Lagfarter SkD

Nya ägare till dyraste huset i Lövestad hittills i år

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Huset på adressen Gamla Prästavägen 342 i Lövestad har fått nya ägare. Priset på 9 000 000 kronor gör det till den dyraste försäljningen hittills i år för ett hus i Lövestad. Huset har en boyta på 372 kvadratmeter. Köpare är Anna Brita Viola Karlsson, 53, och Rolf Erik Robert Sjödin, 54, och säljare var Nils Åke Konrad Olsson och Margaret Ann-Kristin Olsson. Köpet blev klart i oktober 2021.

Dyrast hittills i år i hela Sjöbo kommun är huset på Bjärröds Byaväg 155-38. Det såldes i maj för 16 500 000 kronor.

Strax över en kilometer därifrån såldes så sent som för två månader sedan ett annat hus, på Kullamöllevägen 65-1. Där landade priset på 2 565 000 kronor för det 245 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Demonstrationer mot gruvplaner i Serbien

Demonstranter på en motorväg i Belgrad.
Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Tusentals demonstranter blockerade på lördagen större vägar i Serbien mot planerna på låta gruvjätten Rio Tinto utvinna litium i landet.

I huvudstaden Belgrad samlades människor på en större motorväg och en bro och ropade slagord mot regeringen. Även på andra håll i landet hölls demonstrationer.

– De tillåter utländska företag att göra vad de vill i vårt land. De dukar upp oss om på ett bord där alla kan komma och ta vad de vill, säger demonstranten Vladislava Cvoric.

Serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic delar en bild på protesten på Instagram, och säger att ren luft, vatten och mat är nyckeln till välmående.

Stora mängder litium har hittats runt staden Loznica. Gruvjätten har köpt upp mark i området, men har ännu inte fått godkännande att inleda gruvverksamhet. Litium används bland annat i elbilsbatterier, mobiltelefoner och datorer och efterfrågan på metallen är stor.

Men utvinningen är ofta miljöproblematisk. Gruvbrytningen lämnar vanligtvis stora sår i marken, kräver mycket vatten och leder till omfattande koldioxidutsläpp.

Rio Tinto planerar att investera 2,4 miljarder dollar i projektet. Kritiker anklagar regeringen för att man försöker att göra det möjligt med illegal appropriering och för att ignorera miljökonsekvenser.

Förra veckan hölls liknande demonstrationer. En sådan attackerades av maskerade män i Sabac, vilket ledde till ilska på sociala medier och anklagelser om att regeringen använder sig av huliganer för att slå ned protesterna.

Inrikes

Person hittad död – polisen utreder mord

En person har påträffats avliden i Örebro. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Strax före midnatt hittade förbipasserande en livlös person i stadsdelen Väster i Örebro. En polispatrull kunde konstatera att personen var avliden och dödsfallet utreds som mord, alternativt dråp.

– Det är omständigheter som gör att vi inte kan utesluta brott, säger polisens vakthavande befäl Olle Lund.

Enligt uppgifter till Aftonbladet låg personen blodig på gatan, men det är inget som polisen kan bekräfta för TT.

– Vi har tekniker som är där och jobbar och platsen är avspärrad, säger Olle Lund.

Polisen är intresserad av iakttagelser i området och uppmanar allmänheten att höra av sig med eventuella tips.

Kultur och nöje

Sista "Band of brothers"-befälet död

Edward Shames kramar om Ed McClung, som båda var veteraner vid Easy Company, i en bild från 2003.
Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Andra världskrigsveteranen Edward Shames har avlidit, vid en ålder av 99 år.

Han var det sista överlevande befälet från det berömda amerikanska Easy Company vid 101:a flygburna armédivisionen, vars insatser i Europa under kriget inspirerade till HBO-miniserien och boken "Band of brothers".

Shames deltog vid några av de viktigaste slagen i Västeuropa, och hoppade bland annat fallskärm över Normandie på D-dagen.

Efter kriget arbetade Shames som Mellanösternexpert vid underrättelsemyndigheten NSA. Han fortsatte också som reservofficer där han pensionerade sig som överste.

Utrikes

CNN sparkar Cuomo – slutet på New York-dynasti

Chris Cuomo får sparken från CNN. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nyhetsbolaget CNN sparkar sitt högprofilerade nyhetsankare Chris Cuomo. Den en gång så mäktiga Cuomodynastin är därmed slagen i spillror.
"Det är inte så här jag ville att min tid vid CNN skulle sluta", säger han i ett uttalande.

Beskedet kommer efter att en stor mängd dokument släppts som visat att Chris Cuomo hjälpt sin bror, dåvarande guvernör i delstaten New York, att hantera anklagelser om sexuella trakasserier.

Chris Cuomo var en av den amerikanska nyhetsbolagets största namn. Han ledde "Cuomo Prime Time", ett program med några av kanalens högsta tittarsiffror.

Anledningen till att han hamnade i blåsväder är det nära familjebandet till den tidigare guvernören, som i sin tur var en av Demokraternas stora namn och vars hantering av coronapandemin fick beröm.

Andrew Cuomo förekom under glansdagarna ofta via videolänk i Chris Cuomos tv-program. Förutom att prata om pandemisituationen kunde de ses munhuggas om vem som egentligen var favoritsonen.

Men guvernören anklagades för sexuella trakasserier från ett flertal kvinnor, och tvingades i augusti att kliva av posten.

"Det är inte så här jag ville att min tid vid CNN skulle sluta men jag har redan berättat varför och hur jag hjälpte min bror", säger Chris Cuomo i ett uttalande på Twitter.

"Ingen rådgivare"

Han har tidigare sagt att han försökt att finnas där för Andrew Cuomo.

– Jag är ingen rådgivare, jag är en bror, förklarade han i sitt tv-program när Andrew Cuomo avgick i augusti.

Men i måndags släppte Letitia James, åklagare och chef för delstatens justitiedepartement, en stor mängd dokument kring utredningen av guvernören, som visade att Chris Cuomos roll i hanterandet av skandalerna har varit större än tidigare känt.

Chris Cuomo erbjöd sig att ta kontakt med källor, inklusive andra journalister, för att ta reda på om fler kvinnor skulle träda fram mot hans bror. Han agerade trots sina påståenden just som en slags informell rådgivare, och använde sina journalistiska kontakter för att hjälpa guvernörens stab.

CNN stängde först av sitt ankare för att närmare undersöka dokumenten, vilket nu alltså har lett till att han får gå.

"Vi anlitade en respekterad advokatfirma för att genomföra granskningen, och har sparkat honom, med omedelbar verkan", skriver CNN i ett uttalande på lördagen.

Slutet på en dynasti?

Cuomofamiljen är något av en dynasti i New York. Mario Cuomo, pappa till bröderna, valdes till guvernör tre gånger och satt tolv år vid makten. Andrew Cuomo hade siktet inställt på en fjärde mandatperiod, när han tvingades bort.

"Och så har ytterligare en politisk dynasti tagit slut. Som Kennedydynastin före den, är Cuomodynanstin över i tragedi och personliga misslyckanden", skrev Bill Schneider, professor emiritus vid George Mason University i en kolumn i The Hill redan när Andrew Cuomo avgick.

Och nu har även lillebror tvingats bort från strålkastarljuset.

Gustav Sjöholm/TT

Tidigare guvernören Andrew Cuomo framför dottern Michaela Cuomo efter att han meddelat att han avgår som guvernör.
Tidigare guvernören Andrew Cuomo framför dottern Michaela Cuomo efter att han meddelat att han avgår som guvernör.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Pappa Mario Cuomo 1984. Han dog på nyårsdagen 2015.
Pappa Mario Cuomo 1984. Han dog på nyårsdagen 2015.
Foto: AP/TT

Sport

Pengaregn över Sjöström efter succén

Sarah Sjöström utsågs till sitt lags mest värdefulla simmare under finaldagen av ISL. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Sport
Sport Sarah Sjöström tar med sig nästan 1,1 miljoner kronor i prispengar från ISL-finalen efter att ha utsetts till både säsongens och finaldagens mest värdefulla simmare.

Den svenska simstjärnan kammade hem dubbla utmärkelser när International Swimming League (ISL) avgjordes i nederländska Eindhoven på lördagskvällen.

Som säsongens mest värdefulla simmare får hon ett tillskott i kassan på 100 000 dollar, och att hon även utsågs till finaldagens viktigaste pusselbit i sitt lag ger henne ytterligare 20 000 dollar, skriver simsajten Swim Swam. Det motsvarar totalt närmare 1,1 miljoner kronor.

Det var andra gången på de tre ISL-säsonger som har körts som Sjöström utsågs till säsongens mest värdefulla simmare, MVP.

28-åringen har i år simmat hem flest poäng för sitt lag Energy Standards, som på lördagskvällen plockade totalsegern i ligan och tog revansch mot titelförsvararna Cali Condors.

Den svenska stjärnan inledde finaldagen med en andraplats på 100 meter fritt. På 100 meter individuellt medley stod hon för en stark avslutning och vann loppet före Beata Nelson från Cali Condors.

På 50 meter fjäril fick 28-åringen se sig slagen med en ynka hundradel av världsrekordhållaren Kelsi Dahlia. I lagkappen på 4x100 meter medley var hon sedan med och säkrade totalsegern för Energy Standards.

Sjöström utsågs även till säsongens MVP när ISL avgjordes för första gången 2019, då Energy Standards knep den allra första titeln.

Susanna Persson Öste/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Utrikes

Biden och Putin talas vid på tisdag

USA:s utrikesminister Antony Blinken och ryske kollegan Sergej Lavrov träffades utanför Stockholm, ett möte som kan ha öppnat för videomöte med de två ländernas ledare.
Foto: Jonathan Nackstrand/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin ska tala med varandra på tisdag, vilket bekräftas från bägge länders håll.

De väntas hålla ett bilateralt möte via videolänk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Napoli förlorade – Milan upp i serieledning

Atalantaspelare firar segermålet borta mot Napoli.
Foto: Alessandro Garofalo/AP/TT
Sport
Sport Napoli förlorade en svängig tillställning mot toppkonkurrenten Atalanta.
Därmed tar Zlatan Ibrahimovics Milan över serieledningen i italienska Serie A.

Tidigare på lördagen tog nämligen Milan en planenlig 2–0-seger mot Salernitana på San Siro. Den 40-årige Ibrahimovic fick nöja sig med att följa hela matchen från bänken.

I stället klev lagkamraterna Franck Kessié och Alexis Saelemaekers fram och fixade tre poäng.

En seger som innebar serieledning med en poängs marginal till lokalrivalen Inter, som i sin tur besegrat Roma på bortaplan med 3–0.

Napoli hade chansen att återta serieledningen vid seger hemma mot Atalanta – en uppgift som misslyckades. Neapellaget tog ledningen med 2–1 genom Dries Mertens i inledningen av andra halvlek, men Atalanta lyckades ta sig tillbaka in i matchen.

Först smällde Merih Demiral in kvitteringen i den 66:e minuten, och fem minuter senare var vändningen ett faktum när Remo Freuler behärskat placerade in 3–2 till gästerna.

Resultatet stod sig matchen ut och därmed tätas det till i toppen av tabellen. Milan ligger etta, men det skiljer bara fyra poäng ner till Atalanta på fjärdeplatsen.

Ola Palmström/TT

Sport

Efter omikron: Leksand skärper spelarskyddet

Leksands Patrik Zackrisson framför Luleås målvakt Joel Lassinantt under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Leksands IF och Luleå HF i Tegera Arena.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Leksands hockeylag beslutade i veckan att skärpa reglerna för att skydda spelarna mot coronavarianten omikron.
– Ja, nu har vi stramat åt rutinerna. Får vi in det i laget är det inte bra, säger klubbens general manager Thomas Johansson och nämner en rad åtgärder.
Bland annat är det slut med autografskrivandet.

I höst såg många en ljusning i pandemitunneln. Det blev en mer avslappnad situation på många arbetsplatser – bland annat hos spelarna i Leksand.

Men för en dryg vecka sedan kom larmet om omikron, vilket resulterat i blixtsnabba beslut från lagledningen.

Klubbens general manager Thomas Johansson berättar att ledning i veckan haft snabbmöte om den nya situationen och beslutade direkt att införa nya och högre skyddsregler inom laget:

– Ja, vi har stramat åt rutinerna och valt att addera några av de åtgärder som vi hade före det senaste viruset kom, säger Thomas Johansson och fortsätter:

– Vi tittar på saker i vår verksamhet som exempelvis hur vi hanterar vattenflaskor och vår hygien. Varje spelare har egna säten i spelarbussen. Det är detaljer som vi fortsätter göra och som vi gjorde tidigare.

Inga autografer

Thomas Johansson berättar om nya regler som att undvika folksamlingar. Det är slut med autografskrivande. Och efter matcherna går spelarna utomhus för att komma till den scen på arenan där de intervjuas inför publik efter matcherna.

– Vi kan inte påverka att spelarna håller sig frisk i samhället i stort. Men här inne hos oss kan vi göra någonting genom att skärpa reglerna.

Tredje sprutan

Det finns funderingar i klubben kring vad omikron kommer att innebära:

– När det kommer nya varianter vill man veta rätt snabbt hur farligt det är. Vi vet inte exakt vad det står i dag. Det är mycket prat om att viruset är mer smittsamt, men kanske mindre farligt. Framtiden får visa och tills vi är trygga med vad som händer så gör vi det lilla vad vi kan göra.

Snart är det dags för spelarna i Leksand att ta sin tredje vaccinationsspruta. Flera spelare blev sjuka i samband med att de tog andra sprutan.

– Det berodde mycket på att det var väldigt tätt mellan sprutorna. Man skulle ha längre tidsperiod. Men nu har vi inte pratat om rutiner för tredje sprutan. Det är en fråga för vårt medicinska team, säger Thomas Johansson.

Långa köer

I samband med matchen mot Luleå (2–3) var det första gången som det krävdes vaccinationspass för att komma in. Resultatet blev mycket långa köer. Till och med vd:n Andreas Hedbom fick hoppa in för att underlägga passeringen.

– Det är något vi får ta till oss och sedan försöka skruva på det så det blir lättare att komma in så gått det går på grund av rådande omständigheter, säger Thomas Johansson.

Anders Hansson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL