Inrikes

Tre döms efter BLM-demonstrationen i Göteborg

Ytterligare tre män döms för brott i samband med Black lives matter-manifestation i Göteborg förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ytterligare tre män döms för brott i samband med Black lives matter-manifestationen i Göteborg förra sommaren, skriver GT. En av dem döms till fängelse i fyra månader, de andra två döms till villkorlig dom med samhällstjänst.

Det är den andra domen i Göteborgs tingsrätt i den rättegång där 36 personer har åtalats för bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet och skadegörelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två knivhuggna på buss i Göteborg

Två personer har knivhuggits på en buss i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen fick in ett larm strax innan klockan 13 om en grov misshandel på Backa kyrkogata i stadsdelen Hisings Backa på Hisingen i Göteborg.

En busschaufför och en passagerare uppges ha blivit knivhuggna, enligt Göteborgs-Posten. Polisen söker tre misstänkta gärningspersoner. Fler busslinjer har ställts in under sökarbetet.

Enligt vittnen ska det röra sig om tre unga gärningsmän som kommit ihop sig med busschauffören i en buss på linje 19. Enligt polisens hemsida gick en av ungdomarna av bussen, tog upp en kniv och högg sedan busschauffören. En passagerare försökte gå emellan och blev då knivhuggen i låret. De tre ungdomarna sprang sedan från platsen.

Busschauffören i 35-årsåldern och passageraren i 60-årsåldern kördes till sjukhus för vård.

Polisen tror att det finns kamerabilder från bussen som kan underlätta identifieringen av gärningsmännen.

Jan Samuelsson/TT

Inrikes

Thorwaldsson: "Hoppas öppna flera gruvor"

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson talar vid en pressträff efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Den tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har kallat Magdalena Andersson den tuffaste förhandlaren han mött. Som näringsminister i den nya regeringen ser han fram emot att nu göra gemensam sak.

– När Magdalena ringde och frågade om det här uppdraget så bedömde jag att det inte gick att tacka nej till att vara näringsminister med ansvar för omställningen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I juni 2020 avgick han som LO-ordförande efter åtta år på posten och rekryterades därefter till stålkoncernen SSAB där han på nära håll följt företagets omställning mot fossilfritt stål.

– Det är det här alla pratar om, och inte bara i Sverige. Hela världen pratar om den svenska omställningen. Kan vi lösa några av näringslivets problem de kommande månaderna och åren så kommer jag vara väldigt nöjd.

"Näringslivet måste rangordna"

TT: Du konstaterade på presskonferensen att politiken måste finnas med i omställningen, vad innebär det konkret?

– Jag tror att näringslivets förväntan länge varit att politiken inte behöver vara med i omställningen, att det här gör marknaden, och vi ska vara väldigt stolta över att marknadskrafterna i Sverige klarar det mesta av omställningen. Men näringslivet är också beroende av el, tillstånd och miljölagstiftning. Om politiken kan skapa det lagutrymme som gör att omställningen går snabbare och effektivare för företagen så tycker jag att vi har svarat på näringslivets krav.

Thorwaldsson efterlyser samtidigt bättre dialog mellan politiken och näringslivet kring vilka behov som finns och hur dessa bör prioriteras.

– Jag har aldrig upplevt att näringslivet har haft så många konkreta krav. Öppnar man en tidning i dag så är det ofta en arg debattartikel från någon i näringslivet, men de måste kanske själva rangordna lite – vad är det som är viktigast av de punkter som kommer upp? Det saknas personal, vi behöver kompetensutveckling, mer tillgång till el, bättre tillstånd och riskvilligt kapital. Allt det där går inte att göra på en gång.

Vill öppna flera gruvor

TT: Har du ansvar för elnätsstrulet?

– Nej, men mitt första kafferep är med den nya energiministern. Vi ska träffas i närtid och prata, för vi kommer att få ungefär samma frågor av näringslivet.

TT: Hur ser du på Cementa?

– Där är jag glad att min företrädare löste ut frågan. Vi har tillstånd där fram till sista december nästa år. Jag hoppas verkligen att branschen och företaget använder den tiden väl för att hitta en långsiktig väg ut ur den här krisen vi hade på Gotland. Vi kan naturligtvis bistå med det vi kan från regeringskansliet.

TT: Gruvorna landar på ditt bord, blir det lättare nu när Miljöpartiet är borta?

– Magdalena Andersson sade tidigare att vi ska ha ett möte här i Stockholm nästa år, 50-årsminnet av den första miljökonferensen som Olof Palme tog initiativ till. Det är inte så att vi tar lätt på miljöfrågor, men ja, vi älskar gruvor i Socialdemokraterna. Det är fantastiskt att vi kan bryta malm och mineral ur våra berg, göra nya produkter av dem och exportera till andra länder. Så ja – jag hoppas kunna öppna och ge tillstånd till flera nya gruvor.

Simon Uggla/TT

Owe Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Karl-Petter Thorwaldsson

Karl-Petter Thorwaldsson är 56 år och bor i Stockholm.

Han kommer senast från tjänsten som senior rådgivare på stålkoncernen SSAB.

Innan dess var han ordförande för Landsorganisationen i Sverige (LO) 2012–2020.

Tidigare bland annat ordförande för Arbetarnas bildningsförbund (ABF) 2004–2012, samt för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1990–1995.

Källa: LO, SSAB

Inrikes

Här är regeringens "rookies"

Statsminister Magdalena Anderssons regering samlad på Riksplan. Åtta av dem har aldrig tidigare suttit i regeringen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Magdalena Andersson (S) överraskade med att presentera en stor regering, med åtta helt nya och ett "nygammalt" statsråd.
Här finns korta fakta om alla.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson

Thorwaldsson är 56 år och bor i Stockholm. Han kommer senast från tjänsten som senior rådgivare på industribolaget SSAB.

Mellan åren 2012 och 2020 var han LO-ordförande.

Tidigare bland annat ordförande för Arbetarnas bildningsförbund (ABF) 2004–2012, samt för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1990–1995.

.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter

Gustafsdotter är 55 år och bor i Stockholm. Hon kommer senast från uppdraget som generalsekreterare på Sveriges museer som hon haft sedan mars 2020.

Tidigare vd för Tidningsutgivarna (TU) 2011–2020.

Hon är jurist och har även varit verksam som journalist.

.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom

Axelsson Kihlbom är 51 år och bor i Huddinge. Har en bakgrund som rektor, ledamot i Skolkommissionen 2015, samt grundskolechef i Haninge kommun.

Blev rektor på Ronnaskolan i Södertälje 2011. Hon medverkade då i Utbildningsradions TV-serie “Rektorerna” och gjorde sig känd för att lyckas vända skolans negativa utveckling.

2015 debuterade hon som författare med boken “Kommer du tycka om mig nu? en självbiografisk berättelse om att födas i fel kropp.

Har också arbetat som lärare och som jurist med EU-rätt i Bryssel.

.

Bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson

Danielsson är 39 år och bor i Älvsjö och Bryssel, men växte upp i Borlänge.

Valdes in i EU-parlamentet 2019 och var LO-förbundens gemensamma kandidat.

Tidigare arbetat som EU-samordnare på LO 2010–2019.

Politiskt sakkunnig hos svenska socialdemokrater i Europaparlamentet 2007–2010.

.

Finansmarknadsminister Max Elger

Elger är 48 år och bor i Stockholm. Kommer senast från uppdraget som statssekreterare åt (dåvarande) finansminister Magdalena Andersson.

Har en doktorsexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.

Har arbetat som statssekreterare på finansdepartementet sedan 2014.

Budgetchef, Socialdemokraternas riksdagskansli 2012–2014.

Utredningsekonom, Finanspolitiska rådet 2011–2012.

Politisk sekreterare, Socialdemokraternas riksdagskansli 2007–2011

.

Civilminister Ida Karkiainen

Karkiainen är 33 år och kommer från Haparanda.

Är ordinarie riksdagsledamot i konstitutionsutskottet och valdes in 2018 i Norrbottens läns valkrets.

Sitter i kommunfullmäktige i Haparanda kommun.

Tjänstgjorde som statsrådsersättare i riksdagen för Sven-Erik Bucht mellan 2014 och 2018

Har tidigare arbetat vid avdelningen för regional utveckling vid Norrbottens läns landsting och studerat statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

Farmanbar är 45 och bor i Nacka, men växte upp i Boden dit han kom som 12-åring från Iran.

Kommer senast från uppdraget som oppositionsråd i Nacka sedan 2013.

Är ledamot i regionfullmäktige i Stockholms län sedan 2018.

Var ordförande för SSU i Norrbotten 1995–2000 och ledamot i SSU:s förbundsstyrelse 2001–2003.

Har en ingenjörsexamen i datateknik och en examen i industriell marknadsföring. Har också varit vd för ett företag som producerar programvara, samt vigselförättare i SVT:s serie "Gift vid första ögonkastet".

.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg

Sätherberg är 57 år och kommer från Åre. Hon är invald i riksdagen för Jämtlands län sedan 2014.

I riksdagen har hon bland annat varit vice ordförande i näringsutskottet, ledamot i krigsdelegationen och tredje vice ordförande i trafikutskottet.

Har tidigare arbetat inom besöksnäringen samt varit oppositionsråd i Åre.

Sitter med i styrelsen för stiftelsen Norrlandsfonden, Årehus AB och Jämtland-Härjedalen Turism.

.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll

Strandhäll är 46 år och bor på Värmdö. Kommer senast från rollen som ordförande för partiets kvinnoförbund S-kvinnor, och har även varit jämställdhetspolitisk talesperson.

Har en lång karriär inom Socialdemokraterna och var socialförsäkringsminister 2014–2017 och 2019 samt socialminister 2017–2019.

Valdes in som riksdagsledamot i Stockholms kommun 2018.

Inledde sin fackliga bana i uppväxtstaden Göteborg i slutet av 1990-talet och blev ny förbundsordförande för SKTF, numera Vision, 2011.

Marielle Theander Olsson/TT

Inrikes

Första transpersonen i en svensk regering

Lina Axelsson Kihlblom (S) är ny skolminister. Hon tar ställning emot vinster i välfärden: 'Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat'.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Skolminister Lina Axelsson Kihlblom är den första transpersonen som tagit plats i en svensk regering. Hon är också jurist, tidigare rektor och satt med i skolkommissionen.
– Jag står för den jag är och kan jag vara en förebild för många unga så vill jag självklart vara det, säger Axelsson Kihlblom.

Lina Axelsson Kihlblom inledde sitt arbetsliv som lärare på hemorten och utbildade sig sedan till jurist. Hon har varit rektor i omgångar, skrivit böcker och medverkat i tv.

Hon beskriver sin politiska erfarenhet så här:

– Jag har jobbat med politiken i flera år, mina chefer har varit politiker inom flera olika partier. Jag har varit med i tillämpningen av lagstiftning och andra skolfrågor och självklart har jag varit med i debatten. Jag satt också med i skolkommissionen.

Engagemanget inom Socialdemokraterna är inget nytt.

– Jag har varit med i många, många år. Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit med i hbtq-delen i Socialdemokraterna men också i mitt lokala distrikt.

Historisk

Lina Axelsson Kihlblom blir den första transpersonen i en svensk regering.

I boken "Kommer du tycka om mig nu?”, som kom ut 2015, beskriver Lina Axelsson Kihlblom hur hon växte upp som flicka i en pojkkropp.

Hennes könskorrigering blev klar när hon var 25 år. Först då kände hon att hon äntligen kunde vara sig själv.

– Nu har jag levt halva mitt liv med den nya identiteten och jag kan tänka: vad bra det blev. Samtidigt är det inget jag haft så stort fokus på efteråt, inget jag går och funderar på hela dagarna, sade hon i en intervju med GP förra året.

Politiska reformer

Det är bara tio månader kvar till valet, och många saker Socialdemokraterna vill genomföra. Den nya skolministern vill att professionen, alltså lärarna själva, ska få större inflytande. Hon tar också ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat.

Axelsson Kihlblom ser positivt på att få igenom reformer.

– Jag tror faktiskt att vi har opinionen med oss och jag tror att det kommer finnas utrymme till diskussion under våren och förhoppningsvis får vi positiva beslut som tar Sverige i en mer positiv riktning.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Lina Axelsson Kihlblom

Lina Axelsson Kihlblom är 51 år och bor i Huddinge.

Har en bakgrund som rektor, ledamot i Skolkommissionen 2015, samt grundskolechef i Haninge kommun.

Blev rektor på Ronnaskolan i Södertälje 2011. Hon medverkade då i Utbildningsradions tv-serie “Rektorerna” och gjorde sig känd för att hon lyckades vända skolans negativa utveckling.

2015 debuterade hon som författare med boken “Kommer du tycka om mig nu?", en självbiografisk berättelse om att födas i fel kropp där hon berättar att hon genomgått en könskorrigering.

Har också arbetat som lärare och som jurist med EU-rätt i Bryssel.

Inrikes

Många oprövade namn i Anderssons regering

Statsminister Magdalena Andersson (S) med sina nya ministrar under pressträffen efter regeringsförklaringen i riksdagen
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Magdalena Andersson (S) satsar på åtta helt oprövade ministrar.
Det tunga finansministerjobbet går dock till ministerveteranen Mikael Damberg.

Andersson presenterade en helt ommöblerad regering med 22 ministrar. Av dem är över en tredjedel helt nya.

Statsministern anser att hon nått en balans mellan nya namn och erfarenhet.

– Det här är en regering som kommer att få jobba. Så passa på att ta fina bilder nu, för så här pigga får ni inte se dem igen, sade Magdalena Andersson till fotograferna i riksdagen

Mest väntat var att tidigare inrikesminister Mikael Damberg blir ny finansminister.

– Jag tar inte över några tomma lador, tvärtom, svensk ekonomi är stark, säger han.

Gör comeback

Hans jobb som inrikesminister tar justitieminister Morgan Johansson över. En annan ministerveteran, Anders Ygeman, lämnar jobbet som energiminister och blir istället migrations-, integrations- och idrottsminister.

– Jag ska vända på varje sten för att bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige, säger Ygeman.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång.

Även högskoleministern Mathilda Ernkrans får byta jobb och blir biståndsminister.

Annika Strandhäll gör comeback som minister och blir chef för miljödepartementet. Hon har tidigare varit socialminister och den senaste tiden ordförande för S-kvinnor.

Känd från TV

Av de helt nya namnen har Andersson rekryterat två utanför politiken. Den ena är nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, känd från tv-serien "Rektorerna" där hon vände dåliga skolresultat i Ronnaskolan i Södertälje.

Hon understryker att alla barn ska rustas med de kunskaper de behöver oavsett bakgrund.

– Om vi ska lyckas med detta, så måste samhället ta kontrollen över skolan. Då ska varje elevs rätt till kunskap vara i fokus. Inte börskurser eller religiös påverkan, säger Axelsson Kihlblom.

Den andra är den nya kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Hon har fram till nu varit generalsekreterare för Sveriges Museer och har också varit VD för Tidningsutgivarna.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige, säger hon.

– Vi ska värna public service. Det är allvar nu.

"Häftiga samtal"

De andra sex nya namnen har alla erfarenhet från politiken. Mest känd är förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som blir näringsminister.

Han uppger att han som LO-bas haft många häftiga samtal med Magdalena Andersson under åren, vilket gör att han känner sig extra hedrad över att ha fått det nya jobbet.

– Just nu har vi den största innovationskraften någonsin i Sverige. Aldrig har fler idéer kommit fram, men man ropar efter mer politik, säger Thorwaldsson.

Två av de nya namnen är hämtade från riksdagen. Ida Karkiainen, blir civilminister och regeringens yngsta statsråd. Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Hon är från Åre och har haft titeln bartender på valsedeln.

Från EU-parlamentet har Magdalena Andersson hämtat Johan Danielsson som ny bostadsminister. Han har även en facklig bakgrund.

Kommunalrådet Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister. Det är, enligt honom själv, hans hjärtefrågor. Farmanbar uppger bland annat att han har en examen i "datanörderi".

Ny finansmarknadsminister blir Max Elger som varit statssekreterare på samma departement.

Rättad: I en tidigare version fick Anders Ygeman fel ministerroll. I en tidigare version fick kulturministern fel efternamn.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Inrikes

Strandhäll: "Slutförvaret topprioritering"

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, talar vid en pressträff efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering efter regeringsförklaringen i i riksdagen.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Annika Strandhäll blir ny klimat- och miljöminister i Magdalena Anderssons regering. Hon återvänder därmed till regeringen efter att ha lämnat posten som socialminister 2019.

– Det här är ett område som är en ödesfråga för Sverige, och dessutom ligger det väldigt spännande och stora satsningar i den budget som nu är lagd, säger Annika Strandhäll som tar över den vakanta ministerposten efter Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Vid en presskonferens efter presentationen av de nya statsråden lyfte Annika Strandhäll fram Socialdemokraternas klimatarbete de senaste åren, men tillade att takten måste öka ytterligare. Sverige, slog hon fast, "ska fortsätta vara en blåslampa" i det globala klimatarbetet.

TT: Vad innebär det konkret att takten måste öka?

– Dels har vi ett stort kompetenslyft i budgeten som handlar om att få fram fler kompetenta människor som kan ta de nya gröna jobben som växer fram. Vi pratar också om kreditgarantier som vi nu höjer till 50 miljarder kronor. Uppdraget från Magdalena Andersson är att se till att svensk industri får så bra förutsättningar som möjligt för att ställa om och att vi ska kunna öka takten mot att bli fossilfria.

Slutförvaret nyckelfråga

Flera oppositionspartier har öppnat för en misstroendeförklaring mot den tidigare klimat- och miljöministern Per Bolund över frågan om ett slutförvar för uttjänt kärnbränsle. Liberalerna kräver att regeringen ska fatta beslut innan luciahelgen, och upprepade nyligen att hotet gäller oavsett vem som innehar ministerposten.

– Frågan om slutförvar har processats på miljödepartementet under ganska lång tid och ligger långt fram. Det gavs ett besked i augusti om mellanlagret, och jag ser fram emot att återkomma inom kort med ett besked i slutförvarsfrågan. Det är en av mina topprioriteringar, säger Annika Strandhäll.

TT: Är det lättare nu när Miljöpartiet inte ingår i regeringen?

– Det är en fråga som oavsett skulle ha levererats på, det är något också den tidigare miljö- och klimatministern varit tydlig med.

"Märklig prioritering"

TT: En sak ni ska administrera nu är en sänkning av bensinskatten, hur går det ihop med er politik?

– Det är klart att som klimat- och miljöminister tycker jag att det är en väldigt märklig prioritering i en tid där vi står mitt i en klimatkris att lägga resurser på att sänka bensinskatten med 50 öre. De pengarna hade kunnat användas bättre.

TT: Det ska ske i form av ett tillkännagivande till riksdagen som regeringen måste verkställa, men det är väl ingen garanti för att ni som parti sedan röstar för det?

– Det där får vi återkomma till. Vi har ett ansvar för att hantera tillkännagivandet, men hur vi ställer oss i riksdagen får den socialdemokraterna riksdagsgruppen ta ställning till.

Annika Strandhäll har tidigare tjänstgjort som socialförsäkringsminister mellan 2014 och 2017, och som socialminister mellan 2017 och 2019.

Simon Uggla/TT

Owe Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Annika Strandhäll

Annika Strandhäll (S) är 46 år och bor på Värmdö.

Kommer senast från rollen som ordförande för partiets kvinnoförbund S-kvinnor, och har även varit jämställdhetspolitisk talesperson.

Har en lång karriär inom Socialdemokraterna och var socialförsäkringsminister 2014–2017 och 2019 samt socialminister 2017–2019.

Valdes in som riksdagsledamot i Stockholms kommun 2018.

Inledde sin fackliga bana i uppväxtstaden Göteborg i slutet av 1990-talet och blev ny förbundsordförande för SKTF, numera Vision, 2011.

Källa: Regeringen

Inrikes

Ygeman: "Migrationsdebatten är fördummande"

Anders Ygeman (S) blir integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågorna.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Anders Ygeman blir migrations- och integrationsminister i Magdalena Anderssons nya regering. Han tar även över ansvaret för idrottsfrågorna.
Den rådande migrationsdebatten dömer han ut som "fördummande".

Ygeman lämnar därmed posten som energi- och digitaliseringsminister.

Som integrationsminister kommer han "vända på alla stenar" som behövs, säger han.

– Jag tror att vi behöver utvisa fler som begår brott. Jag tror att vi måste få in svenskutbildningen från dag ett så man lär sig språket tidigare. Och jag tror att vi måste ha en tydligare arbets- och sysselsättningspolitik så att man kommer in tidigare i arbete och utbildning, säger Anders Ygeman till TT.

Han bedömer inte att invandringen till Sverige kommer att öka, och tror att de nivåer som nu föreligger är stabila över tid.

– Jag tillhör dem som tycker att den svenska migrationsdebatten är fördummande och kapad av två ytterligheter: de hjärtlösa som inte inte vill hjälpa någon oavsett om de flyr från krig eller förtryck, och de huvudlösa som tror att man kan ta emot hur många invandrare som helst utan att det påverkar det svenska samhället, säger Ygeman.

"Finns en gräns"

Han tror att de två sidorna samlar "kanske 15 procent" vardera av svenska befolkningen.

– Medan resten 60–70 procent vill hjälpa människor som flyr undan krig och förtryck, men som också inser att det finns en gräns och att andra länder också måste ta sitt ansvar, säger han.

TT: Vad borde man göra åt en fråga som arbetskraftsinvandringen?

– Jag menar att det är orimligt att vi har stor arbetskraftsinvandring till yrken där vi har många, många som nyligen kommit till Sverige och som söker de jobben. Att då ytterligare försvåra konkurrensen och integrationen genom arbetskraftsinvandring menar jag är oansvarigt. Vi måste få på plats tuffare regler för det och mer ordning och reda.

Idrottsminister

Utöver integrations- och migrationsområdena ska han även ha tid över till idrottsfrågorna, som han nu får ta över från Amanda Lind (MP), som tillsammans med övriga miljöpartister lämnar regeringen.

– Dygnet har bara 24 timmar men jag tror det är bra att idrotten får vara hos en centralt placerad minister som också brinner för den, och jag ser också tydliga kopplingar till integrationsområdet. Idrotten är i dag den kraft där allra flest människor möts, i och med att den allmänna värnplikten är avskaffad och att de här marknadsinslagen i skolan har gjort skolan allt mer segregerad.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Anders Ygeman

Anders Ygeman (S) är 51 år och bor i Stockholm.

Kommer senast från posten som energi- och digitaliseringsminister som han haft sedan 2019.

Gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen 2017–2019.

Hade posten som inrikesminister 2014–2017, men avgick till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen 2017.

Har varit ordinarie riksdagsledamot för Stockholms kommuns valkrets sedan 1996 och har bland annat varit ordförande i riksdagens trafikutskott, 2010–2014, samt i miljö och jordbruksutskottet 2006–2010.

Inrikes

Damberg: "Jag kan inte tävla med Andersson"

Mikael Damberg (S) blir finansminister i statsminister Magdalena Anderssons regering.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister i Magdalena Anderssons regering. Han lämnar därmed posten som inrikesminister, där han de senaste åren varit ansiktet utåt för regeringens arbete mot gängvåldet som plågar Sverige.

Det var ingen tvekan för Damberg om att tacka ja när statsminister Magdalena Andersson ringde upp och erbjöd rollen som ny finansminister.

– Det är klart att det är en ansvarsfull position, men jag har lång erfarenhet och är van vid att jobba nära Magdalena Andersson. Så när hon ställer frågan om jag ska bli finansminister svarar man ja, säger Damberg till TT.

TT: Hur ser dina egna kunskaper ut inom finans och ekonomi?

– Jag har en bred politisk erfarenhet, men också en ekonomisk utbildning på universitetet som hade inriktning nationalekonomi. Så jag kan en del ekonomi, men det är inte det jag har jobbat med de senaste åren. Jag har jobbat med andra frågor, men det tror jag också är en viktig erfarenhet i det här arbetet.

Påverka finanspolitiken

TT: Kan det bli en nackdel att du inte har den erfarenheten?

– Jag tror inte det, då hade inte Magdalena Andersson frågat om jag vill bli finansminister. Men jag kan inte tävla med Magdalena Anderssons akademiska erfarenhet på det nationalekonomiska området. Där befinner inte jag mig.

Det är bara nio månader kvar till valet, men det betyder inte att man inte hinner påverka finanspolitiken, säger han.

– Vi har lagt en väldigt omfattande budget på riksdagens bord. 74 miljarder kronor för att se till att utnyttja kraften i svensk ekonomi för att skapa fler jobb, till skillnad från hur vi gjorde efter finanskrisen där vi stramade upp ekonomin för snabbt och missade momentum, inte minst på arbetsmarknaden. Det misstaget vill vi inte göra igen, säger Damberg.

– Dessutom har vi stora välfärdsreformer som rullas ut, satsningar på skola, sjukvården, äldreomsorgen, men också på trygghetspensioner och andra delar som är viktiga för att klara klimatomställningen.

Problematiska justeringar

Betydelsen av att det var oppositionens budget som gick igenom riksdagen spelar han ner.

– I huvudsak är det Magdalena Anderssons budget som gick igenom, men det sker justeringar i en reservation. Och jag tycker flera av dem är problematiska.

Det handlar bland annat om att investeringsstödet för att bygga hyresrätter tas bort, säger han.

– Det är ju en av orsakerna till att vi fått upp bostadsbyggandet så kraftigt de senaste åren. Jag är också provocerad av att vi ska ha en funkisskatt i Sverige, där de som inte kan arbeta nu ska betala högre skatt än de som jobbar. Så det finns ett antal sådana förändringar som jag tycker är farliga och felaktiga för den ekonomiska politiken.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Mikael Damberg

Mikael Damberg (S) är 50 år och bor i Solna.

Har lång ministererfarenhet och kommer senast från posten som inrikesminister som han innehaft sedan 2019. Han sitter också i partiets verkställande utskott sedan 2011.

Var närings- och innovationsminister 2014–2019.

Gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen 2012–2014.

Riksdagsledamot i Stockholms läns valkrets 2002–2014.

Förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1999–2003.

Källa: Regeringen

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL