Lagfarter SkD

Hus på 118 kvadratmeter sålt i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Marie Anette och Stefan Christiansen, 51 och 54 år, har köpt huset på Västergatan 82 i Sjöbo av säljaren Emma Caroline Andersson. Köpesumman blev 3 300 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i november 2021.

Bara några hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Näckrosgränd 7B. Där såldes ett 63 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 400 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 16 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Rotgatan 15, som gick för 5 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Karkiainen glad över statsministerns stöd

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin nya regering i förra veckan. Ida Karkiainen (bilden) är civilminister. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Statsministern har "fullt förtroende" för civilminister Ida Karkiainen (S) efter en uppmärksammad bild från tonåren som visar hur hon gör något som verkar vara en Hitlerhälsning.
Statsvetaren Ulf Bjereld tror att avslöjandet gör det svårare för Socialdemokraterna att kritisera Sverigedemokraterna.

Högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag publicerade i måndags kväll en bild som visar hur en tonårig Ida Karkiainen gör en så kallad Hitlerhälsning. Hon intervjuades också av Expressen och svarade på frågor om bilden.

Karkiainen understryker att hon inte har något bakgrund i den så kallade vit-makt-miljön. Och hon minns inte någon gest eller hälsning som den nu omtalade.

"Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för. Det har i så fall skett med ironi eller ett mindre lyckat försök att förlöjliga", skrev hon i en första skriftlig kommentar.

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger, i samband med en pressträff, att hon pratade med Karkiainen så fort hon fick kännedom om bilden.

– Den sortens gester är inte bara djupt historielösa men också ytterst olämpligt. Jag har talat med Ida Karkiainen om det här, men har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar och det har hon också själv varit mycket tydlig med, säger Andersson på en pressträff.

Jobba på

Ida Karkiainen säger till TT, efter samtalet med statsministern, att hon är glad över att ha hennes fulla förtroende. Nu är hon inställd på att göra det hon blev satt att göra som civilminister.

TT: Du känner att du det kan göra det utan att det här inverkar på din gärning?

– Svaret är ja.

Om samtalet med statsministern säger Karkiainen:

– Jag har tydliggjort att jag aldrig har tvivlat på mina värderingar, över alla människors lika värde och att jag aldrig har gett uttryck för något annat under mitt liv och att hon ska känna sig trygg med det.

– Jag sade också att jag hade kunnat vara tydligare i intervjun med Expressen om att alla former av rasistiska symboler är avskyvärda och bör markeras mot.

"Självklart samma måttstockar"

Statsministern säger att Ida Karkiainen har givit samma förklaring till henne som till medier, att hon var 15 år, inte minns bilden och att det inte återspeglade några värderingar hon har eller har haft.

På en fråga om hon hade godtagit förklaringen om det hade handlat om en SD-politiker i samma situation svarar statsministern:

– Självklart är det samma måttstockar, skillnaden är att väldigt många av de sverigedemokratiska företrädare stod för de här värderingarna och många står också för de här värderingarna. Jag kan bara konstatera att vi vet att det är ett parti med nazistiska rötter, och Jimmie Åkesson har sagt att Sverigedemokraterna är ett parti som aldrig kommer att överge sina rötter, säger Andersson.

Påverkar lite

Politiska skandaler påverkar sällan väljarnas partisympatier på sikt, enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld. Just den här händelsen kan dock påverka S när det gäller att kritisera andra.

– Det gör det svårare för partiet (Socialdemokraterna) den närmaste tiden att använda de argument som man försökt göra kring att kritisera SD eller för den delen kritisera Moderaterna, KD och Liberalerna för att samarbeta med ett parti som har rasistiska rötter.

Malin Johanson/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Ekonomi

Elfrågorna du behöver ha koll på

Hela Sverige gör av med cirka 135 terawattimmar varje år, som transporteras i elledningarna. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Varför rusar elpriset, hur mycket el förbrukar Sverige, varför skickar vi elen till utlandet och vad händer om elen inte räcker till? Här är elfrågorna du behöver ha koll på. Anna Andersson, analytiker på Energimyndigheten, reder ut begreppen.

TT: Vad är det egentligen som händer med elpriserna nu, och vad beror det på?

– Just nu är det flera saker som händer samtidigt. Det är vinter och dessutom kallare än normalt, och då förbrukar vi alltid mer el då vi behöver mer el för uppvärmning, säger Anna Andersson.

Naturgaspriserna har skjutit i höjden i Europa, och det påverkar elpriserna, liksom att det generellt sett blåser mindre när det är riktigt kallt, vilket begränsar elen från vindkraften, förklarar hon. Dessutom har älvarna i norr just fryst till, och det innebär en minskning av elproduktionen under en period.

– Vi producerar också mer el i norr än i söder, och elen behöver föras i ledningar. Det finns begränsningar, av rent eltekniska skäl.

Hur mycket el förbrukar Sverige?

– Sverige förbrukade 135 terawattimmar under 2020, men det varierar mellan åren. Ungefär 48 av de 135 terawattimmarna går till industrin, knappt 3 till transporter, 71,5 till bostäder och service, 4 för fjärrvärme och raffinaderier och drygt 9 i överföringsförluster, då el försvinner då det transporteras i ledningarna.

Hur mycket går på export, respektive hur mycket importerar vi?

– Sverige exporterade 38 terawattimmar och importerade 13 under 2020, så säga Sverige nettoexporterade 25 terawattimmar under 2020. Det mesta, 19 terawattimmar, gick till Finland och vi importerade mest från Norge. Handel, både import och export, sker med Norge, Danmark, Finland, Litauen, Polen och Tyskland.

Varför är elnäten sammankopplade, och med vilka länder?

– Elnäten är ihopbyggda för att vi ska kunna hjälpa varandra. Det vore orimligt om varje land skulle ha egen reservkapacitet för att klara sig själva varje timme, det vore resursslöseri. Samt att vi i dag har en avreglerad elmarknad och det är så det fungerar.

Elnäten sitter ihop med framför allt de nordiska länderna, förutom Island, men också med Tyskland, Polen, Litauen och de länder som har kablar till dessa länder.

Visst kan man tycka att det är orättvist att vi nu dras med i "elrallyt" som bland annat naturgasprisökningarna i Europa orsakar, men vi påverkas också av mycket låga elpriser när till exempel vindkraften producerar mycket el i Tyskland, förklarar Anna Andersson.

– Om vi i teorin skulle stänga in elen i Sverige och inte exportera eller importera någon el så skulle elpriset bli lågt, då vi producerar mer el än vi använder. Men med mycket låga elpriser kan inte elproducenterna få lönsamhet vilket gör att vissa skulle lägga ner sin elproduktion. Då ökar elpriserna igen.

Hur sätts elpriset för konsumenter?

– Elpriset på elbörsen sätts varje timme genom ett så kallat priskryss där efterfrågan och utbud möts. Vad konsumenter sedan betalar är inte det högsta priset som rått en viss timme. Det beror på vilket avtal man har med sin elhandlare. De flesta, som har rörligt elavtal betalar ett genomsnittligt pris för en månad och de som har bundet avtal påverkas inte av de höga elpriserna just nu. Men elpriset är en liten del av elräkningen. Den totala kostnaden för el innehåller även en nätavgift, skatt och moms. Momsen påverkas av att elpriserna stiger nu.

Hur mycket högre blir elpriset efter den här "elchocken"?

– Det vet vi inte, men det blir högre. Det är så man längtar tillbaka till tiden då elpriset var 40 öre kilowattimmen.

Vad händer om elen i Sverige tar slut?

– Det har aldrig hänt i Sverige. Det sista som Svenska kraftnät har i sin verktygslåda är att införa roterande bortkoppling, så att vissa delar kopplas bort någon timme i taget. Men innan dess har man handlat så mycket el det går och kört reserver som oljeeldning, säger Anna Andersson.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Så mycket drar dina apparater

En kilowattimme, som är ett mått som är vanligt för konsumenter, räcker till att använda:

infravärmare - 30 minuter.

hårtork - 37,5 minuter.

spisplatta - 40 minuter.

mikrovågsugnen - 65 minuter.

vattenkokare - 40 minuter.

dammsugare - 67 minuter.

brödrost - 60 minuter.

LED-lampa på 4 watt - 250 timmar.

laddare till mobiltelefonen - 3 300 timmar.

En digitalbox - 111 timmar.

Källa: Energimyndigheten

FAKTA

Fakta: Elen i Sverige

I Sverige förbrukas 135 terawattimmar per år.

Förra året producerades cirka 160 terawattimmar, vi hade en nettoexport på 25 terawattimmar, så i Sverige har vi inte elbrist.

2020 kom 45 procent från vattenkraften, 17 procent från vindkraft, en halv procent från solkraft och 30 procent från kärnkraften.

En terawattimme är ett stort mått på el, ett vanligare mått för konsumenter är kilowattimme. För en lägenhet går det åt cirka 2 000 kilowattimmar per år, för en villa utan uppvärmning cirka 5 000 kilowattimmar.

En kilowattimme är 0,000 000 001 terawattimme.

En megawattimme är 0,000 001 terawattimme

En gigawattimme är 0,001 terawattimme

Källa: Energimyndigheten

Malmö

Kommitté hoppas att Malmö ska stanna kvar

Turismen och friluftslivet inom Romeleåsen och sjölandskapet värnas av kommittén som idag består av medlemskommunerna Lund, Malmö, Sjöbo, Skurup och Trelleborg. Nu vill Malmö lämna kommittén.
Malmö
MALMÖ Höjda medlemsavgifter gör att kommunstyrelsen under onsdagen väntas ta beslut om att lämna den ideella föreningen Romeleås- och sjölandskapskommittén, Råsk. Kommittén hoppas att Malmö ska tänka om.

– Vi har begärt ett möte med bland andra kommunalrådet Andreas Schönström och kommer att ha detta senare i december, berättar Gunnar Jönsson (S) som är ordförande i kommittén.

– Vi tycker att det finns en del felaktiga beskrivningar i beslutsunderlaget som vi gärna vill diskutera. Vi är förvånade över att tekniska nämnden beslutat att gå ur eftersom det inte skett någon dialog med övriga medlemmar eller med kommittén.

Syftet med Råsk är att göra naturen tillgänglig för flera personer genom att utveckla både kollektivtrafiken och cykel, gång och ridvägar i medlemskommunerna som är Lund, Malmö, Sjöbo, Skurup och Trelleborg. Ystad och Svedala har varit med tidigare men gått ur.

Avgifterna för Malmö stad har under de senaste fem åren ökat med 267 procent. Nu är avgiften 181 000 kronor per år. Sedan region Skåne lämnat Råsk anser inte tekniska nämnden att medlemskapet är motiverat eftersom man inte längre kan hantera frågor som gäller kollektivtrafiken. Kommunstyrelsen väntas gå på samma linje. I och med att regionen lämnat blev också avgiften högre för de kommuner som är kvar.

Bligehöj vid Harlösa kyrka har en fin utsikts- och rastplats där man har milsvid utsikt över Vombsänkan och ända bort till Romeleåsen.
Foto: Jeanette Thelander

Uppsägningstiden är ett år och om kommunstyrelsen tar beslut om att gå ur kan detta ske tidigast 2023. Avgiften går till att finansiera en halvtidstjänst i Lunds kommun som arbetar med administration åt föreningen.

I Malmö stads beslutsunderlag står att tekniska nämnden gick med 2013. Malmö stad äger Torups slottspark, slottet, bokskogen och andra byggnader som alla ligger i Svedala kommun.

Torups slott ligger i Svedala kommun men ägs av Malmö stad. Det är i egenskap av markägare som Malmö stad är medlemmar i Råsk, Romeleås- och sjölandskapskommittén.
Foto: Lena Breitner

– Vi skrev om våra stadgar 2013, fortsätter Gunnar Jönsson. Malmö stad har varit medlemmar sedan 70-talet då kommittén bildades.

– Romeleåsen och sjölandskapet har en speciell ställning. Det är av riksintresse och omfattas av miljöbalken. Vem ska nu ansvara för området och driva möjligheterna för medborgarna att ta del av friluftsliv, rekreation och naturupplevelser?

Kommitténs ordförande och vice ordförande har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen. Där påpekas också att de förändringar som gjorts av verksamhetsbidraget har föregåtts av en dialog mellan medlemmarna.

Inrikes

Nygamla åtgärder: Munskydd och hålla avstånd

Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) är redo med kraftigare åtgärder om smittläget förvärras.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Glöggminglet och julfesten är inte i fara för den som är vaccinerad. Men nu återinförs rekommendationer om att hålla avstånd och ha munskydd på trånga bussar.
Om smittläget förvärras är regeringen redo med tuffare åtgärder, som vaccinationsbevis på krogen.

Smittspridningen i Sverige ökar, men fortfarande är det från låga nivåer. Och till skillnad från förra vintern är nu många vaccinerade, vilket gör att färre blir svårt sjuka.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Steg ett i regeringens nya handlingsplan för att införa smittskyddsåtgärder gäller från onsdag den 8 december. Där finns bland annat den välkända uppmaningen om att hålla avstånd och undvika trängsel. Den gäller nu alla, inte enbart ovaccinerade.

– Vuxna ska hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Även rekommendationen om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken återinförs. Och restauranger måste se till att det inte uppstår trängsel.

Dessutom ska arbetsgivare se till att anställda kan jobba hemifrån i viss mån och undvika att det blir trängsel på arbetsplatsen.

Julbord med avstånd

Men det finns ingen anledning att avboka julbordet för den som är vaccinerad.

– Om man är frisk och inte har symtom kan man delta i olika samhällsrelaterade evenemang, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Som grundregel gäller dock för alla att försöka hålla avstånd och undvika trängsel, understryker hon.

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 personer. Om smittläget förvärras kommer vaccinbevis även införas i fler verksamheter.

– Regeringen kommer i morgon (onsdag) att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter, som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Aktuell i steg två

Remisstiden är tio dagar, men Hallengren understryker att denna åtgärd inte är aktuell nu, utan först i steg två av åtgärdsplanen.

I steg två, då smittspridningen har ökat väsentligt och trycket på vården ökat, kommer det också att krävas vaccinbevis för samlingar med färre än 100 personer.

Andra åtgärder i steg två är att fler måste jobba hemifrån, att föreningar ställer in större tävlingar och läger och att vuxna inte ska spela match. För universitet och andra lärosäten kan det då också bli aktuellt med distansundervisning.

I ett läge med mycket hög smittspridning – i steg tre – återinförs distansundervisning på gymnasiet, uppmaning till få nära kontakter, begränsade öppettider på krogen och maxantal i butiker.

Kan andas ut

Finansminister Mikael Damberg (S) tror att många restauranger andas ut nu när det inte blev hårdare restriktioner. Folkhälsomyndighetens uppmaning begränsas till att restaurangerna ska se till att det inte blir trängsel.

– Det är inte en rekommendation att ställa in julbordet eller att inte gå ut med familjen eller vänner på restaurang. Förutsättningen är att man är vaccinerad, det är det som är viktigt i det här läget, säger Damberg.

– Det är viktigt att vi inte pratar fram en situation där restaurangerna inte kan ha kunder för att folk inte förstår vilka regler och rekommendationer som gäller.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

Steg 1 (från 8 december)

Hemarbete i viss mån

Lärosäten ska undvika större samlingar

Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

Serveringsställen ska undvika trängsel

Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken

Steg 2

Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån

Vaccinationsbevis för fler verksamheter och för samlingar med färre än 100 personer

Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna

Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger

Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper

Steg 3

Vuxna ska begränsa nära kontakter

Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan

Sociala evenemang som tex fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in

Begränsade öppettider på serveringsställen

Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker

Besöksförbud inom omsorg

Källa: Regeringen

Sjöbo

Rykte om hot mot skola visade sig vara falskt

Färsingaskolan i Sjöbo.
Sjöbo
Sjöbo På tisdagen florerade ett rykte om att det fans ett hot om en skolskjutning mot Färsingaskolan. Efter att skolledningen och polis undersökt saken slogs det fast att uppgifterna skannade grund.

Uppgifterna om hotet kom från elever på skolan. Polis och skolpersonal intervjuade de elever som lämnat uppgifterna utan att kunna fastställa något konkret hot. Både polisen och skolledningen gjorde därför bedömningen att uppgifterna saknade grund.

– Jag vill poängtera att det i nuläget enbart är ett rykte och att vi inte kunnat få fram någon information som visar att det är något annat än ett rykte. Trots bristen på bevis tar vi ryktet på största allvar, skrev skolledningen i ett mejl till föräldrarna

Skolledningen ökade under tisdagen närvaron av vuxna på skolan och gjorde bedömningen att det var säkert för elever att fortsätta dagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

Kina får spela OS-hockey – trots allt

Det blir kinesisk representation i herrarnas OS-ishockey. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport

Det har varit osäkert om Kinas herrlandslag ska få delta i hockeyturneringen i OS i Peking.

Men nu står det klart att värdnationen får vara med.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF), som i dagarna har haft möten i Zürich, gav på tisdagen grönt ljus för Kina. Normalt sett har OS-arrangören en friplats i samtliga tävlingar, men IIHF har tidigare uttryckt sin oro för det kinesiska herrlandslagets kvalité.

"Rådet har bekräftat att det kommer att stå bakom beslutet som fattades på IIHF:s kongress 2018, vilken gav Kinas herrlandslag en plats i vinterspelen 2022 i kraft av arrangörsland", lyder uttalandet från IIHF.

Det innebär att Norges OS-chanser är borta. Vårt västra grannland, som inte lyckades kvalificera sig via OS-kvalet, hade annars fått platsen på Kinas bekostnad.

Utrikes

Napoléons hustrus tiaror under klubban

De två tiarorna såldes för motsvarande nära sju miljoner kronor. Bilden föreställer en annan tiara som tillhört Napoléons familj.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två tiaror som tros ha tillhört Napoléon Bonapartes första hustru Joséphine de Beauharnais har sålts på en auktion för motsvarande nära sju miljoner kronor.

Smyckena är från tidigt 1800-tal och gick under klubban på Sotheby's i London. En av tiarorna, i guld och emalj och utsmyckad med karneoler, såldes för nära 5,5 miljoner kronor, omkring dubbelt så mycket som det uppskattade värdet.

– Det är en underbar tiara med otroliga karneoler med intaglio som representerar klassiska scener, säger Kristian Spofforth på Sotheby's.

– Den här symboliken var väldigt viktig för Joséphine och Napoléon under den här tiden. Revolutionen var över, och Joséphine och Napoléon ville förnya sig med den här klassiska stilen.

Den andra, också den i guld och emalj men med kaméer föreställande Zeus och andra gestalter ur den grekiska mytologin, såldes för drygt 1,5 miljoner kronor.

Kultur och nöje

Branschen om evenemangsstöd: Kan behövas mer

Joppe Pihlgren på Svensk Live är glad över att det inte sker några inskränkningar för konserter. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Evenemangsstödet förlängs och ska även gälla under det första kvartalet 2022, meddelade finansminister Mikael Damberg (S) på tisdagens pressträff.
– Det är vi positiva till, men det kan också behövas andra stöd riktade till kulturbranschen, säger Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, till TT.

Joppe Pihlgren är positiv till att det inte införs några inskränkningar gällande konserter.

– Vi får köra på med konserter om vi har vaccinbevis. Det tycker vi är bra och ger en hållbarhet, säger han.

Svensk Live är positivt inställda till vaccinbevis, men enligt Pihlgren kan det leda till att arrangörer får ökade kostnader.

– Därför är det jättebra med evenemangsstödet, men troligt är att det inte räcker. Det kan också behövas andra stöd för särskilda behov riktade till kulturbranschen. Något sådant kanske man också skulle behöva så att branschen kan återhämta sig.

Merkostnader kan också ligga i att arrangörer kan behöva öka på sina marknadsföringsinsatser.

– Man har tidigare fått riktade kulturstöd och det är möjligt att man behöver fortsätta med det också. Det håller vi på att titta på nu.

Beskedet om evenemangsstödet meddelades på tisdagens pressträff där nya åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 presenterades. Det gäller i första hand det ordinarie omställningsstödet för enskilda näringsidkare och för handelsbolag, enligt Damberg.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift om restauranger och vaccinbevis.

Veronika Åström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL