Lagfarter SkD

70-talshus på 138 kvadratmeter sålt i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Västergatan 29A i Sjöbo av Gunvor Mary Linnéa Åkesson och Leif Ingvar Östen Åkesson. Nya ägare är Anna Maria Veronica Gombarik, 37, och Kim Carl-Gustaf Svensson, 42, sedan tidigare boende på just Västergatan. Priset blev 2 530 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i november 2021. Det 138 kvadratmeter stora huset är byggt 1978.

Ett par hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Östra Bangatan 16. Där blev priset för det 140 kvadratmeter stora huset 2 200 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 36 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Västra Bangatan 60, som gick för 3 400 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bilaffär gick snett – tre dömda till fängelse

Tre personer döms till fängelse efter en bilaffär som gick fel. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En bilaffär i Kungsbacka gick helt fel.
Den 44-årige mannen som köpte bilen blev så arg på säljaren att han anlitade två personer för att hämnas.
Nu har trion dömts till fängelse, rapporterar lokala medier.

Bilen som såldes, en racingbil, hade vissa defekter. En tid efter affären började mannen som sålde bilen få hotfulla sms av köparen.

Senare utsattes bilar som tillhörde säljaren för skadegörelse, bland annat skars däcken sönder. Han och hans familj installerade då kameror vid sin fastighet.

En natt i maj i år vaknade mannen av meddelanden till telefonen om att kamerorna aktiverats. Han fick syn på två personer som tänt eld på en av hans bilar och försökte tända eld på ytterligare en.

Mannen rusade ut och fick tag i en av personerna, en 34-årig kvinna. I tumultet mellan dem blev han stucken i magen med en kniv.

Kvinnan hölls kvar på platsen tills polisen kom. Senare greps den andre personen, en 48-årig man.

De har nu fällts för mordbrand. Den 34-åriga kvinnan döms till tre års fängelse och mannen till fängelse i tre år och två månader. Kvinnan frias däremot för knivattacken.

44-åringen som köpte bilen döms till två års fängelse för anstiftan av grov skadegörelse.

Sport

Delad pott i nyckelmatchen

Sveriges Jamina Roberts skjuter i gruppfinalen mot Nederländerna.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Sverige är vidare till mellanrundan i handbolls-VM som grupptvåa. I nyckelmatchen mot Nederländerna blev det delad pott efter 31–31.
– Det är klart att man är besviken. Vi har satsat mycket på den här matchen, säger Carin Strömberg.

Med tiotalet sekunder kvar hade hon chansen att avgöra rysaren och målfesten i Torrevieja.

Men bollen ville inte in.

Klart att man är besviken då, men med lite distans konstaterar Strömberg i TV6-intervjun.

– Vi kämpar från båda håll och det kanske var rättvist.

Får en svårare väg

Förutsättningarna var enkla, en seger mot Nederländerna och vägen till kvartsfinalen skulle bli avsevärt mycket enklare.

Med två uppvärmningsmatcher kom det första riktiga testet för Sverige i form av regerande världsmästaren Nederländerna.

Sverige fick en flygande start, redan efter fem minuter hade Monique Tijsterman tvingats trycka på den stora röda knappen. Timeout med svensk ledning 5–2.

Och visst skulle Nederländerna komma närmare, men det dröjde till precis innan paus. Efter flera egna missar tappade Sverige från en fem mål stor ledning till att bara ha ett måls försprång när halvleken blåstes av.

– Vi startade matchen otroligt bra, men har en väldigt dålig period i slutet som göra att vi tappar, säger Linn Blohm till TV6.

Tvåa i gruppen

I den andra halvleken var det ett nytt Nederländerna som kom till spel. Smällarna blev fler och de svenska målen färre. Med fem minuter kvar var det Nederländerna som höll i taktpinnen och Sverige fick nöja sig med delad poäng.

– I andra har vi svårt att göra mål. Vi gör en massa slarvfel och då gör de mål på våra misstag, säger Blohm.

– Vi gör mycket mål, men släpper också mycket. Det kändes aldrig som om vi kunde skaka av oss dem, en match där man aldrig kunde slappna av, säger Jamina Roberts till TV6.

Gruppsegern går därmed till Nederländerna, som har bättre målskillnad.

Kazakstan nästa

I mellanrundan tar lagen med sig poängen som man spelat till sig mot de andra två lagen som också tagit sig vidare.

Sverige och Nederländerna får nu med sig tre poäng vardera och lika stor chans att ta sig vidare från mellanrundan. Puerto Rico kommer också att spela mellanrundan, men får inte med sig några poäng.

– Nu går vi dit med varsin poäng. Det kommer bli ett målräkneri till slut. Det kommer att vara kniven mot strupen för både oss och Nederländerna mot Norge och Rumänien. Sen handlar det om att få bra resultat så man går vidare på målskillnad om det nu är så att Norge gör rent hus, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till SVT.

I mellanrundans första match, på torsdag, väntar Kazakstan, sedan Rumänien och Norge.

– Vi får analysera det här och skruva lite på försvarsspelet. Det kommer att bli tuffa matcher med mycket fart, säger Carin Strömberg.

– Vi tar med oss anfallsspelet, säger Jamina Roberts, som gjorde åtta mål och spelade fram till sju.

Linnéa Engholm/TT

Ekonomi

Omikronlättnad smittade även Wall Street

Börskurserna steg kraftigt i New York. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer /AP
Ekonomi
Ekonomi

Uppgifter om att omikron tros vara en mildare variant av coronaviruset har spridit lättnad över världens börser och den uppgång som USA-börserna inledde veckan med fortsatte även på tisdagen. Till det kom kraftiga uppgångar för flera av tungviktarna på framför allt tekniksidan.

Apple hörde till de stora vinnarna sedan Morgan Stanley höjt riktkursen för teknikjätten. Aktien steg 3,5 procent. Googles moderbolag Alphabet och Amazon var andra techbolag med vind i seglen, upp 2,9 respektive 2,8 procent.

Chiptillverkaren Intel aviserade planer på att börsnotera sin verksamhet inom affärsområdet självkörande bilar, Mobileye. Aktien lyfte 3,1 procent.

Merck var ett av bolagen på nedsidan. Aktien sjönk 1,6 procent sedan mäklarfirman Guggenheim nedgraderat läkemedelsbolaget från köp till neutral.

Dow Jones industriindex steg 1,4 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex lyfte 3,0 procent och S&P 500 landade på plus 2,1 procent.

Inrikes

Två män åtalas för sprängladdning

Tingsrätten i Östersund. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män i 35-årsåldern åtalas misstänkta för innehav och hantering av sprängämne och en sprängkapsel, skriver Östersunds-Posten.

I samband med en husrannsakan i en industrifastighet i Torvalla i Östersund greps en man i oktober. Ett föremål som såg ut som en sprängladdning med kablage, sprängdeg och tändhatt hittades vid gripandet.

Nu åtalas han och ytterligare en man i Östersunds tingsrätt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren yrkar på att det ska klassas som grovt brott. De båda männen har i förhör erkänt att de haft föremålet i sin ägo men förnekar grovt brott.

En av männen misstänks även för våldsamt motstånd.

I polisens förundersökning finns uppgifter om att männen planerat att sälja sprängladdningen, enligt tidningen.

Utrikes

"Rysslands röda linje för Ukraina har flyttats"

Ukrainska soldater vid linjen som skiljer dem från pro-ryska separatister i Donetsk, östra Ukraina.
Foto: Andriy Dubchak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Att Ryssland är emot ett ukrainskt Natomedlemskap är uttalat sedan länge.
Men på senare tid har all form av militärt samarbete, även med enskilda medlemsländer, tolkats som ett övertramp, enligt Jakob Hedenskog, analytiker på UI.
– Ribban för vad Ryssland kan leva med har sänkts.

Ryska krypskyttar och stridsvagnar har anslutit sig till styrkorna vid Ukrainas östra gräns, hävdar Ukrainas försvarsdepartement bara timmar före USA:s president Joe Bidens digitala möte med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin under tisdagseftermiddagen, svensk tid.

Det finns flera skäl till att ta uppgifterna med försiktighet.

– Man får utgå från att ett krig pågår och att båda sidor har ett intresse av att förstärka sin bild, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Den ryska närvaron i Ukraina är däremot uppenbar. Soldater finns längs gränsen och inne i landet finns separatiststyrkor utrustade med ryska vapen.

Sänkt ribba

Hotet är högst verkligt, enligt Jakob Hedenskog, som tidigare arbetat som forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI).

– Men det är klart att Ukraina har ett intresse av att omvärlden, i synnerhet Nato och västmakterna, tar det här på största allvar. Därför kan det från Ukrainas sida finnas ett önskemål att förstora upp det akuta hotet, säger han.

Ryssland menar i sin tur att Nato har för avsikt att utvidga österut. Moskva har sedan länge haft ett ukrainskt Natomedlemskap som röd linje, men senaste tidens upptrappning tyder på att den gränsen flyttats, enligt Hedenskog.

– Jag anser att man ändrat den till att inte bara gälla utvidgning av Nato utan alla former av militära samarbeten, även med enskilda medlemsländer. Ribban har sänkts när det gäller vad Ryssland kan leva med.

En händelse som analytiker hävdat ses som ett övertramp är Natolandet Turkiets vapenhandel med Ukraina tidigare under hösten.

– Den bidrog säkert till upptrappningen. Det finns en tidsmässig korrelation till Ukrainas användning av de turkiska drönarna i kriget i Donbas (i östra Ukraina), säger Jakob Hedenskog.

Vill skrämmas

Enligt amerikanska underrättelser planerar Ryssland för en eventuell militär offensiv redan tidigt nästa år. En invasion av östra Ukraina behöver dock inte nödvändigtvis vara det huvudsakliga målet med Rysslands ökade närvaro vid gränsen. Militära medel kan användas för att kriga, men även för att skrämma motståndaren till eftergifter, säger Hedenskog.

– Min bedömning är att Ryssland har trupperna där för att i första hand trycka på politiskt och diplomatiskt. Men därmed inte sagt att situationen inte kan eskalera och att de kan komma användas senare.

När Ryssland kraftsamlade vid gränsen i våras ledde det till ett toppmöte mellan Joe Biden och Vladimir Putin i schweiziska Genéve.

TT: Är det, utifrån det, en rysk framgång att tisdagens digitala möte mellan Biden och Putin ens äger rum?

– Ja, det är vad de strävar efter. Sedan får vi se vad det resulterar i, säger Hedenskog.

Rättad: Uppgifter i en tidigare utsänd faktaruta ansluten till denna text var felaktiga. En ny faktaruta har därför anslutits till texten.

Sophie Tanha/TT

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Mikhail Metzel, Kreml via AP/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Ukraina

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.

Senare valdes Europavänlige Petro Porosjenko till ny president i Ukraina.

I slutet av februari 2014 intog prorysk mils flera byggnader i Krimhalvöns huvudort Simferopol.

Den 16 mars hölls en folkomröstning, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkningen var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att i strid med internationell rätt införliva Krim i Ryska federationen.

De ukrainska länen Donetsk och Luhansk angreps också och läget där ledde snart till öppna strider. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén.

Ryssland har hela tiden förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till den folkomröstning som en stor del av omvärlden anser riggad. EU och USA har vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.

Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Sport

Åberg nobbar Djurgården – klar för bottenrivalen

Pontus Åberg. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Sport
Sport

Pontus Åberg vänder hem till Sverige och SHL-ishockeyn efter flera år i Nordamerika.

Men det blir inte en återkomst i Djurgården för den 28-årige forwarden.

Åberg har i stället skrivit på för bottenkonkurrenten Timrå.

"Pontus är en offensiv spelare som kommer att tillföra mer spets i laget. Han kommer att bli en viktig spelare i laget", säger sportchefen Kent Norberg till klubbens webbplats.

Pontus Åberg spelade i Djurgårdens ungdomslag och gjorde debut för klubben i dåvarande elitserien säsongen 2010–11. Efter en säsong i Färjestad bar det vidare till Nordamerika där det blivit spel i såväl AHL som i NHL för Nashville, Anaheim, Edmonton, Minnesota och Toronto. Åberg har även hunnit med en säsong i ryska Traktor Tjeljabinsk.

"Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till svensk hockey och SHL och hoppas kunna bidra på ett positivt sätt både på och utanför isen", säger Pontus Åberg.

Kontraktet med Timrå sträcker sig säsongen ut.

Inrikes

Flög flygplan full – fängelse för flygfylleri

En man i 60-årsåldern döms till två månaders fängelse för grovt flygfylleri. Arkivbild.
Foto: Hans T Dahlskog/TT
Inrikes
Inrikes Mannen tvingades nödlanda med sitt enmotoriga flygplan i Upplands-Bro efter att bränslet tagit slut. En kontroll visade då att piloten hade 1,77 promille alkohol i blodet. Nu döms han för grovt flygfylleri till två månaders fängelse.

Det var i januari i år som mannen i 60-årsåldern gav sig ut på en tur med sitt flygplan, rapporterar Expressen. En stund senare tvingades han nödlanda planet i Upplands-Bro, norr om Stockholm, till följd av bränslebrist och polis och räddningstjänst larmades till platsen. Den efterföljande provtagningen visade att mannen var kraftigt berusad.

Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom och böter, men domen överklagades. Nu skärper hovrätten påföljden och dömer honom till fängelse.

”Han har uppenbarligen missbedömt hur lång färd han gett sig ut på och har inte anpassat flygplanets bränsletillgång till detta. Han har tvingats genomföra en nödlandning på en del av en allmän väg i anslutning till tätbebyggda områden, men inte kunnat stanna flygplanet på denna utan kört av vägen, utför en slänt och ner på en cykelbana”, skriver rätten i sitt beslut.

Sport

Fördel Frölunda efter segern i Dalarna

Patrik Carlsson, till vänster, gjorde två av Frölundas mål i 5–2-segern mot Leksand i CHL-kvartsfinalen. Arkivbild.
Foto: Tommy Holl/TT
Sport
Sport

Frölunda och Champions Hockey League brukar betyda titel.

Möjligen även den här säsongen.

Göteborgslaget, som vunnit turneringen hela fyra gånger på sex försök, är nämligen på god väg att nå semifinal i den sjunde upplagan. Det efter klara 5–2 borta mot SHL-rivalen Leksand i tisdagens första kvartsfinalduell.

Det var länge jämnt, åtminstone målmässigt.

Men i den tredje perioden gick Frölunda från 2–2 till 5–2 inom loppet av tre minuter. Därmed har man en tremålsledning med sig till nästa veckas returmöte i Göteborg.

Det har även Rögle som tidigare under kvällen bortabesegrade Sparta Prag med samma siffror.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL