Ekonomi

"Vi får inte vara för fokuserade på oljan"

Kevin Gibson har tidigare jobbat i oljebranschen men blev i början av coronapandemin uppsagd från sin anställning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Hela nordöstra Skottland står inför en stor förändring. Jobben i oljebranschen har minskat i många år, och nu planeras en total övergång till grön energi.
– Men jag tror att industrin kommer att vara kvar ett bra tag, säger Kevin Gibson, som själv blivit uppsagd från sin anställning i branschen.
PREMIUM

Kevin Gibson anser att det är nödvändigt med en omställning till grön energi, för barnens skull, och i framtiden för deras barns skull. Men vägen dit är inte lätt. Själv blev han uppsagd från sitt jobb i början av coronapandemin och har hittat nytt jobb en annan bransch.

– Men många stora företag har investerat mycket pengar i det här området. Branschen ger många jobb och genererar mycket pengar, så den kommer att vara kvar ett tag, säger han.

Han tror att den struktur som är uppbyggd i området efter många år av oljeproduktion gör det möjligt att gå mot grön energi. Och vissa av företagen har enligt honom en bra tradition av att utbilda sina anställda.

– Jag tror att det kommer att finnas många möjligheter inom till exempel vindkraft och tidvattenkraft i framtiden, säger han.

Nedgång i många år

Jobben i branschen har minskat under flera år, men när coronapandemin kom försvann tusentals arbetstillfällen i ett slag.

Nicola Fenton bor i närheten av Stonehaven strax söder om Aberdeen. Där bor många som arbetar i oljebranschen.

– Men inte lika många som tidigare. Vi har sett en nedgång de senaste kanske tio åren. Så det här är inte ovanligt för oss här, vi måste titta på annat och inte vara för fokuserade på oljan, vi måste ha andra alternativ också, säger hon.

Själv har hon jobbat för ett säkerhetsföretag där oljeindustrin har varit en stor kund. Så oljebranschen är viktig även för de som inte arbetar där, säger hon.

– Vi är väldigt beroende av oljeindustrin här.

"Alla drabbas"

Willie Easton har bott i nordöstra Skottland hela sitt liv. Han tror inte att det är möjligt att gå hela vägen från fossil energi till enbart förnybart. Världen kommer alltid kommer att behöva olja, säger han, även om han samtidigt tycker att det är bra med insatser för klimatet.

– Jag säger inte att jag inte stöttar det gröna tänket, men jag tror att det finns en medelväg, säger han till TT.

Willie Easton befarar att omställningen kommer att ha en enorm inverkan på jobben i hela nordöstra Skottland. Han arbetar inte själv inom oljeindustrin, men som underleverantör till branschen.

– När oljan sjunker i pris slutar alla spendera pengar. Alla drabbas, inte bara de som jobbar inom oljeindustrin utan även alla andra som har sysselsättning tack vare den. Och det får enorma följder när folk slutar spendera pengar.

Kristin Groth/TT

Nicola Fenton säger att det är viktigt att titta på andra alternativ än oljebranschen.
Nicola Fenton säger att det är viktigt att titta på andra alternativ än oljebranschen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi

Delar av las-paketet klubbat

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-paketet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om.
– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I stora drag handlar det om att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar. Det så kallade omställningspaketet, som regeringen ihop med Centerpartiet tidigare kommit överens om i januariavtalet, bygger på att politikerna lagstiftar kring en del frågor.

Regeringsbesluten handlar om två lagrådsremisser, dels en reformerad arbetsrätt, dels ett nytt omställningsstudiestöd. Detaljerna i utformningen är kända sedan tidigare.

– Det här ligger helt i linje med partsöverenskommelsen (mellan fack och arbetsgivare), säger Eva Nordmark och lägger till att vissa delar är utvecklade ytterligare utefter remissinstansernas synpunkter.

Omtvistat

Det mest omtvistade förslaget innebär att arbetsgivarna får lättare att bestämma vilka medarbetare som får sluta vid neddragningar, ett ingrepp i anställningsskyddet har facken invänt.

Flexiblare, bättre anpassat efter dagens arbetsmarknad där företagen måste trygga att de har rätt kompetens, väljer Centerns Martin Ådahl att kalla det.

– Och det gör vi genom att utvidga undantagen i turordningsreglerna, säger han.

I dag får arbetsgivare med färre än tio anställda undanta två personer från turordningen. Med de nya reglerna får alla arbetsgivare göra tre undantag, enligt lag. De företag som har kollektivavtal får göra ännu fler undantag.

Mitt i livet

I gengäld får de anställda, oavsett om de jobbar på ett företag med kollektivavtal, ett bättre omställningspaket för att lättare att hitta ett nytt jobb. Det helt nya är dessutom att anställda får vidga sin kompetens utifrån vad som kan komma att behövas i en föränderlig värld – vidareutbildning mitt i livet som Nordmark och Ådahl kallar det.

Möjligheten att få lån och bidrag, 80 procent av lönen, gäller 44 veckors studier. Villkoret är att utbildningen ska utgå ifrån arbetsmarknadens behov. Det går inte att bättra på sina golfsvingar.

Kostnader för staten landar enligt regering på elva miljarder kronor per år när reformerna är fullt utbyggda, vilket beräknas ske under 2026.

De nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober i år.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Jätteskjuts inom USA:s ekonomi

Nya BNP-siffror har redovisats gällande USA:s ekonomi. Arkivbild.
Foto: Yuki Iwamura/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Omikron och jättehöga smittotal satte inte stopp för USA:s ekonomi under fjärde kvartalet.
6,9 procents tillväxt i beräknad årstakt var långt över analytikernas förväntningar.

Siffrorna från BEA (Bureau of Economic Analysis) kan jämföras med de 5,5 procent som analytikerna förutspått enligt en Bloombergenkät.

För helåret 2021 blev tillväxten 5,7 procent – den högsta sedan 1984 när Ronald Reagan var president.

Den allmänna bilden är dock att detta inte är bestående, för perioden januari–mars har flera ekonomer reviderat sina prognoser och IMF kom nyligen med en prognos att för helåret 2022 kommer USA:s tillväxt bromsas upp och uppgå till fyra procent

Detta som en konsekvens av att hushållens konsumtionen bedöms minska jämfört med 2020–21 när man bland annat fick checkar på 1 400 dollar som ekonomisk bistånd under pandemin.

Dessutom har man från amerikanska centralbanken så sent som på onsdagskvällen i samband med det senaste räntebeskedet meddelat att räntehöjningar nu kryper allt närmare, högst troligtvis med start redan i mars.

På New York-börsen pekar nu samtliga index upp inför öppning.

Ekonomi

Whatsapps användarvillkor granskas

Hur används användardata inom Meta-koncernen? Arkivbild.
Foto: Richard Drew
Ekonomi
Ekonomi

Hur använder Whatsapps ägare Meta (tidigare Facebook) användardata, och går det verkligen att som konsument förstå vidden av Whatsapps nya användarvillkor? Nu kräver EU-kommissionen att Whatsapps villkor granskas.

Granskningen ska omfatta både själva villkoren, och hur Meta delar användardata inom koncernen.

Nu ska Meta få på sig till slutet av februari att svara på kommissionens begäran om granskning.

Ekonomi

Färre nyinskrivna som arbetslösa i USA

Antalet nyinskrivna arbetslösa minskar i USA, enligt veckostatistik. Arkivbild
Foto: Michael Conroy AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA under förra veckan sjönk till 260 000 personer, visar statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 290 000 nyinskrivna veckan före det, enligt reviderade data.

Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 265 000 nyinskrivna förra veckan, enligt en Bloombergenkät.

Ekonomi

Nevs kan få nya ägare

Nevs testbil vid fabriken i Trollhättan. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi

Elbilsbolaget Nevs kan vara på väg att få nya ägare, rapporterar Ekot. Därmed skulle det krisande kinesiska fastighetsbolaget Evergrande sälja bolaget.

En affär kan vara på gång redan i vår, enligt vd:n Stefan Tilk.

"Nevs har konkreta förslag från industriella investerare. Vi är i dialog med Evergrande om att de ska acceptera att sälja Nevs och vi närmar oss en lösning", uppger han för Ekot.

Nevs köpte konkursboet efter Saab Automobile 2012, och är sedan dess baserat i Trollhättan. I oktober blev 289 av de då totalt cirka 700 anställda på Nevs uppsagda på grund av krisen hos Evergrande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Kraftig vinstökning för Tesla

En Tesla-anläggning i Littleton, Colorado. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljarder kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilsjätten, och kan jämföras med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla drygt 936 000 fordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. Nästan 309 000 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

"Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta hela 2022", skriver Tesla i bokslutet.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Rättat: I en tidigare version av texten var vinsten fel uttryckt i svenska kronor.

Ekonomi

Ränta på sparkontot dröjer

SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar bokslut för 2021. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi SEB redovisar ett rejält vinstlyft för fjärde kvartalet 2021. Ett stigande ränteläge kan bidra än mer framåt, och på sikt kanske kunderna kan få ränta på sparkontot igen.
– Men det kommer att dröja ett tag, säger vd Johan Torgeby.

Bankens rörelsevinst steg till 7,5 miljarder kronor sista kvartalet 2021, en dryg miljard bättre än samma period året före. Huvudsaklig orsak var hög aktivitet bland storföretagen där SEB har en stark ställning som affärsbank.

På allas läppar i finansvärlden är det stigande ränteläget världen över, främst i USA men även Sverige lär hänga på. Noll- eller minusräntor är generellt dåligt för banksektorn, det blir svårt att tjäna pengar på inlåningen.

– Så på så vis välkomnar vi det här, säger Johan Torgeby.

Gynnar lönsamheten

TT: Ett stigande ränteläge gynnar er, precis som andra banker?

– Ja, det gör det. Ett stigande ränteläge gör att vi potentiellt får någon typ av intäkt för att ta inlåning, säger han.

Men ränta på sparkontot för vanliga kunder lär dröja, baserat på bankens ränteprognos. Mot slutet av 2023 spås det allmänna ränteläget ha stigit till 0,5 procent.

– Tyvärr är det inte tillräckligt för att höja räntan på bankkontot, man bör nog komma upp till en procent i ränteläge, säger Johan Torgeby.

Hos vissa nischbanker går det däremot att få en mindre ränta.

Räkna med högre boränta

På motsvarande vis kommer bolåneräntorna stiga framöver, från relativt stabila och historiskt låga nivåer, enligt Torgeby.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till rekordnivån 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 6 kronor per aktie för 2021. Det var mindre än väntade cirka 8 kronor per aktie, men SEB planerar ovanpå detta för återköp av aktier för 5–10 miljarder kronor under 2022, enligt bokslutet från storbanken.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Rapporten i siffror

SEB rapporterar en rörelsevinst på 7,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 6,4 miljarder kronor motsvarande period ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Vinsten efter skatt landade på 6,2 miljarder, mot väntade 5,8 miljarder enligt en Bloombergenkät.

Räntenettot steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.

Källa: SEB

Ekonomi

McDonald's säljer bättre än väntat

Hamburgerkedjan McDonald's försäljning ökade mer än väntat under det fjärde kvartalet i fjol. Arkivbild
Foto: Eugene Hoshiko AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Snabbmatskedjan McDonald's går bättre än väntat. Nettovinsten lyfte med 19 procent till 1,6 miljarder dollar under det fjärde kvartalet.

Omsättningen steg 13 procent till 6 miljarder, vilket var i linje med förväntningarna.

Vinsten var lägre än väntat. Men i jämförbara restauranger lyfte försäljningen globalt med 12,3 procent i årstakt, vilket kan jämföras med en snittprognos på 10,7 procent enligt en Bloombergenkät. USA-försäljningen steg samtidigt med 7,5 procent i årstakt.

Prishöjningar och kampanjer bidrog till försäljningslyftet, medan kvartalet präglades av restriktioner på många marknader till följd av spridningen av omikronvarianten i covid-19-pandemin.

Joakim Goksör/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL