Inrikes

Talmannen: MP kan ha skadat riksdagen

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Talmannen riktar unik kritik mot Miljöpartiet efter onsdagens politiska turbulens i riksdagen.
– Den typen av händelser riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, säger Andreas Norlén.
PREMIUM

Riksdagens talman brukar aldrig peka ut och kritisera riksdagspartier. Vid en presskonferens på torsdagen gjorde Norlén ett historiskt undantag.

Han beklagar djupt det som hände dagen innan. Då valdes S-ledaren Magdalena Andersson till statsminister på morgonen och avgick senare samma dag. Orsaken var att MP då meddelat att man lämnar regeringen på grund av att regeringens budget röstats ned.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga tydliga bevis för sämre förlossningsvård

Sverige håller toppklass internationellt när det gäller vård vid graviditet och förlossning. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Många gravida är oroliga efter larmen om barnmorskebrist och förlossningskris. Men när ny statistik om förlossningar nu presenteras finns det inget som tyder på att vården försämrats.
– Det här är medicinska utfall hos mor och barn och i dem kan vi inte se några negativa trender, säger förlossningsläkaren Anna Sandström.

BB-krisen har under senhösten uppmärksammats stort. Dåliga arbetsförhållanden har fått barnmorskor att kollektivt säga upp sig i protest, och kvinnor som väntar på att föda har uttryckt oro för personalbrist och otillräcklig omvårdnad.

Nu presenterar Socialstyrelsen sin årliga statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda. I den finns inga handfasta bevis för att kvaliteten på vården sjunkit.

Några exempel:

* Allvarliga bristningar fortsätter att minska. I snitt drabbas nu 2,5 procent av alla kvinnor som föder barn, vilket är den lägsta siffran sedan toppen på kurvan år 2004.

* Det är inte fler barn som dör i magen, snarare syns en trend åt att andelen går ner.

* Den neonatala dödligheten (att ett barn dör under sina första 27 dygn) ligger stabilt. Siffran har varierat mellan 1,3–1,7 per 1 000 levande födda de senaste tio åren.

* Andelen akuta kejsarsnitt bland förstföderskor har minskat något över tid.

"Väldigt hög nivå"

Anna Sandström är förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och föredragande läkare på Socialstyrelsen:

– Siffrorna som presenteras i år talar inte för att de medicinska utfallen i förlossningsvården har försämrats. Vi erbjuder fortfarande en väldigt hög nivå ur ett medicinskt perspektiv, säger hon.

Statistiken sträcker sig dock bara till 2020 och eventuella trender efter det fångas därmed inte upp.

– Men vi ser inte några trender som pekar i negativ riktning, säger Anna Sandström.

Därmed inte sagt att barnmorskornas larm är ogrundat.

– Det kan vara andra parametrar och variabler vi behöver bedöma när det gäller förlossningsvårdens organisation och barnmorskornas situation, säger Anna Sandström.

Nyfödda mår sämre

I statistiken finns också en tendens till att nyförlösta barn mår sämre. Andelen med låga apgar-poäng har de senaste tio åren ökat från 1,3 till 1,7 per 1 000 nyfödda. Apgar är en poängskala som visar hur barnet mår precis efter förlossningen, där så höga poäng som möjligt är önskvärt.

Tidigare har även en rapport från Socialstyrelsen visat att fler mammor måste återinskrivas på sjukhus efter förlossningen, vilket tros vara ett resultat av att vårdtiden på sjukhus för nyförlösta mammor kortats kraftigt de senaste decennierna. I dag ligger den på under två dygn för de som fött barn på naturlig väg. Några sjukhus har en vårdtid på bara 6–12 timmar om inga komplikationer finns.

– Får kvinnan en infektion, högt blodtryck eller så de närmaste dagarna efter en förlossning och hon fortfarande ligger inne diagnosticerar man den då, annars kommer man in när man har symptom. Det är inte säkert att det bästa är att ligga kvar länge på en avdelning, utan jag skulle säga att det viktigaste av allt är tillgänglighet till vård och stöd efter en förlossning, säger Anna Sandström.

Fler sätts igång

Att allvarliga bristningar minskar förklaras med att förlossningsvården utvecklats och satsat på detta, bland annat med uppdaterade rutiner, utbildningsinsatser, långsamt framfödande och fokus på att skydda mellangården både vid spontan förlossning och förlossning med sugklocka eller tång.

En annan trend som Socialstyrelsen lyfter i årets statistik är att fler gravida får sin förlossning igångsatt. Förra året startade var fjärde förlossning genom igångsättning. Ökningen syns främst bland kvinnor i graviditetsvecka 41, vilket kopplas till att ett flertal regioner numera erbjuder igångsättning från denna vecka i större uträckning.

Detta sedan en svensk studie 2019 visat att man genom att sätta igång vissa grupper i början av vecka 41 istället vecka 42 eventuellt kan minska risken för att barnet dör i magen eller kring förlossningen.

Anja Haglund/TT

Anna Sandström, förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och föredragande läkare på Socialstyrelsen.
Anna Sandström, förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och föredragande läkare på Socialstyrelsen.
Foto: Stefan Zimmerman

FAKTA

Fakta: Graviditeter och förlossningar

Snittåldern för att föda sitt första barn fortsätter uppåt. 2020 var åldern 29,3 år. Äldst är förstföderskorna i Stockholms län med 30,9 år. Yngst är mammorna i Södermanlands län med 27,8 år.

Övervikt och fetma i tidig graviditet ökar också. I dag är 43 procent av alla gravida antingen överviktiga eller feta, vilket kan jämföras med 25 procent 1992. Ett högt BMI ökar risken för komplikationer under graviditeten och förlossningen.

Nästan 18 procent av alla förlossningar skedde med kejsarsnitt (både planerade och akuta) förra året, en liten ökning från 2019.

I fjol fick 43,3 procent av kvinnorna ryggbedövning, så kallad epiduralbedövning, mot 41 procent året dessförinnan. Kvinnor som utbildat sig vidare efter gymnasiet får oftare ryggbedövning, 45,3 procent, jämfört med 31 procent hos kvinnor som enbart gått grundskola.

Källa: Socialstyrelsen

Inrikes

Snöoväder fortsätter – tufft läge i trafiken

E22:an vid Lund fick på onsdagsförmiddagen stängas av i norrgående körfält efter en krock mellan en personbil och en bärgningsbil. Det råder blixthalka på flera vägar i västra Skåne efter att snöovädret dragit in.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Stora delar av södra Götaland kan räkna med snö och stora trafikstörningar under dagen. I östra Götaland kommer störningarna att ligga kvar även under torsdagen, uppger SMHI.
Det besvärliga vädret ger störningar i trafiken på flera håll.

– Håll avstånd, ha rätt vinterdäck på bilen och anpassa hastighet till väglaget, uppmanar nu inre befäl Gustaf Sandell på Räddningstjänsten Syd.

Snöfall och snöblandat regn ger på många håll problem med både halka och framkomlighet i trafiken i de södra delarna av Sverige. Räddningstjänst Syd har för tillfället fullt upp på grund av ishalka, säger Gustaf Sandell till TT.

– Vi har ett par trafikolyckor, det är väldigt halt på sina håll i Skåne och vi uppmanar allmänheten att ta det lugnt i trafiken.

Varningar utfärdade

Gårdagens oväder befarades bara var ett förspel till kraftigare snöfall och mer problem när ett nytt lågtryck under dagen kommer in från Danmark. Men under tisdagen mildrade SMHI sin varning från röd till orange, på grund av en liten förskjutning i lågtryckets bana som gör att det hamnar lite längre söderut.

– Det är ett lågtryck som under förmiddagen rör sig in över Halland och Skåne och efter några timmar större delen av södra Götaland. Och det kan bli ganska långvarigt på vissa håll, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Det område som fortsatt har orange varning är norra Skåne, södra Hallands län, stora delar av Blekinge län, Kronobergs län och Kalmar län.

Stannar upp österut

Snöovädret som når Göteborgsområdet vid lunchtid tros ligga kvar under hela dygnet och försvinna först vid midnatt mot torsdag. I östra Götaland kommer det att ligga kvar till torsdag eftermiddag, och då får även Öland och Gotland snöfall, för Gotland gäller det hela torsdagen. Där ligger varningen dock kvar på gul nivå, alltså den lägre graden.

Kustområdena där varningar är orange, Halland och Kalmar län, kan räkna med temperaturer på några minusgrader medan inre delen – norra Skåne och Kronoberg – får mellan tio och tolv minusgrader.

– I Skåne börjar det som snöfall men kommer att övergå till regn och blötsnö. Norr om Skåne blir det snö, säger Erik Höjgård-Olsen.

Norr om en linje från Göteborg till Norra Gotland, via Jönköping, kan man däremot räkna med bättre väder.

– Resten av landet får nog en ganska trevlig vinterdag, säger Erik Höjgård-Olsen.

Undantaget är fjälltrakterna i nordvästra Norrbottens län, där snöfall i kombination med vind kan ge störningar i trafiken, enligt SMHI.

Besvärligt i trafiken

Förberedelser för att kunna hantera konsekvenserna av den besvärliga väderleken – som kan leda till problem med snödrev och snörök – påbörjades på flera håll under tisdagen.

Räddningstjänsten i väst gick upp i stabsläge, bland annat för att kunna aktivera mer personal. Och räddningstjänsten i Jönköpings län kallades till ett kris- och beredskapsmöte med anledning av det väntade snöovädret under onsdag och torsdag.

Värends räddningstjänst i Kronoberg har höjd beredskap och har bland annat bandvagnar och motorsågar framme. Trafikverket varnar också för förseningar i tågtrafiken i området, bland annat mellan Karlskrona och Hässleholm.

Martin Yngve/TT

Polis och räddningstjänst på plats på riksväg 104 i höjd med Lilla Harrie norr om Lund efter att en lastbil med sockerbetor halkat i diket.
Polis och räddningstjänst på plats på riksväg 104 i höjd med Lilla Harrie norr om Lund efter att en lastbil med sockerbetor halkat i diket.
Foto: Johan Nilsson/TT
Gul och orange varning: Vind i kombination med snöfall.
Gul och orange varning: Vind i kombination med snöfall.
Foto: Anders Humlebo/TT

Inrikes

Strandhäll har haft nio krav hos Kronofogden

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, var en av ministrarna som presenterades i går. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har fått nio betalningsförelägganden från Kronofogden sedan 2018, enligt nya uppgifter från TV4 Nyheterna.
– Jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt, säger Annika Strandhäll till TT.

I går rapporterade Aftonbladet att det fanns två pågående betalningsförelägganden mot nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S).

Nu visar det sig att Strandhäll sammanlagt har haft nio betalningsförelägganden hos Kronofogden sedan 2018 där räkningar inte betalats i tid, avslöjar TV4 Nyheterna.

– Jag har varit noga med att betala dem när de har kommit. Samtidigt är det så att jag sedan hösten 2019 haft en oerhört turbulent tid bakom mig i samband med att min sambo väldigt hastigt och oväntat gick bort, säger Annika Strandhäll till TT och fortsätter:

– Jag har fokuserat betydligt mer på jobbet och måendet för mig och mina barn än den här delen och det är helt uppenbart när man ser den här uppställningen. Det är ingenting som jag heller är nöjd med och jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt.

Skulderna reglerade

Sju av skulderna var reglerade sedan tidigare, två av dem har reglerats det senaste dygnet.

Ett av kraven kom från ett företag som bland annat utför poolfyllning och var på 1 521 kronor, varav 871 kronor återstod att betala. Det andra var en bredbandsräkning som med inkassobolagets krav är på 2 055 kronor.

– När de kom till min kännedom i går eftermiddag gick jag in och reglerade det. Jag hade inte kännedom om dem, annars hade de varit betalda innan, säger Strandhäll.

TT: Tycker du att du har god koll på din privatekonomi?

– Det är den uppfattningen jag har haft och jag har heller inga betalningsanmärkningar. Men det är också tydligt att så inte är fallet när man ser den här uppställningen.

Inte informerat

Vid en obetald räkning skickas vanligen en eller flera påminnelser ut innan ärendet går till ett inkassobolag. Om fakturan fortfarande inte betalas kan företaget eller inkassobolaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Strandhäll hade inte informerat statsministern innan kraven från Kronofogden blev kända.

– Magdalena Andersson har inte frågat om detta och det har också varit nya uppgifter även för mig, säger hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) uppger att hon har fortsatt förtroende för Strandhäll. I övrigt vill hon inte ge några kommentarer.

Inrikes

Fall av omikron konstaterat i Jönköpings län

Länssjukhuset Ryhov, i Jönköping. Arkivbild
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

En person i Jönköpings län har bekräftats smittad av den nya virusvarianten omikron, uppger regionen.

Personen har varit på resa i något av de länder som Folkhälsomyndigheten utpekat som riskområden. Personen har lindriga symptom och har inte behövt sjukhusvård.

"Med tanke på att allt fler fall av denna variant hittas både i omvärlden och i andra delar av Sverige var det inte oväntat att fall skulle dyka upp även här", säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Det första svenska fallet av omikron hittades i Skåne i måndags. Dagen efter bekräftades två fall av omikron i Stockholms län. Det innebär att det totala antalet konstaterade fall i Sverige är uppe i fyra.

Inrikes

En anhållen efter mordförsök i trapphus

En misstänt person har anhållits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har anhållits efter tisdagens mordförsök i Sölvesborg, rapporterar lokala medier.

En man i 20-årsåldern i Sölvesborg utsattes för flera hugg med ett vasst föremål i ett trapphus. Polisen larmades vid ettiden på natten och på plats hittades den skadade, som fördes med ambulans till sjukhus.

Polisen utreder händelsen som försök till mord och har bland annat genomfört dörrknackning, teknisk undersökning och använt specialsökhund.

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Inrikes

Regeringen vill införa nytt tvångsmedel

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar förslag på åtgärder för brottsbekämpning genom att säkra bevis.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa ett nytt tvångsmedel för att kunna säkra bevis.
Polisen ska med våld också kunna öppna mobiltelefoner genom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Polis och åklagare kan i dag inte ta del av elektronisk information om en brottsmisstänkt lagrar den på en extern server eller molntjänst.

Detta vill regeringen ändra på och införa ett nytt tvångsmedel – genomsökning på distans. Förutsättningen är att det finns fängelse i straffskalan.

– Det här får ganska bred effekt. Det är väldigt efterfrågat från de brottsbekämpande myndigheterna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Förslag till lag

En utredning presenterades på området redan för fyra år sedan, i december 2017. Nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss som sedan kan bli lagstiftning för riksdagen att ta ställning till.

Den 900 sidor långa beslagsutredningen föreslog också att det ska bli möjligt för polisen att med tvång öppna mobiltelefoner hos misstänkta med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, så kallade biometriska spärrar, vilket inte är möjligt i dag.

– Behövs det användas våld för detta då öppnar vi också upp för det. Det blir helt enkelt en skyldighet att medverka, säger Johansson.

Samtidigt vill regeringen avskaffa ett förbud om att kunna beslagta till exempel sms mellan närstående. I dag är det endast tillåtet att beslagta meddelanden vid mycket allvarlig brottslighet eller när brottsoffret ger medgivande.

Meddelanden som innehåller brottsplaner eller där meddelandet utgör ett brott i sig, till exempel olaga hot, skyddas med det nuvarande beslagsförbudet om de skickas inom familjen. Morgan Johansson tror att avskaffande kan leda till fler fällande domar när det gäller våld i nära relationer och hedersbrott.

– Jag tror att det kommer få stor effekt. I dag vågar ofta inte brottsoffret medverka i utredningen.

– Det kan finnas hur mycket som helst av hot och trakasserier, inte minst mellan en man och frun eller tvärtom, och även gentemot barn. Och i hederskontext kan det handla om syskon eller släkt.

Kopiering föreslås som ett nytt tvångsmedel som ett alternativ till beslag. Det kan göra att den som drabbats får tillbaka mobiltelefonen eller datorn snabbare.

"Borde bytts ut"

Regeringen vill också senarelägga tiden som en brottsmisstänkt ska bli underrättad om att det skett ett beslag – likt reglerna för husrannsakan. I dag måste en person vars mobil eller dator beslagtagits underrättas om detta omedelbart. Med regeringens förslag ska myndigheterna kunna vänta tills det inte längre försvårar utredningen.

Justitie- och inrikesministern hänvisar till att bestämmelserna om husrannsakan och beslag i flera fall inte har ändrats sedan 1940-talet.

– Jag blir förvånad över hur gammal lagstiftning vi kan ha.

Samtidigt tog han emot beslagsutredningen för nästan exakt fyra år sedan som föreslog reformerna man nu går fram med. Moderaterna är mycket kritiska och beskriver det som rekord i senfärdighet.

– Det här visar väl varför Morgan Johansson borde ha bytts ut i går. De här förslagen har legat på en hylla i justitiedepartementet och samlat damm, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Det måste vara någon form av rekord i politisk senfärdighet och jag noterade att Magdalena Andersson i sin regeringsförklaring beskrev att det var oerhört viktigt att de här sakerna kom på plats. Då är frågan varför man inte la fram det här 2017 eller 2018. Det är helt obegripligt.

Moderaterna är överens om inriktningen i förslagen och kallar förbudet om att beslagta meddelanden mellan närstående för "väldigt otidsenligt".

En proposition ska läggas fram till årsskiftet och ny lagstiftning kan vara på plats den 1 juni 2022.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Två åtalas för grovt vapenbrott i Uddevalla

Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grovt vapenbrott. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grovt vapenbrott.

En av männen, som är i 25-årsåldern, har fått låna vapen från den andra mannen som är vapenhandlare. Det handlar om tio vapen som alla kräver tillstånd, samt två kikarsikten och nära 9 000 patroner.

– Den medåtalade mannen äger och driver en vapenhandel. Den yngre mannen har börjat hjälpa ägaren framför allt med att hantera provskjutningar, säger vice chefsåklagare John Nilsson.

Vid en husrannsakan hos mannen fann polisen en revolver, tre pistoler, ett hagelgevär, tre gevär varav två försedda med kikarsikte, ett kulgevär och en kulsprutepistol.

Åklagaren skriver i åtalet att "vapnen innehafts i en sådan miljö att de typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning". Vid husrannsakan hittades saker som möjligen kan peka på en kopplingar till kriminella motorcykelgäng.

Vapenhandlaren åtalas för att ha lånat ut vapnen, ljuddämpare och ammunition till den yngre mannen som inte haft rätten att inneha vapen. Det finns vissa tillstånd och lånehandlingar upprättade. Men inte tillräckligt anser åklagaren.

– Jag och polisen menar att de överskridit vad de har rätt göra. Det som är fel är det sätt han hanterat vapnen på. Han har haft ett stort antal vapen hemma utan tillstånd, säger John Nilsson.

– Det är en ganska ovanlig situation. Det här är inte ett solklart mål. Men jag väcker åtala för att jag anser att det finns skäl för det. Så får rätten avgöra.

Båda männen nekar till brott.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Fängelse för ligan bakom högskoleprovsfusk

Så gick fusket till, enligt polisens utredning.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Via företaget HP-hjälpen sålde de fuskpaket som skulle hjälpa blivande studenter till toppresultat på högskoleprovet.
Nu dömer även Göta hovrätt de tre utpekade huvudpersonerna bakom fuskverksamheten till fängelse.

Våren 2018, mitt under pågående högskoleprov, gjorde polisen ett stort tillslag. Det kom efter några intensiva veckor av utredning och spaning på de misstänkta, sedan man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

Nu döms de tre utpekade huvudpersonerna bakom verksamheten till fängelse i mellan tre och ett halvt år och ett år och två av Göta hovrätt för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit firman "HP-hjälpen" som sålde fuskpaket till provdeltagare.

"Stora intäkter"

"De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter", säger hovrättens ordförande Ann Ganelind om domen mot de tre männen i ett pressmeddelande.

Domen innebär att straffet fastställs för den utpekade huvudmannen, en 29-åring. De två andra, 26 respektive 24 år får sänkta straff jämfört med i tingsrätten, då de frikänns för skattebrott och bokföringsbrott. Till skillnad från huvudmannen bedöms de inte ha varit ansvariga för verksamheten.

Ingen dubbelbestraffning

Hovrätten fastställer även domen mot andra personer som på andra sätt hjälpt till med fuskverksamheten.

I tingsrätten dömdes även 23 provskrivare som köpt fuskpaketen, för brottet osann försäkran. Detta då de lögnaktigt försäkrat att de inte fuskat på provet. Ett tiotal av dessa hade överklagat då de ansåg att de dubbelbestraffades då de både fick sina provresultat återkallade och stängdes av från att göra provet och samtidigt dömdes i domstol. Hovrätten konstaterar dock att det inte är fråga om dubbelbestraffning och fastställer alla fällande domar utom en.

Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Foto: Polisen

FAKTA

Bakgrund: Högskoleprovsmålet

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman "HP-hjälpen" som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 som köpt fuskpaket dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Efter att juristdomaren bedömts som jävig fick dock hela huvudförhandlingen tas om.

I april 2020 meddelade Norrköpings tingsrätt sin dom i det omtagna målet. De tre huvudåtalade dömdes då till fängelse mellan två och tre och ett halvt år, för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott) och grovt skattebrott.

Hovrätten har fastställt domen mot en av de huvudåtalade, medan de två andra får sänkta fängelsestraff då de frias från bokförings- och skattebrotten.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL