Ekonomi

Black Week på frammarsch

Mer och mer rea i november. Både under veckan och under månaden, visar statistik. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Svenskarnas sug att handla på nätet under november visar inga tecken på att avta.
E-handelsförsäljningen fortsätter att öka, enligt färsk statistik.

En första sammanställning av bolaget Svea Ekonomi visar att e-handelsförsäljningen under Black Friday steg med 4,1 procent jämfört med förra året.

För Black Week var ökningen 8,1 procent och för Black Month 13,2 procent.

"Årets reaperiod har på förhand inneburit stora utmaningar för landets e-handlare. Materialbrist, produktionsstörningar och leveransproblem har ställt till det för många branscher. Därför är det imponerande att se hur siffrorna för Black Week visar på nya rekordnivåer", säger Markus Bergström, operativ chef på Svea Ekonomi i ett pressmeddelande.

Längre reaperiod

Betalföretagets Nets noterar en minskning för Black Friday med 11,6 procent jämfört med i fjol.

För veckan steg nätförsäljningen 1,4 procent. Den försiktiga ökningen förklaras med att reaveckan nu även omfattar helgen innan.

"Klart är att dock mängder av svenskar utnyttjade reaperioden, framför allt under helgen, som gjorde att det blev en långsammare försäljningsperiod resten av veckan och på själva Black Friday", säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets, i ett pressmeddelande.

Fredagen var den hittills billigaste dagen på året och för de varor som rabatterades sjönk priserna med i genomsnitt 21 procent, enligt Prisjakts sammanställning.

Sålde mest

Det som sålde mest under Black Friday jämfört med en vanlig dag var barnprodukter, elektronik samt smycken och accessoarer, enligt Klarna.

"Det är tydligt att många konsumenter planerar att göra merparten av sin julshopping under Black Week", säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende, i ett pressmeddelande.

Enligt Prisjakt var det elektronik som var populärast under fredagen.

Ekonomi

Vindkraftsägarna får betalt för att strypa elen

Vind och sol ska förmås bidra till balansen i elsystemet. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den kraftiga utbyggnaden av vindkraft skapar problem för det svenska elsystemet.
Nu ska vindkraftsägarna förmås att bromsa snurrorna när det blåser mycket.

Vindkraft, liksom sol-el, är inte reglerbar. Det går inte att kommendera fram mer vind eller sol. Däremot går det att stänga av/dra ner på produktionen för att styra hur mycket kraft som vindsnurrorna kan producera.

Som prognoserna ser ut kommer allt mer av den svenska elen att komma från vindkraften. Om två-tre år bedöms vinden tillverka lika mycket el som kärnkraften.

– Men vindkraften är samtidigt en del av problemet, säger Jorunn Cardell, kraftsystemanalytiker på Svenska kraftnät.

Måste vara balans

För att elsystemet ska fungera måste precis lika mycket produceras som användas vid varje givet tillfälle. Vattenkraften är reglerbar, den kan vridas på och strypas efter behov. Kärnkraften är på motsvarande vis också stabil till sin natur, inte väderberoende.

Nu vill Svenska kraftnät köra igång en pilotstudie för att förmå även vindkraftsägarna att ingå i ett system för så kallade stödtjänster som håller det svenska kraftsystemet i balans. Systemet med stödtjänster fungerar så att Svenska kraftnät betalar kraftproducenter eller förbrukare för att bidra till att hålla systemet i balans.

Kompenseras fullt ut

För vindkraftens del skulle det kunna handla om att vindparksägarna får betalt för att köra snurrorna på lägre fart. Konsekvensen blir mindre betalt för elen, men i stället kompensation från Svenska kraftnät.

– Tanken är att man ska gå plus på det, säger Jorunn Cardell.

När det dessutom blåser mycket blir elen oftast billig, vilket gör att det kan vara mer förmånligt att få betalt för att dra ner produktionen.

Och det kommer inte att vara ett tvång att vara med i stödtjänstsystemet, enligt Cardell.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Stödtjänster

Kraftsystemet måste hela tiden hålla en jämn frekvensnivå, 50 Hertz, genom att i varje ögonblick tillföra systemet lika mycket effekt som det förbrukas. Eftersom produktion och konsumtion varierar måste det finnas produktions- och förbrukningsresurser till hands för att balansera vid ojämnheter.

Det är resurser, så kallade stödtjänster, som Svenska kraftnät bland annat köper på marknaden för att ha en ständig beredskap.

Källa: Svenska kraftnät

Ekonomi

Samsungs vinst ökade kraftigt

Elektronikjätten Samsung Electronics försäljning ökade kraftigt det fjärde kvartalet i år. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sydkoreanska Samsung Electronics redovisar en nettovinstökning på 53 procent för det fjärde kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Vinsten landade på 13,9 biljoner won, motsvarande drygt 107 miljarder kronor.

Elektronikjätten har kontinuerligt visat starka försäljningssiffror sedan början av coronapandemin till följd av en stark efterfrågan på minneschip, mobiltelefoner och hemelektronik.

Samsung säger i ett uttalande att bolaget kommer att öka produktionen under 2022 eftersom den globala efterfrågan på elektronikprodukter förväntas stiga. Men bolaget säger också att "utmaningar kopplade till leveransfrågor och covid-19 troligen kommer att bestå".

Efterfrågan på minneschip som används i servrar förväntas fortsätta växa under året på grund av ökade investeringar i kommunikationsteknik, lanseringen av nya datorprocessorer och expansionen av 5G-anpassade mobila enheter.

Ekonomi

Upp och ned på Asienbörserna

Det var en blandad inledning på handeln på de ledande Asienbörserna. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna gick åt olika håll under den inledande handeln på torsdagen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index gick upp 0,4 procent i den tidiga handeln, och Topix hade ökat med 0,5 procent.

Bland storbolagen gick Toyota upp 1,1 procent medan Sony backade 3,5 procent.

I Hongkong föll Hang Seng-index med 1,4 procent, medan Shanghaibörsen höll sig oförändrad. Kompositindexet i Shenzhen gick ned 0,1 procent.

Ekonomi

Moderna testar booster mot omikron

Läkemedelsbolaget Moderna har tagit fram en ny booster mot omikronvarianten.
Foto: Bill Sikes/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna har inlett kliniska tester av en booster speciellt designad för att motverka omikronvarianten.

Testerna omfattar 600 vuxna – varav hälften har fått två doser av Modernas vaccin mot covid-19 för minst sex månader sedan och den andra hälften fått två vaccindoser samt en booster.

Moderna har tidigare tagit fram en booster mot omikron. De första resultaten visar att den stärker skyddet mot virusvarianten.

Ekonomi

Fed lämnar räntan oförändrad – kan höjas i mars

Fed-chefen Jerome Powell signalerar höjningar framöver, den första kan komma redan i mars. Arkivbild.
Foto: Graeme Jennings/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) behåller styrräntan oförändrad, men signalerar att en räntehöjning kan komma så snart som i mars.
– Det marknaden har önskat och det marknaden har fått är tydlig fotnedsättning, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på banken SEB.
PREMIUM

Det blir ingen räntehöjning nu. Däremot sänder den amerikanska centralbanken en tydlig signal om att den inslagna linjen ligger fast, utan att ange ett exakt datum för kommande höjningar.

– Det är ett väldigt tydligt besked om att räntehöjningen kommer i mars, konstaterar Robert Bergqvist.

Fed anser att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd, understryker chefen Jerome Powell på en pressträff.

Därför ska centralbanken börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen, runt sju procent för närvarande.

– Penningpolitiken i USA, trots att man höjer räntan i mars, har fortfarande en färdriktning mot det expansiva hållet. De fortsätter att köpa värdepapper i januari och även i februari, säger Robert Bergqvist.

Slipper spekulationer

Oron på börsmarknaden den senaste tiden har handlat om rädsla för en oväntat snabb åtstramning.

Vissa investerare har befarat en stor räntehöjning i mars.

– Det finns inget i uttalandet som indikerar det marknaden varit rädd för, en halv procentenhets höjning. Hela kommunikationen talar snarare för att det är en kvarts procentenhetshöjning som ligger i korten.

En annan oro har handlat om nästa steg – hur och när centralbanken ska börja avyttra de värdepapper som köpts för att stimulera ekonomin under pandemin.

– Marknaden ska nog ha beredskap för att det kan komma tidig höst, säger Bergqvist.

Lättar på gaspedalen

Normalt sett är signaler om kommande åtstramningar inte positiva nyheter för aktiemarknaden.

– Men det här är långt ifrån att trycka på bromspedalen. Nu börjar Fed att lätta lite på gaspedalen. Sedan får vi bara hoppas på att inflationsmonstret ska dra sig tillbaka. Det finns förutsättningar för det, säger Bergqvist.

Jerome Powell säger vid pressträffen att han även fortsättningsvis förväntar sig att inflationen kommer att falla tillbaka under 2022.

– Han försöker understryka att man inte har kopplat på någon autopilot. Att man måste ta varje steg och pröva varje steg framöver.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Räntan i USA

Amerikanska centralbankens (Federal Reserve) styrränta ligger i dag i intervallet 0–0,25 procent.

Efter Feds besked steg den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan till 1,87 procent, att jämföra med 1,78 procent sent på tisdagen. Sedan årsskiftet har den stigit från 1,51 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

Tesla slår nya rekord

2021 blev Teslas tredje lönsamma år i rad. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljoner kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilstillverkaren, att jämföra med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla 936 000 elfordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. 308 600 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

"Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta fram till 2022", skriver Tesla i ett uttalande.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Ekonomi

Höga tullar står Electrolux dyrt

Amerikanska tvättmaskinstullar blir kostsamma för det svenska vitvarubolaget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Vitvarujätten Electrolux tvingas belasta resultatet för sista kvartalet i fjol med en engångskostnad på 85 miljoner dollar, motsvarande 727 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skälet är att en skiljenämnd fastställt ett beslut av USA:s handelsdepartement som gäller tullar på tvättmaskiner importerade till USA från Mexiko under 2016 och 2017. Departementet beslutade om en tullsats som Electrolux ansåg vara för hög. Bolaget överklagade, men nu har alltså skiljenämnden gått på den amerikanska regeringens linje.

Engångskostnaden påverkar rörelseresultatet för Electrolux nordamerikanska affärsområde. Resultatet för fjärde kvartalet 2021 kommer att minska med 63 miljoner dollar eller 543 miljoner kronor, uppger bolaget.

Ekonomi

Wall Street vände ned efter räntebesked

New York-börsen inledde uppåt men backade efter räntebeskedet från Fed. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kurserna backade brett på den amerikanska börsen sedan centralbanken Federal Reserve på onsdagen aviserat att en höjning av styrräntan kan komma så snart som i mars.

Dessförinnan, under förmiddag och tidig eftermiddag New York-tid, såg det bättre ut. De tre ledande indexen låg alla plus.

Microsoft, som föll i börsens efterhandel tisdags efter it-jättens delårsrapport, steg nu i stället: upp 2,9 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing redovisade i onsdagens delårsrapport positivt kassaflöde för första gången sedan 2019. Men bolaget tyngs av en kostnad på 3,5 miljarder dollar kopplad till 787 Dreamliner-modellen. Aktien backade 4,8 procent.

En tydlig vinnare var spelbolaget Draftkings efter att storbanken Morgan Stanley lyft aktien i en analys. Draftkings lyfte 5,2 procent, men aktien har på ett år rasat omkring 60 procent.

Dow Jones industriindex tappade 0,4 procent och det breda S&P500-indexet gick ned 0,2 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL