Sport

Vallachefen jublar – efter köldsmockan

Petter Myhlback. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Kylan slår hårt mot världscuppremiären i Ruka.
Då jublar den svenska vallachefen.
– Det här lär vi oss mycket av, säger Petter Myhlback till TT.

Damernas jaktstart sköts fram efter att en isande kyla dragit in över finländska Ruka. Men alla deppar inte över den låga temperaturen.

För vallachefen Petter Myhlback är det optimal träning inför de väderförhållanden som väntar under nästa års OS i Peking.

– Det är korrekt. Det här lär vi oss mycket av, säger han.

TT: Det är inte bara negativt?

– Nej, nej, nej. Jag ser det jättepositivt. Sedan är det ett helvete att testa skidorna.

Han fortsätter:

– Vi kommer upp i ganska höga farter när vi testar skidorna. Att åka gång på gång, det kyler ju ordentligt.

Landslaget har flera testpiloter ute i spåret som får kämpa hårt i kylan.

– Det är Helene Söderlund, Rasmus Blom och Linus Rotter. Det är 23 minusgrader nere vid testplatsen. Så de har det tufft.

TT: Är det svårt att få glid i dag?

– Ja, det är det, men vi är där så klart.

Damernas jaktstart har skjutits fram till klockan 11, svensk tid. Herrarnas lopp startar klockan 12.30 som planerat.

Emil Forsberg/TT

Anders Hansson/TT

Sport

Ostoppbar Näslund vann igen

Sandra Näslund firar efter målgång i Idre.
Foto: Anders Wiklund/ TT
Sport
Sport Skicrosstjärnan Sandra Näslund är ostoppbar.
I OS-genrepet på hemmaplan i Idre tog svenskan sin nionde världscupseger för säsongen.
Alexandra Edebo tog sig också till final – men kraschade.

Den 25-åriga världsmästaren har vunnit alla individuella tävlingar hon ställt upp i den här säsongen – förutom en. I december föll Sandra Näslund i finalen i Arosa i Schweiz och fick därmed se sig besegrad.

Men varje gång hon stått på benen har det blivit seger – och den trenden fortsatte i OS-genrepet i Idre.

Näslund var snabbast i både sin kvartsfinal och semifinal, och följde upp det med att vinna finalen på ett övertygande sätt.

– Jag har kört bra den senaste veckan, och det är jag nöjd med, och jag är förstås glad över att vinna, säger hon i segerintervjun i Viaplay.

Alexandra Edebo, som kom tvåa i lördagens tävling, var med i kampen om andraplatsen men kraschade i duell med österrikiskan Katrin Ofner.

Den OS-uttagna svenskan fick hjälp av sjukvårdare i backen, men reste sig upp och kunde gå för egen maskin.

– Jag hoppas att Alexandra är okej, säger Näslund.

Näslunds värsta rival, schweiziskan Fanny Smith, deltar inte i Idre på grund av en lättare knäskada och det starka kanadensiska laget uteblev också på grund av covidläget.

På herrsidan stod David Mobärg för en fin insats. Han gick för seger – men fick ge sig mot schweizaren Ryan Regez på upploppsrakan. Mobärg fick därmed nöja sig med en andraplats.

Skicrosstävlingarna i OS i Peking avgörs den 17 februari.

Ola Palmström/TT

Sport

Hörnblad i otäck krasch – förd till sjukhus

Lisa Hörnblad. Arkivbild.
Foto: Jonas Ericsson/TT
Sport
Sport

Lisa Hörnblad kraschade otäckt i super-G-tävlingen i italienska Cortina d'Ampezzo. Svenskan blev liggande och fick föras ner från backen på en pulka.

"Hon har har förts till sjukhus för kontroll", skriver Lisa Johansson, alpina landslagets presskontakt, i ett SMS.

Det finns i nuläget ingen ytterligare information om skadeläget.

Hörnblad kom sent in i en port och tappade balansen, varpå hon föll handlöst. En stund tidigare hade italienska stjärnan Sofia Goggia kraschat på samma ställe.

Italienskan Elena Curtoni vann tävlingen före Tamara Tippler från Österrike. Schweiziskan Michelle Gisin slutade trea.

Sport

Rallysvensken bröt efter avgaser i bilen

Det blev en snöpligt slut på Monte Carlo-rallyt för Oliver Solberg. Arkivbild.
Foto: Micke Fransson/TT
Sport
Sport Oliver Solberg fick ett snöpligt slut på sin debut som fabriksförare i rally-VM. Svensken tvingas bryta Monte Carlo-rally sista dagen på grund av illamående och bröstsmärtor.

Oliver Solberg och co-drivern Elliott Edmondson bröt det klassiska VM-rallyt på sista dagen. På lördagen klagade Solberg över bröstsmärtor och illamående, efter att ha andats in avgaser från bilen.

Även om mekanikerna lyckades lösa det till sista dagen var skadan redan skedd. Solberg mådde för dåligt för att fortsätta och efter söndagens första specialsträcka bröt svensken.

– De har mått sämre och sämre och mår inte bättre i dag även om teamet har försökt att fixa problemet, säger mamma Pernilla Solberg till SVT Sport.

Det var inte den VM-premiär Solberg hade hoppats på, när han i år får chansen att mäta sig mer regelbundet med toppförarna tack vare en plats i Hyundaistallet.

Solberg låg först på 44:e plats efter några tuffa dagar på den franska Rivieran. Bland annat kraschade han under lördagen.

20-årige Solberg räknas som en av rallysportens stora talanger och får efter att ha visat framfötterna i fjol större utrymme och chansen att köra fler tävlingar som tredjeförare i Hyundaistallet i år.

Fransmannen Sebastien Loeb i en Ford vann tävlingen sedan landsmannen Sebastien Ogier, Toyota, fått punktering på den näst sista sträckan.

Därmed skrevs rallyhistoria. 47-årige Loeb blir den äldsta som någonsin vunnit en VM-deltävling och slår således en legendarisk svensk. Den tidigare rekordinnehavaren var Björn Waldegård, som 46 år gammal vann Safarirallyt 1990.

Mikael Forsell/TT

Sport

Svenska reserver varvade i stafetten

Malte Stefansson körde första sträckan för det svenska laget som blev varvat av Norge. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Efter 16 bom och 2 straffrundor fick det svenska stafettlaget inte ens gå i mål i världscupen i Antholz.

Utan stjärnor i laget låg det svenska laget på 17:e plats på den sista sträckan, men fick inte slutföra tävlingen eftersom Norge varvade det blågula laget på vägen till sin seger.

De flesta svenska OS-klara skidskyttarna står över genrepet inför spelen i Peking och deras ersättare kunde inte mäta sig med de allra främsta.

Ett helt ordinarie norskt lag med Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø och Vetle Sjaastad Christiansen vann överläget, nästan 2 minuter före Ryssland.

Den ende svenske OS-resenären på plats, Malte Stefansson, växlade på 13:e plats efter den första sträckan. Efter att Oskar Brandt och Gabriel Stenmayr kört sina sträckor låg Sverige på 15:e plats, men två straffrundor efter sämre skytte av Simon Hallström blev ödesdigert och han blev plockad av banan.

Mikael Forsell/TT

Sport

Ny covidsmäll – EM:s skyttekung borta

EM:s skyttekung Kay Smits riskerar att missa resten av EM efter ett positivt covidtest. Arkivbild.
Foto: Tamas Kovacs/MTI/AP/TT
Sport
Sport

Covid-19 fortsätter att ställa till det i handbolls-EM. Det senaste offret för ett positivt test är Kay Smits. Den nederländske stjärnan är EM:s bäste målskytt hittills med 45 fullträffar. Nu kan han ha spelat klart i turneringen.

Enligt regelverket väntar minst fem dagars isolering efter ett positivt covidtest. Därmed missar Smits åtminstone måndagens nyckelmatch mot Danmark i mellanrundan. Ytterligare två nederländska spelare och en ledare har testats positivt.

Närmare 100 spelare har testats positivt för covid under EM sedan premiären den 13 januari, däribland tre svenska spelare och en ledare. På lördagen fick dock alla svenskar tillbaka negativa testresultat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

Hemmafavoriten Barty vidare i Melbourne

Ashleigh Bartys segertåg fortsätter i Australian Open.
Foto: Hamish Blair/AP/TT
Sport
Sport Tredjeseedade Alexander Zverev har spelat färdigt i Australian Open. I fjärde omgången blev Denis Shapovalov för svår.
Däremot fortsätter hemmafavoriten Ashleigh Barty sin väg framåt i Melbourne.

I en turnering där många av de toppseedade spelarna redan har slagits ut på damsidan fortsätter Ashleigh Barty att leverera.

Den förstaseedade australiern slog Amanda Anisimova, USA, i två raka set, 6–4, 6–3 och är klar för kvartsfinal mot överraskningen Jessica Pegula, USA, som slog ut femteseedade Maria Sakkari, Grekland.

Barty och Pegula har tränat tillsammans och de känner varandras styrkor och svagheter.

– Så det finns inga hemligheter, bara att komma hit och kämpa, säger Barty, som trots sin toppseedning aldrig vunnit Australian Open inför hemmapubliken.

"Allt gick fel"

På herrsidan slog Denis Shapovalov, Kanada, Alexander Zverev i tre raka set (6–3, 7–6, 6–3) och möter nu Rafael Nadal från Spanien i kvartsfinal.

För Zverev var det en bitter förlust.

– Allt gick fel för mig, utbrast han efter matchen.

– All kredd till Denis. Det är otroligt att han är i kvartsfinal. Jag tycker att han förtjänar det, men i dag spelade jag helt värdelöst, säger den tyske världstrean, som tog OS-guld i Tokyo i somras.

Nadal på rekordjakt

Nu väntar världsfemman Nadal i kvartsfinalen för Shapovalov. Spanjoren gick vidare genom seger över fransmannen Adrian Mannarino i tre raka set (7–6, 6–2, 6–2).

Roger Federer är den som flest gånger tagit sig till kvartsfinal i Australian Open, men Nadal ligger nu på en delad andraplats i den tabellen.

Nadal står i nuläget på 20 grand slam-titlar – lika många som Roger Federer och Novak Djokovic, som båda är borta från turneringen. Därmed har Nadal chansen att i Melbourne bli den förste att ta en historisk 21:a grand slam-titel.

Sport

Tog X-gamesbrons – trots dunderkrasch

Sven Thorgren på väg mot medalj i X-games i Aspen.
Foto: Kelsey Brunner/AP/TT
Sport
Sport Sven Thorgren har fått ett fint formbesked inför OS i februari. Snowboardåkaren tog brons i prestigefyllda X-games i USA – trots en rejäl krasch.

Sven Thorgren kom på tredje plats i X-games slopestyletävling i Aspen. I det fjärde och sista försöket satt åket perfekt och poängen räckte till en pallplats.

Snacka om revansch för det svenska OS-hoppet som kraschade så svårt i sitt första försök att han blev tvungen att avstå nästa omgång bara för att kunna återhämta sig.

"Kraschen tog sjuk mycket energi. Jag var helt slut när jag kom upp efter det åket. Jag valde att stå över det andra åket för att få pusta ut, känna efter lite och tänka igenom allt", säger Sven Thorgren i ett pressmeddelande.

I den tredje omgången var Thorgren tillbaka i banan och gjorde ett åk med bara några få missar innan han fick till det perfekt i den fjärde och sista rundan.

"Det kändes som det var en liten förbannelse som lossnade i dag", säger Thorgren, som därmed tog sin åttonde medalj i X-gamessammanhang.

Mark Mcmorris, Kanada, vann tävlingen för norrmannen Marcus Kleveland.

Senare under natten, svensk tid, kom Thorgren sjua i big air-tävlingen.

Sven Thorgren är ett svenskt medaljhopp i snowboarddisciplinerna big air och slopestyle i OS i Peking i februari. Han missade spelen i Pyeongchang för fyra år sedan efter att ha skadat sig strax före tävlingarna. I Sotji för åtta år sedan kom Thorgren för fjärde plats i slopestyle.

Mikael Forsell/TT

Sport

Arrangören stoppar Peng Shuai-tröjor

Var är Peng Shuai? Bilden togs under Australian Open för två år sedan.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport Arrangörerna av Australien Open i Melbourne vill inte se några t-tröjor eller banderoller med budskap om den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai under turneringen.

På sociala medier cirkulerar en film som visar hur funktionärer stoppar åskådare från att bära en tröja med budskapet "Var är Peng Shuai?" och lägger beslag på en banderoll, rapporterar bland andra The Guardian.

I ett uttalande förklarar arrangören Tennis Australia att man inte tillåter kommersiella eller politiska budskap hos åskådarna under tävlingen.

"Peng Shuais välbefinnande är vårt främsta mål", tillägger Tennis Australia.

Det är fortfarande oklart vad som hänt den tidigare världsettan i dubbel efter anklagelserna om att en kinesisk toppolitiker utsatt henne för sexuella övergrepp.

Tennisvärlden har inte fått kontakt med henne. Bland annat har damtennisorganisationen WTA uttryckt att det fortfarande inte finns handfasta bevis på att 36-åringen är i säkerhet och får uttrycka sig fritt.

FAKTA

Fakta: Anklagade vice premiärministern

I början av november i fjol lade Peng Shuai ut ett inlägg på sociala medier där hon anklagade Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp.

Inlägget plockades bort ganska snart och sedan hörde ingen av henne på nästan tre veckor.

Efter händelsen har Peng Shuai i flera videosamtal med Internationella olympiska kommittén (IOK) hävdat att hon mår bra, och i december förnekade hon att hon anklagat någon för sexuella övergrepp överhuvudtaget.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL