Malmö

Vill riva kyrka för att bygga 24 nya bostäder

Ovan fastigheten som den ser ut i dag från Slånbärsgatan. Nedan en illustration över hur den kan komma att se ut med nya bostäder.
Foto: Illustration: Malmö stad
Malmö
malmö Planerna på att bygga bostäder på tomten där Ulricedalskyrkan haft verksamhet tidigare fortsätter. Nu är förslaget att det ska bli möjligt att bygga 24 nya bostäder på den här fastigheten.

På sitt möte under torsdagen sade stadsbyggnadsnämnden ja till en detaljplan som gör det möjligt att bygga 24 nya bostäder i både lägenheter och småhus. I förslaget ingår också att tillåta centrumändamål, verksamhetslokal och en yta för gemensam gård i mitten av fastigheten. Detaljplanen skickas nu ut på samråd.

Nu finns det planer på att riva de här byggnaderna och bygga 24 bostäder på tomten.
Foto: Elisabeth Sandberg
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ny mötesplats kan ersätta värmestugor

Många hemlösa söker sig till Stadsmissionen i Malmö för att äta en bit eller få hjälp i sin situation.
Malmö
MALMÖ Ingen lösning är i sikte i vinter för värmestugorna för hemlösa. Nu har Malmö stad mobila team på stan och siktar mot att skapa en permanent mötesplats eller värmestuga för hemlösa året runt.

– Det är beklagligt att varken vi i kommunen eller frivilligorganisationerna har hittat en lämplig lokal för värmestugorna. Hittar vi något kan det ta flera månader tills att lokalerna blir färdiga, säger Rebecca Bichis, enhetschef på arbetsmarknad- och socialförvaltningen.

På tisdagen träffade hon frivilligorganisationer, som man har ett Idéburet offentligt partnerskap med och som har hållit i de tre värmestugorna tidigare. Då kom Bicchis med ett förslag om en mer permanent lösning.

För akut hemlösa

– Det duger inte att vi ska leta efter nya lokaler varje år. Istället borde vi skapa en mötesplats där akut hemlösa kan få hjälp med mat och dusch och en sovplats. Mötesplatsen ska vara öppen året runt, förklarar Rebecca Bichis.

I nuläget finns en lokal som organisationerna hoppas kunna skriva ett tvåårskontrakt kring inom kort, men den kräver en bygglovsansökan och anpassning till brandskydd och ventilation och kan inte öppnas förrän i mars.

I dagarna kan det också skrivas ett kontrakt om ett boende med 40 platser i moduler vid Europaporten. Boendet, som har varit på plats flera år i januari, riktar sig främst till EU-migranter.

I väntan på en lösning skickar socialtjänsten ut mobila team som söker upp hemlösa på olika platser och erbjuder dem individuella lösningar på olika typer av boende, som härbärgen.

– Alla kan söka akut hjälp och det är vårt ansvar enligt socialtjänstlagen att alla som vistas i kommunen får den hjälp de behöver. Vi har ingen brist på platser utan alla är välkomna att kontakta vår socialjour, menar Rebecca Bichis.

Den gruppen som vanligtvis söker sig till värmestugorna är enligt Malmö stad personer som inte vill eller inte söker sig till den traditionella socialtjänsten, typ EU-migranter.

Frivilligorganisationerna Fryshuset, Skåne Stadsmission, Röda Korset Malmökretsen och Svenska Kyrkan i Malmö har i många år samarbetat kring att ordna värmestugor för utsatta personer.

I oktober gick organisationer också ut med ett anrop där man hoppades på hjälp från allmänheten och fastighetsägare med att hitta två lämpliga lokaler.

Den ena behövs för lokalerna för värmestugan för ungdomar, den andra var tänkt inhysa Crossroads på dagtid och vara värmestuga för vuxna nattetid under vintern. Samtliga lokaler har sagts upp under året.

Därför föreslog frivilligorganisationerna i förra veckan att man skulle använda den tomma matsalen på stadshuset för frukostservering för Crossroads målgrupp samt kvälls-servering till värmestugans målgrupp.

– I dag fick vi beskedet att lokalen inte är tillgänglig. Vi hade hoppats på Stadshuset som en tillfällig lösning. Nu kommer vi att prata ihop oss om hur vi går vidare, säger kommunikatör Eva Emmelin på Skåne Stadsmission i en kommentar efter tisdagens möte.

Malmö

Kommitté hoppas att Malmö ska stanna kvar

Turismen och friluftslivet inom Romeleåsen och sjölandskapet värnas av kommittén som idag består av medlemskommunerna Lund, Malmö, Sjöbo, Skurup och Trelleborg. Nu vill Malmö lämna kommittén.
Malmö
MALMÖ Höjda medlemsavgifter gör att kommunstyrelsen under onsdagen väntas ta beslut om att lämna den ideella föreningen Romeleås- och sjölandskapskommittén, Råsk. Kommittén hoppas att Malmö ska tänka om.

– Vi har begärt ett möte med bland andra kommunalrådet Andreas Schönström och kommer att ha detta senare i december, berättar Gunnar Jönsson (S) som är ordförande i kommittén.

– Vi tycker att det finns en del felaktiga beskrivningar i beslutsunderlaget som vi gärna vill diskutera. Vi är förvånade över att tekniska nämnden beslutat att gå ur eftersom det inte skett någon dialog med övriga medlemmar eller med kommittén.

Syftet med Råsk är att göra naturen tillgänglig för flera personer genom att utveckla både kollektivtrafiken och cykel, gång och ridvägar i medlemskommunerna som är Lund, Malmö, Sjöbo, Skurup och Trelleborg. Ystad och Svedala har varit med tidigare men gått ur.

Avgifterna för Malmö stad har under de senaste fem åren ökat med 267 procent. Nu är avgiften 181 000 kronor per år. Sedan region Skåne lämnat Råsk anser inte tekniska nämnden att medlemskapet är motiverat eftersom man inte längre kan hantera frågor som gäller kollektivtrafiken. Kommunstyrelsen väntas gå på samma linje. I och med att regionen lämnat blev också avgiften högre för de kommuner som är kvar.

Bligehöj vid Harlösa kyrka har en fin utsikts- och rastplats där man har milsvid utsikt över Vombsänkan och ända bort till Romeleåsen.
Foto: Jeanette Thelander

Uppsägningstiden är ett år och om kommunstyrelsen tar beslut om att gå ur kan detta ske tidigast 2023. Avgiften går till att finansiera en halvtidstjänst i Lunds kommun som arbetar med administration åt föreningen.

I Malmö stads beslutsunderlag står att tekniska nämnden gick med 2013. Malmö stad äger Torups slottspark, slottet, bokskogen och andra byggnader som alla ligger i Svedala kommun.

Torups slott ligger i Svedala kommun men ägs av Malmö stad. Det är i egenskap av markägare som Malmö stad är medlemmar i Råsk, Romeleås- och sjölandskapskommittén.
Foto: Lena Breitner

– Vi skrev om våra stadgar 2013, fortsätter Gunnar Jönsson. Malmö stad har varit medlemmar sedan 70-talet då kommittén bildades.

– Romeleåsen och sjölandskapet har en speciell ställning. Det är av riksintresse och omfattas av miljöbalken. Vem ska nu ansvara för området och driva möjligheterna för medborgarna att ta del av friluftsliv, rekreation och naturupplevelser?

Kommitténs ordförande och vice ordförande har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen. Där påpekas också att de förändringar som gjorts av verksamhetsbidraget har föregåtts av en dialog mellan medlemmarna.

Malmö

Fler tågturer med Malmöpendeln helger

Pågatåget på Malmöpendeln stannar bland annat på Persborgs station.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Trots ett minskat resande med Malmöpendeln under 2021 föreslår nu avdelningen för stadsutveckling på Malmö stad att det ska bli tätare turer med tåget på helger i syfte att öka resandet. Men extraturerna sätts in först i december 2022.

– Malmöpendeln avgår varje halvtimme på vardagar i dag. Nu vill vi ge en bättre service till Malmöborna även på helger och på så vis få fler att åka med tåget hela veckan, säger Tobias Nilsson, avdelningschef på Stadsutvecklingsavdelningen.

Förslaget kommer efter en period som har präglats av coronapandemin och banarbetet på Kontinentalbanan och Södra stambanan mellan Malmö och Lund. Därför har det periodvis varit färre avgångar på Malmöpendeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Maskerad man rånade mäklarbyrå

Malmö
Malmö Polis ryckte under tisdagen ut till Regementsgatan. Anledningen var att en maskerad man rånat en mäklarbyrå som ligger på gatan.

Polis skickades till Regementsgatan vid 16-tiden på tisdagen. Detta efter att en maskerad man hotat personalen i en mäklarbyrå med kniv och på så vis tvingat dem att överlämna gods till honom. Rånaren lämnade efter det platsen till fots i riktning mot Rönneholmsparken.

– Vi har hört vittnen på platsen, sa Patrick Fors, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Travkusken Bo William Takter död

Sport
Malmö
Sport En av svensk travsports största är död. Legendaren Bo William Takter blev 84 år.
"Jag är så tacksam över att få varit hans lilla grabb", skriver sonen Johnny Takter på sin Facebook-sida.

Bo William Takter växte upp på Mantorp och redan på 1970-talet började han köra hästarna barfota, något han behärskade så pass bra att travförbundet funderade på att förbjuda det, skriver Aftonbladet.

Storhetstiden som tränare var på 1980-talet. Då blev Takter mästare på sin nya hemmabana Jägersro 1980 och 1983.

Bo William Takter vann också de klassiska Jägersro-loppen Svenskt Travderby 1983 med hästen Micko Fripé och Hugo Åbergs Memorial 1985 med hästen Matiné.

1988 tvingades Bo William Takter avsluta sin träningsrörelse efter ett fall i en trappa. Han slog i huvudet och låg medvetslös i 25 dagar.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Skåne

Ökad smittspridning - så är läget där du bor

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Sjöbo, Svedala och Burlöv är de sydskånska kommuner där covidsmittan ökade mest under förra veckan. Så är läget där du bor.

Enligt Region Skåne konstaterades ungefär 2 500 nya fall i Skåne, en ökning med 33 procent jämfört med veckan tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Hade hundra tusen tramadol i bilen

I hyrbilen från Tyskland fanns 100 000 tabletter tramadol. Nu döms en 31-årig man till fem års fängelse.
Foto: Mikael Ankarvik
Malmö
Malmö En 31-årig man har dömts till fem års fängelse och utvisning för grovt narkotikabrott. När han stannades på Lernacken hade han 100 000 tabletter tramadol i bilen.

31-åringen har erkänt att han smugglat 4 00 tabletter tramadol men påpekat att han inte visste att de var klassade som narkotika. För rätten var frågan om mannen haft uppsåt att smuggla alla tabletter som fanns i bilen, eller bara en del av dem.

Kontrollerade inte

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

SD-anhängare döms för hets mot folkgrupp

En SD-anhängare har dömts till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö
Malmö En 56-årig man har hetsat mot flyktingar och muslimer i Facebook-gruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”. Nu döms han till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor.

”Nu är det dags att börja avrätta flyktingarna, dom ska väck härifrån äckliga djur”. Ja, så har det kunnat se ut när mannen tagit till orda i den nämnda Facebook-gruppen.

Ilsken på Löfven

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL