Lagfarter SkD

Lantbruksfastighet i Höör får ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Lantbruksfastigheten på Rovelyckan 108 i Höör har fått en ny ägare. Det är Kristian Peter Hugh Smith, 46, som tar över huset efter Raija Helena Landgren. Ägarbytet blev klart i september 2021. Huset har en boyta på 160 kvadratmeter.

Till fastigheten hör också 1 hektar betesmark, 3 hektar skogsmark och en ekonomibyggnad på 114 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes i november förra året ett hus, på Rovelyckan 106. Där såldes ett 28 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 255 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hårt jobbande Bryggman förtjänar sin plats

Ishockeyspelare
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Ishockey Malmö Redhawks sladdar i tabellen. På onsdagen har laget chans till ett trendbrott, när Örebro gästar arenan.

Den storväxte forwarden Lars Bryggman har varit ute i kylan ett tag. Men när han väl fått chansen igen, så har han förvaltat den på bästa sätt. Det har blivit fyra mål mot Timrå och Skellefteå.

Norrlänningen har trivts förträffligt på bortaturnén, även om det blev en mycket klen utdelning rent poängmässigt för rödhökarna.

– Jag fick chansen att träffa familjen där hemma två gånger på en vecka, och det händer inte speciellt ofta under säsongen, ler Bryggman, som är uppväxt i Piteå.

– Det har varit tufft att inte ha fått spela på ett tag, men nu har jag fått chansen i två matcher och det har gått bra, säger han om sin egen framfart på isen.

– Det är mycket som vi kan ta med oss från den matchen mot Skellefteå, det var ett jäkla drag från hela laget, där vi håller ihop laget kompakt och vi har inte haft så många blockade skott på hela säsongen.

Malmö Redhawks har fått ta emot skarp kritik efter sina många nederlag, och coachen Joakim Fagervall har ifrågasatts rejält. Men Lars Bryggman hoppas på ett trendbrott.

– Det ska bli riktigt kul att få spela hemma igen, och hoppas att vi kan bygga vidare från insatsen senast, förklarar han.

Markus Lauridsen och Alexander Molldén saknas båda mot Örebro. Det innebär att Redhawks fortsätter att spela med bara sex backar.

Redan på lördag afton är det ny match igen i Malmö arena mot Luleå.

Inrikes

Statsministern: Fullt förtroende för Karkiainen

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin nya regering i förra veckan. Ida Karkiainen (bilden) är civilminister. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Magdalena Andersson (S) har "fullt förtroende" för civilminister Ida Karkiainen (S) efter den uppmärksammade bilden som visar hur Karkiainen gör en Hitlerhälsning.
Statsvetaren Ulf Bjereld säger att avslöjandet gör det svårare för Socialdemokraterna att kritisera Sverigedemokraterna.

Högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag publicerade i måndags kväll en bild som visar hur en tonårig Ida Karkiainen gör en så kallad Hitlerhälsning.

"För det första – jag har ingen bakgrund i vit-makt-miljön", skriver Karkiainen i en skriftlig kommentar till TT.

"För det andra – jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för. Det har i så fall skett med ironi eller ett mindre lyckat försök att förlöjliga".

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att hon pratade med Karkiainen så fort hon fick kännedom om bilden.

– Den sortens gester är inte bara djupt historielösa men också ytterst olämpligt. Jag har talat med Ida Karkiainen om det här, men har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar och det har hon också själv varit mycket tydlig med, säger Andersson på en pressträff.

"Självklart samma måttstockar"

Statsmininstern säger att Ida Karkiainen har givit samma förklaring till henne som till medier.

– Det är samma förklaringar naturligtvis som hon har givit utåt. Hon var 15 år gammal, hon minns inte tillfället. Däremot är hon tydlig med att hon även då inte hade värderingar som återspeglar detta, säger Andersson.

Andersson får frågan om hon hade köpt förklaringen om det hade handlat om en företrädare för Sverigedemokraterna som befunnit sig samma situation.

– Självklart är det samma måttstockar, skillnaden är att väldigt många av de sverigedemokratiska företrädare stod för de här värderingarna och många står också för de här värderingarna. Jag kan bara konstatera att vi vet att det är ett parti med nazistiska rötter, och Jimmie Åkesson har sagt att Sverigedemokraterna är ett parti som aldrig kommer att överge sina rötter, säger Andersson.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld säger till TT att den närmaste tiden kommer att vara avgörande för hur Karkiainen och regeringen påverkas av bilden.

– Om det stannar vid det här, att det inte kommer mer, då tror jag att det kommer att blåsa över ganska fort, särskilt med tanke på att hon bara var 15–16 år.

"Kan påverka partiet"

Då kommer det förmodligen heller inte att få några konsekvenser på lång sikt för varken regeringen eller Socialdemokraterna som parti.

– Man vet ju heller inte, om det skulle komma mer, om det var ungdomligt oförstånd eller om fanns det någon form av ideologisk övertygelse. Här verkar det inte finnas några berättelser som säger att det skulle vara uttryck för en ideologisk övertygelse.

Politiska skandaler påverkar sällan väljarnas partisympatier på sikt, enligt Bjereld. Just den här händelsen kan dock påverka partiet, i det här fallet Socialdemokraterna, i sin retorik gentemot sina politiska motståndare på kort sikt.

– Det gör det svårare för partiet (Socialdemokraterna) den närmaste tiden att använda de argument som man försökt göra kring att kritisera SD eller för den delen kritisera Moderaterna, KD och Liberalerna för att samarbeta med ett parti som har rasistiska rötter.

Malin Johanson/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Lagfarter SkD

Fastighet i Hörby såld till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 300 000 kronor fick Karl-Åke Stefan Wernersson, 56 år, sedan tidigare boende på just Kölleröd, ge för tomten på Kölleröd 7339 i Hörby. Köpet från säljarna Olof Allan Andersson och Bengt Åke Elvir Wernersson blev klart i november 2021. Tomten är lite över en hektar stor.

Knappt en kilometer därifrån såldes nyligen ett hus, på Gummarp 7324. Där blev priset för det 115 kvadratmeter stora huset 1 750 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Putin och Bidens digitala möte i gång

Förra gången Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden träffades var vid sommarens möte i Schweiz. Arkivbild.
Foto: Denis Balibouse/AP/TT
Utrikes
Utrikes För första gången sedan i juli talas USA:s president Joe Biden och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin vid.
Högst upp på dagordningen står Ukraina, som Washington misstänker att Moskva överväger att invadera inom kort.

Till skillnad från sommarens möte i schweiziska Genève sker tisdagens samtal – som inleddes klockan 16 svensk tid – digitalt.

Förra gången som de två världsledarna talades vid stod cybersäkerhet i fokus. Biden pressade Putin att tygla de hackergrupper, som från baser i Ryssland uppges attackera amerikanska mål. Angreppen har till viss del fortsatt sedan dess – och enligt Vita huset står frågan fortsatt högt upp på samtalslistan.

Ministrar i Sverige

Men andra punkter väntas dominera mötet.

– Framför allt spänningarna kring Ukraina, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

I måndags varnade Vita huset att om Ryssland invaderar Ukraina så väntar "allvarlig ekonomisk skada" och ökad amerikansk närvaro i Östeuropa.

President Biden talade också på måndagen med ledarna för Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien, och man enades om att ha en gemensam strategi gällande Ukraina.

I torsdags träffades USA:s och Rysslands utrikesministrar Antony Blinken och Sergej Lavrov utanför Stockholm i samband med ett möte för medlemmarna i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Även då stod Ukraina högt upp på dagordningen. Den kyliga stämningen mellan de två länderna bedöms inte ha förbättrats av mötet.

– Jag håller på att ta fram vad jag tror är de mest kraftfulla och meningsfulla åtgärderna för att göra det mycket, mycket svårt för Putin att göra vad människor fruktar att han kommer att göra, sade Biden redan dagen efter OSSE-mötet, enligt AP.

Ryska soldater vid gränsen

Varningen antas gälla Washington DC:s uppgifter om en nära förestående invasion av östra Ukraina, något som Moskva säger inte är aktuellt. Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov uppger att över 90 000 ryska soldater befinner sig vid den ukrainska gränsen och på den av Ryssland annekterade Krimhalvön.

Putin väntas kräva juridiskt bindande garantier för att Ukraina inte ska tillåtas ansluta sig till försvarsalliansen Nato, men Biden har redan avfärdat det kravet.

– Jag godtar inte en röd linje från någon, sade han i fredags.

Sophie Tanha/TT

Malmö

Maskerad man jagas efter rån mot mäklarbyrå

Malmö
Malmö Polis ryckte under tisdagen ut till Regementsgatan. Anledningen var att en maskerad man rånat en mäklarbyrå som ligger på gatan.

Polis skickades till platsen vid 16.19 efter att en maskerad man hotat personalen i en mäklarbyrå med kniv och på så vis tvingat dem att överlämna gods till honom. Rånaren har efter det lämnat platsen till fots i riktning mot Rönneholmsparken.

Ingen har kommit till skada i samband med händelsen och polisen söker efter rånaren med hjälp av hund i området kring Rönneholmsparken.

Texten uppdateras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Kultur och nöje

Nobelpristagare vill ge plats åt oväntad godhet

Abdulrazak Gurnahs Nobelföreläsning är titulerad 'Att skriva' och strömmas från England. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den långa tiden i fattigdom och utanförskap efter ankomsten till England gjorde att årets Nobelpristagare, Abdulrazak Gurnah, började skriva på ett annat sätt.

I sin Nobelföreläsning berättar Gurnah om sin väg till skrivandet, från början en ungdomlig njutning som han fortfarande har kvar. Med sig till England i slutet av 1960-talet hade hans 18-åriga jag minnen av den förföljelse som ägde rum efter den blodiga revolutionen på Zanzibar 1964 då den arabiske sultanen avsattes. Många grymheter förbigicks med tystnad, framhåller Gurnah.

– Vår politik var rasistisk och ledde direkt till den förföljelse som kom efter revolutionen, när fäder slaktades inför ögonen på sina barn och döttrar utsattes för övergrepp inför ögonen på sina mödrar. Jag bodde i England, långt från de här händelserna men (var) inom mig ändå djupt plågad av dem, säger han i sin Nobelföreläsning.

Kanske gjorde den geografiska distansen att han hade svårare att stå emot kraften i minnena. Så småningom skulle han också lida av den som han tyckte förenklade historieskrivningen om dessa händelser. När han långt senare i livet gick längs de nu förfallna gatorna i sin uppväxtstad upplevde han hur människor levde vidare, "grå och tandlösa och rädda för att förlora minnet av det förflutna".

– Det var nödvändigt att skriva om förföljelsen och grymheterna som våra härskare i sin självtillräcklighet försökte sudda ut ur vårt minne.

"Kolonialismens barn"

Men han hade också en annan historieuppfattning att hantera. Parallellt med den "självklara fientlighet" och rasism som han mötte i vardagliga situationer i England blev han också klar över hur han, under uppväxten på Zanzibar, hade varit "kolonialismens barn" på ett sätt som hans föräldrar inte hade varit. Inte nog med att hans skolgång hade varit "kolonialiserad", i England insåg han också att han själv blivit tilldelad en roll i vissa av engelsmännens berättelser om sig själva, både i texter och vardagliga samtal. Rasistiska skämt på tv togs emot med munterhet.

– Jag kunde inte göra något åt det mottagandet, men på samma sätt som jag lärde mig att läsa med större insikt växte det fram ett begär efter att i mitt skrivande vägra acceptera självsäkra summariska beskrivningar från människor som föraktade och förminskade oss.

Människolivet

Men skrivandet handlar inte i första hand om kamp och polemik eller om olika ämnen. Det handlar om människolivet, framhåller Gurnah. I sina romaner vill han skriva så att både "det fula och rättfärdiga" framgår och få människan att träda fram ur förenklingar och stereotyper. Då går det också att ge plats åt det sköra och svaga, menar Gurnah, och åt "en möjlighet till godhet ur oförutsedda källor".

– Jag tror att skrivandet också måste visa vad som kan vara annorlunda, vad det är som den hårda härskarblicken inte ser, vad som gör att människor, till synes små på jorden, känner sig förtröstansfulla i sig själva trots andras förakt.

Erika Josefsson/TT

FAKTA

Fakta: Abdulrazak Gurnah

Född: 1948 på Zanzibar. Fadern var affärsman från Jemen medan modern kom från Kenya.

Bor: I Canterbury, England.

Bakgrund: Gurnah kom till England som flykting i slutet av 1960-talet. Hans modersmål är swahili, men hans romaner är skrivna på engelska, ibland med uttryck på swahili. Han doktorerade i västafrikansk litteratur 1982 och undervisade fram till pensionen i engelska och litteraturvetenskap vid Kents universitet.

Böcker: Gurnah har publicerat tio romaner samt ett antal noveller. På svenska finns "Paradiset", som 1994 hamnade på den korta nomineringslistan för Bookerpriset, och "Den sista gåvan" som utspelas i ett samtida England där en döende familjefar till slut berättar sanningen om sitt afrikanska ursprung för fru och vuxna barn.

Den senaste romanen "Efterliv" handlar om den tyska kolonialmaktens trupper med afrikanska legosoldater, askarier, i Östafrika. Den kommer i svensk översättning före jul.

Sport

Laddar om efter guldet: "Avsluta snyggt och bra"

Martin Olsson efter SM-guldet i lördags. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Från guldfirande till Champions League-avslutning borta mot Juventus.
Inga problem, tycker Malmö FF:s landslagsback Martin Olsson:
– Det är bara att gå ut och njuta. Vi måste avsluta det här snyggt och bra.

Fyra dygn efter SM-guldfesten hemma i Malmö är det dags för MFF att knyta ihop en framgångsrik säsong.

Champions League-platsen var kronan på verket även om resultaten där kanske inte gett upphov till några större utsvävningar. Nu ska punkten sättas mot Juventus på bortaplan i Turin.

– Jag tycker vi har gjort bra ifrån oss i hemmamatcherna, men vi hade velat göra det mycket bättre i bortamatcherna. Det är bra för erfarenheten inför nästa år om vi går till Champions League igen, säger Olsson på en digital presskonferens.

"Har varit grymt"

Ytterbacken kom från Häcken till MFF under sommaruppehållet och kan inte klaga på utvecklingen.

– Det har varit grymt, jag har alltid velat spela i Champions League. Ser man det så kan det inte bli bättre, Champions League och SM-guld.

Backkollegan Niklas Moisander lyfter fram upplevelsen kring SM-guldet i lördags.

– Jag har vunnit mästerskap tidigare, men att fansen kommer in på planen var ganska coolt. Det visar hur stort fotboll är i Sverige, säger han.

Malmö FF, klar som gruppjumbo, tog sin första CL-poäng och gjorde sitt första mål i senaste hemmamatchen mot Zenit S:t Petersburg (1–1). En match som ändå slutade på ett frustrerande sätt när gästerna kvitterade på en omdiskuterad straff på tilläggstid.

Skickar en hälsning

Nu väntar ett Juventus som kan lugga Chelsea på gruppsegern och vann med 3–0 i Malmö. Men den italienska storklubben har haft det motigt i ligaspelet och i helgen hamnade anfallsstjärnan Alvaro Morata och tränaren Massimiliano Allegri i en hård ordväxling.

– Det händer ganska mycket i fotbollen och man kan tjafsa någon gång med tränaren, det är inte så stor grej, man går vidare ganska snabbt. Det stör säkert inte laget, säger Martin Olsson.

Han hade hoppats få möta landslagskompisen Dejan Kulusevski, men den svenske anfallaren missar matchen sedan han opererats för en akut bihåleinflammation orsakad av tandproblem.

– Oj då, jag får skicka i väg ett sms att han ska krya på sig. Vi snackade under förra samlingen att vi skulle försöka ses, säger Olsson.

Göran Sundberg/TT

Kultur och nöje

Många trådar att följa på Böttchers utställning

Resan och hamnen (Återbrukerskan), 2012. Detalj av väggtextil i 14 delar.Courtesy Lunds konsthall/Gymnasieskolan Vipan, Lund.
Foto: Terje Ostling
Kultur och nöje
Konstrecension Britte Montigny recenserar Ann Böttcher-utställningen på Malmö konsthall.

Ann Böttcher, mångsysslande och mångkunnig konstnär besatt av granar. Eller förtrollad av dem? När den stora retrospektiva presentationen av Ann Böttchers konstnärskap nu nått Malmö Konsthall efter att tidigare i år ha visats på Bonniers konsthall i Stockholm, är granen utställningens nav. Granen i hennes egen och andras konst. Granen i historien. Granen som maktfaktor, som subtil estetik. Som en länk till historien och kulturhistorien

Mitt första oförglömliga möte med Ann Böttchers konst ägde rum i Köpenhamn hösten 2008. Hon deltog i utställningen Caspar David Friedrich kom aldrig till Sverige – han stannade i Köpenhamn. Böttchers bidrag bestod av minutiöst tecknade granar. På en gång skira och robusta förmedlade de hela den naturromantiska stämning som präglar Caspar Friedrichs (1774-1840) konst. Svårtillgänglig vildmark som illustrerar människans litenhet i förhållande till varat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL