Lagfarter SkD

Gård i Hörby såld

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Kvesarum 4244 i Hörby har fått en ny ägare. Köpare är Hans Ola Mattias Björnesäter, 46, från Billeberga och säljare är Britt Ann-Margret och Bo Sigvard Lindholm. Köpet blev klart i november 2021 och priset blev 4 600 000 kronor. Gården omfattar ett hus med boyta på 168 kvadratmeter och en skog på 7 hektar (samt ett skoglig impediment).

De senaste tolv månaderna har det sålts två hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Sjöberga 204, som gick för 825 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bilaffär gick snett – tre dömda till fängelse

Tre personer döms till fängelse efter en bilaffär som gick fel. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En bilaffär i Kungsbacka gick helt fel.
Den 44-årige mannen som köpte bilen blev så arg på säljaren att han anlitade två personer för att hämnas.
Nu har trion dömts till fängelse, rapporterar lokala medier.

Bilen som såldes, en racingbil, hade vissa defekter. En tid efter affären började mannen som sålde bilen få hotfulla sms av köparen.

Senare utsattes bilar som tillhörde säljaren för skadegörelse, bland annat skars däcken sönder. Han och hans familj installerade då kameror vid sin fastighet.

En natt i maj i år vaknade mannen av meddelanden till telefonen om att kamerorna aktiverats. Han fick syn på två personer som tänt eld på en av hans bilar och försökte tända eld på ytterligare en.

Mannen rusade ut och fick tag i en av personerna, en 34-årig kvinna. I tumultet mellan dem blev han stucken i magen med en kniv.

Kvinnan hölls kvar på platsen tills polisen kom. Senare greps den andre personen, en 48-årig man.

De har nu fällts för mordbrand. Den 34-åriga kvinnan döms till tre års fängelse och mannen till fängelse i tre år och två månader. Kvinnan frias däremot för knivattacken.

44-åringen som köpte bilen döms till två års fängelse för anstiftan av grov skadegörelse.

Sport

Delad pott i nyckelmatchen

Sveriges Jamina Roberts skjuter i gruppfinalen mot Nederländerna.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Sverige är vidare till mellanrundan i handbolls-VM som grupptvåa. I nyckelmatchen mot Nederländerna blev det delad pott efter 31–31.
– Det är klart att man är besviken. Vi har satsat mycket på den här matchen, säger Carin Strömberg.

Med tiotalet sekunder kvar hade hon chansen att avgöra rysaren och målfesten i Torrevieja.

Men bollen ville inte in.

Klart att man är besviken då, men med lite distans konstaterar Strömberg i TV6-intervjun.

– Vi kämpar från båda håll och det kanske var rättvist.

Får en svårare väg

Förutsättningarna var enkla, en seger mot Nederländerna och vägen till kvartsfinalen skulle bli avsevärt mycket enklare.

Med två uppvärmningsmatcher kom det första riktiga testet för Sverige i form av regerande världsmästaren Nederländerna.

Sverige fick en flygande start, redan efter fem minuter hade Monique Tijsterman tvingats trycka på den stora röda knappen. Timeout med svensk ledning 5–2.

Och visst skulle Nederländerna komma närmare, men det dröjde till precis innan paus. Efter flera egna missar tappade Sverige från en fem mål stor ledning till att bara ha ett måls försprång när halvleken blåstes av.

– Vi startade matchen otroligt bra, men har en väldigt dålig period i slutet som göra att vi tappar, säger Linn Blohm till TV6.

Tvåa i gruppen

I den andra halvleken var det ett nytt Nederländerna som kom till spel. Smällarna blev fler och de svenska målen färre. Med fem minuter kvar var det Nederländerna som höll i taktpinnen och Sverige fick nöja sig med delad poäng.

– I andra har vi svårt att göra mål. Vi gör en massa slarvfel och då gör de mål på våra misstag, säger Blohm.

– Vi gör mycket mål, men släpper också mycket. Det kändes aldrig som om vi kunde skaka av oss dem, en match där man aldrig kunde slappna av, säger Jamina Roberts till TV6.

Gruppsegern går därmed till Nederländerna, som har bättre målskillnad.

Kazakstan nästa

I mellanrundan tar lagen med sig poängen som man spelat till sig mot de andra två lagen som också tagit sig vidare.

Sverige och Nederländerna får nu med sig tre poäng vardera och lika stor chans att ta sig vidare från mellanrundan. Puerto Rico kommer också att spela mellanrundan, men får inte med sig några poäng.

– Nu går vi dit med varsin poäng. Det kommer bli ett målräkneri till slut. Det kommer att vara kniven mot strupen för både oss och Nederländerna mot Norge och Rumänien. Sen handlar det om att få bra resultat så man går vidare på målskillnad om det nu är så att Norge gör rent hus, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till SVT.

I mellanrundans första match, på torsdag, väntar Kazakstan, sedan Rumänien och Norge.

– Vi får analysera det här och skruva lite på försvarsspelet. Det kommer att bli tuffa matcher med mycket fart, säger Carin Strömberg.

– Vi tar med oss anfallsspelet, säger Jamina Roberts, som gjorde åtta mål och spelade fram till sju.

Linnéa Engholm/TT

Ekonomi

Omikronlättnad smittade även Wall Street

Börskurserna steg kraftigt i New York. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer /AP
Ekonomi
Ekonomi

Uppgifter om att omikron tros vara en mildare variant av coronaviruset har spridit lättnad över världens börser och den uppgång som USA-börserna inledde veckan med fortsatte även på tisdagen. Till det kom kraftiga uppgångar för flera av tungviktarna på framför allt tekniksidan.

Apple hörde till de stora vinnarna sedan Morgan Stanley höjt riktkursen för teknikjätten. Aktien steg 3,5 procent. Googles moderbolag Alphabet och Amazon var andra techbolag med vind i seglen, upp 2,9 respektive 2,8 procent.

Chiptillverkaren Intel aviserade planer på att börsnotera sin verksamhet inom affärsområdet självkörande bilar, Mobileye. Aktien lyfte 3,1 procent.

Merck var ett av bolagen på nedsidan. Aktien sjönk 1,6 procent sedan mäklarfirman Guggenheim nedgraderat läkemedelsbolaget från köp till neutral.

Dow Jones industriindex steg 1,4 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex lyfte 3,0 procent och S&P 500 landade på plus 2,1 procent.

Inrikes

Två män åtalas för sprängladdning

Tingsrätten i Östersund. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män i 35-årsåldern åtalas misstänkta för innehav och hantering av sprängämne och en sprängkapsel, skriver Östersunds-Posten.

I samband med en husrannsakan i en industrifastighet i Torvalla i Östersund greps en man i oktober. Ett föremål som såg ut som en sprängladdning med kablage, sprängdeg och tändhatt hittades vid gripandet.

Nu åtalas han och ytterligare en man i Östersunds tingsrätt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren yrkar på att det ska klassas som grovt brott. De båda männen har i förhör erkänt att de haft föremålet i sin ägo men förnekar grovt brott.

En av männen misstänks även för våldsamt motstånd.

I polisens förundersökning finns uppgifter om att männen planerat att sälja sprängladdningen, enligt tidningen.

Utrikes

"Rysslands röda linje för Ukraina har flyttats"

Ukrainska soldater vid linjen som skiljer dem från pro-ryska separatister i Donetsk, östra Ukraina.
Foto: Andriy Dubchak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Att Ryssland är emot ett ukrainskt Natomedlemskap är uttalat sedan länge.
Men på senare tid har all form av militärt samarbete, även med enskilda medlemsländer, tolkats som ett övertramp, enligt Jakob Hedenskog, analytiker på UI.
– Ribban för vad Ryssland kan leva med har sänkts.

Ryska krypskyttar och stridsvagnar har anslutit sig till styrkorna vid Ukrainas östra gräns, hävdar Ukrainas försvarsdepartement bara timmar före USA:s president Joe Bidens digitala möte med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin under tisdagseftermiddagen, svensk tid.

Det finns flera skäl till att ta uppgifterna med försiktighet.

– Man får utgå från att ett krig pågår och att båda sidor har ett intresse av att förstärka sin bild, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Den ryska närvaron i Ukraina är däremot uppenbar. Soldater finns längs gränsen och inne i landet finns separatiststyrkor utrustade med ryska vapen.

Sänkt ribba

Hotet är högst verkligt, enligt Jakob Hedenskog, som tidigare arbetat som forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI).

– Men det är klart att Ukraina har ett intresse av att omvärlden, i synnerhet Nato och västmakterna, tar det här på största allvar. Därför kan det från Ukrainas sida finnas ett önskemål att förstora upp det akuta hotet, säger han.

Ryssland menar i sin tur att Nato har för avsikt att utvidga österut. Moskva har sedan länge haft ett ukrainskt Natomedlemskap som röd linje, men senaste tidens upptrappning tyder på att den gränsen flyttats, enligt Hedenskog.

– Jag anser att man ändrat den till att inte bara gälla utvidgning av Nato utan alla former av militära samarbeten, även med enskilda medlemsländer. Ribban har sänkts när det gäller vad Ryssland kan leva med.

En händelse som analytiker hävdat ses som ett övertramp är Natolandet Turkiets vapenhandel med Ukraina tidigare under hösten.

– Den bidrog säkert till upptrappningen. Det finns en tidsmässig korrelation till Ukrainas användning av de turkiska drönarna i kriget i Donbas (i östra Ukraina), säger Jakob Hedenskog.

Vill skrämmas

Enligt amerikanska underrättelser planerar Ryssland för en eventuell militär offensiv redan tidigt nästa år. En invasion av östra Ukraina behöver dock inte nödvändigtvis vara det huvudsakliga målet med Rysslands ökade närvaro vid gränsen. Militära medel kan användas för att kriga, men även för att skrämma motståndaren till eftergifter, säger Hedenskog.

– Min bedömning är att Ryssland har trupperna där för att i första hand trycka på politiskt och diplomatiskt. Men därmed inte sagt att situationen inte kan eskalera och att de kan komma användas senare.

När Ryssland kraftsamlade vid gränsen i våras ledde det till ett toppmöte mellan Joe Biden och Vladimir Putin i schweiziska Genéve.

TT: Är det, utifrån det, en rysk framgång att tisdagens digitala möte mellan Biden och Putin ens äger rum?

– Ja, det är vad de strävar efter. Sedan får vi se vad det resulterar i, säger Hedenskog.

Rättad: Uppgifter i en tidigare utsänd faktaruta ansluten till denna text var felaktiga. En ny faktaruta har därför anslutits till texten.

Sophie Tanha/TT

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Mikhail Metzel, Kreml via AP/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Ukraina

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.

Senare valdes Europavänlige Petro Porosjenko till ny president i Ukraina.

I slutet av februari 2014 intog prorysk mils flera byggnader i Krimhalvöns huvudort Simferopol.

Den 16 mars hölls en folkomröstning, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkningen var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att i strid med internationell rätt införliva Krim i Ryska federationen.

De ukrainska länen Donetsk och Luhansk angreps också och läget där ledde snart till öppna strider. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén.

Ryssland har hela tiden förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till den folkomröstning som en stor del av omvärlden anser riggad. EU och USA har vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.

Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

GBJ Bygg AB

Bekymmersfritt boende i bostadsrätt

I bostadsrätten får man tid till annat än oroa sig för husets skötsel.
GBJ Bygg AB

-Att flytta från en villa till en ny bostadsrätt innebär att många bekymmer försvinner, samtidigt som man kan skapa sig ett helt nytt personligt hem.

Det konstaterar Erika Dahlström, försäljningschef på GBJ Bygg som just nu planerar för ett kvarter i centrala Eslöv: Föreningstorget.

Beslutet att flytta från sin nuvarande bostad är mycket stort för de flesta. I synnerhet om man bott i villa under lång tid och är van vid hur allting fungerar – eller kanske inte fungerar. Kostsamma renoveringar skjuts gärna framåt och bara tanken att lägga om taket eller åtgärda den dåliga dräneringen kan vara överväldigande.

De flesta längtar då efter ett enklare boende där man ändå kan känna sig som hemma och påverka hur man har det.

Nyproducerade bostadsrätter är då ett mycket intressant alternativ. Andra personer tar hand om de tråkiga jobben och du kan koncentrera dig på göra ditt hem trivsamt.

Men hur är det att bo i en bostadsrättsförening?

-Just när man kommer från en villa får vi ofta många frågor, till exempel hur det fungerar med det praktiska i en förening och vad man får göra med sin lägenhet, säger Erika Dahlström

-Den första är dock oftast den ekonomiska delen. Vad ska jag betala i månaden och vad ingår i avgiften?

Jämförelsen mellan kostnaderna i dag för att bo i villa mot en ny bostadsrättslägenhet kan vara knepig. I avgiften för lägenheten ingår nämligen de utgifter som man annars lätt glömmer bort som husägare. Någon som tar hand om fastigheten och ser till att ventilation och värme fungerar, håller snyggt och sköter grönytor och framför allt ansvarar för att det finns en buffert till större reparationer eller förbättringar.

-Den största skillnaden mot villan är att du inte personligen ansvarar för huset, det hanteras av en förening som gemensamt beslutar vad som behöver göras och tar initiativ till förändringar, förklarar Erika.

Erika Dahlström, försäljningschef och en ur ägarfamiljen till GBJ Bygg

Bostadsrättsföreningen leds av en styrelse som väljs av medlemmarna, alltså alla de som har en bostadsrätt i huset. Man bestämmer själv hur aktiv man vill vara i föreningen.

För den ekonomiska beräkningen är det alltid bra att ta kontakt med sin bank och en mäklare för att lägga korten på bordet. Då får du en kalkyl på de framtida boendekostnader samt vad den nuvarande bostaden är värd. Därefter kan tanken att flytta gro tills den en dag har mognat fram till beslut.

-Vi möter det ständigt, beslutet att lämna det gamla behöver ta tid och då är det en fördel att Föreningstorget blir färdigt under 2023. Det ger gott om utrymme för tanke och praktiska förberedelser.

-Och för att inte missa sin drömlägenhet under tiden, går det att teckna ett bokningsavtal så att man kan vara säker på att få det man vill ha. Dessutom har ju nya bostadsrätter ett fast pris.

I dag är de sociala ytorna viktiga när man bygger nya bostadsrätter.

Bokningsavtalet kan sägas upp om man ångrar sig och en annan fördel är att man inte betalar sin lägenhet förrän vid inflyttning vilket gör att man i lugn och ro kan samla ytterligare lite kapital.

Att flytta till i en nyproducerad bostadsrätt innebär också att man kan påverka hur lägenheten ska se ut. Om man så önskar.

-Vill man göra det enkelt för sig väljer man någon av våra färdiga paket, skapade av inredningsspecialister berättar Erika.

-Men många vill sätta en personlig prägel. Framför allt i kök och badrum. Det kan vara bänkskivor i sten, annat golv eller färg på köksluckor och väggar. Badrummen ska gärna ha en lyxigare känsla. Lite som på hotell.

Köket är en viktig samlingspunkt där många vill sätta en personlig prägel med egna val. Andra föredrar det enkla med färdiga paket.

Investeringarna och tillvalen kan även löna sig den dagen när bostaden ska säljas. Historiskt sett har värdet på bostadsrätter stigit och till skillnad mot hyresrätter, där du sällan får ändra något, kan du göra det mesta i din egen lägenhet så länge det inte påverkar dina grannar.

Att flytta till en nyproducerad lägenhet innebär också att man slipper oron för den gamla diskmaskinen eller den skramlande tvättmaskinen, allt är ju skinande nytt med garanterad funktion.

Men det finns också mjuka värden som kan ha stor betydelse.

-När vi bygger satsar vi mycket på att skapa sociala mötesplatser där man kan ses och ha det trevligt, säger Erika Dahlström.

-På Föreningstorget kommer det bland annat att finnas två växthus. Där kan man fortsätta odla som i sin villaträdgård och samtidigt träffa nya vänner.

I de två växthusen kan man fortsätta odla, precis som i sin villaträdgård.

FAKTA

De viktigaste stegen i köpet av en ny bostadsrätt

1. Intresseanmälan

Efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter är stor. Det är därför bra att snabbt göra en intresseanmälan till företaget som bygger bostadsrätterna. Då får man i ett tidigt skede information om projektet och inbjudningar till eventuella träffar innan försäljningsstart.

2. Kontakta din bank och en mäklare

Gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för att köpa en ny bostadsrätt. Vad är din nuvarande bostad värd? Hur mycket pengar lägger du på ditt boende i dag och vad blir kostnaden för ditt framtida drömboende?

3. Bokningsavtal

Har du hittat din favoritlägenhet? För att vara säker på att kunna köpa just denna, kan du teckna ett bokningsavtal vilket innebär att lägenheten reserveras till dig under den första tiden försäljningen pågår. För detta betalar du 30 00 kronor. Bokningsavtalet är inte bindande och om du väljer att bryta avtalet återbetalas 20 000 kronor till dig.

4. Förhandsavtal

Nästa steg i processen är ett förhandsavtal med en förskottsbetalning som blir ett bindande avtal mellan dig som köpare och bostadsrättsföreningen. I detta läge behöver du ett lånelöfte från din bank som visar att du har möjlighet att köpa den aktuella bostaden.

5. Tillval

Nu kan du börja planera på riktigt hur din nya lägenhet ska se ut. Inredningsvalen varierar mellan projekten. Du kan oftast välja mellan att påverka många detaljer och tillval eller göra det smidigt och ta ett färdigt paket.

6. Tillträde

Efter slutbesiktningen som görs av en opartisk, extern besiktningsman och betalning, är den stora dagen inne. Du får nycklarna i handen och kan kliva in i ditt nya hem. Allt är på plats och du kan börja njuta!

7. Efterkontroll och tvåårsbesiktning

För säkerhets skull sker det även kontroller av lägenheten när du hunnit bo i den ett tag. Den första cirka tre månader efter inflyttningen och ytterligare en efter två år.

Läs mer om att köpa en bostadsrätt steg för steg

Sport

Åberg nobbar Djurgården – klar för bottenrivalen

Pontus Åberg. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Sport
Sport

Pontus Åberg vänder hem till Sverige och SHL-ishockeyn efter flera år i Nordamerika.

Men det blir inte en återkomst i Djurgården för den 28-årige forwarden.

Åberg har i stället skrivit på för bottenkonkurrenten Timrå.

"Pontus är en offensiv spelare som kommer att tillföra mer spets i laget. Han kommer att bli en viktig spelare i laget", säger sportchefen Kent Norberg till klubbens webbplats.

Pontus Åberg spelade i Djurgårdens ungdomslag och gjorde debut för klubben i dåvarande elitserien säsongen 2010–11. Efter en säsong i Färjestad bar det vidare till Nordamerika där det blivit spel i såväl AHL som i NHL för Nashville, Anaheim, Edmonton, Minnesota och Toronto. Åberg har även hunnit med en säsong i ryska Traktor Tjeljabinsk.

"Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till svensk hockey och SHL och hoppas kunna bidra på ett positivt sätt både på och utanför isen", säger Pontus Åberg.

Kontraktet med Timrå sträcker sig säsongen ut.

Inrikes

Flög flygplan full – fängelse för flygfylleri

En man i 60-årsåldern döms till två månaders fängelse för grovt flygfylleri. Arkivbild.
Foto: Hans T Dahlskog/TT
Inrikes
Inrikes Mannen tvingades nödlanda med sitt enmotoriga flygplan i Upplands-Bro efter att bränslet tagit slut. En kontroll visade då att piloten hade 1,77 promille alkohol i blodet. Nu döms han för grovt flygfylleri till två månaders fängelse.

Det var i januari i år som mannen i 60-årsåldern gav sig ut på en tur med sitt flygplan, rapporterar Expressen. En stund senare tvingades han nödlanda planet i Upplands-Bro, norr om Stockholm, till följd av bränslebrist och polis och räddningstjänst larmades till platsen. Den efterföljande provtagningen visade att mannen var kraftigt berusad.

Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom och böter, men domen överklagades. Nu skärper hovrätten påföljden och dömer honom till fängelse.

”Han har uppenbarligen missbedömt hur lång färd han gett sig ut på och har inte anpassat flygplanets bränsletillgång till detta. Han har tvingats genomföra en nödlandning på en del av en allmän väg i anslutning till tätbebyggda områden, men inte kunnat stanna flygplanet på denna utan kört av vägen, utför en slänt och ner på en cykelbana”, skriver rätten i sitt beslut.

Sport

Fördel Frölunda efter segern i Dalarna

Patrik Carlsson, till vänster, gjorde två av Frölundas mål i 5–2-segern mot Leksand i CHL-kvartsfinalen. Arkivbild.
Foto: Tommy Holl/TT
Sport
Sport

Frölunda och Champions Hockey League brukar betyda titel.

Möjligen även den här säsongen.

Göteborgslaget, som vunnit turneringen hela fyra gånger på sex försök, är nämligen på god väg att nå semifinal i den sjunde upplagan. Det efter klara 5–2 borta mot SHL-rivalen Leksand i tisdagens första kvartsfinalduell.

Det var länge jämnt, åtminstone målmässigt.

Men i den tredje perioden gick Frölunda från 2–2 till 5–2 inom loppet av tre minuter. Därmed har man en tremålsledning med sig till nästa veckas returmöte i Göteborg.

Det har även Rögle som tidigare under kvällen bortabesegrade Sparta Prag med samma siffror.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL