Utrikes

Dödligaste migrantolyckan i Engelska kanalen

Minst 31 migranter har drunknat i Engelska kanalen. På bilden räddas migranter som på onsdagen försökte ta sig över till Storbritannien.
Foto: Ben Stansall/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 31 migranter har drunknat utanför franska hamnstaden Calais.
Olyckan är den hittills dödligaste i migranternas försök att ta sig från Frankrike till Storbritannien.
Fyra personer har gripits, misstänkta för inblandning i människosmuggling
PREMIUM

Människorna från en trolig förlisning i den kalla Engelska kanalen upptäcktes av en fiskare på onsdagseftermiddagen. När räddningspersonal anlände till katastrofområdet upptäcktes en tragedi som var värre än väntad.

Först hittades fyra döda och flera medvetslösa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Flera döda i lavin i Alperna

Lavinfaran ökar i Alperna. Arkivbild.
Foto: Arno Balzarini/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst tre personer har omkommit i en lavinolycka i Lackenspitze i kommunen Tweng i Österrike. Lavinen inträffade på lördagseftermiddagen, rapporterar flera österrikiska medier.

Två skidåkare omkom omedelbart, medan ytterligare en person flögs till ett sjukhus i Klagenfurt. Personens liv gick inte att rädda trots intensiva insatser.

Fem helikoptrar sattes in i räddningsarbetet, och över 120 personer medverkade i räddningsinsatserna efter lavinen.

Toppen Lackenspitze är 2 459 meter hög, och området är ett populärt turistmål.

Risknivån har höjts för laviner i området, speciellt i områden som ligger över trädgränsen, enligt meteorologiska institutet Zamg i Salzburg.

Utrikes

Påven attackerar nationalism i Atensamtal

Påve Franciskus möter Greklands president Katerina Sakellaropoulou.
Foto: Guglielmo Mangiapane/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes Påve Franciskus varnar för populism och auktoritära styren i Europa och världen, när han besöker demokratins födelseplats Aten.

Påven sade att det inte finns några "enkla svar" på hoten mot demokratin.

– Men vi kan inte undvika att konstatera att vi i dag, och inte bara i Europa, är vittnen till en tillbakagång för demokratin.

Påve Franciskus väljer ofta sina officiella besök till att uttrycka en kritisk analys av samtiden, och besöket i Grekland gav honom en plattform att rikta sig direkt till ledarna i EU.

Demokratins hem

– Här föddes demokratin. Denna vagga, tusentalen år senare, har blivit ett hem, ett stort hus bestående av demokratiska folk. Jag talar till Europeiska unionen och drömmen om fred, broderskap som unionen representerar för så många människor, sade han i samband med ett möte med den grekiske presidenten Katerina Sakellaropoulou.

Men, varnade påven, ekonomiska problem och coronapandemins verkningar kan göda nationalistiska känslor och göra auktoritärt styre tilltalande. Det kan också leda till att komplexa problem försöker lösas med populistiska svar.

– Lösningen ligger inte i att bara försöka bli att bli populär, att synas genom att avge en mängd orealistiska löften. Det handlar om att föra en god politik.

Påve Franciskus träffade även överhuvudet för den grekisk-ortodoxa kyrkan, ärkebiskop Hieronymos. I mötet underströk påven de två samfundens likheter och gemensamma rötter.

Men påvens besök retade uppenbarligen en grekisk-ortodox präst, som inte kunde hålla tillbaka sitt missnöje:

– Påven, du är en kättare, ropade prästen innan han fördes bort av polis.

Kritisk till migrantpolitik

I resan ingår även ett besök på grekiska ön Lesbos, som han gästade i en uppmärksammad resa för fem år sedan. Då var han kritisk till hur migranterna bemöttes av EU.

Påven anlände till Grekland efter att ha tillbringat två dagar på Cypern där han besökt och talat med migranter. Han jämförde då migranternas levnadsförhållanden med förhållandena i nazistiska och sovjetiska koncentrationsläger.

– Det värsta är att vi börjar vänja oss vid det. Denna likgiltighet är en allvarlig sjukdom som det inte finns någon antibiotika mot, sade han då.

Påve Franciskus tas emot av Greklands utrikesminister Nikos Dendias i Aten.
Påve Franciskus tas emot av Greklands utrikesminister Nikos Dendias i Aten.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Utrikes

Kreml: Videomöte mellan Biden och Putin

USA:s utrikesminister Antony Blinken och ryske kollegan Sergej Lavrov träffades utanför Stockholm, ett möte som kan ha öppnat för videomöte med de två ländernas ledare.
Foto: Jonathan Nackstrand/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin ska tala med varandra på tisdag. De väntas hålla ett bilateralt möte via videolänk. Uppgiften kommer från Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– De två ledarna bestämmer själva hur långt mötet ska vara, säger Peskov.

Vita huset har inte kommenterat uppgiften.

De två ledarnas samtal väntas handla om bland annat konflikten i östra Ukraina. Washington DC hävdar att Ryssland överväger att invadera östra Ukraina, vilket dementeras i Moskva.

Mötet kommer efter det att de båda ländernas utrikesministrar möttes utanför Stockholm under mötet med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

De två världsledarna har inte talats vid sedan i juli, skriver AP.

Utrikes

Knivdåd i Jerusalem – palestinier skjuten

En israelisk polis står vakt vid Damaskusporten efter knivangreppet.
Foto: Mahmoud Illean/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ung palestinier gick till attack och högg en judisk man med kniv i Jerusalem.
Israelisk polis ingrep och sköt ihjäl mannen. Filmer som sprids visar bland annat hur de skjuter honom när han ligger på marken.

Angreppet ägde rum vid Damaskusporten, en av ingångarna till den gamla staden i Jerusalem.

Israelisk polis har släppt ett filmklipp som visar hur en man som korsar en gata vänder sig om och hugger, eller försöker hugga, en ultraortodox judisk man flera gånger med kniv.

Efter det löper han mot en israelisk polis, som öppnar eld och skjuter honom med flera skott.

Ett annat klipp, som ett vittne filmat ur en bil intill händelseförloppet, visar hur en man som lär vara gärningsmannen ligger på marken och vrider sig. Då skjuts han ytterligare minst två gånger.

Överlevde attacken

Den judiske mannen som blev attackerad av knivmannen är i 20-årsåldern och har överlevt, men hans skador beskrivs som potentiellt allvarliga.

Israels premiärminister Naftali Bennett hyllar polisens ingripande "mot en terrorist som försökte mörda en israelisk medborgare". De inblandade poliserna får också fullt stöd av gränspolisens befälhavare Amir Cohen.

Den döde knivmannen uppges vara i 25-årsåldern och komma från norra Västbanken. Det palestinska utrikesdepartementet beskriver hans död som en avrättning.

"Dödandet av denna unge man efter att han redan skadats är ett dokumenterat krigsbrott", skriver palestiniernas ledare på Västbanken, Mahmud Abbas.

En av Israels ministrar, Esawi Frej som representerar ett av regeringens arabiska partier, anser att polisens skott behöver utredas.

Skingrade folkmassor

Händelseförloppet vid Damaskusporten fortsatte med drabbningar mellan palestinska ungdomar israeliska poliser, som försökte skingra folkmassorna med tårgas. I samband med det behövde tre palestinier sjukhusvård, uppger Röda halvmånen.

Den gamla staden i östra Jerusalem har varit ockuperat av Israel sedan 1967. Palestinierna ser det som huvudstaden i en framtida palestinsk stat.

Utrikes

Virusprotest i Wien och andra Europastäder

Demonstrationer i Utrecht mot coronarestriktioner.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tiotusentals demonstranter samlades i flera länder i främst nordvästra Europa i förnyade protester för virusrestriktioner.

Österrike upplever en tredje helg av protester mot regeringens restriktioner på grund av coronapandemin.

Flera tusen samlades i främst Wien, där demonstranter slängde "pyrotekniska föremål" enligt polis, som besvarade beskjutning med pepparsprej. Polisen uppskattade att 40 000 personer samlats, och ytterligare 1 500 i en motdemonstration.

I nederländska Utrecht bar demonstranter plakat med kravet "Medicinsk frihet nu!" och en stor polisinsats bevakade de flera tusen demonstranterna.

Både i Tysklands huvudstad Berlin och finansstaden Frankfurt samlades grupper i protester. Polis skingrade flera mindre samlingar då deltagare vägrade bära det i Tyskland obligatoriska munskyddet.

Även handgemäng utbröt, och polis fick då skingra grupper genom att använda pepparsprej och batong.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Utrikes

Belarus anklagar Ukraina för luftkränkning

Belarus hävdar att en ukrainsk MI-8-helikopter flög in i belarusiskt luftrum, vilket Ukraina förnekar. Arkivbild.
Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En militär ukrainsk helikopter har kränkt belarusiskt luftrum, enligt belarusiska myndigheter. Det stämmer inte, invänder Ukraina.

Enligt Belarus gränspolis, som publicerat ett filmklipp som sägs visa händelsen, flög helikoptern en kilometer in i belarusiskt luftrum, på omkring 100 meters höjd. Myndigheten gör också gällande att man har kontaktat Ukraina i ärendet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Högernationalister enas i Europaparlamentet

Jaroslaw Kaczynski, ledare för polska regeringspartiet Lag och rättvisa, Mateusz Morawiecki, Polens premiärminister, och Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, vid mötet i Warszawa.
Foto: STR via AP/TT
Utrikes
Utrikes Extrema högerpartier och ultranationalistiska grupper enas om att rösta gemensamt i Europaparlamentet i flera frågor.
Överenskommelsen sluts i ett möte i Warszawa i Polen.
PREMIUM

Ledare för flera europeiska partier på yttersta högerkanten har samlats i den polska huvudstaden för att dryfta frågor som rör bland annat suveränitet och migration. Men målet att skapa en formell allians nåddes inte, enligt uppgifter, vid mötet.

Sammanslutningen blir Europaparlamentets näst största politiska gruppering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Frederiksen beklagar maskmiss

Danmarks statsminister Mette Frederiksen var ute och shoppade utan munskydd. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

I måndags införde Danmarks regering krav om munskydd i butiker och kollektivtrafik. I fredags sågs statsminister Mette Frederiksen (S) vara ute och shoppa kläder – utan mask.

Det syns i ett filmklipp som tidningen Ekstra Bladet har publicerat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL