Ekonomi

Lägsta brittiska bilproduktionen på 65 år

Brittiska bilar tillverkas i allt lägre takt i år. Arkivbild.
Foto: Paul Thomas/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Inte sedan 1956 har så få bilar rullat ut från den brittiska bilindustrin som i oktober i år, rapporterar medier i London.
PREMIUM

Tillverkningen har sjunkit fyra månader i rad och gick ner med över 40 procent mot september, till 64 729 fordon. Anledningen är den stora bristen på halvledare, en brist som även tros kunna bromsa in produktionen under stora delar av nästa år. Att Honda i somras stängde sin fabrik i Swindon, väster om London, har också bidragit.

Elbilar går däremot mot strömmen, tillverkningen av dem ökade med 17,5 procent under oktober.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stockholmsbörsen återhämtade sig

En tydlig återhämtning skedde på de ledande aktiemarknaderna. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen lyfte på onsdagen i sällskap med de ledande Europabörserna. OMXS-index steg 1,7 procent.

Efter tisdagens nedgång kom en tydlig återhämtning på de ledande aktiemarknaderna, trots den amerikanska centralbankschefens besked om att öka takten på neddragningen av stödköp, något som fick New York-börsen att backa.

På Stockholmsbörsen slutade OMXS30-bolagen på plus med ett undantag.

Klädjätten H&M, vars aktie pressats den senaste tiden på grund av farhågor om nedstängningar, steg 4,5 procent. Det gjorde bolaget till bäst presterande på OMXS30-listan, följt av nätkasinobolaget Evolution, upp 4,2 procent och lastbilstillverkaren Volvo, upp 3,7 procent.

Aktier som traditionellt ses som defensiva alternativ, läkemedelsjätten Astra Zeneca och medicinteknikbolaget Getinge, höll tillbaka under dagen, men slutade ändå upp 0,4 procent. Mjukpapperstillverkaren Essity, ned 0,9 procent, var det enda bolaget på OMXS30-listan som slutade på rött.

Utanför OMXS30-listan rusade Husqvarna, upp 5,4 procent efter det att trädgårdsproduktbolaget under tisdagskvällen presenterat nya finansiella mål inför sin kapitalmarknadsdag.

Flygbolaget SAS backade inledningsvis men vände under dagen upp och lyfte 5,9 procent. Aktien är dock ned 34,6 procent de senaste tre månaderna.

På Londonbörsen steg FTSE100-index 1,6 procent, CAC40-index i Paris steg 2,4 procent medan Frankfurtbörsen avancerade 2,5 procent.

Ekonomi

Köttimporten ökar när restriktionerna lättar

Konsumtionen av svenskt kött har ökat under pandemin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi Fler har valt svenskt kött under pandemin. Men när coronarestriktionerna lättat har importen av utländska köttvaror ökat igen.

"I takt med att samhället öppnas upp igen syns tendenser till att importerat kött åter tar marknadsandelar", säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Trenden med en minskad import av kött accelererade under 2020. Minskningen var 14 procent, jämfört med 2 procent 2019, enligt Jordbruksverket. Samtidigt tilltog den svenska produktionen av kött med 5 procent, vilket gav en marknadsandel på 72 procent – högst på 15 år.

Konsumtionen sjönk

Totalkonsumtionen av kött sjönk med 4,5 procent under förra året, något som delvis kan förklaras med att svenska bönder inte kunnat möta efterfrågan.

Men importminskningen av nöt-, gris- och lammkött har avtagit under våren och sommaren i år när mycket i samhället återgått till det normala.

Fram till september hade konsumtionen bara minskat med 1,1 procent, samtidigt som konsumtionen per capita av matfågel ökat med 4,1 procent.

Den svenska marknadsandelen ökar fortfarande överlag, men för nötkött hade den minskat till och med september. Det beror enligt Jordbruksverket på minskad produktion. Bönderna sparar kor och kvigor för att utöka kalvproduktionen framöver.

Ökade priser

Globalt har priset för jordbruksprodukter ökat kraftigt under 2021.

Även det svenska lantbruket är drabbat av prisökningar. Jordbruksverkets produktionsmedelsindex hade i slutet av september ökat med tio procent på ett år.

Framför allt priset på kväve, som används i gödningsmedel, har ökat kraftigt.

Ekonomi

Regeringen vill strama åt arbetskraftsinvandring

Statsminister Magdalena Andersson håller tal på LO:s pågående kongress i Folkets Hus i Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Statsminister Magdalena Andersson (S) vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring med ett krav på bindande anställningsavtal.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke höjer varningsflagg för initiativet.

– Låt oss inte ta till någon storslägga och förstöra ett system som i huvudsak fungerar och som dessutom är väldigt avgörande för vår tillväxt, säger Jan-Olof Jacke.

De fall där någon lurats hit på falska premisser och tvingas jobba med undermåliga arbetsvillkor vill han dock sätta stopp för.

– Det måste beivras – självklart. Men låt oss inte ta den lilla, lilla andel av arbetskraftsinvandringen som ursäkt för att slå sönder ett system som i huvudsak fungerar väl, säger han.

"Slavliknande villkor"

Den nytillträdda statsministern presenterade förslaget om skärpta regler under ett tal på den pågående LO-kongressen. Siktet är inställt på ett lagförslag innan årsskiftet.

– Det får vara slut på arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor, säger hon i talet.

Hon vill nu skärpa reglerna för att komma åt oseriösa arbetsgivare som lockar folk till Sverige och sedan inte ger dem det arbete de utlovat.

– Det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt, säger Andersson.

TT: Räcker det här?

– Nej, men det är ett steg på vägen. Det är ingen hemlighet att vi vill ha en arbetsmarknadsprövning, det har vi kongressbeslut på, säger Andersson på en efterföljande pressträff.

Hon tror att hon kan få med sig en majoritet i riksdagen för förslaget. Annars blir förslaget ett vallöfte, enligt Andersson.

Konkurrerar ut andra grupper

Det nya förslaget innebär att den som söker arbetstillstånd måste ha ett bindande anställningsavtal när de söker arbetstillstånd.

I dagens system räcker det med att den som vill söka arbetstillstånd i Sverige har fått ett erbjudande om arbete. Villkoren för anställningen kan sedan ändras när arbetstagaren kommit till Sverige.

Enligt Anders Ygeman (S), som så sent som i går blev integrations-, migrations- och idrottsminister, gör de nuvarande reglerna att andra grupper konkurreras ut.

– Vi har en ganska stor arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten där vi har en stor kö av människor som har kommit till Sverige med flyktingskäl, som då konkurreras ut av arbetskraftsinvandring.

Ygeman lyfter att arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten försvårar för integrationen.

Gav känga

Andersson passade på att ge en känga till Moderaterna på LO-kongressen.

– När Moderaterna styrde kunde de inte säga rakt ut att de ville sänka facket, i stället införde man kryphål för oseriösa arbetsgivare, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandringen.

LO mottog beskedet med glädje.

– Det är ett oerhört välkommet besked, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Exakt hur förslaget ser ut har hon ingen koll på än.

– Men jag tolkar det som att det måste finnas något straff om man bryter mot det här, säger hon på en pressträff.

Tea Oscarsson/TT

Olle Lindström/TT

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Dagens krav för arbetstillstånd

Regeringen ska presentera en lagrådsremiss med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring.

Enligt dagens regler måste man uppfylla följande krav för att få arbetstillstånd:

– Ha ett giltigt pass.

– Ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Ha erbjudits lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Erbjudas en anställning som gör det möjligt att försörja sig. För att uppnå kravet på försörjning måste man arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

– Arbetsgivaren ska ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.

Källa: Migrationsverket

Ekonomi

LO skickar kravlista till Andersson

Statsminister Magdalena Andersson (S) togs emot av LO:s ordförande Susanna Gideonsson på den pågående LO-kongressen
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi LO-ordföranden Susanna Gideonsson tror att facken kan få mer gehör hos regeringen när Miljöpartiet lämnat.
– Det kanske blir lättare att svara upp mot våra krav, säger hon.
PREMIUM

Tajmingen var perfekt. På första hela dagen på jobbet kunde nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) hålla ett tal på LO-kongressens avslutning.

Hon lovade högre pensioner och ett försvarande av välfärden. Nyheten hon kom med var stramare regler kring arbetskraftsinvandring – att det ska krävas ett bindande anställningsavtal innan personen kommer till Sverige, det ska inte som arbetsgivare gå att ta tillbaka utställda löften.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bilbesiktning får tillstånd indraget

Bilbesiktningsbolaget Dekra tvingas stänga över 70 stationer efter beslut från myndigheten Swedac. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Besiktningsfirman Dekra stänger alla sina stationer i Sverige efter att myndigheten Swedac dragit in företagets tillstånd "med omedelbar verkan", rapporterar Aftonbladet.

Swedac, som är en myndighet och ett ackrediteringsorgan med uppdrag att kontrollera kvalitet och säkerhet, grundar beslutet på anmärkningar vid den årliga tillsynen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Leveransstörningar försenar elbilar

Antalet nyregistreringar av personbilar minskade i november. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Nybilsköpare kan få vänta länge på leveransen.
– Det är en kritisk situation för biltillverkarna, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.
PREMIUM

Bil Swedens månadssiffror visar på ett rejält tapp i nybilsregistreringen under november, 21 procent lägre än under samma månad i fjol. Det är bristen på halvledare och leveransstörningar som ställer till det, enligt Bil Sweden.

– I normala fall brukar väntetiden på en ny bil vara tre månader, men nu kan den vara mellan sex och nio månader, säger Mattias Bergman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Andersson: Nya krav på arbetskraftsinvandring

Statsminister Magdalena Andersson talar på LO-kongressen. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Magdalena Andersson vill se tuffare krav för arbetskraftsinvandring. Det meddelar hon under ett tal på den pågående LO-kongressen.

– Jag kan i dag berätta att regeringen senare i år kommer lägga fram förslag på att det ska krävas bindande anställningsavtal vid ansökan om arbetstillstånd, säger statsminister Magdalena Andersson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

OECD sänker tillväxtprognoser

OECD,. med generalsekretaren Angel Gurria, sänker sin prognos för global tillväxt och varnar för inflationsproblem. Arkivbild
Foto: Jacques Brinon AP/TT
Ekonomi
Ekonomi OECD varnar för inflationsproblem och sänker sin prognos för global tillväxt. I år beräknas tillväxten nu till 5,6 procent följt av en inbromsning till 4,5 procent 2022 och 3,2 procent 2023, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationens ekonomer.
PREMIUM

Såväl USA, Kina som eurozonen går sämre än väntat, enligt OECD, som tidigare hade en global tillväxprognos för i år på 5,7 procent.

Enligt OECD har företag svårt att svara upp mot det kraftiga lyftet i efterfrågan i återhämtningen, vilket gett upphov till ett ökat inflationstryck i världen och flaskhalsar i globala värdekedjor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL