feature

Vänerlöjrom ursprungsskyddas av EU

Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature
PREMIUM

Ännu en svensk produkt har fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Beslutet att ge Vänerlöjrom registreringen togs av EU-kommissionen efter att producentorganisationen ansökte om det, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ursprungsskyddet garanterar att produktionen, bearbetningen och beredningen av produkten sker inom ett avgränsat område. Fisket av siklöja i Vänern pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år.

Andra livsmedel med skyddad ursprungsbeteckning är Kalix löjrom, Upplandskubb och hånnlamb (kött från gutefår). (TT)

Artisten Sanna Nielsen svarar i tidningen Allas på frågan om vad som är hennes måste-rätt på julbordet. (TT)

Sanna Nielsen.
Sanna Nielsen.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Veckans tips

Nu börjar det bli dags att planera årets glöggmingel. Fick du flaskor över förra året, som du inte öppnat? I så fall kan de kanske komma till nytta – åtminstone om de är alkoholhaltiga. Är det vinglögg går den förmodligen att dricka även i år, enligt Systembolaget. Oöppnad starkvinsglögg klarar sig i flera år. (TT)

Släng inte förra årets oöppnade glöggflaskor.
Släng inte förra årets oöppnade glöggflaskor.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Visste du att …

… mer än hälften av alla hushåll har olika kostvanor att ta hänsyn till? Det visar siffror från Magrapporten 2021, en Sifo-undersökning på uppdrag av mejeriföretaget Valio. Det kan till exempel handla om att en person är vegetarian och en annan äter kött eller att en familjemedlem äter laktosfri mat, medan resten inte gör det. 2 009 personer deltog i undersökningen, som genomfördes i våras. (TT)

Matvanorna skiljer sig i många hushåll.
Matvanorna skiljer sig i många hushåll.
Foto: Ann Haritonenko/Shutterstock

feature

Svagt och exklusivt i glasen i år

Att köpa lite exklusivare viner från Systembolagets tillfälliga sortiment är populärt.
Foto: Christine Olsson/TT
feature
feature
PREMIUM

Det nya vinåret blir dyrt och måttfullt – i alla fall om man ska tro dryckesexperten Andreas Grube, som siar om årets trender i magasinet Allt om mat. Han har noterat att det på senare tid har kommit riktigt goda vinsorter med lägre alkoholhalt än vanligt. Dessutom börjar det dyka upp fler mindre producenter som tillverkar vinliknande drycker på annat än druvor. Grube tror även att trenden med lite dyrare premiumprodukter fortsätter och att Bordeauxviner är på frammarsch. (TT)

Kocken och tv-profilen Leila Lindholm avslöjar vilket recept hon senast sökte efter på nätet, i SvD Mat & resor. (TT)

Leila Lindholm.
Leila Lindholm.
Foto: Maja Suslin/TT

… procent av den livsmedelskonsumtionen i offentlig sektor ska utgöras av ekologiska produkter år 2030, enligt det mål som satts upp i Sveriges livsmedelsstrategi. Enligt en kartläggning som Livsmedelsverket gjort har 19 av landets kommuner redan nu inköpsmål som är samma som eller högre än det nationella för andelen ekologiska varor. (TT)

60 procent av maten i offentlig sektor ska vara ekologisk 2030.
60 procent av maten i offentlig sektor ska vara ekologisk 2030.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

FAKTA

Veckans tips

När man ska tillaga kål och spenat är ångkokning att föredra framför vanlig kokning, tipsar tidningen Land. Det är en fördel, inte bara för konsistensen, utan även näringsmässigt. Många vattenlösliga vitaminer går nämligen ut i kokvattnet i stället för att stanna kvar i grönsakerna. Har du inte möjlighet till ångkokning kan du tillaga i mikron i långsam takt. (TT)

Ångkoka, så behåller grönsakerna sina vitaminer.
Ångkoka, så behåller grönsakerna sina vitaminer.
Foto: Shutterstock

feature

Tina upp med soppa

Fattig och frusen? Lösningen stavas soppa. Värmande vintersoppor funkar i alla lägen så här års.
Foto: Christine Olsson/TT
feature
feature När vinden viner värmer en soppa gott. I dag bjuder vi på mysiga, mättande vintersoppor. Lika lätta att laga som att tycka om.
PREMIUM

Det finns väder. Och så finns det soppväder. De där kulna dagarna när man liksom fryser ända inifrån märgen och det inte spelar någon roll hur många raggsockor och koftor man drar på sig. Kylan vägrar släppa taget.

Det är i de stunderna spisen står och vrålar: ”Soppa!” Många gånger bryr vi oss dock inte om att lyssna. Soppa verkar så … tråkigt, så menlöst, och är det ens mat? Svar: Ja. Soppa är kalasbra mat. Inte minst så här års. Bankkontot är länsat, kylskåpet likaså. Med en soppkastrull, några buljongtärningar och en dos kreativitet uppblandat med rester och kylskåpsrens kommer man betydligt längre än man skulle kunna ana.

Råkar du sedan tillhöra den där förnuftiga typen som fryser in buljong från storkok är du redan framme. Men det där är faktiskt överkurs. Alla, och då menar jag verkligen alla, kan laga en god soppa. Det är definitivt inga konstigheter.

Den enda utrustning du egentligen behöver är en kastrull, en sked och en alert avsmakningstunga. Är det något som fattas? Mer sälta, syra eller umami brukar vara grejen. Det senare finns till exempel i fisksås, soja, svamp och ketchup. Eller alltihop. Prova dig fram. Och lite crunch på toppen är aldrig fel – krutonger, chorizotärningar, knaprig kål. Allt går.

Är det något som kan komma väl till pass i soppsammanhang så är det en stavmixer. Då kan du mixa vad du än anrättat till en slät soppa direkt i kastrullen och slipper en massa onödig disk (men akta så att du inte stänker ner dig, det kan bli väldigt varmt).

För övrigt rekommenderar jag att inte servera soppor kokheta. De smakar betydligt mer när de fått lugna ner sig en smula, rent temperaturmässigt. Och som med så mycket annat blir de ofta ännu godare dagen efter.

Men hur och när man än väljer att äta soppa är det billig och bra middagsmat. Vintermys i djup tallrik.

Mia Gahne/TT

Fattig och frusen? Lösningen stavas soppa. Värmande vintersoppor funkar i alla lägen så här års.
Fattig och frusen? Lösningen stavas soppa. Värmande vintersoppor funkar i alla lägen så här års.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Mulligatawnysoppa

4 portioner, 1 timme

Förenklad, smakrik, indisk soppa med gamla anor. Perfekt för kycklingrester.

cirka 400 g tillagad kyckling

vegetabilisk olja

1 tsk hela spiskumminfrön (alternativt 2 tsk malen)

1 tsk bruna senapsfrön

1 gul lök, grovriven

2 morötter, grovrivna

1/2 kålrot, grovriven

3 vitlöksklyftor, finhackade

5 cm färsk ingefära, riven eller finhackad

salt

1 msk curry

1 l hönsbuljong

1/2 citron

1 dl basmatiris

nymalen svartpeppar

färsk koriander, grovhackad

Gör så här:

1. ”Dra” isär kycklingköttet i bitar med två gafflar och ställ åt sidan.

2. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och fräs spiskummin och senapsfrön tills de börjar dofta och ”poppa”. Tillsätt lök, morötter, kålrot, vitlök och ingefära samt en rejäl nypa salt. Lägg på lock och stek sakta i cirka 20 minuter eller tills allt mjuknat. Rör om då och då.

3. Häll i kycklingköttet och curryn och låt fräsa några minuter. Tillsätt buljong och citronsaft och låt sjuda i 5 minuter, häll sedan i riset och koka i cirka 20 minuter eller tills riset är klart.

4. Smaka av med salt och peppar, strö över koriander och servera.

Matig mulligatawnysoppa med indiska smaker passar bra när man har kyckling över.
Matig mulligatawnysoppa med indiska smaker passar bra när man har kyckling över.
Foto: Christine Olsson/TT
Matig mulligatawnysoppa med indiska smaker passar bra när man har kyckling över.
Matig mulligatawnysoppa med indiska smaker passar bra när man har kyckling över.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Krämig sellerisoppa med rosmarin och chorizoolja

4 portioner, 45 minuter

Ljuvligt krämig och mumsig soppa med lite chorizosting.

1 rotselleri, cirka 1 kg

olivolja

1 chorizokorv, fint tärnad

4 kvistar rosmarin

1 tsk rökt paprikapulver

smör

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 l hönsbuljong

1 dl mjölk, 3 procent

eventuellt citron

Gör så här:

1. Skala rotsellerin och skär i grova tärningar.

2. Hetta upp en liten skvätt olivolja i en stekpanna och fräs chorizon med 2 rosmarinkvistar och rökt paprika tills korven blivit knaprig och oljan mörkröd. Lyft upp chorizon och spara stekfettet.

3. Smält smör och lite olivolja i en rymlig kastrull och tillsätt sellerin, 2 kvistar rosmarin och en rejäl nypa salt. Stek sakta i 15 min, tillsätt lite vatten om den börjar få färg. Häll i vitlöken och stek i 1 minut.

4. Slå på buljongen och låt sjuda i 10 minuter eller tills sellerin är riktigt mjuk. Tillsätt mjölken och fiska upp rosmarinen. Mixa till en slät soppa.

5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.

6. Fördela soppan i skålar eller djupa tallrikar. Toppa med chorizotärningar, ringla över chorizooljan och servera.

Krämig mild soppa på rotselleri får extra smak av chorizo och rosmarin.
Krämig mild soppa på rotselleri får extra smak av chorizo och rosmarin.
Foto: Christine Olsson/TT
Krämig mild soppa på rotselleri får extra smak av chorizo och rosmarin.
Krämig mild soppa på rotselleri får extra smak av chorizo och rosmarin.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Fransk löksoppa på Mias vis

4 portioner, 1 timme

Så här gör jag min löksoppa. För kyliga dagar när plånboken gapar tomt.

8 gula lökar, tunt skivade

olivolja

1 nypa chiliflakes (kan uteslutas)

1/2 kruka färsk timjan, alternativt 1 tsk torkad

1 nypa socker

1 1/2 l hönsbuljong

3 lagerblad

nymalen svartpeppar

1 dl vitt vin eller 1/2 dl torr sherry

50 g mjukt smör

3–4 vitlöksklyftor, rivna

2 msk hackad persilja

1 citron, skalet

4-8 skivor vitt bröd

cirka 2 dl riven ost

Gör så här:

1. Förbered all lök och lägg åt sidan.

2. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor kastrull. Tillsätt chiliflakes (om du vill) och några timjankvistar, häll i all lök och en nypa socker. Mjukstek på medelvärme tills den blir glansig och genomskinlig. Den ska få lite färg, men absolut inte brännas vid. Låt det ta tid. Rör om då och då. Ta upp timjankvistarna.

3. Slå på buljong och tillsätt lagerblad, repad timjan, svartpeppar och vin. Koka i 30 minuter under lock. Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Rör ihop smör, vitlök, persilja, rivet citronskal och lite salt medan soppan kokar. Rosta brödskivorna och bred på vitlökssmöret.

5. Fördela soppan i fyra ugnsfasta skålar. Toppa med bröd och riven ost. Gratinera i 250 grader i 5-10 minuter eller tills osten fått färg och soppan bubblar.

Fransk löksoppa är den perfekta budgeträddaren. Med vitlöksgratinerat bröd och ost blir den ännu godare.
Fransk löksoppa är den perfekta budgeträddaren. Med vitlöksgratinerat bröd och ost blir den ännu godare.
Foto: Christine Olsson/TT
Fransk löksoppa är den perfekta budgeträddaren. Med vitlöksgratinerat bröd och ost blir den ännu godare.
Fransk löksoppa är den perfekta budgeträddaren. Med vitlöksgratinerat bröd och ost blir den ännu godare.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Att dricka till

Children of the Revolution Pinot Noir (2591), 95 kronor.

Alkoholfritt: Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz Non Alcoholic (19000), 89 kronor.

FAKTA

Veckans godingar

1. Kombucha – Uppfriskande alternativ till alkoholfritt vin och öl.

2. Korianderfrön – Underskattad krydda.

3. Kåldolmar – Husman när den är som godast.

Kåldolmar är härlig husmanskost.
Kåldolmar är härlig husmanskost.
Foto: Shutterstock

FAKTA

Lita aldrig på en chili

Varför kan man inte lita på en chili? Man tror sig ha hittat den perfekta varianten. Precis lagom hetta, fin fruktighet och väl avvägd arom.

”Yes! Där är den! Min favoritchili. Äntligen har jag hittat hem.”

Nöjd och belåten svär du heligt på att alltid köpa samma sort i framtiden, och för en gångs skull har du något att hålla fast vid i detta svajiga gungfly som stark mat utgör.

Det finns till exempel en anledning till att spanska tämliga harmlösa pimientos de padron, som vi lärt oss att älska, även skämtsamt kallas för rysk roulette. Nio är nämligen hur milda som helst, medan den tionde fullständigt exploderar i munnen. Det är omöjligt att veta vilken.

Man är helt enkelt ganska vilse i chilidjungeln. Och när du äntligen lyckats hitta rätt – vad händer? Nästa gång smakar precis samma sort som en menlös vanlig paprika och knappt det. Eller så sätter den gomseglet i full brand, får ögonen att tåras och munnen att vädja om nåd. Osportsligt är vad det är.

Samma sak med chiliflakes. Du botaniserar bland kända och okända märken och lyckas efter mer eller mindre smärtsamma trial and error-experiment hitta din favorit med skönt sting och trevligt djup. Och så tar den slut. Nästa burk visar sig vara direktimporterad från skärselden själv. Det är bara att försöka vänja sig.

För chilin gör som den vill. Men lite spänning i livet piggar väl upp. Man känner åtminstone att man lever.

Chilifrukten är ombytlig.
Chilifrukten är ombytlig.
Foto: Leif R Jansson/TT
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Foto: Christine Olsson/TT

feature

I framtiden kan det gå att välja färg och mönster på sin bil efter humör.
Foto: Tom Kirkpatrick/BMW
feature
feature
PREMIUM

Kameleontbil på teknikmässa

Under teknikmässan CES (Consumer Electronics Show), som arrangerades i Los Angeles i början av januari, visade BMW upp iX Flow. Konceptbilens lackfärg går att ändra genom en knapptryckning. För att åstadkomma detta använder man sig av ett hölje med ett elektroniskt bläck, likt det man hittar i elektroniska läsplattor. Bilen kan än så länge bara skifta mellan vitt och grått samt skapa olika mönster - men enligt uppgift jobbar den tyska biltillverkaren på att få till fler färger. (TT)

Filmkväll i bilen snart verklighet

Tesla var först ut med att erbjuda möjligheten att strömma film via bilens infotainmentskärm. Nu hakar fler biltillverkare på. Volvo gick nyligen ut med att de lanserar Youtube i de bilar som har programvaran från Google. Men det kinesiska elbilsmärket Xpeng, som håller på att etablera sig i Europa, tar filmmyset ett steg längre. I den kommande modellen P5 går det att fälla ner en filmduk. Man kan även tilta stolarna för en mer avkopplande position – och varför då inte ta sig en läsk från den inbyggda kylen också? (TT)

Ingen lugn och ro hemma? Då kanske en filmkväll i bilen kan vara något.
Ingen lugn och ro hemma? Då kanske en filmkväll i bilen kan vara något.
Foto: Xpeng Motors

Nu får typ 1-diabetiker köra taxi

Att få ett blodsockerfall bakom ratten kan få förödande konsekvenser. Fram till nyligen har personer med typ 1-diabetes automatiskt nekats till att ta körkort för lastbil, buss eller taxi. I december meddelade Transportstyrelsen att de skulle lätta på kraven – och sedan 1 januari är de nya reglerna i bruk. Nu görs i stället en individuell bedömning som utgår från personens behandling och risken att drabbas av lågt blodsocker. (TT)

Personer med typ 1-diabetes blir inte längre automatiskt nekade ett körkort med högre behörighet.
Personer med typ 1-diabetes blir inte längre automatiskt nekade ett körkort med högre behörighet.
Foto: Bertil Ericson/TT

FAKTA

Undvik nybörjarmissarna i trafiken

Är du ny bakom ratten – eller har du börjat köra bil igen efter ett långt uppehåll? Bilhandlaren Kamux och Mårtenssons Trafikskola i Göteborg listar vanliga nybörjarfel som man bör undvika:

+ I början kan det vara svårt att greppa bilens dimensioner, och det riskerar att leda till kollisioner.

+ Många ligger för nära andra fordon – håll ett längre avstånd än du tror behövs, så att du hinner stanna om bilen framför gör en hård inbromsning.

+ Ryckig körning gör färden mer osäker. Använd lugna rörelser.

+ Det är lätt att lägga mycket fokus på vad man själv gör – men minst lika viktigt är att ha koll på det som händer i den omgivande trafiken. (TT)

Ovana förare kan ha svårt att greppa bilens dimensioner.
Ovana förare kan ha svårt att greppa bilens dimensioner.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

feature

Sportigare Hilux kommer i höst

Nya Hilux GR Sport har fjädrar och stötdämpare av monitube-typ.
Foto: Toyota
feature
feature
PREMIUM

Toyota lanserar nu en sportversion av sin smått klassiska Hilux-modell. Det som främst skiljer GR Sport-varianten från vanliga Toyota Hilux är de modifierade hjulupphängningarna med nya fjädrar och stötdämpare av så kallad monitube-typ. Det ger bättre styr- och köregenskaper. Bilen är bestyckad med den 2,8-litersmotor på 204 hästkrafter som introducerades 2020. Maxlasten är ett ton och den tillåtna släpvagnsvikten anges till 3,5 ton.

Toyota Hilux GR Sport kommer till Sverige i höst. Något pris är ännu inte fastställt. (TT)

Renaults lilla elbil Zoe fick inte en enda stjärna vid Euro NCAP:s senaste krocktest. Ett av skälen till det usla betyget är ett borttaget sidokrockskydd.

Säkerhetsfiaskot kan ställa till det för dem som förlitat sig på förra testet, 2013, där bilen tilldelades högsta betyg. Hos flera svenska kommuner och regioner har Zoe exempelvis hittills varit en av favoriterna när det kommer till miljöbilar. (TT)

Renault Zoe totalkraschade i Euro NCAP:s krocktest.
Renault Zoe totalkraschade i Euro NCAP:s krocktest.
Foto: Euro NCAP

Volkswagen ID.4 blev Sveriges mest sålda elbil 2021, med sammanlagt 7 177 nyregistrerade exemplar. Året innan var det lillebror VW ID.3 som toppade listan.

Av totalt 300 983 nyregistreringar under förra året var 57 470 helt eldrivna. Det motsvarar drygt 19 procent. För svenska Volkswagen utgjorde elbilsförsäljningen över 28 procent av det totala antalet nyregistreringar. (TT)

VW ID.4 blev Sveriges mest sålda elbil 2021.
VW ID.4 blev Sveriges mest sålda elbil 2021.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

… det finns cirka 775 så kallade vägväderstationer som hjälper Trafikverket och dess entreprenörer att hålla koll på hur väglaget ser ut runtom i landet? Stationerna mäter bland annat temperatur, nederbörd och vindriktning. De fotograferar dessutom vägarna var tionde minut. På så vis vet man när det är dags att ploga, och kan även arbeta förebyggande mot halka. (TT)

Väderstationer hjälper till med tajmningen för snöröjning och halkbekämpning.
Väderstationer hjälper till med tajmningen för snöröjning och halkbekämpning.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Skåne

Hästaffärer fick gården att bli en verklighet

Skåne
feature
Sport
SKÅNE Framgångsrika ryttaren Sofia Farman Zetterman lever sedan några år i ett paradis för hästtjejer. Men vägen dit har inte varit helt enkel.

Anläggningen Magic Park Stables, utanför Tyringe, där Sofia bor tillsammans med maken Royne och dottern Ronja, började som Royne Zettermans vision. Mannen som är en av de riktigt stora legenderna inom svensk ridsport.

– När han började prata om att skaffa hästgård hängde jag med. Idén var okej, för där bodde han i en lägenhet efter skilsmässan och där bodde jag i en annan. Hästar hade vi på alla möjliga ställen.

– Men att köpa mark, dra in vatten och avlopp, bygga stallar, ridbanor, anlägga sjö, bygga timmerstugor. Var inte det lite överdrivet. Och vad skulle det inte kosta?!

Men precis så blev det.

På anläggningen Magic Park Stabels utanför Tyringe stortrivs Sofia Farman Zetterman.
Foto: Stefan Sandström

Hösten 2012 togs det första spadtaget. Våren 2013 stod den magnifika anläggningen där. Ekonomin då? undrar vän av ordning. 40 miljoner som anläggningen har kostat spottar man väl inte upp hur som helst?

Jodå. Det gör man när det säljs hästar i världsklass. Sofia avslöjar att de gjorde ett av hästsveriges fetaste klipp när de i höstas sålde en av sina egna produkter till USA för ett skyhögt pris. Till vem? Hemligt. För hur mycket? Hemligt. Men det handlar förstås om miljonbelopp. Bland annat den affären gjorde att de idag kan se sig så gott som skuldfria.

Tiden när de byggde vill hon helst glömma.

– Vi pendlade över en timme enkel resa för att vara med under byggtiden. Innan vi åkte red vi hästar vi hade i träning och när vi kom hem var det dags att rida igen. Jag fick magsår och fattar inte hur vi klarade det.

Pappa köpte några billiga hästar till mig som jag utbildade, tävlade och sålde. Vid sidan om jobbade jag som personlig assistent, och tog också jobb på Maxi och Mc Donalds.

Den som tror att Sofia gled in i ridsportvärlden på en räkmacka tar fel.

Hon var åtta år när mamma äntligen gav med sig och Sofia fick börja rida hos Röinge Ridklubb i Hässleholm. Sofia hade tjatat sedan hon var sex.

– Det var nära att jag fick börja en gång, men då läste mamma om en ridolycka och så var det kört, berättar Sofia.

Sofia Farman Zetterman driver anläggningen ihop med meriterade ryttaren och maken Royne, samt dottern Ronja.
Foto: Stefan Sandström

Eftersom intresset minst sagt höll i sig så investerades det så småningom i den avdankade travhästen Pilen.

– En jättejobbig häst som slängde av mig i princip dagligen. Och jag hade ingen sadel utan red till en början barbacka. Men jag gav mig inte och så småningom kunde han grunderna i både dressyr och hoppning. Där tvingades jag hitta många problemlösningar och det har jag fortsatt att göra, inte minst med problemhästar som jag har tagit mig an.

Sofia var inställd på att bli hästveterinär och valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Man måste ha ett vanligt jobb, inte bara jobba med hästar, resonerade hon. Det blev inget vanligt jobb utan hästar för hela slanten. Efter Pilen köpte hon ett svenskt halvblod, sedan ytterligare ett. Och började rida andras hästar. Massor av hästar. Som 15-åring flyttade hon från mamma i Sjörröd till pappa i Göteborg.

– Han köpte några billiga hästar till mig som jag utbildade, tävlade och sålde. Vid sidan om jobbade jag som personlig assistent, och tog också jobb på Maxi och Mc Donalds.

Efter några år flyttade hon till Mexiko och USA där hon red 10-15 hästar om dagen. Allt för att lära sig så mycket som möjligt.

Visst märks åldersskillnaden ibland. Musiksmaken till exempel. Alltså, låten ”Lyckliga gatan”, vad är det?

Tillbaka i Sverige startade Sofia företaget Farman Showjumpers AB. Fortsatte att köpa hästar, utbildade dem och sålde. Renoverade lägenheter som såldes för att få pengar att köpa hästar.

– Vem Royne Zetterman var visste alla i branschen. Vi hade hästar på samma ställen och han hjälpte mig att slipa min ridteknik. Vi var vänner under lång tid. Så började han bjuda ut mig och vänskapen utvecklades till mer än vänskap.

– Visst märks åldersskillnaden ibland. Musiksmaken till exempel. Alltså, låten ”Lyckliga gatan”, vad är det? fortsätter Sofia och skrattar gott.

2014 blev Sofia sjuk. Hon drabbades av SLE, en ovanlig autoimmun sjukdom där immunförsvaret tar fel och angriper den egna organismen.

– Jag får värk, vissa dagar kan jag inte klä på mig själv. Tar starka mediciner, cortison, cellgifter, starka smärtstillande. Det kan hålla sjukdomen i schack. Men värk har jag alltid. Och sjukdomen får jag leva med.

Hästar har varit del av Sofia Farman Zettermans liv sedan hon var åtta år gammal.
Foto: Stefan Sandström

Det hindrar henne inte från att göra sitt jobb. Mellan åtta och fram till lunch rider hon flera hästar. På eftermiddagen handlar det om administration.

Egentligen hade Sofia inte tid med någon intervju den här dagen. På eftermiddagen skulle familjen till Malmö för PCR-test inför resan till USA dagen därpå. Innan vi träffades hade hon uppvaktat Ronja som fyllde fem och ridit åtta hästar…

– Sån är hon. Hon ger sig aldrig, konstaterade maken Royne Zetterman när vi stötte ihop med honom i stallet.

– Det gör inte Royne heller, kommenterade en av företagets fem anställda inifrån en box. De är verkligen värda två veckors semester.

Vänner och partners.
Foto: Stefan Sandström

FAKTA

Sofia Farman Zetterman

Familj: Maken Royne, dottern Ronja, chihuahuan Bart, 14 år och dobermanntiken Maggie, sex år. Relationen till Roynes två vuxna söner, Alexander och Daniel, framgångsrika ryttare, är numera utan komplikationer.

Bor: På anläggningen Magic Park Stabels i Mjölkalånga, Tyringe. 28 hästar i stallet. Ett 70-tal på andra platser.

Om att fylla 40: Jobbigt. Åldersnoja.

Meriter: Utbildar framgångsrikt unghästar från fyra år upp till och med Grand Prix. Hon har vunnit alla stora unghästchampionat i Sverige: Falsterbo Open, Champion of the youngster och Breeders Trophy. Hon har även vinster och placeringar i Grand Prix.

Intressen: Hästar! Men också mode, skönhet, kläder.

Avkoppling: ”När jag är med Ronja, vi fikar (har jag aldrig haft tid med tidigare), handlar på City Gross och kanske sticker till H&M och köper en Frostklänning.”

Tittar på: ”Hinner inte titta på tv, film eller serier särskilt ofta. Ibland tittar vi på Yellow Stone, (modernt westerndrama, red.anm) som tur är gillar Royne det också.”

Dold talang: Är faktiskt riktig duktig på pingis.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

feature

Fler nya tågförbindelser 2022

I år öppnar flera nya tågförbindelser i Europa.
Foto: Shutterstock
feature
feature
PREMIUM

Att resa med tåg gynnar klimatet och har fördelen att man förflyttar sig medan man sover. I mitten av 2022 ska nattåg börja trafikera sträckan Malmö–Bryssel samt Stockholm–Hamburg, enligt Trafikverket. Resan mellan Malmö och Bryssel tar åtta timmar, medan resan mellan Stockholm och Hamburg avverkas på elva timmar. Brittiska The Guardian tipsar också om flera nya tågförbindelser i Europa 2022. Bland annat ska det gå nattåg mellan Paris och Wien och mellan Amsterdam och Zürich. (TT)

Stefan Sjöstrand, vd på Skistar, i ett pressmeddelande om att ökningen är 13 procent jämfört med samma period inför vintern 2018–2019, alltså före pandemin. Skistar äger fjällanläggningar i bland annat Sälen, Åre och Vemdalen. (TT)

Stefan Sjöstrand, Skistar.
Stefan Sjöstrand, Skistar.
Foto: Skistar

FAKTA

Visste du att…

… Vasaloppet 100–årsjubilerar? Första söndagen i mars skidar 15 800 åkare de nio milen mellan Sälen och Mora. Loppet, som nästan har blivit en folkrörelse, drar även mycket turister till Dalarna. Förra året tilldelades evenemanget Stora Turismpriset. Mer än en och en halv miljon människor har åkt något av Vasaloppen sedan starten 1922, enligt Vasaloppets officiella sajt. (TT)

Starten i Vasaloppet är en mäktig upplevelse. I år firar loppet 100 år.
Starten i Vasaloppet är en mäktig upplevelse. I år firar loppet 100 år.
Foto: Ulf Palm/TT

FAKTA

Möt snödroppen i engelska trädgårdar

Snödroppen är en av våra tidigaste vårblommor. I England har den skira växten en särskild ställning och många entusiaster samlar på olika sorter. I Gunnel Carlsons bok ”Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria” (Roos & Tegnér, 2020) får man tips om brittiska trädgårdar som har särskilt fina samlingar – perfekta att möta våren i. Här är tre av dem:

+ Beth Chatto Gardens, Colchester. Plantskola med inspirerande snödroppsplanteringar.

+ Chelsea Physic Garden, London. Här ordnas speciella snödroppevandringar.

+ Colesbourne Gardens, Colesbourne. Ett favoritställe för galantofiler – det vill säga snödroppefrälsta. (TT)

Snödroppshav i Beth Chatto Gardens.
Snödroppshav i Beth Chatto Gardens.
Foto: Shutterstock
Snödroppen – en vacker budbärare om vår.
Snödroppen – en vacker budbärare om vår.
Foto: Shutterstock

feature

Ät billigt i början på året

Håll ordning i frysen så att allt blir uppätet. Matsvinn är inte ekonomiskt.
Foto: Shutterstock
feature
feature
PREMIUM

I januari har många det lite skralare än vanligt ekonomiskt. Här är några tips från e-handelsföretaget Mathem på hur du äter så billigt som möjligt:

+ Planera dina inköp med hjälp av en veckomatsedel – men var flexibel när du väl handlar och håll utkik efter extrapriser. Kanske kan en ingrediens bytas mot en annan som råkar vara billigare?

+ Prioritera frukt och grönsaker som är i säsong, det kostar ofta mindre. Just nu är det exempelvis läge att köpa grönkål, rotselleri och rödbetor.

+ Laga lite större mängder mat från grunden och frys in. Organisera i frysen och skriv datum så att du vet i vilken ordning du ska äta allt. (TT)

"Sveriges mästerkock"-profilen Wichudaporn Chaiyasaeng berättar om sin uppväxt i Thailand i nya kokboken "Thai på 30 minuter" (Bonnier Fakta, 2022). (TT)

Wichudaporn Chaiyasaeng.
Wichudaporn Chaiyasaeng.
Foto: Ulrika Ekblom/Bonnier Fakta

FAKTA

Veckans tips

Slå på ugnens grillfunktion precis när du sätter in pizzan så får värmen en extra skjuts, tipsar Oskar Montano i tidningen Allt om mat. Han har skrivit boken "Pizza wizard" (Natur & Kultur, 2021) om att laga pizza i vanlig hemmaugn. Använd också pizzastål om möjligt – och gärna två stycken, råder han. Ett placeras högt upp i ugnen och ett långt ner. (TT)

Så blir hemmapizzan en succé.
Så blir hemmapizzan en succé.
Foto: Shutterstock

FAKTA

Visste du att …

… du kan testa dina matvanor och få tips på hur du kan förbättra dem, för hälsans skull? På Livsmedelsverkets sajt finns Matvanekollen – ett snabbtest som ger en fingervisning om hur näringsriktigt du äter. Där får du bland annat svara på frågor om frukt och grönt, mejeriprodukter, sötsaker och motion. (TT)

Livsmedelsverkets test kan hjälpa dig att få koll på dina matvanor.
Livsmedelsverkets test kan hjälpa dig att få koll på dina matvanor.
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

feature

Vinn på mindre svinn

Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut.
Foto: Christine Olsson/TT
feature
feature Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om.
Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.
PREMIUM

En av de bättre födelsedagspresenter jag fått var en matlagningskurs med den brittiska stjärnkocken Angela Hartnett. Vi var nio lyckligt lottade som fick prova på att steka pärlhöna, göra pumparavioli och plommontarteletter och hade hur kul som helst. Jag imponerades av Angelas lugn och kunskap, men framför allt blev jag impad över hur hon verkligen tog vara på minsta lilla smula. Inget, absolut inget, gick till spillo. Inte ens på en lyxrestaurang med en stjärnkock vid spisen.

Det har fastnat hos mig. Vi måste alla tänka mer som Angela. Massor av folk jag känner kastar till exempel stjälkarna på broccoli och hävdar att det bara är buketterna som går att äta. Vilket är rena nyset. Stjälken, eller stammen om man så vill, ger både smak och konsistens. Bladen går utmärkt att äta de också.

Och är bananerna gamla och fula? Mosa ner dem i en pannkaka eller frys in till glass.

Skapa en ny vana att tömma grönsakslådan innan du handlar nytt. Även en slokande selleristjälk är en selleristjälk och kan fräsas upp. Överbliven pasta eller ris från gårdagens middag måste inte åka i soporna.

Givetvis menar jag inte att du ska äta möglig och rutten mat. Men dåliga bitar går att skära bort, allt måste inte slängas. Och lär dig att skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdatum. Bäst före betyder att varan mycket väl kan vara fullt ätbar en lång tid efter det. Sista förbrukningsdatum betyder däremot att varan inte längre är säker att äta när datumet passerat.

Använd dina sinnen. Lukta, se och smaka. Se rester som en utmaning för din kreativitet.

”Zero waste” är det nya sättet att tänka. Den som kastar minst mat vinner. Sluta ”svinna” och finn din inre Angela.

Mia Gahne/TT

Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut.
Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut.
Foto: Christine Olsson/TT
Ät hela stjälken på broccolin.
Ät hela stjälken på broccolin.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Krämig broccolisoppa med stjälkar

4 portioner, 20 minuter

Helabroccolihuvudet går att äta!

3 broccolihuvuden

1 purjolök

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk olivolja

1 tsk rökt paprikapulver

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 påse rucola, à cirka 70 g

2 cm ingefära, riven

1 förpackning kokosgrädde, à 250 g

några rädisor, tunt skivade

Gör så här:

– 1. Skär loss broccolibuketterna och hacka stjälkarna grovt, bladen kan också åka med.

– 2. Skiva purjolöken och skölj i durkslag. På så sätt kan du använda hela och slipper kasta något.

– 3. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och tillsätt broccolibuketter, stjälkar och purjo. Låt sjuda i 3–5 minuter. Låt rinna av, men spara vattnet. Mät upp 1 liter (tillsätt mer vatten om det behövs) och koka upp på nytt tillsammans med buljongtärningarna.

– 4. Mixa grönsakerna (men spara några broccolibuketter till dekor) med olja, paprikapulver och lite salt och peppar. Tillsätt buljong, rucola och ingefära. Häll i kokosgrädden och mixa hastigt.

– 5. Värm om det behövs och smaka av.

– 6. Fördela i skålar eller djupa tallrikar och garnera med rädisor och broccoli.

Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Foto: Christine Olsson/TT
Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Bananpannkakor med bovete och bär

6–8 stycken, 30 minuter

Fula bananer är också bananer.

1 gammal ful banan

1/4 dl solros- eller kokosolja + extra till pannan

1 1/2 msk honung eller agavesirap + eventuellt extra till servering

2 tsk bakpulver

1 krm salt

cirka 2 1/2 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 dl bovetemjöl

valfria bär (tinade frysta går bra) eller tärnad frukt

eventuellt grekisk yoghurt

Gör så här:

– 1. Mosa bananen i en bunke med en gaffel. Tillsätt olja, honung, bakpulver och salt. Vispa ihop så gott det går. Späd sakta med lite mjölk i taget under omrörning.

– 2. Tillsätt båda mjölsorterna, men lite i taget så att smeten inte blir för tjock. Om det blir för torrt kan du späda med lite mer mjölk. Smeten ska gå att hälla upp i pannan. Vänd ner lite bär eller frukt.

– 3. Hetta upp en stekpanna med lite extra olja på medelvärme. Häll i en slev smet och stek i cirka 2 minuter per sida eller tills ytan fått fin färg och den verkar genomgräddad. Upprepa med resten av smeten.

– 4. Servera med extra bär eller frukt samt eventuellt yoghurt och honung.

Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Foto: Christine Olsson/TT
Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Fried rice à la kylskåpsrens

2–4 portioner, 20 minuter

Perfekt sätt att ta vara på överblivet ris och det sista i grönsakslådan. Flera ingredienser går att utesluta om du inte har dem hemma.

valfria trötta grönsaker, till exempel stjälkselleri, salladslök, zucchini, savojkål

överblivet kokt ris

eventuellt överbliven kokt pasta

olja

1 lök av valfritt slag, finskuren

3 cm ingefära, finhackad

1–2 chilifrukter, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

eventuellt rester av rökt korv, skinka eller bacon

2 ägg

1 nypa strösocker

nymalen svartpeppar

1–2 msk japansk soja

1 msk fisksås

eventuellt 1 msk risvinäger (alternativt äppelcidervinäger)

eventuellt 1 skvätt sherry

koriander

Gör så här:

– 1. Skär upp grönsaker i mindre bitar, det gör inget om de är lite ledsna, se bara till att ta bort det som är riktigt dåligt.

– 2. Hetta upp generöst med olja i en vid stekpanna eller wok. Tillsätt lök, ingefära och chili. Låt fräsa någon minut tills löken börjar bli genomskinlig. Strimla eventuella charkrester och låt få lite färg innan du lägger i grönsaker och vitlök och steker tills de mjuknat lite.

– 3. Häll på ris och eventuellt överbliven pasta. Finfördela riset och låt fräsa i 1–2 minuter. Knäck över äggen, tillsätt socker och peppar. Slå på soja, fisksås samt eventuellt risvinäger och sherry, rör om och låt det koka in.

– 4. Fördela på tallrikar och se till att skrapa ur pannan ordentligt. Garnera med plockad koriander.

Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Foto: Christine Olsson/TT
Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Foto: Christine Olsson/TT
Kryddig soppa för kyliga dagar: tom yum.
Kryddig soppa för kyliga dagar: tom yum.
Foto: Shutterstock

FAKTA

Knastret gör hela skillnaden

Mitt bästa matlagningstips? Det handlar varken om svindyra spisar, rysk kaviar eller färskriven hösttryffel. Nej, det är något betydligt mer basalt och nästintill skrämmande simpelt. Något som du förmodligen knappt tänker på.

Det handlar om knaster. Eller ”crunch”, för att tala modern svengelska.

Jag gjorde en köttbullsmacka av julens rester till utflykten. Brödet hade sett sina bästa dagar, en krämig sås hade blivit över från julbordslaxen och fick bli köttbullarnas nya kompis. Men det var något som fattades. En burk krispig hamburgergurka rotades fram ur kylen. Och blev den berömda pricken över i.

Den något torftiga mackan lyfte till helt nya höjder tack vare hederlig svensk inlagd gurka – eftersom den var knaprig och knastrade.

Där har du mitt bästa tips. Tänk en dos knaster till allt som är mjukt och krämigt. Det är nämligen kontrasterna man vill åt i munnen. Knaprighet är underskattat och alltid rätt. Oavsett om det är salta potatischips, strimlad vitkål, rostad lök eller inlagd gurka. Det ska låta när du tuggar.

Och så tips nummer två förstås: Allt blir godare med bacon.

Inlagd gurka räddade köttbullsmackan.
Inlagd gurka räddade köttbullsmackan.
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT
Mia Gahne skriver om mat varje dag.
Mia Gahne skriver om mat varje dag.
Foto: Christine Olsson/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL