Svalöv

Fick slag vid spelautomat

Svalöv
KÅGERÖD
PREMIUM

Polisen har fått in en anmälan om en misshandel som ska ha skett i Kågeröd. Anmälaren uppger att han stod vid en spelautomat när en berusad man i 30-årsåldern kom fram och gav honom ett slag mot huvudet.

Svalöv

Elbilsägarna helt villrådiga – rasar över få laddstolpar

Lina Olsson vet inte var hon ska ladda sin bil. Vid Kvarnhuset fungerar inte de stolpar fullt ut som är uppsatta.
Foto: Roger Sunesson
Svalöv
SVALÖV Elbilarna blir fler och fler, men bilägarna har det svårt i Svalöv. Inte en enda laddplats går att uppbringa för allmänheten i kommunen.

– Det är jättesvårt för många. Speciellt de som kommer utifrån har problem att ta sig fram och tillbaka utan fylla på el, säger Lina Olsson, Svalövsbo som kört med sin elbil sedan en tid tillbaka.

Svalövs kommun kan knappast skryta med att ligga i framkant, när det gäller service till elbilsägarna. Enligt statistik är man sämst bland Skånes 33 kommuner.

Klagomålen har inte helt oväntat trillat in från villrådiga bilister:

– Det är bara att beklaga. Det har helt klart blivit en miss, men vi har har haft problem under tiden som vi anlade för nya pågatågsstationen. Vi fick byta entreprenör mitt under arbetet och det har sinkat, erkänner samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Pettersson (M).

Tanken var att pågatågen och utbyggnaden av laddstationer skulle gå hand i hand.

Nu gick den ursprungliga entreprenören i konkurs och med kort varsel fick Akea rycka in.

Istället snurrar många elbilister rundor efter en laddstolpe, dock utan något bra resultat.

Stolparna kommer inte att finnas fysiskt på plats på några månader, men när väl alla är igång ska det gå bra att ladda om sin bil.

I år har Svalövs kommun planerat för 50 objekt, lika många nästa år.

Lina Olsson tycker att informationen borde varit bättre. Däribland att de stolpar som satts upp vid stationerna i Kågeröd, Svalöv och Teckomatorp är tomma på innehåll och inte fungerar.

– Det är vanskligt att ta sig till och från Svalöv. Man får planera körning väldigt noga och det kan ofta vara väldigt svårt.

Två laddstolpar som allmänheten har nyttjat är de som står uppsatta vid Kvarnhuset i Svalöv.

Kommunala bostadsbolaget Svabo står som ägare och till en början gick det bra för allmänheten att använda dessa.

– Tyvärr så är kapaciteten inte fullt utbyggd. Vid för hög belastning löser säkringarna ut och enda sättet att få igång produktionen igen är att slå till manuellt. Det har vi inte alltid tid med, förklarar Nils–Ingvar Ekholm på Svabo.

Han förklarar samtidigt att det är fritt fram att använda dessa:

– Helt klart och när lamporna lysa grönt går det bra att plugga i, men samtidigt kan vi inte garantera full service.

Att uppgradera tekniken i nuläget är en kostnadsfråga.

– Vi har fått ett pris som knappast blir lönsamt. Därför får vi avvakta vad vi gör i framtiden, säger Nils–Ingvar Ekholm.

Svalöv är som sagt på gång att bättra på antalet laddstolpar. Såhär ser läget ut:

Teckomatorp, Ängslyckan – Klar, inte slutbesiktigad

Teckomatorps station: Klar, inte slutbesiktigad.

Kommunhuset i Svalöv: Inte påbörjad.

Pågatågsstationen i Svalöv: Uppsättning av laddboxar samt kabeldragning klar. Inkoppling kvarstår.

Solgården i Svalöv: Inte påbörjad.

Pågatågsstationen i Kågeröd: Klar, inte slutbesiktigad.

Åsgården i Svalöv: Inte påbörjad.

Svalöv

Okända slog itu duvhus

Svalöv
Svalöv
PREMIUM

SVALÖV. Ännu en gång har ett duvhus i centrala Svalöv utsatts för skadegörelse.

Senast i raden handlar det om att plexiglasskivor slagits i sönder och annan inventarier förstörts.

Inga duvor kom till skada vid det oväntade besöket.

Svalöv

Vattenskador efter inbrott

Svalöv
Svalöv
PREMIUM

AXELVOLD. En skola i Axelvold har drabbats av grov skadegörelse.

I dagarna ska objudna personer tagit sig in och där skruvat på flera vattenkranar, slagit i sönder vattenrör som inneburit att mängder med vatten rann ut i byggnaden.

Både väggar och golv fick stora skador.

Svalöv

Pastoratet väljer bort krav att visa vaccinationspass

Anna Åberg - kyrkoherde i Svalövsbygdens pastorat.
Foto: Privat
Svalöv
SVALÖV Svalövsbygdens pastorat kommer inte att kräva vaccinationspass för besökare i kyrkorna.
Det handlar i första hand om gudstjänster och andra sammankomster.

På Facebook går man ut och redogör för vad som gäller:

– Vi har gjort den bedömningen att vi kommer att hantera situationen så länge läget ser ut med maxantal, säger kyrkoherde Anna Åberg.

På många andra evenemang som kultur och idrott krävs ett pass för att komma in på arenorna.

Men Anna Åberg förklarar Svalöv är ett litet pastorat, har inte så många besökare under gudstjänsterna, dop, begravningar och vigslar. Har inga större evenemang som kommer att göra att det bli svårt med maxtak med 50 deltagare.

– Skillnaden hade varit om vi varit en storstadsförsamling där man alltid är många. Samtidigt är det upp till var och en hur man vill göra lokalt.

Anna Åberg förklarar dock att nuvarande regler inte är huggna i sten:

– Om det blir skarpare läge får vi ta beslut på det då. Jag kan inte säga ja eller nej just nu och det handlar om vilka riktlinjer som gäller just då.

Det förkommer hela tiden diskussioner hur pastoratet ska agera i olika situationer. Ser över vad som gäller dag för dag.

– Vi samtalar mycket i arbetslagen och vi har kommit överens om att det här passar oss bra.

Hur utvecklingen kommer att bli med färre eller fler besökare i kyrkorna återstår att se.

Finns inte risken att antalet blir färre, folk vågar helt enkelt inte komma ?

– Det finns alltid två läger. För eller emot och det kommer vi fortsätta att ha så länge vi diskuterar covidpass eller inte.

Anna Åberg förklarar att det finns fåran som är vaccinerad och de som inte är vaccinerad.

– Vi kommer att tappa oavsett vilket val vi gör. Väljer vi pass så anser några att det inte hänger ihop med religionsfriheten att visa id–kort när man kommer in i kyrkan.

Hittills har inga direkta reaktioner kommit in från församlingsmedlemmar:

– Vi har inte fått några reaktion i nuläget, men det kan bero på att vi är en liten församling, säger Anna Åberg.

Såhär många personer får vistas i pastoratets olika kyrkor:

Norra Skrävlinge 30, Norrvidinge 30, Källs Nöbbelöv 30, Billeberga 50, Sireköpinge 40, Svalöv 50, Torrlösa 50, Tirup 45, Felestad 30, Teckomatorps heliga rum 30 och Forslidsgårdens stora sal 24.

Svalöv

Man drogs in i bil av okända

Svalöv
Svalöv

SVALÖV. En man från Svalövs kommun har polisanmält att han under tvång blivit indragen i en bil.

Det ska vara för honom okända män som krävde pengar som skulle skickats över via swish till honom.

Mannen förklarade att han inte fått några pengar.

Mannen släpptes senare:

- Det kan handla om penningtvättsbrott, men vi har inga spår efter förvarna i nuläget, säger Åsa Emanuelsson vid polisen i Helsingborg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Svalöv

Biblioteket och familjecentral samarbetar

Familjecentralen Guldkornet i Svalöv ska samarbeta med...
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Nu ska familjecentralen Guldkornet och biblioteket i Svalöv samarbeta.

Sedan en tid gör de förstnämnda hembesök och framåt ska en bibliotekarie följa med och hjälpa föräldrar med läsning och språkutveckling.

Det handlar om ett bokstartsprojekt som pågår under tre år och de pengar som behövs har skickats från Kulturrådet.

Målet med projektet är att nå familjer med barn i bebisåldern och projektet riktar in sig på att söka upp de minsta och deras föräldrar.

Man vill helt enkelt nå de som inte besöker biblioteket så ofta, samma sak med familjecentralen.

- Mycket handlar om att aktivera förstagångsföräldrar, familjer som är nya i Sverige, men även nyinflyttade i kommunen, säger bibliotekschef Elisabet Viktorsson till Lokaltidningen.

...biblioteket för att nå nyblivna föräldrar och deras barn.
Foto: Jonas Karlsson

Mycket av arbetet går ut på samtal med vuxna och samtidigt inspirera för mer språkutveckling och läsning i allmänhet.

Det ska även arrangeras träffar på biblioteken som sedan en tid tillbaka håller i projektet Babybibblan som riktar sig mot de allra yngsta barnen.

Det är inte första gången som biblioteket och familjecentral samarbetar.

Då handlade det bland annat om ”Barnens första bok” och detta ska upprepas i form av utlåning av bokpåsar på familjecentralen och förskolorna.

- Vi vet hur viktigt det är med en bra start i livet. Föräldrarna är den absolut viktigaste faktorn i det tidiga livet, säger Elisabet Viktorsson.

Kommunen har även ett nytt program för bättre folkhälsa, där biblioteket fyller en viktig funktion:

- Om man inte har ett språk, så får man på sikt svårt att uttrycka känslor och senare delta i det offentliga samtalet.

Svalöv

Förskola i Svalöv håller stängt

Solstrålens förskola i Svalöv har för många sjuka i personalen för att kunna hålla verksamheten i gång.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Svalöv
SVALÖV Förskolan Solstrålen i Svalöv stänger måndag och tisdag på grund av hög sjukfrånvaro hos personalen.

Det handlar om att anställda själva eller sjuka - antingen i covid-19 eller något annat - eller sitter i hemkarantän på grund av att någon annan i hushållet smittats av corona.

Beslutet togs under söndagen i samråd med utbildningschefen Hans Dahlqvist, som i sin tur stämt av med ordföranden i bildningsnämnden, Kim Hellström.

– Vi har upp emot 70 procent sjukfrånvaro. Vi vill ha en trygg och säker förskoleverksamhet och i det här läget är det inte hållbart att hålla öppet, säger rektor Peter Landin.

Stängningen omfattar alla avdelningar och gäller måndag och tisdag.

– Sedan är förhoppningen att kunna öppna igen på onsdag men jag kan i dagsläget inte svara på om det blir så, säger Peter Landin.

Solrosen har 62 inskrivna barn och tolv ordinarie anställda och en extratjänst inom den pedagogiska verksamheten. Därtill kommer personal inom städ och mat.

De berörda familjerna erbjuds inte plats på annan förskola under stängningen.

Sport

Stark spurt räckte inte för Bois

En fotbollsspelare i aktion
Foto: Claes Hall/arkiv
Sport
Svalöv
Fotboll Superettanklubben Landskrona Bois spurtade starkt, men nådde inte ända fram och föll med 2-3 (0-0) i årets första träningsmatch hemma mot danska FC Helsingör.

– Det är mycket principer som ska sitta, många nya spelare i laget och vi gjorde en ganska bra match ändå, summerade 2-3-skytten Linus R Olsson i ett webb-tv-inslag på föreningens hemsida,

– Man såg att de nya tagit åt sig det dem ska göra och vi skapade ganska mycket i andra. Vi hade lika gärna kunnat vinna.

Några hundra åskådare fick se en mållös och spelmässigt jämn första halvlek på Landskrona IP:s F-plan.

– En tuff match mot ett bra lag. Halvleken var hyfsat jämn och lagen hade några perioder var. Vi borde kanske gjort något mål om vi varit skarpare lite sista tredjedelen, men en okej insats hittills, sa Filip Ottosson under pausvilan.

Den andra halvleken bjöd på betydligt öppnare spel. Landskrona började bäst, men därefter tog Helsingör över och gjorde tre mål på tio minuter.

Bois kom dock starkt tillbaka. Erik Pärsson, som hade stora problem med skador och psykisk ohälsa under fjoråret, reducerade till 1-3. Och strax därpå var det Linus R Olssons tur att hitta rätt.

Trots flera riktigt bra kvitteringschanser stod sig resultatet tiden ut.

– En godkänd insats från min sida. Konditionen är lite som den ska vara. Jag kunde väl ha gjort tre mål i dag så hade det varit bra, sa Olsson i inslaget på hemsidan.

Landskronas interna skyttekung kunde dock glädja sig åt årets första fullträff.

– Alltid skönt när det lossnar direkt så slipper man tänka på det.

På lördag är det dags för nästa träningsmatch hemma mot Ettantillhörande IFK Malmö.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL