Inrikes

Vaccinpass ger rusning till digital brevlåda

Vaccinpassen kan beställas på covidbevis.se som sköts av E-hälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Inrikes
Inrikes De kommande kraven på vaccinpass vid allmänna sammankomster har gjort att allt fler svenskar skaffar digital brevlåda, rapporterar TV4 Nyheterna.
PREMIUM

Det digitala brevlådeföretaget Kivra har sett en stor ökning i antalet nya användare.

– Varje dag sedan beskedet har vi fått cirka 7 000 nya användare, vilket kan jämföras med cirka 2 000 innan beskedet kom, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra, till TV4Nyheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Andersson vill inte föregå KU-anmälan

Inrikes
Inrikes

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill inte kommentera den KU-anmälan som riktats mot henne för att, enligt Sverigedemokraterna, ha föregripit åklagarens förundersökning om misstankarna mot infrastrukturminister Tomas Eneroth om sexuellt ofredande.

– Jag vill inte föregå KU-anmälan, säger Andersson på en pressträff på onsdagen.

Hon upprepade vad hon sade dagen innan, att det är bra att frågan utreds och att partiet också gjort det.

Sverigedemokraternas anmälan till riksdagens konstitutionsutskott tar sikte på statsministerns uttalande, som citerades så här i Dagens Nyheter:

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Han säger att det var oavsiktligt och jag har ingen anledning att inte tro på det.

"Om Magdalena Andersson föregriper Särskilda åklagarkammarens förundersökning och därmed äventyrar den svenska rättstillämpningens självständighet är det att betrakta som både anmärkningsvärt och otillbörligt", skrev SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Tonårig pojke döms för mord i Uddevalla

Hovrätten ändrar rubriceringen för en 15-årig pojke till mord, efter en dödlig knivattack i Uddevalla. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 15 september dömdes sex unga män för grov misshandel samt medhjälp till grov misshandel efter en dödlig knivattack i Uddevalla. Nu ändrar en oenig hovrätt rubriceringen för en av de dömda, en 15-årig pojke, till mord, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Straffet blir två års sluten ungdomsvård.

Det var den 2 februari i år som två män attackerades med kniv i Uddevalla, varav en av dem – en man i 35-årsåldern – dog av sina skador. Det som ska ha föranlett attacken är att den 35-årige mannen ska ha tagit narkotikaklassade tabletter från en av de unga männen utan att betala.

Uddevalla tingsrätt skrev i sin tidigare dom att det inte gick att bevisa vem som bar ansvaret för det dödande sticket.

Inrikes

Man knivskuren i centrala Uppsala

En ung man har blivit knivskuren i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har fört till sjukhus efter en knivskärning i Uppsala, rapporterar SVT Uppsala.

Polisen fick under eftermiddagen larm om en misshandel utanför en hamburgerrestaurang vid korsningen Dragarbrunnsgatan och S:t Persgatan i centrala Uppsala.

– En person påträffades på marken och det ska enligt uppgifter ha använts en kniv vid misshandeln. Det rör sig om en ung man, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen till TT.

Mannen är förd till sjukhus med ambulans och polisen har i nuläget inga uppgifter om skadeläget. Platsen är avspärrad och polisen söker igenom området med hundar.

– Det finns gott om vittnen till händelsen, men ingen är ännu så länge frihetsberövad, säger Jonas Eronen.

Brottsrubriceringen är grov misshandel.

Inrikes

Lurade till sig 25 miljoner – får fängelse

Totalt sex personer döms i bedrägerihärvan i Vänersborgs tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre bröder lurades på runt 25 miljoner kronor i fastigheter och andra tillgångar. Nu döms en 39-årig man i Vänersborgs tingsrätt för grova bedrägerier och grov oredlighet mot borgenärer, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Straffet blir fem och ett halvt års fängelse. Mannen ska även betala skadestånd på 8,5 miljoner kronor till två av målsägarna.

Den 39-årige mannen vilseledde bröderna om att ett av deras bolag hade en stor skatteskuld. För att betala skulden överförde bröderna två fastigheter till 39-åringen. Men någon skuld existerade inte, i stället såldes fastigheterna vidare.

Totalt döms sex personer i härvan. Den broder som ägde fastigheterna döms för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom med samhällstjänst och de två andra för bokföringsbrott med straffeftergift.

Dessutom döms en 58-årig man för grova penningtvättsbrott till ett års fängelse och en 62-årig man för grovt bokföringsbrott till sex månaders fängelse.

Inrikes

Storstrejk på anstalt – missnöje med maten

De anställda är missnöjda med maten och kioskutbudet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Ett stort antal intagna på Tidaholmsanstalten strejkar på grund av missnöje med maten, rapporterar Dagens Nyheter.

På måndagsmorgonen dök de intagna inte upp på sin anvisade sysselsättning, utan sjukskrev sig. Det är oklart exakt hur många det rör sig om, men runt 70 intagna arbetar dagligen vid anstaltens verkstäder.

– Det vi än så länge har identifierat är att det till stora delar handlar om mathållningen på olika sätt, säger kriminalvårdschef Magnus Östlund till tidningen.

Förutom att den lagade maten anses bristfällig beror de intagnas missnöje också på att utbudet i kiosken kraftigt begränsades i våras. Innan dess fanns det enligt Östlund ett avtal med en lokal handlare, som försåg kiosken med frukt, grönt och andra livsmedel.

– När Kriminalvården gick över till en central kioskupphandling så fick alla samma sortiment och handla på samma ställe. Så nu har man gjort kraftiga begränsningar i utbudet så det finns inga livsmedel över huvud taget, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Fängelse för ligan bakom högskoleprovsfusk

Så gick fusket till, enligt polisens utredning.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Via företaget HP-hjälpen sålde de fuskpaket som skulle hjälpa blivande studenter till toppresultat på högskoleprovet.
Nu dömer även Göta hovrätt de tre utpekade huvudpersonerna bakom fuskverksamheten till fängelse.

Våren 2018, mitt under pågående högskoleprov, gjorde polisen ett stort tillslag. Det kom efter några intensiva veckor av utredning och spaning på de misstänkta, sedan man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

Nu döms de tre utpekade huvudpersonerna bakom verksamheten till fängelse i mellan tre och ett halvt år och ett år och två månader av Göta hovrätt för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit firman "HP-hjälpen" som sålde fuskpaket till provdeltagare.

"Stora intäkter"

"De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter", säger hovrättens ordförande Ann Ganelind om domen mot de tre männen i ett pressmeddelande.

Domen innebär att straffet fastställs för den utpekade huvudmannen, en 29-åring som hela tiden nekat till brott.

– Jag har läst domen övergripande i dag och kan konstatera att hovrätten dömer min klient på ett liknande sätt som tingsrätten gjorde. Jag tror att min klient vill klaga på det här till Högsta domstolen, men jag har inte haft något möte med min klient ännu, säger advokat Edward Lundqvist som företräder 29-åringen.

De två andra, 26 respektive 24 år får sänkta straff jämfört med i tingsrätten, då de frikänns för skattebrott och bokföringsbrott. Till skillnad från huvudmannen bedöms de inte ha varit ansvariga för verksamheten.

Ingen dubbelbestraffning

Hovrätten fastställer även domen mot andra personer som på andra sätt hjälpt till med fuskverksamheten.

I tingsrätten dömdes även 23 provskrivare som köpt fuskpaketen, för brottet osann försäkran. Detta då de lögnaktigt försäkrat att de inte fuskat på provet. Ett tiotal av dessa hade överklagat då de ansåg att de dubbelbestraffades då de både fick sina provresultat återkallade och stängdes av från att göra provet och samtidigt dömdes i domstol. Hovrätten konstaterar dock att det inte är fråga om dubbelbestraffning och fastställer alla fällande domar utom en.

Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Foto: Polisen

FAKTA

Bakgrund: Högskoleprovsmålet

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman "HP-hjälpen" som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 som köpt fuskpaket dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Efter att juristdomaren bedömts som jävig fick dock hela huvudförhandlingen tas om.

I april 2020 meddelade Norrköpings tingsrätt sin dom i det omtagna målet. De tre huvudåtalade dömdes då till fängelse mellan två och tre och ett halvt år, för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott) och grovt skattebrott.

Hovrätten har fastställt domen mot en av de huvudåtalade, medan de två andra får sänkta fängelsestraff då de frias från bokförings- och skattebrotten.

Inrikes

Snöoväder fortsätter – tufft läge i trafiken

E22:an vid Lund fick på onsdagsförmiddagen stängas av i norrgående körfält efter en krock mellan en personbil och en bärgningsbil. Det råder blixthalka på flera vägar i västra Skåne efter att snöovädret dragit in.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Stora delar av södra Götaland kan räkna med fortsatt snöfall och stora trafikstörningar under resten av dagen. I östra Götaland kommer störningarna att ligga kvar även under torsdagen, uppger SMHI.
Det besvärliga vädret ställer till bekymmer i trafiken på flera håll.

– Håll avstånd, ha rätt vinterdäck på bilen och anpassa hastighet till väglaget, uppmanar nu inre befäl Gustaf Sandell på Räddningstjänsten Syd.

Snöfall och snöblandat regn ger på många håll problem med både halka och framkomlighet i trafiken i de södra delarna av Sverige. Räddningstjänst Syd har för tillfället fullt upp på grund av ishalka, säger Gustaf Sandell till TT.

– Vi har ett par trafikolyckor, det är väldigt halt på sina håll i Skåne och vi uppmanar allmänheten att ta det lugnt i trafiken.

Varningar utfärdade

Gårdagens oväder befarades bara var ett förspel till kraftigare snöfall och mer problem när ett nytt lågtryck under dagen kom in från Danmark. Men under tisdagen mildrade SMHI sin varning från röd till orange, på grund av en liten förskjutning i lågtryckets bana som gör att det hamnar lite längre söderut.

– Det är ett lågtryck som under förmiddagen rör sig in över Halland och Skåne och efter några timmar större delen av södra Götaland. Och det kan bli ganska långvarigt på vissa håll, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Det område som fortsatt har orange varning är stora delar av Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, samt Hallands län och Västra Götalands län, uppger SMHI.

Stannar upp österut

Snöovädret som nådde Göteborgsområdet vid lunchtid tros ligga kvar under hela dygnet och försvinna först vid midnatt mot torsdag. I östra Götaland kommer det att ligga kvar till torsdag eftermiddag, och då får även Öland och Gotland snöfall, för Gotland gäller det hela torsdagen. Där ligger varningen dock kvar på gul nivå, alltså den lägre graden.

Kustområdena där varningar är orange, Halland och Kalmar län, kan räkna med temperaturer på några minusgrader medan inre delen – norra Skåne och Kronoberg – får mellan tio och tolv minusgrader.

– I Skåne börjar det som snöfall men kommer att övergå till regn och blötsnö. Norr om Skåne blir det snö, säger Erik Höjgård-Olsen.

Norr om en linje från Göteborg till Norra Gotland, via Jönköping, kan man däremot räkna med bättre väder.

– Resten av landet får nog en ganska trevlig vinterdag, säger Erik Höjgård-Olsen.

Undantaget är fjälltrakterna i nordvästra Norrbottens län, där snöfall i kombination med vind kan ge störningar i trafiken, enligt SMHI.

Besvärligt i trafiken

Förberedelser för att kunna hantera konsekvenserna av den besvärliga väderleken – som kan leda till problem med snödrev och snörök – påbörjades på flera håll under tisdagen.

Räddningstjänsten i väst gick upp i stabsläge, bland annat för att kunna aktivera mer personal. Och räddningstjänsten i Jönköpings län kallades till ett kris- och beredskapsmöte med anledning av det väntade snöovädret under onsdag och torsdag.

Värends räddningstjänst i Kronoberg har höjd beredskap och har bland annat bandvagnar och motorsågar framme. Trafikverket varnar också för förseningar i tågtrafiken i området, bland annat mellan Karlskrona och Hässleholm. Skånetrafiken uppger att en del tåg ställs in på sträckan, samt att förseningar kommer drabba busstrafik i länet.

Martin Yngve/TT

Polis och räddningstjänst på plats på riksväg 104 i höjd med Lilla Harrie norr om Lund efter att en lastbil med sockerbetor halkat i diket under onsdagen.
Polis och räddningstjänst på plats på riksväg 104 i höjd med Lilla Harrie norr om Lund efter att en lastbil med sockerbetor halkat i diket under onsdagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Gul och orange varning: Vind i kombination med snöfall.
Gul och orange varning: Vind i kombination med snöfall.
Foto: Anders Humlebo/TT

Inrikes

Strandhäll har haft nio krav hos Kronofogden

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, var en av ministrarna som presenterades i går. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har fått nio betalningsförelägganden från Kronofogden sedan 2018, enligt nya uppgifter från TV4 Nyheterna.
– Jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt, säger Annika Strandhäll till TT.

I går rapporterade Aftonbladet att det fanns två pågående betalningsförelägganden mot nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S).

Nu visar det sig att Strandhäll sammanlagt har haft nio betalningsförelägganden hos Kronofogden sedan 2018 där räkningar inte betalats i tid, avslöjar TV4 Nyheterna.

– Jag har varit noga med att betala dem när de har kommit. Samtidigt är det så att jag sedan hösten 2019 haft en oerhört turbulent tid bakom mig i samband med att min sambo väldigt hastigt och oväntat gick bort, säger Annika Strandhäll till TT och fortsätter:

– Jag har fokuserat betydligt mer på jobbet och måendet för mig och mina barn än den här delen och det är helt uppenbart när man ser den här uppställningen. Det är ingenting som jag heller är nöjd med och jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt.

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon har fortsatt förtroende för henne.

– Alla vet att Annika Strandhäll har haft en väldigt tuff tid. Jag förväntar mig nu att hon gör en grundlig genomgång av sin ekonomi, säger Andersson.

Om Strandhälls agerande och eventuella knäck för förtroendet från allmänheten?

– Det handlar om hur hon utför sitt arbete, säger Andersson som inte vill gå in på om hon visste något om ärendena innan hon utsåg Strandhäll till minister.

Skulderna reglerade

Sju av skulderna var reglerade sedan tidigare, två av dem har reglerats det senaste dygnet.

Ett av kraven kom från ett företag som bland annat utför poolfyllning och var på 1 521 kronor, varav 871 kronor återstod att betala. Det andra var en bredbandsräkning som med inkassobolagets krav är på 2 055 kronor.

– När de kom till min kännedom i går eftermiddag gick jag in och reglerade det. Jag hade inte kännedom om dem, annars hade de varit betalda innan, säger Strandhäll.

TT: Tycker du att du har god koll på din privatekonomi?

– Det är den uppfattningen jag har haft och jag har heller inga betalningsanmärkningar. Men det är också tydligt att så inte är fallet när man ser den här uppställningen.

Inte informerat

Vid en obetald räkning skickas vanligen en eller flera påminnelser ut innan ärendet går till ett inkassobolag. Om fakturan fortfarande inte betalas kan företaget eller inkassobolaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Strandhäll hade inte informerat statsministern innan kraven från Kronofogden blev kända.

– Magdalena Andersson har inte frågat om detta och det har också varit nya uppgifter även för mig, säger hon.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL