Sport

Trelleborgs FF tappade och föll i säsongsavslutningen

Fotbollsspelare i kamp om bollen
Foto: Björn Sandberg
Sport
Söderslätt
Fotboll Trelleborgs FF tappade en 1-0-ledning och föll med 1-3 i säsongsavslutningen hemma mot Jönköpings Södra IF som därmed räddade nytt kontrakt i Superettan.

– Det är oerhört små marginaler i fotboll och den här gången studsade det J-Södras väg, konstaterade påtagligt besvikne lagkaptenen Jesper Modig i Discovery plus direktsändning från Vångavallen.

Kristian Haynes manskap öppnade piggt och redan i minut 3 skickade Mohammed Khalid Saeid in 1-0 på Haris Brkics framspelning.

Trelleborg försvarade sig skickligt med en kompakt defensiv och det var först i slutet av halvleken som Jönköping började oroa på allvar. Edin Hamidovic var oerhört nära mål med både ribb- och stolpträff.

Efter pausen kunde dock ett heltaggat bortalag, som såg ut att behöva oavgjort för att säkra kontraktet, vända på tillställningen.

Sebastian Crona kvitterade i minut 71 och minuten därpå gjorde Edin Hamidovic 2-1. Marko Nikolic fyllde sedan på med 3-1 strax före ordinarie tids utgång.

En sjundeplats blev därmed slutfacit för Trelleborgs FF

– Ett misslyckande. Vi har en förening och en trupp för att spela i Allsvenskan, men i ärlighetens namn tycker jag inte att vi har varit bättre, summerade Jesper Modig i Discovery plus.

– Jag vet inte vilken position vi hamnar på nu. Men om vi varit bättre och förtjänat att ligga däruppe som vi gjorde ett tag lite efter sommaren hade vi legat där hela vägen. Vi har fått många livlinor som vi slarvat bort.

– Samtidigt vet vi hur situationen var i laget förra året och det är väl ett fall framåt att vi inte hamnade i någon bottenstrid.

– Det är ganska enkel matematik i fotboll. Vi släpper in för många mål, gör för lite och sedan har spelet fallerat i vissa matcher. När vi är bra är vi riktigt bra, men när vi är dåliga är vi otroligt dåliga.

Sport

Island slog ut värdnationen Ungern ur EM

Ungern (i vitt) är utslaget ur handbolls-EM.
Foto: Tamas Kovacs
Sport
Sport Nästa helg avgörs handbolls-EM:s medaljmatcher i Budapest, men redan nu är det klart att värdnationen inte är med då.
Ungern är utslaget efter 30–31-förlusten mot Island.

Inför storpubliken i Budapest var Ungern piskat att åtminstone ta en poäng mot Island för att ha möjlighet att gå vidare till mellanrundan.

Men islänningarna stod emot och vann, bland annat efter att målvakten Björgvin Pall Gustavsson gjort några viktiga räddningar under slutminuterna. När Ungern hade möjlighet att kvittera sent gjorde dessutom Mate Lekai ett klantigt övertramp när han skulle skjuta.

Island vinner gruppen på full pott och får lite överraskande sällskap av Nederländerna till mellanrundan. Det blev klart efter att det orangeklädda laget besegrat Portugal med 32–31 i gruppavslutningen.

På den andra halvan säkrade ett svårt coronadrabbat Tyskland sin gruppseger via 30–23 mot Polen. På två dagar har tyskarna drabbats av sju smittofall i spelartruppen, som bara bestod av 14 spelare i stället för normala 16 mot Polen.

Både Tyskland och Polen var sedan tidigare klara för mellanrundan i Bratislava, där de bland annat ställs mot Sverige.

FAKTA

Fakta: Så fortsätter EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

+ Ställningen:

Tyskland, Spanien och Ryska laget har två poäng. Norge, Sverige och Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryska laget, Tyskland–Spanien, Polen–Norge.

Fredag: Sverige–Polen, Norge–Tyskland, Spanien–Ryska laget.

Söndag: Sverige–Tyskland, Ryska laget–Polen, Spanien–Norge.

Nästa tisdag: Sverige–Norge, Polen–Spanien, Tyskland–Ryska laget.

+ Den andra gruppen:

Spelas i Budapest. Danmark, Frankrike och Island är vidare med två poäng. Nederländerna, Kroatien och Montenegro med noll poäng.

Sport

Sylvegård: ”Det har varit mycket känslor”

Malmös Emil Sylvegård under tisdagens ishockeymatch i SHL mellan IF Malmö Redhawks och Leksands IF i Malmö Arena.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
ishockey Emil Sylvegård stack inte under stol med att det påverkade honom när Malmö Redhawks sparkade tränaren Joakim Fagervall på måndagen.

– Det var självklart mycket känslor. Man blev sjukt ledsen och kände det lite som om man svikit Jocke. Det är klart att man känner ansvar, det är inte hans fel att det gått dåligt. Vi sitter alla i samma båt, resonerade Emil Sylvegård efter tisdagens snöpliga förlustmatch hemma mot Leksand.

Att det inte blev någon poäng mot Leksand tyckte han kändes ännu mer frustrerande:

– Vi spelar ändå stundtals bra och krigade sjukt bra och försökte verkligen i den sista perioden. Men vi vann ju inte och det är det vi behöver nu. Vi behöver göra målen, men jag tror att många spänner sig i stället för att släppa loss handbromsen, håller i klubban lite för länge i stället för att passa.

– Det finns ingen att skylla på, vi måste alla se oss i spegeln och fundera över vad vi behöver förbättra och jobba stenhårt på träningarna för att hitta tillbaka.

Lagkaptenen Carl Söderberg konstaterade att dygnet varit omtumlande för alla i truppen.

– Det var en tuff kväll i går och tufft att komma hit i dag, men jag tycker att vi öste på bra och stod upp för oss själva.

Han tror att det finns en möjlighet att tränarbytet kan leda till något positivt:

– Vi alla älskar Joakim och det är en fantastisk coach och en ledare jag tar med mig mycket av, så det är inget personligt... men att göra en förändring kan leda till en reaktion, givetvis.

– Ser man till alla individerna så... vi är ett bra lag och det är många som är lite missnöjda med de första 32 matcherna på säsongen och vill reda upp det här sista 20.

Tomas Kollar, tillförordnad huvudcoach, var inte på samma spår som Emil Sylvegård när han fick frågan om hur dygnet varit:

– Omvälvande. Alla känner en del av ansvaret för att det blivit som det blev och alla berörs. Det var förstås utmanande för mig att hamna i den här rollen. Men jag tycker att vi tog oss igenom det bra i dag, även om det var lite krampaktigt i början av matchen.

Kollar kunde dock ta med sig något positivt från den tredje perioden, trots förlusten:

– Vi avslutade bra och körde hela vägen in i kaklet. Det var nog bra för gruppen att vi gjorde en så bra sista period. Det var nära att Fredrik Händemark fick in 2-2 också, det var ändå en liten knuff i ryggen med den avslutningen på matchen.

Sport

Halmstadkusken nådde milstolpen tusen segrar

Travkusk
Foto: Mikael Rosenquist/Miro media
Sport
Trav Stefan Persson är ny medlem i Tusenklubben. Halmstadkusken fick fira jubileet i Jägersros V64-tävlingar.

– Det här känns riktigt skoj, speciellt som det lätt kan gå troll när man ska sätta dit den tusende segern, säger den glade jubilaren.

Bara för några år sedan var han annars ganska less på travsporten, och avvecklade också sin tränarrörelse.

Men som catchdriver, lånekusk, har han hittat sitt rätta element, Nu körde Stefan Perssons åt Wolfgang Nimczyk, som tränar de båda vinnarhästarna Chic Bi och Emilon.

– Emilion har tidigare haft ett gott rykte, men sedan har det strulat en del. Nu var han tillbaka i fint skick och vi vann mycket enkelt, säger Stefan Persson om seger nummer tusen som travkusk.

49-åringen har kört hästar i tre decennier med stor framgång, och en av alla segrar kom i lärlings-SM, när han arbetade åt Peter Untersteiner.

Karriären började annars i Axevalla ute på Skaraslätten. Men det är gemytliga Halmstadtravet som har blivit hans hemvist.

– Det har tagit lite tid att nå tusen segrar, men det är klart att det känns bra nu. Vi var tre bröder som höll på tidigare, men den yngsta har slutat. Jag och Håkan kämpar dock på, och jag har nu varit aktiv längre i Halmstad än på Axevalla, säger Stefan Persson.

Vilken är den allra största segern som du har fått uppleva i travet?

– Det är den med Darling Mearas i Oaks, en häst som jag tränade själv. Den vinsten slår ut allt annat i karriären.

På tisdagsaftonen var det en yngre Jägersrokusk som brädade Stefan Perssons dubbel. Adrian Kolgjini blev trippelvinnare, och han skrällde med både Chiff Chaff och A Good Point åt Vombpolarna Ola Samuelsson och Lars I Nilsson.

– Man får agera catchdriver när man har få starthästar för dagen. Det är kul att vinna åt mina kompisar, säger Adrian Kolgjini.

Hans fräcka framfart bakom tömmarna bäddade för en mycket fin V64-utdelning på 106 265 kronor för de som hittade sex rätt.

Nästa tävlingsdag är den andre februari, när Jägersro kör saxade V86-tävlingar med Solvalla.

Sport

Söderberg: "En förändring kan ge en reaktion"

Stjärnan Carl Söderberg satte 1–2 i slutskedet av matchen hemma mot Leksand, men Malmö kom aldrig närmare än så.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö sparkade tränaren Joakim Fagervall för att lyfta i tabellen.
Någon omedelbar effekt gav det inte hemma mot Leksand.
– Men att göra en förändring kan ge en reaktion givetvis, säger Malmöcentern Carl Söderberg efter 1–2-förlusten.

Malmö värvade inför säsongen exempelvis den tidigare NHL-spelaren Carl Söderberg och under säsongen har toppspelare som Fredrik Händemark och Magnus Pääjärvi (skadad just nu) anslutit.

Trots det får Skåneklubben kämpa för sin fortsatta SHL-existens och på måndagen kom beskedet att tränaren Joakim Fagervall får sparken.

– Det var en tuff kväll i går, säger Carl Söderberg.

Han får frågan om hur gruppen har reagerat på beskedet om att Fagervall fick sparken.

– Det har gått en dag, men jag tycker att vi öser på och stod upp för oss själva.

"Vi älskar alla Joakim"

TT: Kan det få en effekt att få in en ny röst i framtiden?

– Ja, absolut. Vi älskar alla Joakim och det handlar inte om personen i fråga. Det är en fantastisk coach och ledare som jag tar med mig mycket av, men att göra en förändring kan ge en reaktion givetvis, säger Carl Söderberg.

Forwarden Emil Sylvegård säger att det senaste dygnet har varit turbulent.

– Man känner ett stort ansvar, "Jocke" är en helt underbar person och ledare. Man känner ett misslyckande också på något sätt, man har svikit "Jocke". Det är inte hans fel bara. Vi sitter i samma båt och nu är det så här, säger Emil Sylvegård.

– Alla får gå till sig själva nu och släppa den där handbromsen som vi har pratat om nästan hela säsongen, fortsätter Sylvegård.

Assisterande tränaren Tomas Kollar fick ta över huvudansvaret mot Leksand, men det slutade med en 1–2-förlust. Bortalaget ledde med 2–0 (Mikael Ruohomaa och Max Veronneau) innan Carl Söderberg reducerade i slutskedet av matchen.

– Vi vill för mycket ibland och då låser det sig lite. I stället för att bara släppa loss, det har vi pratat om nästan hela den här jäkla säsongen, säger Sylvegård.

"Är missnöjda"

Malmö gör inte tillräckligt med mål, enligt Sylvegård. Även Carl Söderberg pekar på spelartruppens ansvar.

– När jag tittar på alla individer har vi ett bra lag, det vet vi om. Vi är några som är missnöjda med de första 33 matcherna på säsongen, men vi vill reda upp säsongen, säger Carl Söderberg.

Tabelltolvan Malmö står kvar på 38 poäng på 33 matcher och det skiljer sju poäng ner till Timrå (som har tre matcher mindre spelade) precis under strecket.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Skellefteå vann – efter tre mål i boxplay

Joakim Lindström gjorde ett av målen för Skellefteå. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Sport
Sport En femminutersutvisning blev avgörande när Skellefteå besegrade Frölunda med 5–2 och gick förbi Göteborgslaget i tabelltoppen. Västerbottningarna gjorde tre mål på fem minuter– trots att det var deras egen back Petter Granberg som fått lämna banan.

– Vilken grej. Vi åker på matchstraff och så gör vi själva tre mål. En sån här match går inte analysera, men det var skönt att vinna, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson efter den märkliga tillställningen.

Frölunda hade vunnit de båda tidigare mötena lagen emellan den här säsongen och började bäst även nu.

– Vi börjar bra och spelar fin hockey. Vi vet att det är tufft att komma hit och att det krävs bra spel i 60 minuter för att vinna. Nu tog matchen en annan skepnad i andra perioden, säger Frölundabacken Christian Folin, som i stället för att se sitt eget lag utnyttja Skellefteås femminutersutvisning fick uppleva den ena kallduschen efter den andra.

"Kaosmatch"

Det var Skellefteå som gjorde mål. Tre stycken till och med.

– Har aldrig varit med om nåt sånt här förut. En kaosmatch mellan två topplag. Skönt att vinna, säger Skellefteåbacken Jonathan Pudas, som själv gjorde hemmalagets femte och sista mål i matchen.

Men det var mittenperioden som sent ska glömmas. Då hände både det ena och det andra som sällan skådas på en ishockeyrink.

Först en armbågstackling av hemmabacken Petter Granberg som försatte Frölundas unge Simon Edvinsson ur spelbart skick för resten av matchen.

Femminutersutvisningen skulle ge Frölunda en enkel biljett in i matchen. I stället gjorde Skellefteå tre mål, Frölunda ett, innan laget återigen hade fullt lag på isen.

Skellefteås första mål i det numerära underläget gjordes av Albin Sundsvik efter att Tom Kühnhackl brutit ett Frölundauppspel. Det andra målet gjordes av Jonathan Johnson efter ett friläge.

Johan Sundström reducerade hemmaledningen innan Joakim Lindström utökade till 4–1 till Skellefteå. Då fick Tomkins nog i Frölundamålet och ersattes av Niklas Rubin.

Matchstraff

Även Frölunda drabbades av ett matchstraff i slutet av den andra perioden när backen Andreas Borgman fick lämna isen efter en våldsam tackling på Tom Kühnhackl. Men lika effektivt som Skellefteå varit med en man mindre, lika ineffektivt var laget när man själva fick chansen att spela fem mot fyra i fem minuter.

5–1-målet kom i stället i inledningen av den tredje perioden genom Pudas från blå linjen.

Nu väntar och hoppas han på att komma med i OS-laget till Peking.

– Har inte hört nåt men håller tummarna, säger Skellefteåbacken.

Detsamma gäller hans backkollega Christian Folin i Frölunda, som tänker trotsa sin tränare Roger Rönnberg och åka om han blir uttagen.

– Roger värnar om sina spelare men vi har en bra dialog och han skulle inte stoppa mig. Jag hade gärna åkt, säger Folin.

Thomas Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Sport

Messi i träning med PSG efter covidsmittan

Lionel Messi. Arkivbild.
Foto: Jeremias Gonzalez/AP/TT
Sport
Sport

Lionel Messi är tillbaka i kollektiv träning med Paris Saint-Germain – mer än två veckor efter att han testade positivt för covid-19. Fotbollsstjärnan smittades när han var hemma i argentinska Rosario under vinteruppehållet och kunde sedan återvända till Frankrike i början av året, efter att ha testat negativt.

Men det dröjde till nu innan Messi kunde träna för fullt. Redan i förra veckan tränade han individuellt och skrev på Instagram:

"Det har tagit längre tid än jag trodde för att bli okej, men jag är nästan återställd och ser fram emot att komma tillbaka på planen".

PSG möter Reims i franska ligan på söndag, då Messi kan göra comeback.

Malmö

Ingen effekt av tränarbytet för Redhawks

Malmös målvakt Oscar Alsenfelt deppar efter ett av baklängesmålen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Malmö
Sport
ishockey Det blev ingen omedelbar sportsligt effekt av att Joakim Fagervall fått sparken. Malmö Redhawks förlorade en mycket blek hockeymatch hemma mot Leksand, 1-2.

Det var ett darrigt Redhawks som inledde hemmamatchen mot gästande Leksand, för första gången utan sparkade huvudtränaren Joakim Fagervall.

Den ”normala” förstakedjan var petad från line-up, ett tydligt budskap från tillförordnade huvudcoachen Tomas Kollar som skickade ut Fredrik Händemark med Lars Bryggman och Johan Olofsson.

Fredrik Händemark ledde plötsligt förstakedjan mot Leksand.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Men det var gästande Leksand som började bäst och som fick första målet efter en trasslig situation runt hemmamålet.

Rödhökarna spelade upp sig något sista tio minuterna av perioden och var nära mål i numerärt överläge. Men det ville sig inte.

Med dryga minuten kvar av perioden var det i stället nära 0-2 när Leksand tilldömdes ett straffslag. Men Oscar Alsenfelt stod säkert i målet och kunde rädda.

– Det känns helt okej där ute, men vi behöver skapa fler lägen, vi kan bättre, sa Ponthus Westerholm i periodpausen.

Den andra perioden hade dock knappt hunnit börja innan Leksand hunnit pricka in andra målet, efter 40 sekunders spel. Ensam spelare in från sargen mot Alsenfelt, som inte kunde rädda friläget.

Tomas Kollar är tillförordnad huvudcoach för Redhawks.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Spelmässigt var det en ganska jämn period, bortsett från att Malmölaget fick två utvisningar emot sig i ganska tät följd - men sedan man rett ut dessa var det ingen större skillnad på isen vare sig spel- eller chansmässigt. Jämngrått.

– Vi jagar mycket och trycker på, men behöver bli kyligare framför mål. Samtidigt är de skickliga, resonerade Carl Söderberg i den andra periodpausen.

I den tredje perioden ökade hemmaspelarna trycket ännu mer och putsade till skottstatistiken lite.

Redan med fyra minuter kvar tog man ut Alsenfelt och när Leksand åkte på en utvisning kunde Carl Söderberg till slut göra 1-2 i spel sex mot fyra.

Det var ganska nära en kvittering också till slut men det blev inte fler mål i matchen.

Joakim Fagervall uttalande sig i flera medier under dagen. Bland annat intervjuades han under matchsändningen i C More.

- Jag är mest besviken över att jag känner att det finns saker jag kunde ha gjort bättre, att jag inte gjort mitt jobb bra nog, sa han.

På instagram skriver han ”Jag är varken bitter eller besviken på någon. Däremot är jag heligt förbannad för att jag inte lyckats bättre med mitt jobb och för att jag gav någon möjligheten att sparka mig på grund av det.”

Sport

Luleå i topp efter seger i förlängning

Luleås Pontus Andreasson klappas om efter att ha avgjort matchen mot Växjö i förlängning.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport För elfte gången i följd tog Luleå poäng på hemmaplan i SHL-ishockeyn, poäng som gav dem serieledningen.
Luleå vann efter ett avgörande redan 16 sekunder in i förlängningen mot Växjö.

Matchen slutade 4–3 efter att Luleå vänt ett 0–2-underläge efter första perioden.

Det var Richard Gynge som gav Växjö ledningen två gånger om i första perioden, hans 13:e och 14:e mål för säsongen.

– Vi tappade ödmjukheten, sade Luleå-tränaren Tomas "Bulan" Berglund i periodpausen till C More.

Hemmalaget kom ut starkare till den andra perioden och Linus Omark såg till att kvittera genom sina 12:e och 13:e mål för säsongen. Båda kom i numerärt överläge. Även Växjö fick spela powerplay inte mindre än tre gånger under perioden, men lyckades inte göra några mål.

Efter drygt halva tredje perioden gjorde Växjö 3–2, genom Pontus Holmberg. Med fem minuter kvar kvitterade Juihani Tyrväinen i spel fyra mot tre och matchen gick sedan till förlängning.

Där blev Pontus Andreasson matchhjälte sedan han satte pucken i mål redan efter 16 sekunder.

– Jag får en riktigt bra passning från "Limpan" (Linus Omark) och försökte skottfinta. Det var lite turligt att den går in, säger han till C More.

– Vi började matchen bra, sen får de in lite lätta puckar. Men vi kommer igen, det var starkt av oss.

Luleå tog över serieledningen, är nu en poäng före Rögle, dock med två fler matcher spelade.

Växjö ligger kvar på sjätte plats.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL