Lagfarter SkD

Hus på 136 kvadratmeter i Skurup har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Vårgatan 8 i Skurup har fått nya ägare. Köpare är Richard Alexander Persson, 26, och Emelie Anna Lindén, 22, och säljare är Florenta och Catalin Victor Savoiu. Köpet blev klart i november 2021 och priset blev 3 400 000 kronor. Huset byggdes 1982 och har en boyta på 136 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Svaneholmsvägen 35. Där såldes ett 92 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 270 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 50 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Belegatan 7, som gick för 7 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Rysslands röda linje för Ukraina har flyttats"

Ukrainska soldater vid linjen som skiljer dem från pro-ryska separatister i Donetsk, östra Ukraina.
Foto: Andriy Dubchak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Att Ryssland är emot ett ukrainskt Natomedlemskap är uttalat sedan länge.
Men på senare tid har all form av militärt samarbete, även med enskilda medlemsländer, tolkats som ett övertramp, enligt Jakob Hedenskog, analytiker på UI.
– Ribban för vad Ryssland kan leva med har sänkts.

Ryska krypskyttar och stridsvagnar har anslutit sig till styrkorna vid Ukrainas östra gräns, hävdar Ukrainas försvarsdepartement bara timmar före USA:s president Joe Bidens digitala möte med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin under tisdagseftermiddagen, svensk tid.

Det finns flera skäl till att ta uppgifterna med försiktighet.

– Man får utgå från att ett krig pågår och att båda sidor har ett intresse av att förstärka sin bild, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Den ryska närvaron i Ukraina är däremot uppenbar. Soldater finns längs gränsen och inne i landet finns separatiststyrkor utrustade med ryska vapen.

Sänkt ribba

Hotet är högst verkligt, enligt Jakob Hedenskog, som tidigare arbetat som forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI).

– Men det är klart att Ukraina har ett intresse av att omvärlden, i synnerhet Nato och västmakterna, tar det här på största allvar. Därför kan det från Ukrainas sida finnas ett önskemål att förstora upp det akuta hotet, säger han.

Ryssland menar i sin tur att Nato har för avsikt att utvidga österut. Moskva har sedan länge haft ett ukrainskt Natomedlemskap som röd linje, men senaste tidens upptrappning tyder på att den gränsen flyttats, enligt Hedenskog.

– Jag anser att man ändrat den till att inte bara gälla utvidgning av Nato utan alla former av militära samarbeten, även med enskilda medlemsländer. Ribban har sänkts när det gäller vad Ryssland kan leva med.

En händelse som analytiker hävdat ses som ett övertramp är Natolandet Turkiets vapenhandel med Ukraina tidigare under hösten.

– Den bidrog säkert till upptrappningen. Det finns en tidsmässig korrelation till Ukrainas användning av de turkiska drönarna i kriget i Donbas (i östra Ukraina), säger Jakob Hedenskog.

Vill skrämmas

Enligt amerikanska underrättelser planerar Ryssland för en eventuell militär offensiv redan tidigt nästa år. En invasion av östra Ukraina behöver dock inte nödvändigtvis vara det huvudsakliga målet med Rysslands ökade närvaro vid gränsen. Militära medel kan användas för att kriga, men även för att skrämma motståndaren till eftergifter, säger Hedenskog.

– Min bedömning är att Ryssland har trupperna där för att i första hand trycka på politiskt och diplomatiskt. Men därmed inte sagt att situationen inte kan eskalera och att de kan komma användas senare.

När Ryssland kraftsamlade vid gränsen i våras ledde det till ett toppmöte mellan Joe Biden och Vladimir Putin i schweiziska Genéve.

TT: Är det, utifrån det, en rysk framgång att tisdagens digitala möte mellan Biden och Putin ens äger rum?

– Ja, det är vad de strävar efter. Sedan får vi se vad det resulterar i, säger Hedenskog.

Sophie Tanha/TT

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Mikhail Metzel, Kreml via AP/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Ukraina

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.

Motprotester på Krim-halvön ledde samtidigt fram till en snabb folkomröstning med krav på anslutning till Ryssland, vilket följdes av en rysk annektering i strid med internationell rätt.

Parallellt utbröt även protester i länen Donetsk och Luhansk, där läget sedan urartade till öppna strider. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén.

Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA har dock vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.

Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.

Sjöbo

Kända författare gästar digitala skrivarstugor

Först ut av författarna som gästar den digitala skrivstugan är Anna Jansson som skrivit deckarböckerna om Maria Wern.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sjöbo
Sjöbo Biblioteket bjuder vid fyra tillfällen framöver in till skrivarstuga. Deltagarna får via länk träffa författarna Anna Jansson, Kristina Sigunsdotter, Jens Lapidus och Dag Öhrlund, som delar med sig av sin kunskap.

Under fyra kvällar från december till maj bjuder biblioteket i Sjöbo in till skrivarstuga. Lika många författare kommer vid var sitt tillfälle hjälpa deltagarna att komma igång eller vidare i skrivprocessen.

Från biblioteket kommer deltagarna koppa upp sig till ett Zoom-möte där de får träffa författarna på storbild. Gruppen får under kvällarna ta del av skrivövningar och har även möjlighet att prata med varandra om sitt skrivande

Alla skrivarstugor kommer att hållas mellan klockan 18 och 22 på biblioteket i Sjöbo. Det är bara ett begränsat antal personer som kan medverka vid varje tillfälle varpå föranmälan krävs. Deltagare tar själv med sig dator eller papper och penna.

Först ut bland föreläsarna är deckarförfattaren Anna Jansson, mest känd för att ha skrivit böckerna om Maria Wern, som det senare gjorts film och tv-serier om. Den 8 december kommer hon att prata på temat ”hållbara karaktärer – vi bygger en historia”.

Kristina Sigunsdotter släppte sin första barnbok 2017. Här syns hon tillsammans med illustratören Ester Eriksson (till höger) som hon delar ett Augustpris med.
Foto: Jessica Gow / TT

Därefter dröjer det fram till 2 februari innan nästa skrivarstuga. Då blir det Kristina Sigunsdotter som medverkar. Under 2020 tilldelades hon, tillsammans med illustratören Ester Erikson, Augustpriset i barn- och ungdomskategorin för boken Humlan Hanssons hemligheter. Temat för denna workshopen blir ”skriv en barnbok på en kväll”.

Jens Lapidus skriver framförallt om den undre världen och slog igenom 2006 med boken Snabba cash.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En månad senare, 2 mars, slår sig författaren Jens Lapidus, som 2006 slog igenom med romanen Snabba cash, ner på andra sidan skärmen för att prata om ”konsten att skriva spänning”.

Kriminalförfattaren och journalisten Dag Öhrlund gästar skrivarstugan 4 maj för att gå igenom ”planering och överraskningar”. Han utkom 2007 med sin första kriminalroman Mord.net som skrevs tillsammans med den danska författaren Dan Buthler. Duon har sedan dess skrivit flera böcker om poliskommissarie Jacob Colt.

Dag Öhrlund har arbetat flera år som journalist och fotograf. Sedan 2007 har han skrivit flera kriminalromaner.
Foto: Knut Koivisto

FAKTA

Skrivarstuga på biblioteket

8 december klockan 18-22: Anna Jansson ”Hållbara karaktärer – vi bygger en historia”.

2 februari klockan 18-22: Kristina Sigunsdotter ”Skriv en barnbok på en kväll”.

2 mars klockan 18-22: Jens Lapidus ”Konsten att skriva spänning”.

4 maj klockan 18-22: Dag Öhrlund ”Planering & Överraskningar”

Lund

Försök till mordbrand på skola i Lund

Lund
Lund Det har brunnit på en skola i Lund. Polis har upprättat en anmälan om försök till mordbrand.

Polis och räddningstjänst ryckte vid 13.49 ut till en skola på Svenshögsvägen i Lund. Anledningen var ett larm om en brand.

Enligt initiala uppgifter har ingen kommit till skada i samband med händelsen. Det är också oklart vad som brunnit men polis har upprättat en anmälan om försök till mordbrand.

Utrikes

Vaccinkrav för alla? Het debatt i EU

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides leder under tisdagen ett ministermöte om covid-19 i Bryssel. Arkivfoto.
Foto: Julien Warnand/AP/TT
Utrikes
Utrikes Resestopp och vaccineringstvång får EU-ländernas hälsoministrar att grubbla i Bryssel.
Fast deras danska kollega har fastnat i karantän.

Tisdagens möte är ännu ett i raden av informationsutbyten mellan medlemsländerna. Och bjuder som vanligt på pekpinnar från EU-kommissionen.

– Vi står inför en utmanande epidemiologisk situation i alla medlemsstater. I dag kommer jag mana alla hälsoministrar att öka på utdelningen av vacciner och där det är nödvändigt införa andra åtgärder, som att använda munskydd och liknande, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides på väg in till mötet i Bryssel.

Där fick hon dock aldrig träffa Danmarks hälsominister Magnus Heunicke. Han satt i stället i karantän på sitt hotellrum, efter att ha testat positivt för covid-19.

"Jag vet inte exakt var jag smittades men jag kontaktar nu alla som är mina närmaste kontakterna de senaste dagarna", skriver han på Facebook enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Heunicke uppges ha milda symptom och ont i halsen.

Reseregler?

Inom EU handlar mycket just nu om ovissheten kring omikron-varianten, som snabbt följts av skärpta krav för resenärer från främst Sydafrika. Tysklands avgående hälsominister Jens Spahn manar till varsamhet.

– Till vi vet mer måste vi vara försiktiga. Reserestriktioner är viktiga för att hålla inflödet till EU och Tyskland så lågt som möjligt, säger kristdemokratiske Spahn på väg in till sista EU-möte, innan den nya tyska regeringen tillträder på onsdagen.

Ett av länderna som skärpt kraven är Polen, som från den 15 december nu kräver negativa testresultat från den som reser in från ett land utanför Schengen-området, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Vaccinkrav?

Från den 1 mars kommer Polen dessutom att kräva att alla vårdanställda är vaccinerade.

Frågan om obligatorisk vaccinering är aktuell i en rad EU-länder för tillfället. EU-kommissionen har än så länge nöjt sig med att konstatera att det är upp till varje medlemsland att själv besluta om – men har också poängterat att frågan måste diskuteras.

Även tyske Spahn är inne på samma sak.

– Om för många säger att de inte vill vaccinera sig så blir det en börda för hälsosystemet, sjuksköterskor, läkare och de patienter vars operationer måste skjutas upp. Frågan om obligatorisk vaccinering är rätt väg eller inte att gå är en debatt som vi måste föra, säger den tyske hälsoministern i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke har testat positivt för covid-19. Arkivfoto.
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke har testat positivt för covid-19. Arkivfoto.
Foto: Nils Meilvang/AP/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19-döda i EU

Här är covid-19-läget värst just nu i EU, räknat i antal döda per miljon invånare under de senaste två veckorna:

Bulgarien: 266,4

Kroatien: 219,3

Ungern: 211,4

Lettland: 177,7

Tjeckien: 130,3

Rumänien: 112,4

Grekland: 111,7

Polen: 110,6

Estland: 81,3

Slovenien: 75,4

Österrike: 58,2

Litauen: 52,6

Belgien: 48,4

Slovakien: 44

Nederländerna: 32,3

Tyskland: 30,4

Danmark: 19,1

Portugal: 16,2

Finland: 13,4

Italien: 12,6

Frankrike: 11,7

Malta: 11,7

Luxemburg: 8

Cypern: 7,9

Irland: 4,6

Spanien: 4,5

Sverige: 2,6

Siffrorna gäller för vecka 46 och vecka 47.

Källa: EU:s smittskyddsenhet, ECDC

Lund

Man fick fängelse för smuggling och vapenbrott

Lund
lund En 20-årig Lundabo fälldes på tisdagen av Lunds tingsrätt för grov vapensmuggling, grov smuggling, synnerligen grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Straffet blir fängelse i tre år och sex månader.

20-åringen har erkänt, gällande åtalet för smuggling, att han under 2021 tagit in tre tårgaspistoler till Sverige. När det gäller åtalet för vapenbrott har 20-åringen erkänt att han innehaft de tre tårgaspistolerna och en modifierad pistol samt ammunition och vapendelar.

Han har däremot förnekat att han modifierat vapen och överlåtit dem eller att han skulle ha ägnat sig åt yrkesmässig hantering av vapen, ammunition och vapendelar.

Det var den 1 juni som tullen stoppade ett paket från Tjeckien som var adresserat till 20-åringen. I försändelsen låg två tillståndspliktiga tårgaspistoler. Dessa togs i beslag och det beslutades om en husrannsakan i 20-åringens bostad i Lund. Den genomfördes den 3 juni.

Stor gömma

I lägenheten hittades vapen, vapendelar, ammunition och verktyg som tydde på att det i lägenheten bedrevs en omfattande vapenhantering, synnerligen i det rum som 20-åringen delade med sin 9-årige lillebror.

20-åringen var inte hemma när husrannsakan skedde, men han greps när han var på väg hem till bostaden från posten, där han hämtat ut två paket innehållande bland annat tomhylsor och verktyg.

I 20-åringens telefon påträffades ett stort antal bilder och videofilmer där 20-åringen hanterar vapen samt en konversation om vapen och vapenhantering.

Tingsrätten tror på åklagarens linje att 20-åringen från maj 2020 köpt tårgasvapen från utlandet för att bygga om dem till skarpa skjutvapen.

Tårgasvapen har i sitt ursprungsskick en förträngning i pipan som gör att en kula inte kan skjutas ut. För att göra ett skjutvapen av en sådan pistol måste pipan bytas ut eller förträngningen avlägsnas. Utredningen har visat att 20-åringen från i vart fall i augusti 2020 har köpt in verktyg och material för att göra sådana ombyggnader. Han har successivt byggt upp sin kunskap i ämnet. Han har till exempel fått råd från företrädare för ett vapenföretag i Ukraina.

Byggde upp verkstad

20-åringen har följt råden och efter han köpt allt mer avancerad utrustning. Det rör sig bland annat om olika verktyg för att borra upp pipor samt förse dem med patronläge och invändiga spiralformade räfflor.

Gängverktyg som kan användas för att förse vapnen med ljuddämpare fanns också i 20-åringens ägo.

”Utredningen talar också för att 20-åringen omsatt sina vapenkunskaper i praktiskt handlande och att han således byggt om ett flertal av de vapen som är aktuella i utredningen till skarpa skjutvapen.” står det i domen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Staffanstorp

Får böta för reklamskyltar på åkermark

Staffanstorp
STAFFANSTORP Ett företag i Skåne döms till 40 000 kronor i företagsbot för att utan länsstyrelsens tillstånd ha arrenderat och i sin tur hyrt ut plats på åkermark för reklamskyltar vid väg 103 i Staffanstorps kommun.

Företaget bestred åtalet och menade att man hade avtal med markägaren för att tillfälligt få parkera fordon där. Dessutom ansåg man att det var den som hyrde släpkärra och satte ut skyltarna som borde söka tillstånd hos länsstyrelsen.

Väglagen

Länsstyrelsen har aldrig gett något tillstånd till reklamskyltar och enligt väglagen får man inte utan tillstånd sätta upp en skylt närmare än 50 meter från ett vägområde. Det är ett brott som kan straffas med upp till sex månaders fängelse. Huvudregeln är att alla medverkande till brottet ska straffas, antingen som gärningsmän eller som anstiftare eller medhjälpare. Varje medverkande till att en skylt utan tillstånd sätts upp inom 50 meter från vägområdet ska bedömas efter det uppsåt eller den oaktsamhet som ligger honom eller henne till last, enligt lagen.

Förbudet att sätta upp reklamskyltar närmare än 50 meter från ett vägområde grundar sig främst i trafiksäkerhetsskäl. Skyltarna kan dra till sig förares uppmärksamhet och öka risken för trafikolyckor.

Tingsrätten menar vid bedömning av företagsbotens storlek att brottsligheten pågått under en längre tid. Dessutom har företaget i fråga själv begått brottet. Företagsboten ska mot bakgrund av detta fastställas till av åklagaren yrkade 40 000 kronor.

Sport

Travkusken Bo William Takter död

Sport
Malmö
Sport En av svensk travsports största är död. Legendaren Bo William Takter blev 84 år.
"Jag är så tacksam över att få varit hans lilla grabb", skriver sonen Johnny Takter på sin Facebook-sida.

Bo William Takter växte upp på Mantorp och redan på 1970-talet började han köra hästarna barfota, något han behärskade så pass bra att travförbundet funderade på att förbjuda det, skriver Aftonbladet.

Storhetstiden som tränare var på 1980-talet. Då blev Takter mästare på sin nya hemmabana Jägersro 1980 och 1983.

Bo William Takter vann också de klassiska Jägersro-loppen Svenskt Travderby 1983 med hästen Micko Fripé och Hugo Åbergs Memorial 1985 med hästen Matiné.

1988 tvingades Bo William Takter avsluta sin träningsrörelse efter ett fall i en trappa. Han slog i huvudet och låg medvetslös i 25 dagar.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Travkusken Bo William Takter död

Sport
Personligt
Sport En av svensk travsports största är död. Legendaren Bo William Takter blev 84 år.
"Jag är så tacksam över att få varit hans lilla grabb", skriver sonen Johnny Takter på sin Facebook-sida.

Bo William Takter växte upp på Mantorp och redan på 1970-talet började han köra hästarna barfota, något han behärskade så pass bra att travförbundet funderade på att förbjuda det, skriver Aftonbladet.

Storhetstiden som tränare var på 1980-talet. Då blev Takter mästare på sin nya hemmabana Jägersro 1980 och 1983.

Bo William Takter vann också de klassiska Jägersro-loppen Svenskt Travderby 1983 med hästen Micko Fripé och Hugo Åbergs Memorial 1985 med hästen Matiné.

1988 tvingades Bo William Takter avsluta sin träningsrörelse efter ett fall i en trappa. Han slog i huvudet och låg medvetslös i 25 dagar.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL