att hittas i Kanada, säger hälsominister Jean-Yves Duclos.

Tina Magnergård Bjers/TT

Henrik Samuelsson/TT

Japan stänger återigen sina gränser på grund av pandemin. Bild från tidigare i november.
Japan stänger återigen sina gränser på grund av pandemin. Bild från tidigare i november.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT

FAKTA

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.

En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.

WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.

WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.

Källor: WHO och Svenska FN-förbundet

Sport

13 omikronfall i portugisisk fotbollsklubb

Sport
Sport Coronavarianten omikron har fått fäste i den portugisiska fotbollsklubben Belenenses.
Totalt 13 spelare och ledare har testat positivt för den nya virusvarianten.

En spelare i laget återvände nyligen från Sydafrika, där omikron först upptäcktes.

"Vi är i karantän allihop förutom ungdomslaget som inte spelade i lördags. 44 sitter isolerade hemma", säger en talesperson för klubben.

Beskedet kommer två dagar efter Belenenses skandalmatch mot topplaget Benfica. Matchen spelades trots att Belenenses bara kunde ställa upp med nio spelare på grund av coronautbrottet.

Gästerna ledde med 7–0 efter första halvlek. Efter pausvilan kom bara sju hemmaspelare ut för spel eftersom två vägrade. Några minuter in i andra halvlek klev sedan målvakten João Monteiro av med en påstådd skada – varpå domaren avbröt tillställningen.

Ordförandena för både Benfica och Belenenses skyllde på ligan och hälsomyndigheten DGS att matchen överhuvudtaget spelades.

DGS säger i ett uttalande att det inte är upp till dem att skjuta fram matcher, och det portugisiska fotbollsförbundet sade i helgen att Belenenses inte kommit med en formell begäran att matchen skulle skjutas upp.

Men klubbordförande Rui Pedro Soares svarade att de under lördagen meddelat detta och fått till svar att laget var tvunget att ställa upp, annars skulle de förlora på walk over och riskerat att bli straffade med poängavdrag.

Ekonomi

Värsta oron över – börser stiger

Skakigt på börserna. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsoron har klingat av något. Ledande Europabörser stiger i den inledande handeln – inklusive Stockholmsbörsen.
PREMIUM

Precis i den inledande handeln är OMXS-index upp 1,4 procent i linje med utvecklingen runtom i Europa. Bland vinnarna finns flera aktier som rasade kraftigt i fredags, till exempel livekasinooperatören Evolution som rusar sex procent.

Marknaden verkar nu ta fasta på helgens information från WHO där det bland annat lyfts att de som insjuknat i den nya varianten fått mildare symptom, påpekade Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, strax före börsens öppning.

– Det kommer vara svängigt ett tag men kanske får vi nu en liten korrektion tack vare de bättre nyheterna i helgen som var lite lugnande. Marknaden bedömer att kanske tog man i för mycket i fredags, sade han.

Fredagens kursfall hängde samman med att många länder nu väljer att stänga ned gränserna i samband med att den nya covid-varianten omikron upptäckts.

Förutom ett lyft på aktiemarknaden märks också stigande oljepris vilket gynnar bland annat Lundin Energy som lyfter drygt två procent.

Jens Magnusson påpekar att marknaden nu vill se mer information om den nya varianten.

– Är det mer eller mindre lättspritt? Hur stor motståndskraft har vaccinet? När vi får mer fakta kommer det att ha stor betydelse.

I veckan väntar flera tunga makrosiffror bland annat jobbsiffror för den amerikanska arbetsmarknaden nu på fredag. Fokus kommer dock inledningsvis vara kring omikron tills mer information kommer ut, betonar Jens Magnusson.

– Det kommer att vara huvudnumret.

Olle Lindström/TT

Tobias Österberg/TT

Inrikes

Expert: Kan ta många år innan pandemin är över

Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes En ny variant av coronaviruset har påträffats – och förmodligen inte den sista.
Hur stor är risken för en elakare variant och hur länge kommer pandemin pågå? Två experter ger sina svar.

Just när många började se ett definitivt slut på pandemin började smittspridningen rulla i gång igen. Inte nog med det, en ny virusvariant som är potentiellt smittsammare och mer resistent mot vaccinet, omikron, har upptäckts.

Hur länge kommer vi ha en pandemi?

Joacim Rocklöv säger att spridningen av covid-19 är så omfattande i världen att det inte kommer försvinna, men att det kan bli en del av våra vanliga influensa- eller förkylningsvirus i framtiden.

– Det kan ta allt från år till decennier. Vi får se med omikron hur svår sjukdom den orsakar. Om det finns ett partiellt skydd från vaccination och tidigare infektion, ja då är man en bra bit på väg mot att det blir en mildare sjukdom, men det kan ta väldigt lång tid, säger Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger att det kan ta många år innan vi får ett mindre dödligt virus och att det inte går att säga om vi får elakare virusvarianter i framtiden.

– Det kommer ta många många år innan det har lugnat ner sig helt, det tror jag. Och det beror på att vi har så olika lägen i olika delar av världen. Och sedan tappar vaccinen effekten över tid.

Björn Olsen säger att han tycker att det är viktigt att stoppa smittspridningen, öka vaccinationsgraden och fortsätta använda andningsskydd i vissa miljöer. Allt för att "köpa mer tid" tills vi utvecklat effektivare vaccin och bättre behandlingsmetoder.

– Det är lättare att hantera ett virus som cirkulerar i låg fart. Det enda sättet är att uppnå det är att testa och sedan stoppa smittkedjorna använda andningsskydd i inomhusmiljöer.

Skyddar vaccination mot omikron?

– Förhoppningsvis finns det kanske något skydd mot den nya varianten som gör att man får mildare sjukdom om man har vaccinerat sig, som vi har sett tidigare med deltavarianten. Vi har just nu fler infektioner bland vaccinerade än vi haft tidigare, men det har fortfarande inte varit samma risk för svår sjukdom, säger Joacim Rocklöv.

Kommer vi få fler mutationer av viruset framöver?

– Om man har mindre vaccintäckning och kanske bara en dos finns ett visst skydd men inte fulltäckande. Då kan man få ett evolutionärt tryck på viruset, eftersom smittspridningen fortfarande är ganska snabb, som gör att viruset smiter undan och det är det som är farligt, säger Joacim Rocklöv.

– För de vaccin vi har är det bäst att ha väldigt hög vaccintäckning eller ingen alls, då får man inte det här trycket på viruset att mutera i en vaccinundvikande riktning. Ingen vaccintäckning alls är naturligtvis inte bra, men man får ingen riktning någonstans när viruset muterar.

Björn Olsen säger även han att det ligger i virusets natur att ta sig runt vaccination och att det kan lyckas även med hög vaccinationstäckning.

– Även med hög vaccintäckning kommer vi att ha virusvarianter som smiter undan, säger Björn Olsen.

Men, förutsatt att viruset aldrig kan utrotas, när kommer vi börja behandla det som en vanlig säsongsinfluensa?

– Sannolikt när vi börjar trötta på det rent mentalt, när vi inte pallar mer. Det kommer att fortsätta skörda liv, framför allt hos de som är svagast. Det kommer fortsätta infektera så länge det finns människor som inte haft infektionen eller vaccinerats, och så länge det kommer nya mutationer som smiter undan både vaccinet och vårt immunförsvar. Det kan hålla på under väldigt lång tid, säger Björn Olsen.

Han påpekar att covid-19 inte beter sig som influensavirus och att det har studerats under kort tid jämfört med andra virus.

– Det är under väldigt kort tid vi har haft det här viruset, så vi vet inte hur det kommer se ut under en årscykel. Det kan bli så att det dyker upp under en topp eller några toppar per år.

Inte heller en "vanlig säsongsinfluensa" är helt ofarlig, påminner Olsen:

– Även med influensavirus kan man fortfarande bli ganska sjuk, äldre kan behöva vaccinera sig och så vidare.

Tea Oscarsson/TT

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, säger att han tror att vi får leva med pandemin många år framöver.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, säger att han tror att vi får leva med pandemin många år framöver.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Inrikes

Resenärer från Sydafrika kunde inte testa sig

Teststation på Arlanda. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Ett flygplan från Addis Abeba i Etiopien landade på Arlanda på söndagsmorgonen. Ombord fanns ett antal personer som rest från Sydafrika.
Men de hade inte möjlighet att testa sig på Arlanda, skriver Expressen.
PREMIUM

En av passagerarna berättar för tidningen att han rest med flera kollegor från Kapstaden i Sydafrika. De mellanlandade i Addis Abeba innan de reste vidare mot Arlanda.

När resenärerna gick igenom passkontrollen fick de beskedet att de kunde testa sig vid bagagebandet. Men teststationen var stängd.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av virusvarianten omikron uppmanas resenärer från sju länder i södra Afrika att testa sig för covid-19 så fort som möjligt efter ankomsten till Sverige.

Karolinska universitetssjukhuset ansvarar för testerna på Arlanda och försöker anpassa öppettiderna för när resenärerna kommer.

– Öppettiderna och tillgänglighet ser man över löpande och det kan säkert komma att justeras beroende på läget, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

Han säger att rekommendationerna om att testa sig gäller oavsett om teststationerna är öppna eller inte. Kennedy berättar vidare att på Arlanda används PCR-test.

– I stället för att ta ett test på Arlanda och få svar om säg två dygn så ska de isolera sig och beställa ett prov digitalt som kommer hem till dem, säger han.

FAKTA

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar.

Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder omfattas inte.

Dessa personer uppmanas även att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige oavsett om man har symtom eller inte. Uppmaningen att stanna hemma gäller även barn oavsett ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Häxdömda får upprättelse i spanska Katalonien

Oskyldiga kvinnor avrättades i häxjakt, här avbildat av Jean Luyken.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes

Häxdömda kvinnor som grymt skickats i döden får upprättelse i den spanska regionen Katalonien. Beslutet togs i Kataloniens parlament på onsdagen med en överväldigande majoritet på 114 ja-röster. 14 röstade emot och 6 avstod.

Upprättelsen rör de kvinnor som anklagades för häxeri från 1400-talet och fram till 1700-talet. Katalonien var, enligt forskare, framträdande i försöken att förinta det som man såg som häxor, men där de torterade och avrättade kvinnorna bara "var offer för kvinnohatares förföljare".

De första processerna inleddes redan 1471, vilket var tidigt för Europa där häxjakt senare spreds över kontinenten.

"Vi har nyligen lyckats spåra namnen på över 700 kvinnor som . . . avrättats", konstaterade de parlamentsledamöter som lade fram lagförslaget om upprättelse för kvinnorna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Utrikes

Ännu en nordkoreansk testskjutning

Nordkorea fortsätter sina testskjutningar. Arkivbild
Foto: KCNA/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nordkorea har avfyrat "en oidentifierad projektil" som landade i Japanska havet, uppger den sydkoreanska militären.

Det är den sjätte testskjutningen den här månaden. I tisdags avfyrade landet vad som misstänks vara två kryssningsrobotar, något som inte är förbjudet enligt rådande FN-sanktioner mot Nordkorea.

Tidigare i januari har misstänkta ballistiska robotar avfyrats och vad som tros vara hypersoniska robotar, som har en strategisk betydelse.

Utrikes

Raket på väg att krascha mot månen

En Space X-raket skjuts upp 2015. Raketen på bilden är inte den som tros kraschlanda på månen i mars månad.
Foto: John Raoux/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En Space X-raket är på väg mot månen, där den beräknas kraschlanda den 4 mars.

Men månfärden var inte planerad, utan det hela handlar om delar av en raket som övergavs efter det uppdrag den skickades upp för att utföra 2015.

Sedan dess har det som var kvar av raketen svävat i vad som kallas en "kaotisk omloppsbana" runt jorden – en resa som tar slut om en dryg månad.

Själva kraschen kommer inte att vara synlig från jorden, men nedslagsplatsen och den krater som kommer att bildas tros kunna hjälpa månforskningen och ge en inblick i himlakroppens geologi.

Utrikes

Liberal HD-domare i USA avgår

Stephen Breyer, som sägs avgå i juni. Arkivbild från i fjol.
Foto: Erin Schaff/AP/TT
Utrikes
Utrikes Joe Biden har fått chansen att skriva historia.
Domaren Stephen Breyer uppges avgå och USA:s president får nu chansen att uppfylla löftet att utse den första svarta kvinnan i HD.
PREMIUM

Den liberale HD-domaren Stephen Breyer har bestämt sig för att avgå i sommar. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Beskedet öppnar för president Joe Biden att få tillsätta en ny domare. Och det är en efterlängtad positiv nyhet för Demokraterna – Breyer har nämligen länge kritiserats från vänsterhåll just för att han inte har avgått.

Partiet har inte utsett någon HD-domare sedan 2010 och de minns hur Breyer och nu avlidna Ruth Bader Ginsburg valde att sitta kvar under Barack Obamas sista år i Vita huset, trots hotet om att Donald Trump och Republikanerna skulle kunna vinna valet 2016.

Och de minns hur Trump år 2020 kunde utse konservativa Amy Coney Barrett till liberala Ginsburgs ersättare i den mäktiga domstolen.

Välkommet besked

Efter tillsättandet av Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh var det Trumps tredje utnämning till domstolen, som under hans tid som president blev mer konservativ.

Därför är onsdagens besked, som sägs komma från Breyers närmaste krets, välkommet.

Med en ytterst svag demokratisk majoritet i senaten krävs det i dagsläget att bara en av partiets senatorer hoppar av eller avlider för att Biden skulle få det mycket svårare att få tillsätta en liberalt sinnad domare.

Och skulle höstens val gå som de flesta analytiker tror, att Republikanerna får en majoritet i senaten, har partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, så gott som lovat att de inte kommer godkänna en Biden-kandidat.

Utsågs av Clinton

83-årige Stephen Breyer tillträdde Högsta domstolen 1994, nominerad av president Bill Clinton tidigare samma år. Av dagens nio domare har bara 74-årige Clarence Thomas, som tillträdde 1991, suttit längre.

Veteranen, äldst av dagens nio domare, ses som en pragmatisk röst i en allt mer konservativ och polariserad domstol och har bland annat tagit ställning för aborträtten och mot dödsstraffet.

Hans avgång ändrar inte styrkeförhållandet i domstolen, där de konservativt lagda har sex stolar, och de liberala tre. Men för president Biden ger Breyers avgång en möjlighet att infria sitt löfte om att utse den första svarta kvinnan till HD, och med en sådan utnämning – i så fall den första svarta kvinnan i HD:s historia – skulle Biden trots allt kunna skriva historia.

Lovar snabb utnämning

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer har också redan lovat att den person Biden nominerar kommer att få en snabb resa fram till en omröstning som denne lär ta sig igenom.

Flera namn figurerar redan i spekulationerna – framförallt domarna Ketanji Brown Jackson (51 år), J Michelle Childs (55) och Leondra Kruger (45) – och ryktena lär florera tills ett beslut kommer.

Vita huset hälsar att ingen kandidat finns klar, och president Biden vill avvakta alla officiella uttalanden.

– Alla domare borde få en möjlighet att bestämma vad han eller hon ska göra och säga och meddela detta på sitt sätt. Låt domare Breyer göra det och sedan diskuterar jag gärna frågan, säger Biden enligt AP.

Martin Yngve/TT

USA:S Högsta domstols nio domare. Sittande från vänster: Samuel Alito, Clarence Thomas, John Roberts, Stephen Breyer och Sonia Sotomayor. Stående från vänster: Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch och Amy Coney Barrett.
USA:S Högsta domstols nio domare. Sittande från vänster: Samuel Alito, Clarence Thomas, John Roberts, Stephen Breyer och Sonia Sotomayor. Stående från vänster: Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch och Amy Coney Barrett.
Foto: Erin Schaff/AP/TT

FAKTA

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen). I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som skrevs 1787 och ratificerades 1788 samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificerades 1791.

Domstolen har sedan 1869 nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar stor chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Under sina fyra år fick den republikanske presidenten Donald Trump igenom tre konservativa domare: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett vilket innebär att sex av de nio sittande domarna anses vara konservativa. Den sittande demokratiske presidenten Joe Biden har ännu inte haft möjlighet att nominera någon HD-domare.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL