Ekonomi

Oljestaden Aberdeen tar sikte på en grönare framtid

Professor Alexander Kemp vid hamnen i oljestaden Aberdeen, där övergången till grön energi kommer att ha stor inverkan.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Hamnstaden Aberdeen har i årtionden varit centrum för den brittiska oljeindustrin. När Storbritannien nu har bestämt sig för att gå mot förnybar energi blåser förändringens vindar i hela nordöstra Skottland.
Såväl oljebranschen som fackförbunden och samhället i stort försöker göra sig mindre beroende av oljan.
PREMIUM

I Aberdeen, som med sina ståtliga grå byggnader breder ut sig bland gröna fält vid Skottlands ostkust, finns en stor hamn. Här råder i vanliga fall febril aktivitet, som den senaste tiden har bromsats betydligt av coronapandemin och de nedstängningar som följt på den.

Flera mil utanför, i Nordsjön, ligger de oljefält som i årtionden varit regionens viktigaste inkomstkälla. Men med växande krav på en övergång till förnybar energi ligger nu Aberdeens största ekonomiska sektor i farozonen, och med det många av jobben i området. Tusentals människor har redan förlorat sina anställningar i oljebranschen, då investeringarna i området har minskat under flera år.

Påverkar jobbmarknaden

Alexander Kemp, professor i petroleumekonomi, möter oss vid anrika University of Aberdeen, grundat 1495. Där virvlar gula höstlöv mellan byggnaderna och solen tittar bitvis fram.

Situationen i branschen är svår, säger Alexander Kemp. Men en positiv aspekt är att många tekniska lösningar som används inom oljesektorn i stor utsträckning är överförbara till vindkraften. Förutom miljövinsten är det bra även för alla underleverantörer som lever på oljeindustrin i området.

För omställningen handlar mycket om jobben, både i själva oljebranschen och i de många andra företag som förser den med allt den har behövt.

Det finns förhoppningar om att många som blir av med sina anställningar i oljebranschen ska kunna hitta nya jobb i den nya gröna energibranschen, där det även i fortsättningen kommer att krävas kompetens för arbete ute till havs.

– Men oljeindustrin är den största ekonomiska sektorn i nordöstra Skottland, och historiskt har det varit ganska höga löner. När folk i stället börjar arbeta vid vindkraftverk får de inte samma lön, påpekar Alexander Kemp.

Även fackförbunden är oroliga för jobben och vill se en långsam omställning. De ställer sig frågande till hur de gröna jobben egentligen kommer att se ut.

Mycket pengar

Men det gäller inte bara att minska oljeproduktionen utan även utsläppen måste minska avsevärt, säger Alexander Kemp och drar lite i halsduken för att hålla de snåla vindarna ute.

– Jag tror att man kan pressa producenterna att minska sina utsläpp, men ett mycket mycket större problem är att övertyga konsumenterna att minska sina.

Han säger att han förstår kraven på en övergång till grön energi.

– Men att översätta det i politik och i handling i den omfattningen, det kommer att bli svårt. Det handlar om mycket pengar, och vem ska betala?

Och det är mycket som ska hända på kort tid om målen ska uppnås.

– Vi kan inte över en natt få fler vindkraftverk. Vi kommer att få fler, men inte tillräckligt för att tillgodose den höga efterfrågan.

Företagen vill ha tid

För företagen i oljebranschen handlar det enligt vissa bedömare om en existentiell kris, och de arbetar i olika utsträckning med att anpassa sig till framtidens krav.

I Storbritannien nåddes topproduktionen av olja 1999, då olja och gas sammanlagt utgjorde 4,5 miljoner fat oljeekvivalent per dag. I dag ser det helt annorlunda ut. Landet producerar 1,6 miljoner fat oljeekvivalent per dag och importerar hälften av sin gas.

Exempelvis det stora olje- och gasföretaget Wood Group riktar i dag allt mer in sig på nya affärsområden. Olja och gas utgör i dag endast 25 procent av verksamheten, skriver tidningen The Guardian.

Många andra företag i området har också börjat vidta åtgärder för att möta framtiden. För premiärminister Boris Johnson vill att all el i Storbritannien ska komma från förnyelsebara källor senast år 2035 och regeringen har klubbat igenom att landet ska nå nollutsläpp år 2050.

Men branschen vill inte agera alltför snabbt och många företag anser att de behöver få fortsätta tjäna pengar på olja och gas för att finansiera de nya gröna investeringarna.

– Övergången kommer inte över en natt om vi inte vill släcka lamporna och stänga vår industri och sjukhusen. Vi måste planera noggrant och förstå konsekvenserna av hastigt tagna beslut – för Storbritannien och inte bara Aberdeen, säger Phil Kirk vid olje- och gasföretaget Harbour Energy, till The Guardian.

Samtidigt finns planer på att utveckla nya oljefält i landet, även om de än så länge inte fått tillstånd från staten.

Efterfrågan tillbaka

Före coronaviruset spred sig över jorden var efterfrågan och produktionen på olja på runt 100 miljoner fat om dagen i världen. Många väntade sig att pandemin skulle skynda på en omställning till förnybar energi och minska efterfrågan på olja. Produktionen minskade också mycket riktigt till följd av pandemin och de omfattande nedstängningarna på många håll i världen.

Men efterfrågan och produktionen har stigit snabbt igen den senaste tiden

– Just då, med en energiövergång på gång och väntad lägre ekonomisk tillväxt, trodde vissa att vi aldrig skulle nå efterfrågan på 100 miljoner fat i världsproduktionen igen. Men nu är vi nästan där igen, säger Alexander Kemp.

Kristin Groth/TT

En rigg ligger vid kaj i Dundee.
En rigg ligger vid kaj i Dundee.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Alexander Kemp, professor i petroleumekonom, blickar ut över hamnen i Aberdeen.
Alexander Kemp, professor i petroleumekonom, blickar ut över hamnen i Aberdeen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Fossil energi i Storbritannien

Storbritannien har stora tillgångar inom olja, naturgas och kol. Gasproduktionen i Nordsjön började 1967 och oljeproduktionen 1970. Topproduktionen i landet nåddes 1999 då oljan och gasen nådde upp till 4,5 miljoner fat oljeekvivalent per dag.

I dag är oljeproduktionen betydligt mindre, även om landet fortfarande har en stor produktion av fossila bränslen. I dag produceras runt 1,6 miljoner fat oljeekvivalent per dag och landet importerar både olja och gas. 50 procent av gasen som används i Storbritannien är i dag importerad.

Oljeekvivalenter är ett sätt att standardisera olika energikällor genom att konvertera dem till vad deras energiinnehåll motsvarar i oljefat.

Kolproduktionen har tappat i betydelse under en längre tid och Storbritanniens sista kolgruva, Kellingley i Yorkshire, lades ned 1915.

2018 var andelen energi från förnyelsebara källor som användes i Storbritannien strax över 11 procent, jämfört med knappt 2,8 procent 2008 och 1,0 procent 1998.

Enligt premiärminister Boris Johnson ska all el i Storbritannien komma från förnyelsebara källor senast år 2035. Regeringen har beslutat att landet ska nå nollutsläpp år 2050.

Källa: TT, Landguiden/UI, Världsbanken.

Ekonomi

Upp och ned på Asienbörserna

Det var en blandad inledning på handeln på de ledande Asienbörserna. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna gick åt olika håll under den inledande handeln på torsdagen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index gick upp 0,4 procent i den tidiga handeln, och Topix hade ökat med 0,5 procent.

Bland storbolagen gick Toyota upp 1,1 procent medan Sony backade 3,5 procent.

I Hongkong föll Hang Seng-index med 1,4 procent, medan Shanghaibörsen höll sig oförändrad. Kompositindexet i Shenzhen gick ned 0,1 procent.

Ekonomi

Moderna testar booster mot omikron

Läkemedelsbolaget Moderna har tagit fram en ny booster mot omikronvarianten.
Foto: Bill Sikes/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna har inlett kliniska tester av en booster speciellt designad för att motverka omikronvarianten.

Testerna omfattar 600 vuxna – varav hälften har fått två doser av Modernas vaccin mot covid-19 för minst sex månader sedan och den andra hälften fått två vaccindoser samt en booster.

Moderna har tidigare tagit fram en booster mot omikron. De första resultaten visar att den stärker skyddet mot virusvarianten.

Ekonomi

Fed lämnar räntan oförändrad – kan höjas i mars

Fed-chefen Jerome Powell signalerar höjningar framöver, den första kan komma redan i mars. Arkivbild.
Foto: Graeme Jennings/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) behåller styrräntan oförändrad, men signalerar att en räntehöjning kan komma så snart som i mars.
– Det marknaden har önskat och det marknaden har fått är tydlig fotnedsättning, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på banken SEB.
PREMIUM

Det blir ingen räntehöjning nu. Däremot sänder den amerikanska centralbanken en tydlig signal om att den inslagna linjen ligger fast, utan att ange ett exakt datum för kommande höjningar.

– Det är ett väldigt tydligt besked om att räntehöjningen kommer i mars, konstaterar Robert Bergqvist.

Fed anser att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd, understryker chefen Jerome Powell på en pressträff.

Därför ska centralbanken börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen, runt sju procent för närvarande.

– Penningpolitiken i USA, trots att man höjer räntan i mars, har fortfarande en färdriktning mot det expansiva hållet. De fortsätter att köpa värdepapper i januari och även i februari, säger Robert Bergqvist.

Slipper spekulationer

Oron på börsmarknaden den senaste tiden har handlat om rädsla för en oväntat snabb åtstramning.

Vissa investerare har befarat en stor räntehöjning i mars.

– Det finns inget i uttalandet som indikerar det marknaden varit rädd för, en halv procentenhets höjning. Hela kommunikationen talar snarare för att det är en kvarts procentenhetshöjning som ligger i korten.

En annan oro har handlat om nästa steg – hur och när centralbanken ska börja avyttra de värdepapper som köpts för att stimulera ekonomin under pandemin.

– Marknaden ska nog ha beredskap för att det kan komma tidig höst, säger Bergqvist.

Lättar på gaspedalen

Normalt sett är signaler om kommande åtstramningar inte positiva nyheter för aktiemarknaden.

– Men det här är långt ifrån att trycka på bromspedalen. Nu börjar Fed att lätta lite på gaspedalen. Sedan får vi bara hoppas på att inflationsmonstret ska dra sig tillbaka. Det finns förutsättningar för det, säger Bergqvist.

Jerome Powell säger vid pressträffen att han även fortsättningsvis förväntar sig att inflationen kommer att falla tillbaka under 2022.

– Han försöker understryka att man inte har kopplat på någon autopilot. Att man måste ta varje steg och pröva varje steg framöver.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Räntan i USA

Amerikanska centralbankens (Federal Reserve) styrränta ligger i dag i intervallet 0–0,25 procent.

Efter Feds besked steg den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan till 1,87 procent, att jämföra med 1,78 procent sent på tisdagen. Sedan årsskiftet har den stigit från 1,51 procent.

Ekonomi

Tesla slår nya rekord

2021 blev Teslas tredje lönsamma år i rad. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljoner kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilstillverkaren, att jämföra med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla 936 000 elfordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. 308 600 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

"Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta fram till 2022", skriver Tesla i ett uttalande.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Ekonomi

Höga tullar står Electrolux dyrt

Amerikanska tvättmaskinstullar blir kostsamma för det svenska vitvarubolaget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Vitvarujätten Electrolux tvingas belasta resultatet för sista kvartalet i fjol med en engångskostnad på 85 miljoner dollar, motsvarande 727 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skälet är att en skiljenämnd fastställt ett beslut av USA:s handelsdepartement som gäller tullar på tvättmaskiner importerade till USA från Mexiko under 2016 och 2017. Departementet beslutade om en tullsats som Electrolux ansåg vara för hög. Bolaget överklagade, men nu har alltså skiljenämnden gått på den amerikanska regeringens linje.

Engångskostnaden påverkar rörelseresultatet för Electrolux nordamerikanska affärsområde. Resultatet för fjärde kvartalet 2021 kommer att minska med 63 miljoner dollar eller 543 miljoner kronor, uppger bolaget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Ekonomi

Wall Street vände ned efter räntebesked

New York-börsen inledde uppåt men backade efter räntebeskedet från Fed. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kurserna backade brett på den amerikanska börsen sedan centralbanken Federal Reserve på onsdagen aviserat att en höjning av styrräntan kan komma så snart som i mars.

Dessförinnan, under förmiddag och tidig eftermiddag New York-tid, såg det bättre ut. De tre ledande indexen låg alla plus.

Microsoft, som föll i börsens efterhandel tisdags efter it-jättens delårsrapport, steg nu i stället: upp 2,9 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing redovisade i onsdagens delårsrapport positivt kassaflöde för första gången sedan 2019. Men bolaget tyngs av en kostnad på 3,5 miljarder dollar kopplad till 787 Dreamliner-modellen. Aktien backade 4,8 procent.

En tydlig vinnare var spelbolaget Draftkings efter att storbanken Morgan Stanley lyft aktien i en analys. Draftkings lyfte 5,2 procent, men aktien har på ett år rasat omkring 60 procent.

Dow Jones industriindex tappade 0,4 procent och det breda S&P500-indexet gick ned 0,2 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

Ekonomi

Dragkamp om "Frost"-Elsa över

Anna längst till vänster ihop med, Elsa och snögubben Olaf. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Dragkampen mellan amerikanska leksaksjättarna Hasbro och Mattel är över när det gäller rättigheterna till figurerna i filmen ”Frost”.
PREMIUM

Mattel har säkrat rätten till att tillverka leksaker utifrån bland annat rollfigurerna Elsa, Lisa och snögubben Olaf efter att 2016 förlorat dem till konkurrenten Hasbro. Vad Mattel får betala är okänt, men enligt finanstidningen Wall Street Journal (WSJ) har det tidigare handlat om intäkter på 440 miljoner dollar kopplade till filmsuccén.

Mattel, som under början av 2010-talet hade en väldigt tung period med vikande försäljning, har under senare tid vänt trenden. Bolagets klassiska Barbie-docka har fått en renässans, företaget lanserade ett sparpaket på över en miljard dollar och inför bokslutet för 2021 räknar analytiker med 5,3 miljarder dollar i intäkter, upp mer än 15 procent jämfört med 2020.

– Att förlora rättigheterna var inte bara ekonomiskt tufft för oss utan också emotionellt. Det var en väckarklocka för Mattel, säger vd:n Richard Dickson till WSJ.

Rättigheterna gäller från och med 2023. Förloraren Hasbro säger i en kommentar till tidningen att man har andra produkter för målgruppen, bland annat My little pony. Bolaget påpekar också att man nyligen omförhandlade rättigheterna gällande "Star wars", och dessutom ska Hasbro lansera leksaker kopplade till filmerna med Indiana Jones.

Ekonomi

Coronaförlorare vinnare på börsen

Aktiespekulanterna riktade på onsdagen sina blickar mot USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans direktion. Arkivbild.
Foto: Graeme Jennings/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen steg på bred front på onsdagen inför ett besked från USA:s centralbank, som inte väntas besluta om någon omedelbar räntehöjning.
Det breda OMXS-indexet lyfte 2,3 procent.
PREMIUM

Bland vinnarna fanns bland annat coronaförlorare som SAS och Scandic Hotels. Flygbolagets aktie rusade 11,0 procent, medan hotellkedjan ökade 6,7 procent.

SAS-aktien har med lyftet stigit över 21 procent sedan årsskiftet. Onsdagens lyft kom bland annat sedan konkurrenten Air Leap, som flyger inrikes i Sverige, ställt in flygningarna och riskerar konkurs.

Verkstadsjätten Atlas Copco steg samtidigt 3,6 procent efter kursfallet i samband med bokslutet i tisdags. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index drog även nätkasinobolaget Evolution uppåt med en kursrusning på 7,3 procent – vilket krympte kursfallet hittills i år till cirka 6 procent.

Rapportbolag backade

Bland förlorarna fanns flera av onsdagens rapportbolag, däribland Epiroc, vars aktie sjönk 3,3 procent efter verkstadskoncernens bokslut.

Mjukpapperstillverkaren Essitys aktie föll också, ned 6,0 procent, efter ett bokslut med ett oväntat stort vinstras under fjärde kvartalet i fjol. Ett oväntat svagt bokslut presenterades även av byggvaruhuskedjan Byggmax, vars aktie tappade lika mycket, 6,0 procent.

De ledade Europabörserna steg. FTSE100-index i London lyfte 1,3 procent och CAC40-index i Paris gick upp 2,1 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden stigit 2,2 procent.

Tydligare Fed-signaler

Från Federal Reserve, USA:s centralbank, väntas inga omedelbara räntehöjningar eller andra åtstramningar nu, men däremot tydligare signaler om vad Feds direktion, med chefen Jerome Powell vid rodret, planerar framöver.

Fed har hittills bara flaggat för tre räntehöjningar, upp från dagens räntenivå på 0–0,25 procent. Men bland analytiker talas det, sedan inflationen lyft till den högsta nivån på nästan 40 år i USA, nu om fyra eller fem höjningar.

Utöver räntehöjningarna väntas Fed i höst också påbörja avvecklingen av den gigantiska stödköpsportfölj som centralbanken har byggt upp under pandemin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL