Lagfarter SkD

Nya ägare till villa i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på adressen Minusgatan 1 i Sjöbo är nu klar. Nya ägare blir Oskar Simon Erlandsson och Emma Siri Blom, båda 27 år, som köper fastigheten av Leif Göran Markus Gustafsson. Husets byggår är 2006 och det har en boyta på 145 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i november 2021 och priset blev 3 100 000 kronor.

Bara några hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Teknikergatan 10. Där landade priset på 2 605 000 kronor för det 117 kvadratmeter stora huset.

De senaste tolv månaderna har det sålts 32 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Hambogatan 21A, som gick för 4 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

"Jag har redan ringt direktörerna"

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: Duygu Getiren/TT
Ekonomi
Ekonomi Nyutsedda näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) hoppas på näringslivet när målet att bryta segregationen ska nås.
– Jag har redan ringt ett 20-tal direktörer, ingen var emot att bidra.

Statsminister Magdalena Andersson tryckte i sin regeringsförklaring i veckan hårt på frågan om att bryta segregationen, och att alla ministrar "ska vända på varje sten".

– Hon är ganska tuff faktiskt, Magdalena. Efter att hon sa det där har hon spänt blicken i oss alla och sagt: " jag menar allvar med att vi ska vända på varje sten", säger Thorwaldsson i en intervju med TT.

Hur vi bygger och bor är grunden till att bryta segregationen, enligt näringsministern.

– Men vi har också ett bra näringsliv. Och jag tycker att vi kanske inte riktigt tydligt har bett om deras roll i integrationen, säger han.

En viktig grej

Med sitt breda kontaktnät sedan tiden som LO-ordförande säger han sig redan ha hunnit ringa ett stort gäng direktörer.

– Vi ska se om vi kan samlas här allihopa i närtid för att prata lite djupare om det.

TT: En sak är ju att prata om de här sakerna, men behövs några verktyg, morötter för att förmå företagen?

– Det tror jag faktiskt inte, och det tror jag är en viktig grej. Många företag har ju lyft oron med skjutningar och våld och att det påverkar deras verksamhet. Alla måste hjälpas åt om vi ska bryta det här utanförskapet.

Lämnar orten

Att företag lämnar förorten, de utsatta områdena, påverkar också negativt till segregationen. Men att tvinga exempelvis banker att öppna kontor går ju inte, enligt Thorwaldsson.

Däremot finns behov av en diskussion kring de här frågorna, och att staten ska ha en närvaro, till exempel det självklara med att Arbetsförmedlingen ska finnas där de mest behövs, påpekar han.

– Infrastrukturen betyder ju allt, att man känner sig sedd och att man förstår att det här är bostadsområden på riktigt och inte bara tomma lokaler.

Inte blockerat

Som näringsminister har Karl-Petter Thorwaldsson i uppgift att skapa goda förhållanden för företagen. Han tycker sig ha hyfsat bra politiska förutsättningar att nå framgång, i det bräckliga parlamentariska läget.

– Det är inte lika många blockmotsättningar i näringspolitiken som på många andra områden.

Högt på företagens önskelista står kortare tillståndsprövningar när industrin ska ställa om till mer klimatvänlig produktion.

– Ja, vi måste görs det mer förutsägbart för företagen, och vi måste korta tider.

Han påminner om att det är miljöministern som håller de frågorna, men där samarbete måste ske mellan departementen.

Förlänger företagsakuten

Även den tilltagande arbetskrafts- och kompetensbristen i näringslivet är en av regeringen prioriterad fråga, enligt Thorwaldsson.

– Det gäller att ta på sig långkalsongerna och flytta till norr. Det låter skämtsamt, men det är mer allvar än vad det låter. Att se till att vi har rätt kompetens på rätt plats, det kan vi också göra i närtid, det behöver vi inte vänta på något val eller så.

Smittspridningen tar fart igen och många företag kan komma att drabbas av restriktioner på nytt. Att återinföra de akuta stöden, bland annat i form av korttidsjobb kan bli aktuellt, men Thorwaldsson vill inte lova något.

– Vi följer utvecklingen varje dag. Det är laga efter läge som gäller.

Men ett stöd beslutade regeringen i torsdags att förlänga, nämligen löptiden på kreditgarantiprogrammet företagsakuten som lanserades under pandemins inledningsskede, från tre till fem år. Det är dock ett stöd som har utnyttjats ganska sparsamt av företagen.

Olle Lindström/TT

Alla måste hjälpas åt för att bryta utanförskapet, anser Karl-Petter Thorwaldsson.
Alla måste hjälpas åt för att bryta utanförskapet, anser Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fakta: Karl-Petter Thorwaldsson

Som nybliven näringsminister har Karl-Petter Thorwaldsson ansvar för näringspolitiken och de statligt ägda bolagen.

Han är född 1964 i Kosta, Småland, där han också växte upp. Han är i dag bosatt utanför Katrineholm. Han är sambo och har tre vuxna barn, varav ett bonusbarn.

Han är mest känd sedan tidigare som ordförande för LO mellan 2012 och 2020. Närmast kommer han från posten som rådgivare åt stålkoncernen SSAB.

Källa: Regeringen

FAKTA

Thorwaldsson om jävsfrågan

I samma veva som han utsågs till näringsminister lämnade Karl-Petter Thorwaldsson sin anställning som rådgivare hos stålkoncernen SSAB. Genast uppkom frågan om han kunde anses jävig i kommande regeringsbeslut som rör exempelvis tillstånd som SSAB behöver i sin omställning till fossilfritt stål.

Thorwaldsson säger sig nu ha stämt av med juristerna i regeringskansliet och kommit fram till att frågan är utagerad. Dels pekar han på att de flesta tillståndsfrågorna inte ligger på näringsdepartementet.

– Sen är det ett gemensamägt ansvar mellan mig och statsministern och hennes team, att bedömas från fall till fall. Så därmed är den frågan undanröjd, säger Thorwaldsson.

Utrikes

Talibaner fördöms för stort antal avrättningar

En taliban övervakar en köbildning i Afghanistans huvudstad Kabul i november.
Foto: Petros Giannakouris
Utrikes
Utrikes

Över 100 personer från de tidigare regeringsstyrkorna i Afghanistan har avrättats eller förts bort sedan talibanerna tog makten i augusti, enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Nu fördöms talibanerna i ett gemensamt uttalande från USA, EU och ytterligare ett 20-tal länder, däribland Sverige.

"Vi är mycket bekymrade över rapporter om godtyckligt dödande och påtvingade försvinnanden av tidigare medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna", heter det i ett uttalande, där det även påpekas att agerandet står i bjärt kontrast till talibanernas utlovade amnesti.

"Misstänkta fall måste utredas omgående och på ett transparent sätt, de inblandade måste hållas ansvariga och det måste offentliggöras tydligt för att avskräcka ytterligare dödande och försvinnanden", står det i uttalandet, som även bland andra Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Japan och Australien står bakom.

Företrädare för talibanerna har upprepade gånger förnekat att deras styrkor ska ha dödat eller tvingat bort människor.

Kultur och nöje

Julmys till max - här är bästa tv-tipsen

Julstämning i 'Fanny och Alexander'. Pressbild.
Foto: SF Studios/Pressbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nu är det jul igen och snart är det dags att lägga upp fötterna i soffan och njuta av hemvändarångest, Jarl Kulle och änglar på viktiga uppdrag.
Här är fem julfavoriter för att komma i stämning.

"Fanny och Alexander".

Inga firar jul lika bra som medlemmarna i familjen Ekdahl. Att få se Jarl Kulle tvinna mustascherna och föreläsa om det "lilla livet" mellan snapsarna är en oslagbar julklapp. Ingmar Bergmans storverk, den långa versionen, bjuder på drama, komedi, buskis, magisk realism och skräck – i ett.

Visas: 26 december på SVT.

"Klaus"

Sergio Pablos animerade Netflixfilm från 2019 handlar om en självisk brevbärare och en folkilsken leksakstillverkare. Trots detta är "Klaus" ett riktigt charmigt juläventyr för hela familjen och något så ovanligt som en nästan helt ny julfilm som är riktigt bra.

Visas: På Netflix.

"Scrooged – spökenas hämnd"

I juletid brukar olika varianter av Charles Dickens klassiska "En julsaga" dyka upp i tablåerna. I den här festliga versionen spelar Bill Murray i högform den elake och brutale tv-chefen Frank Cross. Det handlar förstås fortfarande om en självisk snubbe som möter spöken från det förflutna, nutiden och framtiden – och till slut lär sig julens budskap.

Visas: På C More.

"Hjem till jul"

Hemvändarångest är ett återkommande tema i julfilmsfloran. I den här komediserien står den 30-åriga eviga singeln Johanne i centrum.

Hon råkar ljuga för släkten och säger att hon har en ny kille, som ska presenteras på julafton. Premissen är inte alls lika trött som det låter i den här norska serien, full av pittoreska julmiljöer och inte minst en fröjdefull Felix Sandman.

Visas på: Två säsonger finns på Netflix.

"Livet är underbart"

En ängel måste förtjäna sina vingar och tar sig an den olycklige George Bailey. James Stewart är perfekt förtvivlad och återfår så småningom livsgnistan i denna rörande historia. Dessutom spelas "Auld Lang Syne". Egentligen den enda julfilmen man behöver.

Visas: På Amazon Prime Video.

Miranda Sigander/TT

Brevbäraren Jesper i 'Klaus'. Pressbild.
Brevbäraren Jesper i "Klaus". Pressbild.
Foto: Netflix
Johanne (Ida Elise Broch) snärjer in sig i lögner om en ny pojkvän i 'Hjem till jul'. Pressbild.
Johanne (Ida Elise Broch) snärjer in sig i lögner om en ny pojkvän i "Hjem till jul". Pressbild.
Foto: Netflix
James Stewart och Donna Reed (i buskarna) i filmen 'Ett underbart liv' av Frank Capra. Pressbild.
James Stewart och Donna Reed (i buskarna) i filmen "Ett underbart liv" av Frank Capra. Pressbild.
Foto: TT

Ekonomi

Källor: Nord Stream 2-leveranser dröjer

Nord Stream 2-ledningen har potential att dubbla gasleveranserna mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön. Arkivbild
Foto: Stefan Sauer AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots ett ovanligt högt gaspris och gasbrist i Europa kommer ryska Gazprom inte börja pumpa gas till Tyskland via den nya gasledningen Nordstream 2 förrän det finns en tysk licens på plats, enligt två Gazprom-källor.
Det planeras inte heller påtryckningar för att skynda på tillståndsprocessen.

Konsekvenserna för att börja leverara gas via den omstridda gasledningen Nord Stream 2 utan en färdig licens är begränsade. Det skulle bara leda till mindre kännbara bötesbelopp för Gazprom.

"Det är Tyskland som har bollen"

Men då Tyskland är på väg att få en ny förbundskansler och de ryska banden till väst i övrigt samtidigt är ovanligt ansträngd just nu är planen för närvarande att avvakta med att ta gasledningen i bruk, enligt en av källorna.

– Vi vill inte försöka få till en snabbare tillståndsprocess. Nu är det Tyskland som har bollen, säger källan till Reuters.

Tysklands avgående kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel har under sina år vid makten stött bygget av Nord Stream 2, som färdigställdes i september. Men hon ersätts formellt av den socialdemokratiske efterträdaren Olaf Scholz på onsdag – och stödet från honom är inte lika självklart.

Gazprom, vars aktie lyft med nästan 70 procent på Moskvabörsen hittills i år, redovisade i veckan en rekordhög nettovinst på 582 miljarder rubel (drygt 70 miljarder kronor) för årets tredje kvartal.

Ökade gasleveranser

Bolaget sade i samband med delårsrapporten att man räknar med ännu högre vinst under de närmaste månaderna tack vare det ovanligt höga gaspriset – som även om det sjunkit från historiska toppar tidigare i höst fortfarande ligger 4-5 gånger över normala nivåer för säsongen.

Gazprom räknar med att gasleveranserna till EU ökar till mer än 183 miljarder kubikmeter i år, en ökning med 6 miljarder jämfört med 2020.

FAKTA

Fakta: Nord Stream 2-ledningen

Den 122 mil långa gasledningen Nord Stream 2 går från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nord Stream en kapacitet på leveranser av 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Bakom bygget av av Nord Stream 2 står förutom Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nord Stream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.

Enligt källor väntas tillståndsprocessen till följd av detta inte gå att slutföra förrän tidigast i mars 2022.

Källa: Reuters

Lund

Man utsatt för misshandel

Lund
Lund En man misshandlades av fyra maskerade män under lördagsnatten för en misshandel på Tornavägen i Lund.

Fyra gärningsmän gav sig vid 03.30-tiden på en man i 20-årsåldern. Männen som var maskerade brottade ned 20-åringen och tog strupgrepp på honom. I samband med detta ska de också ha hotat honom med en kniv.

20-åringen lyckades fly platsen utan allvarliga skador och kalla på polis som rubricerar ärendet som grovt olaga hot och misshandel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

GBJ Bygg AB

Skapar unikt boende i Eslöv

Ett spännade inslag är två stora växthus på taken. Här kan man lätt förverkliga sin dröm om en egen grön odling.
GBJ Bygg AB GBJ Bygg är familjeföretaget som tror på Eslöv och satsar på ett helt nytt kvarter; Föreningstorget.
-I Eslöv finns närheten till de stora städerna men ändå med småstadens lugn och möjlighet att skapa sig en egen oas, säger Erika Dahlström.

Redan 1945 startade GBJ Bygg sin verksamhet i Växjö. Under lång tid i ganska blygsam omfattning med mindre byggnationer och olika renoveringar. 2005 gick det ursprungliga familjeföretaget vidare till nästa familj då Staffan Dahlström tog över och började expandera. Familjekänslan är dock i allra högsta grad fortfarande levande och många har namnet Dahlström på visitkortet. Syskon, barn och kusiner finns med i olika roller, men den speciella GBJ Bygg-andan sträcker sig långt mycket längre än släktbanden.

-Vi är ett förhållandevis litet företag där alla är viktiga och betydelsefulla för vår utveckling, säger Erika Dahlström, försäljningschef i företaget.

-Det är en platt organisation utan besvärligt prestigetänk. Man jobbar hos oss för att man trivs.

Det märks inte minst genom att många varit med länge inom bolaget. De började kanske direkt från gymnasiet och jobbar kvar men ofta i en annan roll än den första.

-Vi tror mycket på att ge alla anställda möjligheten att utvecklas, att lära sig mer och prova något annat. Med ett snabbt växande företag som vårt, så finns det ofta goda möjligheter att hitta nya vägar.

-Jämfört med andra mycket stora bolag, så har vi större personlig frihet där var och en kan känna sig behövd.

GBJ Byggs uppdrag omfattar gigantiska entreprenader som till exempel Biltemas nya lager utanför Halmstad, 83 000 kvadratmeter och det största i Biltemas historia men även sporthallar, affärer, restauranger och skolor.

Bostadsbyggande står i dag för runt 40 procent av omsättningen men blir allt viktigare och GBJ Byggs målsättning är tydlig.

-Vi bygger för folk med vanliga plånböcker, betonar Erika Dahlström och fortsätter:

-Det ska finnas pengar kvar när hyran är betald.

Likväl så är kvalitén och känslan mycket hög hos företagets nyproducerade hem. Ballingslövs kök ger det lilla extra och liksom materialval som är hållbara över tid.

Varje nytt projekt är unikt och just nu pågår arbetet med Föreningstorget i Eslöv. Med bästa läge mitt i staden skapas här intressanta hem för både barnfamiljer och äldre som kanske sålt sitt hus på landet och vill få nära till service och olika utbud.

Fortfarande en öde plats mitt i Eslöv men snart fylld av spännande bostäder.
Med det här förslaget vann GBJ tävlingen om det första stora byggprojektet i Eslöv på länge.

– För oss är det självklart viktigt att man trivs där man bor och i Eslöv satsar vi mycket på att skapa sociala delar med bland annat två växthus på byggnadernas tak där man kan träna sina gröna fingrar, men också en innergård med möjlighet till social samvaro.

Elcykelpool, övernattningslägenhet, och gemensamhetslokal finns också med i planeringen för att skapa ett så bekymmerslöst ägande som möjligt.

Förväntningarna är höga eftersom Föreningstorget är det första stora bostadsprojektet på länge i Eslöv.

-Trots att vi inte satt spaden i jorden ännu, är intresset för lägenheterna redan mycket stort. Många ser Eslöv som på perfekt pendlingsavstånd till Malmö och Lund, med möjlighet att få ett fantastiskt boende till en betydligt lägre peng, säger Erika Dahlström.

-För en del har pandemin också skapat insikten att man inte behöver bo precis vid kontoret. Vissa dagar i veckan arbetar man hemifrån och prioriterar därför lugn och ro och närheten till allt i en liten stad

Erika Dahlström, försäljningschef och en ur ägarfamiljen till GBJ Bygg

Eslöv är bara ett i raden av projekt för GBJ Bygg i Skåne och det kommer att bli många fler. Efterfrågan av bostäder ökar hela tiden och Växjöföretaget siktar framför allt på de mindre kommunerna med stor utvecklingspotential.

-Där har vi nytta av vår långa erfarenhet att bygga bostäder som människor trivs i.

Öppet och ljust med hög kvalitet. Det kännetecknar de nya lägenheterna.
Med tegel som för tankarna till skånsk byggnadstradition, skapas något helt nytt i Eslöv

FAKTA

Faktaruta Föreningstorget Eslöv

En så kallad markanvisningstävling utlystes i januari 2019 och tio olika företag från hela landet lämnade in förslag.

GBJ Bygg vann tävlingen och juryn motiverade sitt beslut så här:

Ett spännande förslag som har en tilltalande helhet. Förslaget, som öppnar sig fint mot torget med sitt semioffentliga rum, har möjlighet att skapa en livfull mötesplats såväl som att erbjuda lugnare gemensamhetsytor för de boende. Dess variation kommer attrahera en blandning av människor i olika åldrar. Det hållbara boendet är tydligt med bland annat solceller, gröna lösningar och fokus på cykelanvändning genom lådcykelpool, rikligt med cykelplatser.

Det nya kvarteret kommer att bestå av lägenheter om 2-4 rok i hus upp till 6 plan.

I första etappen byggs 41 ljusa lägenheter med karaktär och av hög kvalitet, bland annat Ballingslövs kök, Electrolux vitvaror samt 3-stavs mattlackat ekgolv som standard och fina extra utrymmen som förråd och walk in-closet.

Mer information om lägenheterna hittar du hos GBJ Bygg

FAKTA

Faktaruta GBJ Bygg AB

Antal anställda 2021: 250 personer.

Familjeföretag. Ägs av familjen Dahlström.

Arbetar med bostadsutveckling, entreprenad, byggservice och markarbeten.

Omsättning: 2,5 miljarder.

Huvudkontor i Växjö med flera syster- och dotterbolag. Bland annat GBJ Bygg Väst, GBJ Construction, GBJ Bostadsutvecklingoch GBJ Samhällsfastigheter. Kontor samt egen byggverksamhet i Kalmar, Jönköping, Värnamo. Personal även i Lund.

Utrikes

Säkerhetsstyrka körde in i demonstranter

Militär patrullerar i Kayah i östra Myanmar tidigare i år. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tre personer har dött och flera har skadats i Myanmar efter att säkerhetsstyrkor kört in med en bil i en demonstration, rapporterar nyhetsbyrån EFE med hänvisning till lokala medier.

Människorna protesterade mot militärjuntan och mot statskuppen i februari då landets folkvalde ledare Aung San Suu Kyi greps.

Protesten hölls i landets största stad Rangoon (Yangon) på söndagsmorgonen och bara minuter efter att den startat rammades den, enligt vittnesmålen. Ett tiotal personer uppges ha gripits.

– Jag träffades och föll framför en lastbil. En soldat slog mig med sitt gevär men jag försvarade mig och knuffade tillbaka honom. Han började omedelbart skjuta mot mig, när jag sprang i sicksack. Lyckligtvis kom jag undan, säger en demonstrant till Reuters över telefon.

Soldaterna hade tagit en privatpersons bil och kört på demonstranterna bakifrån. Sedan följde de efter demonstranterna och slog och grep dem. Vissa skadades allvarligt i huvudet och var medvetslösa, uppger vittnen.

Spontana protester mot militärjuntan i landet har fortsatt trots att över 1 300 personer har dödats sedan kuppen 1 februari.

Motor

Tvättäkta körglädje med BMW:s nya elbil

Detta är elbilen för dem som älskar att köra bil – luftfjädring på bakaxeln och adaptiv chassi gör att bilen kan går från att vara sportig stum till vardagligt sportkomfortabel.
Foto: Julia Brzezinska/TT
Motor
Motor Fram till nu har Tesla Model 3 haft en särställning bland de eldrivna bilarna i mellanklassegmentet eftersom det inte funnits så många alternativ. BMW i4 är en mycket efterlängtad modell för dem som söker körglädje med mer klassiska ideal.

BMW i4 är i grunden en elkonverterad 4-serie Gran Coupé. Utseendemässigt är det i princip bara grillen som skiljer den från förbränningsbilen. Under skalet hämtar elmotorerna energi från ett 84 kilowattimmar stort batteri som räcker till 52–59 mils körning beroende på vilken modell man väljer. Vid provkörningstillfället i de Bayerska alperna finns toppversionen M50 på plats – även om det är den billigare eDrive 40 med längre räckvidd som kommer att sälja bäst – vi återkommer till det.

BWM i4 M50 är den första elbilen som har utvecklats av BMW:s sportavdelning. Det är det bokstaven ”M” står för. Den vanligaste fördomen mot elbilar är att de inte skulle vara lika roliga att köra som bilar med "klassiska” förbränningsmotorer. Och BMW har onekligen en mer svårflörtad och traditionell publik men också ett större arv att förvalta än Tesla.

Så hur känns 544 hästkrafter och 795 newtonmeter i en eldriven M-bil?

Som att du förekommer medvetandet. Det är som att man ser handen röra sig innan man har tänkt tanken på att röra den. Acceleration från 0 till 100 går snabbt – på 3,9 sekunder – men det är själva responsen, från det att man trycker ner gaspedalen till att bilen reagerar, som är grejen. I ett accelerationstest är förvisso Tesla Model 3 Performance 0,6 sekunder snabbare till från 0 till 100 men det är inte bara ”dragracing-egenskaper” som räknas i en vardagsbil. Utan även komfort och känslan av att vara ”ett med bilen”. Det är främst i kurvtagning och fjädring som man märker att ”gammal är äldst” – där Model 3 helt enkelt inte känns lika vass. Bakaxeln är luftfjädrad och det adaptiva chassiet går att variera så att M50 förvandlas från att ha en spänstig komfort till att upplevas som mer eller mindre stum och krängningsfri. Körpositionen är mer omslutande än i Model 3. Förarmiljön är traditionell och till skillnad från i många andra elbilar har BMW behållit den vanliga växelspaken. En nyhet är den långa horisontella pekskärmen med BMW:s nya infotainmentsystem – som så småningom kommer i fler modeller.

Tesla och BMW har vad som kan betraktas som två olika filosofier. Där Tesla är mer progressiva med en bättre infrastruktur för snabbladdning, men med 200 kW-laddning gör i4 verkligen inte bort sig på den punkten. Däremot är det kvalitets- och körkänslan som gör i4 till det mest övertygande valet för den som vill ha tvättäkta körglädje.

BMW i4 kommer alltså i två versioner: bakhjulsdrivna eDrive 40 har 340 hästkrafter och gör 0–100 går på 5,7 sekunder. Den har en räckvidd på upp till 59 mil och kostar 625 000 kronor före miljöbonus – vilket gör den 65 000 kronor dyrare än bakhjulsdrivna Tesla Model 3 som däremot har kortare räckvidd.

M50 kostar 725 000 kronor före bonus och ger en räckvidd på upp till 52 mil. Jämför man det med en bensinbil med samma prestanda är driftkostnaderna, skatten och servicekostnaderna mycket lägre.

Det är generellt ganska långa leveranstider på elbilar just nu. En Tesla kan man få innan jul medan leveransen för i4 dröjer till andra kvartalet nästa år.

Julia Brzezinska/TT

Detta är elbilen för dem som älskar att köra bil – luftfjädring på bakaxeln och adaptiv chassi gör att bilen kan går från att vara sportig stum till vardagligt sportkomfortabel.
Detta är elbilen för dem som älskar att köra bil – luftfjädring på bakaxeln och adaptiv chassi gör att bilen kan går från att vara sportig stum till vardagligt sportkomfortabel.
Foto: Julia Brzezinska
Bagageluckan har en praktisk halvkombibacklucka med stor öppning.
Bagageluckan har en praktisk halvkombibacklucka med stor öppning.
Foto: Julia Brzezinska
Eftergifterna av konverteringen innebär att golvet är något högre än i vanliga 4-serien och att sitthöjden i baksätet är aningen låg.
Eftergifterna av konverteringen innebär att golvet är något högre än i vanliga 4-serien och att sitthöjden i baksätet är aningen låg.
Foto: Julia Brzezinska/TT
Förarmiljön är traditionell – till skillnad från i många andra elbilar har BMW behållit den vanliga växelspaken.
Förarmiljön är traditionell – till skillnad från i många andra elbilar har BMW behållit den vanliga växelspaken.
Foto: Fabian Kirchbauer/BMW
BMW i4 gör 0-100 på 3,9 sekunder. Det finns även en boostknapp som ger 50 kilowatt extra under 10 sekunder.
BMW i4 gör 0-100 på 3,9 sekunder. Det finns även en boostknapp som ger 50 kilowatt extra under 10 sekunder.
Foto: Julia Brzezinska/TT
BMW i4 gör 0-100 på 3,9 sekunder. Det finns även en boostknapp som ger 50 kilowatt extra under 10 sekunder.
BMW i4 gör 0-100 på 3,9 sekunder. Det finns även en boostknapp som ger 50 kilowatt extra under 10 sekunder.
Foto: Fabian Kirchbauer/BMW
Bagageluckan har en praktisk halvkombibacklucka med stor öppning. Dessutom går baksätet att fälla 20/40/20.
Bagageluckan har en praktisk halvkombibacklucka med stor öppning. Dessutom går baksätet att fälla 20/40/20.
Foto: Julia Brzezinska/TT
Här syns den nya breda pekskärmen med det nya infotainmentsystemet.
Här syns den nya breda pekskärmen med det nya infotainmentsystemet.
Foto: BMW
Det är framför allt i kurvtagning som bilen imponerar.
Det är framför allt i kurvtagning som bilen imponerar.
Foto: Fabian Kirchbauer/BMW
BWM i4 M50 är den första elbilen som har utvecklats av BMW:s sportavdelning.
BWM i4 M50 är den första elbilen som har utvecklats av BMW:s sportavdelning.
Foto: BMW
BWM i4 finns i två versioner. M50 har en räckvidd på upp till 52 mil medan basversionen eDrive 40 kommer upp till 59 mil.
BWM i4 finns i två versioner. M50 har en räckvidd på upp till 52 mil medan basversionen eDrive 40 kommer upp till 59 mil.
Foto: BMW
BWM i4 finns i två versioner. M50 har en räckvidd på upp till 52 mil medan basversionen eDrive 40 kommer upp till 59 mil.
BWM i4 finns i två versioner. M50 har en räckvidd på upp till 52 mil medan basversionen eDrive 40 kommer upp till 59 mil.
Foto: Fabian Kirchbauer/BMW

FAKTA

BMW i4 M50

Grundpris: 725 000 kronor (minus 70 000 kronor i miljöbilsbonus).

Förbrukning: 1,8-2,2 kWh/mil.(WLTP).

Räckvidd på el: 41,6-52,0 mil (WLTP).

Motor: Dubbla synkrona elmotorer, en på varje axel.

Max effekt: 544 hk.

Max vridmoment: 795 Nm.

Kraftöverföring: Automatisk, fyrhjulsdriven.

Batteri (netto): Litiumjon, 80,7 kWh.

AC-laddning 0-100 procent (11 kW): 8 timmar och 25 minuter.

Snabbladdning 10-80 procent (Max 200 kW): cirka 31 minuter.

Skatt: 360 kronor.

Tjänstevikt: 2 290 kg.

Längd/bredd/höjd: 4,78/1,85/1,44 meter.

Bagageutrymme: 470 liter.

0–100 km/tim: 3,9 sekunder.

Toppfart: 225 km/tim.

Dragvikt: 1 600 kg.

FAKTA

Omdömen

Motor/växellåda +++++ 5/5

Missilsnabb acceleration och linjär kraftutveckling även efter 100 kilometer i timmen – där många elbilar ofta mattas av. BMW har behållit den klassiska växelspaken och bromsåtervinningen är adaptiv.

Ekonomi ++++ 4/5

Den bensindrivna versionen 440i kostar 681 200 kronor och är inte berättigad till bonus – har en förhöjd årsskatt på 11 500 kronor och mycket dyrare driftkostnader eftersom den går på bensin. Servicekostnaderna för eldrivna i4 är 9 400 kronor för 6 år och för den bensindrivna 4-serien 21 700 kr.

Miljö ++++ 4/5

Tankar man grön el kan man köra sportbil utan avgaser. Stort batteri ger inte högsta miljöbetyg. Men plus för att BMW använder magnetfria motorer.

Köregenskaper +++++ 5/5

Accelerationen är brutal men det är framför allt i kurvtagning som bilen imponerar. Den adaptiva fjädringen kan variera från riktigt sportigt till hyfsat bekväm och avslappnad i normalläget.

Säkerhet ++++ 4/5

Har inte testats av Euro NCAP men den bensindrivna 4- och 3-serien har klarat testerna med högsta betyg tidigare.

Helhet ++++ (4/5)

Trots att bilen väger över två ton är det inget man tänker på bakom ratten. Otroligt grepp, bra chassi och härliga motorer. Prislappen är resonlig om man börjar jämföra med vad en bensindriven bil med samma prestanda kostar. Priset i kombination med prestandan och köregenskaperna gör detta till den mest intressanta elbilen för de som vill ha tvättäkta körglädje – där det fram till nu saknats ett alternativ till Tesla Model 3.

FAKTA

Två konkurrenter

Tesla Model 3 Performance

Pris: 619 900 kronor (efter miljöbonus)

Tesla lämnar ingen officiell uppgift, men cirka 450 hk. Räckvidd 54,7 mil. Toppfart 261 km/tim. 0–100 km/tim på 3,3 sekunder.

Snabbare acceleration, bättre laddnätverk men inte samma komfort och vassa köregenskaper som i i4 M50. Mindre praktisk bagageöppning och bagageutrymme.

Polestar 2 Dual Motor Long Range

Pris: 519 900 kronor (efter miljöbonus).

408 hk. Räckvidd 48 mil (WLTP). Toppfart 205 km/tim. 0–100 km/tim på 4,7 sekunder.

Med Performance-paketet (60 000 kronor) får du även manuellt ställbara dämpare från Öhlins och rejäla Brembo-bromsar. Dragvikt 1 500 kg.

Polestar.
Polestar.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Tesla Model 3 Performance.
Tesla Model 3 Performance.
Foto: Tesla

Bostad

Hemgjorda ljus ger rätt julkänsla

Julen är pysslets främsta högtid. Susanna Zacke delar med sig av några projekt, bland annt hur man gör egna små ljus.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bostad Julen är lyktornas och ljusstakarnas tid. Varför inte skapa dina egna ljuskällor – antingen till hemmet eller som personliga julklappar?
Pysselproffset Susanna Zacke visar hur.

Vintermörkret är kompakt så här års. Tur då att julen med sina adventsstjärnor och dekorationer och sitt pynt och glitter lyser upp tillvaron.

Om du skippar julklappshetsen och satsar på rofyllt pyssel blir högtiden ännu trevligare. Stäng av tv:n, lägg ifrån dig mobilen och låt fantasin och skaparkraften ta plats. Samtidigt som stressnivåerna sjunker skapar du originella julklappar av bara farten.

Några som har stor erfarenhet av att tillverka egna saker till hemmet är inredningsstajlisterna och författarna Susanna Zacke och Sania Hedengren.

Tillsammans har de gett ut många böcker om heminredning och hantverk, den senaste heter ”Ljus, lyktor och ljusstakar: 44 kreativa projekt att göra själv” (Semic Förlag, 2021).

– Jag har alltid pysslat och har ett ständigt flöde av idéer på saker man kan göra. Även om julen är en riktig pynthögtid försöker jag skapa saker som funkar året om, säger Susanna Zacke.

Kreativiteten märks tydligt i hennes ljusa och charmiga hem i Åkersberga norr om Stockholm. Här finns lampor av trädgrenar, prydnadsföremål samlade som små stilleben och möbler med vacker patina.

Kollegan Sania Hedengren bor i Frankrike och medverkar i intervjun via telefon.

– Är det något som folk uppskattar att få som gåva så här års så är det ljus, säger hon.

Att då kunna ge bort något egentillverkat och personligt smäller förstås extra högt.

I många av projekten i boken, varav ett som vi tipsar om här, jobbar man med smält ljusmassa. Den går att köpa färdig i hobbybutiker. Men du kan också göra din egen genom att smälta ljusstumpar. Oavsett vad du väljer använder du samma metod vid smältprocessen.

– Att tillverka egna ljus behöver inte vara komplicerat eller ta lång tid, säger Sania Hedengren.

Men det gäller att ta det försiktigt, menar hon. Särskilt om du gör det tillsammans med barn. Ljusmassan blir väldigt varm. Häll aldrig kallt vatten på varm ljusmassa, då kan den stänka och brännas. Häll heller inte ut ljusmassa i avloppet. Samla i stället upp den i ett tomt mjölkpaket och släng i hushållssoporna när den har svalnat.

– Tänk på att pilla bort det brända på veken om du smälter ljusstumpar. Annars kan det missfärga stearinet, säger Susanna Zacke.

När det gäller materialet till själva lyktorna och stakarna är det bara fantasin som sätter gränser. Allt från udda kaffekoppar och glasburkar till kokosnötter och grenar går att använda.

– Jag får mycket inspiration från naturen och brukar ta in ris, mossa och kvistar från min tomt, allt efter säsong. Som pysslet med grenljusstaken – den kan man tillverka av en nedfallen gren från skogen, säger Susanna Zacke.

Lisa Wallström/TT

Det krävs ofta inte så mycket för ett mysigt hemmapyssel.
Det krävs ofta inte så mycket för ett mysigt hemmapyssel.
Foto: Susanna Zacke
'Ljus, lyktor och ljusstakar: 44 kreativa projekt att göra själv', av Susanna Zacke och Sania Hedengren.
"Ljus, lyktor och ljusstakar: 44 kreativa projekt att göra själv", av Susanna Zacke och Sania Hedengren.
Foto: Semic Förlag
Trädgrenen blir förvandlad till en adventsstake.
Trädgrenen blir förvandlad till en adventsstake.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det går att göra små ljus i pepparkaksformar.
Det går att göra små ljus i pepparkaksformar.
Foto: Susanna Zacke
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kollegorna Susanna Zacke och Sania Hedengren älskar pyssel och gör det själv-projekt. De har skrivit 20 böcker tillsammans.
Kollegorna Susanna Zacke och Sania Hedengren älskar pyssel och gör det själv-projekt. De har skrivit 20 böcker tillsammans.
Foto: Semic Förlag
”Ett enkelt bonustips är att klä tändsticksaskarna med vackert julaktigt papper”, säger Susanna Zacke som har skrivit ett 20-tal böcker om pyssel och hantverk tillsammans med Sania Hedengren.
”Ett enkelt bonustips är att klä tändsticksaskarna med vackert julaktigt papper”, säger Susanna Zacke som har skrivit ett 20-tal böcker om pyssel och hantverk tillsammans med Sania Hedengren.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Ljushjärtan och ljusstjärnor

Gör ljus i stället för pepparkakor – eller både och!

Du behöver:

Bakplåtspapper

Värmeljus

Små pepparkaksformar

Ljusmassa eller ljusstumpar

Gör så här:

1. Håll till på ett värmetåligt underlag och lägg ett bakplåtspapper som skydd.

2. Ställ pepparkaksformarna på papperet. Lossa vekarna och det lilla aluminium-fästet på värmeljusen. Placera dem i mitten av pepparkaksformarna.

3. Använd köpt ljusmassa eller smält egen (se beskrivning nedan).

4. Fyll formarna med ett tunt lager smält ljusmassa som får stelna i några minuter. Detta tätar kanterna. Häll sedan på mer massa.

5. Placera dina hjärtan i grupp på ett fat. Du kan också sätta ett ljus på ett kaffefat invid varje kuvert på det dukade julbordet.

Smälta ljusmassa

1. Använd färdig ljusmassa som går att köpa i hobbybutiker, eller smält massa själv av ljusstumpar. I vilket fall som helst kan du hacka ned de värmeljus som du har tagit vekarna ifrån.

2. Om du använder ljusstumpar: Hacka dem i mindre bitar och ta bort den delen av veken som är svart (den kan missfärga). Ta eventuellt bort hela veken, alternativt fiska upp den när stearinen har smält.

3. Smält ljusmassan eller ljusstumparna över vattenbad. Häll vatten i en kastrull till cirka hälften, ställ den på spisen och sätt på plattan. Ta en mindre kastrull eller en värmetålig metallbunke och lägg ner ljusbitarna i den. Sänk ner kastrullen i vattnet och vänta tills det sjuder och allt stearin har smält. Rör försiktigt med en blompinne i massan.

Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Adventsljusstake från skogen

Charmigare och mer handgjort kan det väl knappast bli. Gå en skogspromenad och leta efter en nedfallen gren med rätt mått och form och förvandla den till en adventsljusstake.

Du behöver:

En gren

Borrmaskin

Borrspets på 22 millimeter

Fyra ljushylsor (finns i hobbybutiker)

Gör så här:

1. Plana till botten på grenen genom att såga, hyvla eller tälja. Använd gärna stora möbeltassar också.

2. Borra fyra hål i grenen.

3. Sätt ljushylsorna i de borrade hålen. Om det behövs kan du limma fast dem.

4. Placera din adventsljusstake i ett fönster eller på julbordet.

Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Foto: Susanna Zacke

FAKTA

Glitterlykta

Till detta pyssel behöver du inte mycket material eller tid. Perfekt att göra tillsammans med barnen.

Du behöver:

Strösocker

Djup tallrik

Dricksglas eller glasburkar

Hobbylim

Gör så här:

1. Häll strösocker i en djup tallrik.

2. Limma runt om på glasen med hobbylim. Stryk ut limmet så att det täcker hela ytan på glaset.

3. Rulla glaset i sockret och låt det torka. Resultatet blir en söt och glittrig lykta att tända till jul.

Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Foto: Susanna Zacke
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL