Nyheter

Kronprinsessparet på Skånebesök

Kronprinsessparet anlände till Residenset i Malmö på fredagsmorgonen.
Foto: Marianne Pernbro
Nyheter
MALMÖ På fredagen var det Skånes tur att få besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. De fick information om smittläget i länet och träffade medarbetare på infektionsavdelning 2 på Skånes universitetssjukhus, SUS, som berättade om utmaningarna med att vårda svårt sjuka covidpatienter.

– Syftet med besöken i Sveriges län är att lyssna på berättelser om hur vård, näringsliv och kultur påverkats av pandemin. Jag är imponerad och tacksam över hur regionernas medarbetare har agerat och glad att få detta tillfälle att visa vår uppskattning, sade kronprinsessan Victoria när hon tillsammans med prins Daniel anlände till SUS i Malmö.

Kronprinsessparet kom då direkt från morgonens inledande möte på Residenset där landshövding Anneli Hulthén och Sten Ljunggren tog emot.

Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander berättade för kronprinsessparet om läget i Skåne.
Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander berättade för kronprinsessparet om läget i Skåne.
Foto: Marianne Pernbro

Där informerade Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander om smittoläget i Skåne. Kronprinsessparet fick också en inblick i svårigheterna med att pendla över Öresund under pandemin.

Efter mötet gick färden till sjukhuset där förvaltningschef Björn Ekmehag mötte kronprinsessparet.

Skåne var det sista länet som kronprinsessparet besöker i syfte att informera sig om hur pandemin påverkat.
Skåne var det sista länet som kronprinsessparet besöker i syfte att informera sig om hur pandemin påverkat.
Foto: Marianne Pernbro

Inne på infektionsavdelning 2 i ”runda huset” mötte de docent och överläkare Johan Tham, fysioterapeut Catarina Hirschfeld och undersköterska Cecilia Persson som brukar jobba ihop som ett team.

– Det var periodvis väldigt tufft under pandemin och vi uppskattar verkligen att vårdinsatserna uppmärksammas av kronprinsessparet, sade Johan Tham.

Kronprinsessparet anlände till SUS tillsammans med landshövding Anneli Hulthén.
Kronprinsessparet anlände till SUS tillsammans med landshövding Anneli Hulthén.
Foto: Marianne Pernbro

Vaket tillstånd

Han berättade hur man försöker vårda även svårt sjuka covidpatienter i vaket tillstånd så länge som möjligt. Det har visat sig innebära många fördelar, inte minst har de som inte varit nedsövda lättare att komma tillbaka snabbare när de väl tillfrisknar.

Magläge

– Men många svårt covidsjuka behöver ligga på mage för att underlätta syretillförseln och det är ibland en utmaning att motivera patienter i vaket tillstånd till det, sade Johan Tham.

Samarbetet på hela sjukhuset har varit fantastiskt under pandemin, sade överläkare Johan Tham som var en i teamet som mötte kronprinsessparet.
Samarbetet på hela sjukhuset har varit fantastiskt under pandemin, sade överläkare Johan Tham som var en i teamet som mötte kronprinsessparet.
Foto: Marianne Pernbro

– Jag har sagt till några att ”du får vad du vill, bara du ligger på mage”, sade han.

Magläget innebär också en del svårigheter för sjukvårdspersonal att ha nära kontakt med patienten.

Skyddsutrustning

– Vi har full skyddsutrustning och masker som bara det gör det svårt att höra och se oss och så måste vi böja och luta oss fram för att nå ögonkontakt med en patient i magläge, sade undersköterska Cecilia Persson.

Fysioterapeut Catarina Hirschfeld berättade om covidvården på intesivvårdsavdelningen.
Fysioterapeut Catarina Hirschfeld berättade om covidvården på intesivvårdsavdelningen.
Foto: Marianne Pernbro

– Hur stor oro har ni som arbetar här känt, undrade prins Daniel.

– Vi har stundtals känt oro självklart, men framförallt har vi känt av patienternas oro. Vi försöker skänka omtanke och stöd genom att hålla och krama en hand, att vara så nära vi kan trots all skyddsutrustning, sade Cecilia Persson.

Postcovid

– Men visst har vi varit slitna. Jag som fysioterapeut har dock förmånen att på vår postcovid-avdelning också möta patienter som återhämtat sig. Det är positivt, sade Catarina Hirschfeld.

Överläkare Johan Tham betonade det goda samarbetet under pandemin.

– Ett jättebra samarbete på hela sjukhuset, det har fungerat fantastiskt bra och vi känner att man verkligen kan göra saker när man vill.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade många frågor och var imponerade över hur regionernas medarbetare agerat under pandemin.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade många frågor och var imponerade över hur regionernas medarbetare agerat under pandemin.
Foto: Marianne Pernbro

Medarbetare från vårdcentralen Kryddgården i Malmö fick chans att möta kronprinsessparet under lunchen.

Idrott och kultur

På eftermiddagen fortsatte kronprinsessparet till Moderna Museet och Malmö FF:s fotbolls- och idrottsakademi på Sorgenfri IP för att sedan avsluta med en kort andakt i S:t Petri kyrka och sång av Rickard Söderberg.

Landshövding Anneli Hulthén med make Sten Ljunggren tog emot kronprinsessparet inför morgonens inledande möte på Residenset.
Landshövding Anneli Hulthén med make Sten Ljunggren tog emot kronprinsessparet inför morgonens inledande möte på Residenset.
Foto: Marianne Pernbro

Det var förra hösten som medlemmarna i kungafamiljen påbörjade sina resor till Sveriges samtliga 21 län för att visa deltagande med de drabbade under pandemin och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer. Kungen och drottningen har gjort flera besök liksom kronprinsessparet och prinsparet.

Jämtland kvar

Skånebesöket var det sista för kronprinsessparet, sedan återstår endast Jämtlands län som ännu inte fått besök. Dit skulle kungen och drottningen ha rest i dagarna men besöket har skjutits fram på grund av den ökande smittan.

Nyheter

På söndag öppnar Danmark igen

Dörrarna till Zoo öppnar igen efter att ha varit stängda sedan den 19 december.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
KÖPENHAMN Lättnader i de danska restriktionerna införs från och med söndag den 16 januari, meddelade danska regeringen under onsdagen. Det rapporterar Danmarks Radio. Det innebär att dörrarna till biografer, teatrar, museer, konsertscener, zoo öppnar igen efter att ha varit stängda sedan den 19 december.
PREMIUM

Krav om att bära munskydd och ha giltigt coronapass med sig gäller dock. Vid konserter tillåts endast sittande gäster och myndigheterna kommer troligen att införa ett maxtak på 500 gäster, men diskussioner pågår fortfarande om det exakta antalet.

Även folkhögskolor och kulturhus tillåts öppna. Fortsättningsvis kommer restauranger och barer få hålla öppet till klockan 23 medan nattlivet fortsatt tvingas hålla stängt.

Samtidigt har de danska myndigheterna beslutat att sänka tiden för hur länge två vaccindoser gäller för ett giltigt vaccinpass till fem månader efter den sista dosen. I Danmark har man trots den kraftiga smittspridningen bedömt att epidemin är under kontroll och att sjukvården klarar av att hantera situationen, vilket gör att man nu inför lättnader i restriktionerna. (News Øresund)

Nyheter

Folkhälsomyndigheten håller pressträff

Nyheter
Sverige I dag klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff om covid-19.

Nyheter

Regeringen om covidläget

Nyheter
Live Regeringen har kallat till pressträff för att presentera nya åtgärder kopplade till pandemin.

Nyheter

FHM:s pressträff om covidläget

Nyheter
Nyheter Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bjuder in till en gemensam pressträff om covid-19.

Nyheter

Nya åtgärder mot covid-19

Nyheter
Covid-19
PREMIUM

Statsminister Magdalena Andersson håller pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Vid pressträffen medverkar även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Nyheter

SKR kräver definition av elsparkcyklar

Elsparkcyklar i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT
Nyheter
Sverige
PREMIUM

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kräver en nationell definition av elsparkcyklar för att kunna skilja på reglerna för elsparkcyklar och cyklar. Kravet följer på Transportstyrelsens utredning från i somras som är ute på remiss till bland andra SKR.

"I dagsläget saknas möjlighet för kommunerna att reglera elsparkcyklarna, utan att samtidigt ändra reglerna för privata cyklar. Därför behöver frågan om en egen fordonsdefinition för eldrivna enpersonsfordon utredas vidare", skriver SKR i ett pressmeddelande.

SKR vill även att kommunerna får möjlighet "att utöka och precisera kravet på tillstånd för uthyrning på offentlig plats i lokala ordningsföreskrifter".

Transportstyrelsen skriver i utredningen att det inte finns behov av en nationell definition för eldrivna enpersonsfordon eftersom det riskerar att leda till överreglering och samtidigt hämma utvecklingen av mikromobilitet.

Nyheter

Pressträff med finansministern

Nyheter
Live

Nyheter

Presskonferens: Nya restriktioner på gång?

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.
Foto: Duygu Getiren/TT
Nyheter
Live Klockan 10.00 håller socialminister Lena Hallengren en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.
PREMIUM

Socialminister Lena Hallengren meddelar att vaccinationsbevis kommer att krävas från och med tisdag för resenärer från Norden.

– Vi ser att läget försämras i pandemin, säger Lena Hallengren.

Vid pressträffen medverkar också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL