Eslöv

Återvandring fick debatt att hetta till

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S) i talarstolen under budgetdebatten, som sändes digitalt på kommunens hemsida.
Foto: Eslövs kommun
Eslöv
ESLÖV En på det hela taget genomtänkt och förnuftig budget för Eslöv - det tycktes de flesta partier vara överens om när den diskuterades i kommunfullmäktige på måndagskvällen. I stället var det Sverigedemokraternas radikala alternativ som fick debatten att hetta till.

Budgeten för 2022, hyllades av sina upphovsmän i majoritetspartierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

– Det är den mest spännande budgeten i Eslöv under min tid. Budgetförutsättningarna är ovanligt goda, vi har det väl förspänt i Eslöv. Alla verksamheter går i rätt riktning, ekonomin är oerhört god, sade Catharina Malmborg (M).

Omfattande satsningar på främst nya skolor och förskolor de kommande åren finns med i investeringsplanen, som också klubbades.

– Vi gör investeringar för totalt 1,2 miljarder kronor de kommande fem åren. Soliditeten kommer att sjunka lite, men ändå ligga på en bra nivå, sade Johan Andersson (S).

Vill avvakta

Budgeten fick även till största del tummen upp från flera av de andra partierna. Men i vissa frågor gick meningarna isär, bland annat när det gällde nytt stadshus.

- Lägg ner den utredningen, avvakta effekterna av corona och nya arbetssätt, sade Bertil Jönsson (C) och fick medhåll av Kristdemokraterna.

– Det är en arbetsmiljöfråga. Stadshuset invigdes 1982, då måste man titta på det. Precis som när man renoverar skolorna eller organiserar demensvården, svarade Johan Andersson och underströk att det inte är säkert att det måste byggas ett helt nytt stadshus.

En annan vattendelare gällde den stora satsningen på förtätning i östra Eslöv. Där vill Sverigedemokraterna sedan länge dra i bromsen, och fick nu medhåll av Kristdemokraterna.

– Trafiksituationen måste utredas bättre först, sade Samuel Estenlund (KD).

Eslövs budget för 2022, sammanfattad på 44 sidor.
Foto: Henrik Lindahl

Vänstern föreslog att en klimatstrateg anställs och att Eslöv blir medlem i ”Klimatkommunerna”. Lasse Holmström (V) lyfte fram Uppsala som ett föredöme vad gäller klimatarbete. Och så upprepade V sitt krav om att väcka liv i nedlagda busslinje tre.

– Vi släpper aldrig linje tre och senare kvällsturer. När pandemin är över tror vi att underlaget återkommer. Eslöv är en expansiv stad. Det är ynkligt att sista kvällsturen ska gå 20.30, sade Holmström som fick med sig Miljöpartiet på sina tilläggsyrkanden.

”Maktförskjutning”

Centerpartiet betygsatte majoritetens budget som bra men ”utan spets” och efterlyste mer fokus på näringslivet. Madeleine Atlas tog också upp att hon sett en oroväckande trend i stadshusets korridorer:

– Vi är oroade för maktförskjutningen som kommer smygande, att successivt lägga fler kompetenser, resurser och funktioner under kommunledningen och kommunstyrelsen. Kommunikatörer, inköp, nämndssekreterare - och nu är man inne och nosar på IT och digitalisering, sade Madeleine Atlas (C) som vill att beslutsfattande och makt ska finnas kvar ute i nämnderna så långt ner som möjligt i organisationen.

Hon tyckte sig också skönja en dubbelmoral hos de styrande när det gäller den goda åkermarken.

– När den lilla markägaren har en liten plätt som skulle fungera som tomt, då står majoriteten och mantrar ”värna åkermarken”. Men när de stora fastighetsägarna vill bebygga mark och rulla ut villamattor på stora arealer hör man inte ett knyst, då går besluten igenom utan diskussion, till och med när det strider mot översiktsplanen. Vi såg det senast i Väggarp, dessförinnan i Flyinge, sade Atlas.

”Fulspel”

Den fem timmar långa debatten var till största delen stillsam, men hettade till när Sverigedemokraternas budgetalternativ kom på tal. SD vill avveckla facknämnderna och omorganisera kommunen till en enda storförvaltning, enligt modell från Östra Göinge.

– Det skulle finansiera en historiskt stor satsning på äldreomsorgen i Eslöv, den största i Eslövs historia, sade Fredrik Ottesen (SD).

Men den som borde jubla över mer pengar - Tony Hansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden - var inte särskilt imponerad.

– Ett luftslott, menade han.

Henrik Månsson (S) dömde ut förslaget som helt orealistiskt.

– Under mina år i politiken har jag bara sett ett budgetförslag som varit mer oseriöst, och ni vet säkert vilket jag tänker på. Men det drog Miljöpartiet åtminstone tillbaka innan sammanträdet startade, sade Månsson och syftade på den så kallade satirbudgeten som Lars Ahlfors (MP) lade fram för några år sedan.

– Ni misstolkar oss medvetet, det är fulspel. Vi tror stenhårt på den här idén och den har visat sig fungera i andra liknande kommuner, replikerade Fredrik Ottesen.

Enligt SD skulle reformen frigöra många miljoner att lägga på främst äldreomsorgen. Man skulle spara pengar på organisatorisk effektivitet, inte själva verksamheten. Men Socialdemokraterna tolkar snarare förslaget som att det skulle leda till nedskärningar och besparingar, främst inom skolan.

Fredrik Ottesen (SD) fick inte gehör för sitt förslag om att slå samman kommunens verksamhet i en enda förvaltning.
Foto: Eslövs kommun

Återvandring

SD hamnade även i skottgluggen för sitt krav på återvandring, där man vill att kommunen ska hjälpa invandrare att återvända till sina hemländer.

– Har ni sett hur det ser ut i Syrien, Somalia och Afghanistan? Ofattbart att ni vill hjälpa människor som kommit hit för att förverkliga sina drömmar att återvända till de länder där de behandlats som djur. Jag får rysningar i kroppen, sade en märkbart upprörd Gabriel Barjosef (S) och drog paralleller till nazisterna under 1930-talet.

– Får ni makten i det här landet kommer ni gå från hus till hus och ta de här människorna på en båt i Östersjön och säga att ”ni får klara er som ni vill”.

– Återvandringen gäller dem utan skyddsbehov, och de ska få kunskaper om förutsättningarna i hemlandet. Hur kan det vara negativt att erbjuda den möjligheten? Vi vill hjälpa dem som vill återvända, men det passar inte Gabriels agenda, svarade Fredrik Ottesen.

Efter debatten följde en 45 minuter lång omröstningsprocess med flera voteringar, där majoritetsbudgeten till slut godkändes utan ändringar eller tillägg.

Skattesatsen lämnades oförändrad. Nyupplåning av 400 miljoner kronor under 2022 godkändes, inklusive lån till VA Syd där Eslöv är med.

Läs mer om innehållet i majoritetens vinnande budgetförslag och de andra partiernas förslag här nedan:

Eslöv

Skolattacken i Eslöv: Sju elever överklagar

En 15-årig pojke dömdes i december för bland annat mordförsök i samband med en skolattack på Källebergsskolan i Eslöv i augusti förra året. Han friades för tio fall av grovt olaga hot, men nu överklagar sju elever den delen av domen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Eslöv
PREMIUM

Den 15-årige pojken dömdes i december till sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök i samband med skolattacken i Eslöv, men han friades för tio fall av grovt olaga hot.

Nu överklagar sju elever den delen av domen, rapporterar P4 Malmöhus.

Pojken dömdes av Lunds tingsrätt till två och ett halvt års sluten ungdomsvård för mordförsök på en lärare, nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman. Attacken skedde på Källebergsskolan i Eslöv i augusti förra året.

TT

Eslöv

Flaskor stals på Systemet

Personalen upptäckte att det saknades flaskor på en av butikshyllorna.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Systembolaget har polisanmält att någon stulit varor för 430 kronor i butiken i Eslöv. Stölden upptäcktes när det saknades flaskor på en hylla. Stölden ska ha ägt rum den 20 december. Polisen ska titta på bilder från kameraövervakningen.

Eslöv

Avliden person hittad i lägenhet

Eslöv
Flyinge En död person hittades i en lägenhet i Flyinge på måndagen.
Polisen har inlett en förundersökning om mord.

Ambulans och polis larmades vid klockan 08.26 till en lägenhet i tätorten, där en död person anträffades.

Eftersom polisen inte kan utesluta brott har en förundersökning om mord inletts.

– Vi kan inte gå in på detaljer, men där är oklara omständigheter. För att få de rätta förutsättningarna att utreda orsaken är det rubricerat som mord, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen.

Platsen spärrades av och man genomförde en teknisk undersökning i lägenheten. Polisen arbetade även med att samla in eventuella vittnesuppgifter, genom bland annat dörrknackning i närområdet.

Eslöv

Ägg och sten mot fönstren

Äggkastningen i Eslöv fortsätter.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Eslöv
ESLÖV/LÖBERÖD
PREMIUM

Det fortsätter att komma in polisanmälningar från bostadsinnehavare som utsätts för skadegörelse.

På Repslagaregatan i Eslöv upptäckte en lägenhetsinnehavare i lördags kväll vid 18.30-tiden att någon kastat ett eller två ägg mot köksfönstret.

I Löberöd satt en familj och tittade på teve i sin villa i lördags kväll vid 21.45-tiden när de hörde en smäll. Det visade sig att någon krossat ett fönster, förmodligen med hjälp av en sten.

Eslöv

Epatraktor repades

En epatraktor fick lacken repad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En epatraktor utsattes för skadegörelse när den stod parkerad på Västerlånggatan i fredags kväll. Någon repade den i lacken runtom - på motorhuven, en bakdörr, bakskärm och baklucka.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Eslöv

Snattare åkte fast

Snattaren passerade självskanningen utan att betala för varorna.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En snattare avslöjades när han passerade snabbskanningen på Coop Flygstaden utan att betala för varor värda cirka 1 000 kronor. Mannen är född 1973 och hemmahörande i Höör, han ska ha erkänt direkt.

Eslöv

Snuskupp på bensinmacken

Tjuvarna stal snus för 5 000 kronor.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Drivmedelsstationen Circle K i Eslöv utsattes för en snuskupp den 17 januari. Enligt en polisanmälan kom fyra personer in i butiken och bad personalen att låsa upp dörren till det kylskåp där snusdosorna förvaras. Personalen gjorde detta, varpå en person ur sällskapet plockade ut en snusdosa och gick fram till kassan och betalade. Men samtidigt höll de andra i sällskapet kylskåpsdörren öppen och tömde stockar för 5 000 kronor och lämnade butiken utan att betala.

Stölden är polisanmäld och polisen ska titta på bilder från övervakningskamerorna.

Eslöv

18 procent av vårdanställda i Eslöv ovaccinerade

Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV 82 procent av de cirka 1 000 personer som arbetar så kallat brukarnära inom Eslövs kommuns vård- och omsorgsförvaltning är vaccinerade mot Covid-19 - 18 procent är det inte.
– Det är som rikssnittet. Jag tycker det är ett hyfsat resultat, säger Lena Hugosdotter Sundberg (M), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Det handlar inte om några helt fastställda siffror.

– Det är frivilligt att svara och uppgifterna om antalet vaccinerade blir därmed en uppskattning som arbetsgivaren får göra, skriver förvaltningschef Josef Johansson till politikerna i vård- och omsorgsnämnden.

Politikerna beställde undersökningen vid decembermötet, i samma veva som man gick ut och krävde att den som vill nyanställas i förvaltningen måste visa upp intyg på genomgången vaccinering.

Kan inte kräva

Det kravet kan man inte ställa på dem som redan har jobb. Men fråga får man göra som arbetsgivare - även om den anställde inte har någon skyldighet att svara.

Majoriteten av dem som arbetar brukarnära med kommunal vård och omsorg har tillfrågats via sina enhetschefer. De finns inom hemvården, på vård- och omsorgsboenden eller arbetar med funktionsnedsatta och hälsa och bistånd.

Förvaltningsledning och politiker har inte fattat något beslut om vad man ska göra med de anställda som inte vill vaccinera sig eller inte vill svara på frågor om det.

Men det diskuteras – bland annat om de ovaccinerade kan omplaceras, även om något sådant beslut har inte tagits.

– Det är för brukarnas skull vi undersöker detta säger Lena Hugosdotter Sundberg.

Valt att avstå

Politikerna fick ingen info om att vård- och omsorgsanställda skulle ha tagit illa upp av frågorna.

– Oavsett vilket ska cheferna fortsätta att prata om detta med hela personalen, inte bara med de ovaccinerade, säger Lena Hugosdotter Sundberg.

I förvaltningschef Josef Johanssons beredning till nämndens politiker skrev han att förvaltningen saknar rättslig grund för att föra register över vilka i personalen som vaccinerat sig mot covid-19 alternativt valt att avstå.

– En arbetsgivare kan inte heller tvinga någon till vaccinering då det är ett medicinskt ingrepp och ett sådant tvång skulle strida mot grundlagen.

Full skyddsutrustning

Däremot förs, säger han vidare, en ständig dialog med personalen om vikten av vaccinering och cheferna uppmuntrar alla som kan att vaccinera sig.

Eslövs vård och omsorg arbetar idag med smittspårning om smittan skulle ta sig in i verksamheten.

Den brukarnära personalen, vaccinerad eller ovaccinerad, har full skyddsutrustning: Visir, munskydd och handskar.

Förvaltningen har också tillsammans med Länsstyrelsen på gång vaccinationsinsatser i de områden man vet där det finns många ovaccinerade, så kallad hubbar.

Med dem får personer som är socialt utsatta, inte talar svenska eller inte använder 1177.se hjälp att boka covid-19-vaccination.

Det pekades på nämndens möte inte ut vilka områden i Eslöv där hubbarna kommer att finnas.

20 januari var 83,1 procent av befolkningen över tolv år vaccinerad med minst två sprutor.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL