Inrikes

Andningstub byttes ut – covidpatient avled

Region Västerbotten anmäler ärendet till Ivo. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En patient med svår covid-19 avled sedan komplikationer uppstått vid byte av andningstub. Nu lämnar Region Västerbotten in en Ivo-anmälan för granskning enligt lex Maria.
PREMIUM

Patienten vårdades i respirator på en intensivvårdsavdelning i Västerbotten under en kritisk period av pandemin. Eftersom det rådde högt tryck på länets intensivvårdsavdelningar flyttades patienten flera gånger, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Flera byten av andningstub skedde under det långa vårdförloppet, som beskrivs som "sviktande med varierande syresättning".

Vid ett byte uppstod komplikationer med mycket låg syresättning varvid patienten drabbades av hjärtstopp. Trots att hjärt-lungräddning genomfördes med "gott resultat" återfick patienten aldrig medvetandet.

Eftersom prognosen bedömdes vara dålig trappades behandlingen ner och patienten avled senare.

Förutom lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har även regionen utrett händelsen och tagit fram åtgärder för att minska risken för att något liknande ska kunna inträffa igen.

Utrikes

Nya regler väntas om vaccinpass

EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes Nya regler för EU:s vaccinpass är på gång när antalet nya covid-19-fall fortsätter att öka runt om i Europa.
PREMIUM

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides väntas inom några dagar komma med förslag på hur unionens vaccinpass ska anpassas när allt fler länder ger sina medborgare en ytterligare dos av covid-19-vaccinet.

Bra, tycker EU-minister Hans Dahlgren (S).

– Det kommer ett förslag från kommissionen i närtid om hur man ska utveckla de här covidbevisen så att de ger utrymme för att registrera de här påfyllnadsdoserna som många redan har tagit, men också om hur man ska se på en lämplig tidsrymd för hur länge de ska gälla, säger Dahlgren på plats i Bryssel.

Vaccinera mera

Under tisdagen fick han och övriga EU-ministrar chans att prata om coronaläget och vad som kan och bör göras gemensamt när smittan nu ökar kraftigt igen.

Framför allt betonar Dahlgren vikten av fortsatt vaccinering.

– Vi måste tillsammans få det här ökat. Vaccintalen måste gå upp i alla EU-länder. Vi får inte komma tillbaka till den situation som vi hade i början av pandemin när vi började stänga gränser för varuhandeln, säger EU-ministern.

Krav på alla?

Obligatorisk vaccinering – som exempelvis det hårt pressade Österrike tänker införa från och med den 1 februari – är Dahlgren emellertid tveksam till. Bättre i så fall att bekämpa de falska uppgifter som sprids om vaccinen.

– Jag är nog tveksam till om man kan tvinga en människa att bli vaccinerad. Men det visar ju på nödvändigheten av att också hantera det här med desinformation och falska nyheter som sprids om vad som händer när man blir vaccinerad. Det är rätta vägen att gå, säger Dahlgren i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Smittotalen i EU

Så här ser smittspridningen av covid-19 ut i EU just nu, räknat i antal nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna:

Över 1 000 fall: Slovenien (2 044), Slovakien (1 714), Österrike (1 528), Kroatien (1 301), Tjeckien (1 217), Litauen (1 214), Lettland (1 111), Belgien (1 106) och Irland (1 099).

Över 500 fall: Nederländerna (937), Ungern (882), Grekland (834), Bulgarien (774), Danmark (664), Tyskland (529) och Estland (506).

Över 100 fall: Luxemburg (487), Polen (484), Rumänien (448), Cypern (330), Finland (189), Frankrike (173), Portugal (167), Italien (127), Malta (113) och Sverige (106).

Under 100 fall: Spanien (72).

Bland europeiska länder utanför EU är motsvarande siffror just nu högst i Georgien (1 617) och Montenegro (1 250). Storbritannien ligger på 698, Island på 550 och Norge på 400 nya fall per 100 000 invånare.

Siffrorna gäller vecka 44 och vecka 45.

Källa: ECDC

Ekonomi

Här är resereglerna på populära destinationer

På många av resmålen krävs både vaccination och negativt provsvar. Arkivbild från Libanon.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ny våg av smittspridning på flera håll – här är reglerna som gäller för dig som vill resa i jul.
PREMIUM

Med det ändrade smittläget kan reglerna ändras med kort varsel. Informationen i artikeln är hämtad den 22 november.

Sverige är klassat som "högriskområde" inom EU, vilket gör att resande från Sverige omfattas av de hårdaste inresereglerna.

Spanien

I Spanien gäller i grunden de vanliga reglerna: alla som är tolv år eller äldre måste visa upp ett vaccinationsintyg, alternativt ett negativt provsvar eller intyg på genomgången covid-infektion under de senaste sex månaderna.

För den som anländer luft- eller sjövägen gäller krav på ifylld hälsodeklaration inom 48 timmar från ankomst. För den som anländer landvägen behövs ingen hälsodeklaration men de andra reglerna gäller.

Det finns ingen generell nedstängning än så länge och inte heller krav på munskydd om man kan hålla ett avstånd på 1,5 meter till andra människor. Däremot finns det möjlighet att lokalt införa egna smittskyddsåtgärder, till exempel utegångsförbud. Det finns också lokala regler om öppettider för barer.

Thailand

Sedan den 1 november behöver inte fullvaccinerade svenskar sitta i karantän. Däremot måste man boka ett särskilt sluss-hotell första natten, då ingår PCR-test.

Alla som reser till Thailand måste införskaffa ett så kallat Thailand pass, där man deklarerar vaccinbevis, pass, att man har tillräckligt kapital för resan och bokning av första hotellnatten på ett sluss-hotell.

Ovaccinerade resenärer måste ansöka om inresetillstånd och sitta i karantän upp till elva nätter på ett karantänhotell (som resenären själv bekostar).

Munskyddskrav både utomhus och inomhus i vissa regioner. Det finns även nattliga utegångsförbud i vissa provinser, men på många populära resmål har dessa hävts.

Österrike

Från och med 22 november har landet omfattande nedstängningar med utegångsförbud dygnet runt förutom de mest nödvändiga ärendena.

För den som vill äta restaurangmat gäller avhämtning. Alla typer av kultur- och fritidsetablissemang håller stängt.

Åtgärderna kan gälla i 20 dagar, utvärderas efter tio dagar.

För den som ändå vill resa till Österrike i närtid krävs covidpass, bevis för genomgången infektion eller negativt covid-test.

Värt att notera är också att från och med den 6 december gäller bara vaccinationsbeviset i 270 dagar från vaccineringen.

Fler restriktioner gällande entré på restauranger och hotell finns, se information på utrikesdepartementets sajt Swedenabroad.se

London

Den som vill resa till England (reglerna varierar inom Storbritannien) måste testa sig även som fullt vaccinerad. Testet måste vara bokat och betalt innan man reser i väg och tas inom två dagar efter ankomsten. Detta gäller även om vistelsen är kortare än två dagar.

Om testet skulle visa positivt gäller självisolering i tio dagar.

De som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl får ändå följa samma regler som de vaccinerade. De som har valt att inte vaccinera sig måste testa sig innan avfärd och sedan på plats. Därefter ska de självisolera i tio dagar.

USA

Reglerna varierar på delstatsnivå, men det finns några generella hållpunkter. Den som reser till USA med flyg ska både vara vaccinerad och kunna uppvisa ett negativt provsvar inom tre dagar innan man kliver på planet. Man ska också fylla i en hälsodeklaration.

Den som inte har vaccinerat sig och inte heller omfattas av ett dokumenterat undantag från vaccination kan inte resa till USA.

Schweiz

Schweiz skiljer sig något från många länder inom EU. Den som har vaccinerat sig behöver inte testa sig innan resan. För den som inte har vaccinerat sig räcker det att visa upp ett negativt provsvar, och därefter behöver man inte sitta i karantän, men testa sig igen efter 4-7 dagar. Smittläget har förvärrats i landet så reglerna kring inresa och testning kan vara värt att hålla ett öga på.

Väl inne i landet finns restriktioner och krav på munskydd och covidpass vid vissa aktiviteter som restauranger, biografer och träningscenter.

Costa Rica

Costa Rica är ett av de resmål som vare sig kräver intyg på vaccination eller PCR-test. Men den som inte kan uppvisa vaccinationsintyg måste visa att den är försäkrad under hela vistelsen – en försäkring som täcker sjukhusvård för covid-19 och eventuell karantänsvistelse om det skulle behövas.

Landet har för närvarande inga restriktioner.

Tea Oscarsson/TT

Skyskrapan 'The Shard' kastar en skugga över Themsen i London. För den som vill resa dit krävs både vaccination och test för att slippa karantän. Arkivbild.
Skyskrapan "The Shard" kastar en skugga över Themsen i London. För den som vill resa dit krävs både vaccination och test för att slippa karantän. Arkivbild.
Foto: Tony Hicks/AP/TT
Ett av turistställena som sticker ut är Costa Rica. Där behövs varken vaccinationsintyg eller negativt provsvar – endast reseförsäkring som täcker ekonomiska kostnader för sjukvård. Arkivbild.
Ett av turistställena som sticker ut är Costa Rica. Där behövs varken vaccinationsintyg eller negativt provsvar – endast reseförsäkring som täcker ekonomiska kostnader för sjukvård. Arkivbild.
Foto: Kent Gilbert/AP/TT

Skåne

Så vill FHM att nya restriktionerna ska se ut

Så här kan det återigen se ut på konserter – men från den första december bara om publiken kan visa upp vaccinationsbevis.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Skåne
Covid-19 Från och med den 1 december införs vaccinationsbevis för offentliga sammankomster. Nu har Folkhälsomyndigheten lagt sitt förslag på hur restriktionerna ska se ut.

De arrangörer som tänker genomföra arrangemang med fler än 100 deltagare och som inte vill kräva vaccinationsbevis kommer följande att gälla, enligt förslaget:

• Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

• Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter i sidled i varje riktning från andra sällskap.

• Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Är sällskap större än så ska de delas upp av arrangören.

Dessa krav ställs inte om arrangören kräver vaccinationsbevis. Arrangören måste då ha en ruting för att kontrollera dessa bevis.

– Syftet är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

– Det innebär minskad risk för en ökad smittspridning och minskad risk för en ökad belastning på vården. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används.

Utrikes

Nytt dystert coronarekord i Norge

Ett behandlingsrum för covid-19-patienter vid Akershus universitetssjukhus i Norge. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Hittills under november har 34 848 personer registrerats smittade av coronaviruset i Norge. Det är den enda månaden under pandemin då över 30 000 fall har rapporterats in, enligt norska radio P4.

– Det tror jag var väntat när samhället öppnade upp. Frågan är om vården har kapacitet att hantera det, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Även 2020 var november den månad då flest fall rapporterades i Norge, 15 488 stycken.

Hittills i år har flera månader haft höga smittotal, i mars registrerades 24 865 fall och i september 27 956.

– Vi måste fortsätta jobba för att hålla smittan nere. Det handlar om åtgärder i kommuner, om munskydd, att hålla avstånd och andra restriktioner, och att stanna hemma när vi är sjuka. Och så har vi coronacertifikatet som kan göra det möjligt att lätta på en del åtgärder där det är nödvändigt, säger Jonas Gahr Støre.

Hittills i år har Norge rapporterat 192 700 smittade av covid-19. Sammanlagt i fjol rapporterades sammanlagt 50 211 fall.

Utrikes

Frankrikes premiärminister smittad av covid

Alexander De Croo och Jean Castex vid inledningen av mötet i Egmontpalatset i Bryssel i måndags.
Foto: Didier Lebrun/Pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes premiärminister har covid-19. Jean Castex testades positivt på måndagskvällen, och isolerar sig därför i tio dagar, meddelar hans stab.
PREMIUM

Testet togs eftersom en av Castex döttrar hade fått sjukdomen.

Tajmningen var inte den bästa, i och med att Castex tidigare på måndagen var i Bryssel för samtal med sin belgiske kollega Alexander De Croo. Flera andra regeringsmedlemmar var också med på resan, såsom inrikesminister Gérald Darmanin och EU-minister Clément Beaune.

56-årige Castex är fullvaccinerad och fortsätter jobba under isoleringen. President Emmanuel Macron och hans fru Brigitte hade covid-19 förra året.

Alexander De Croo och flera av hans ministrar har gått i karantän i väntan på klarhet om de smittats.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Utrikes

Pandemipolitiken splittrar: "Folk vill leva"

En av helgens demonstrationer, i Amsterdam i lördags.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes I flera länder i Europa växer protesterna mot nedstängningspolitik och planer på vaccinkrav.
Helgens stora demonstrationer i bland annat Österrike och Nederländerna visar en splittring i samhället.
– Det här är inget problem man informerar bort, utan det handlar om en syn på livet, säger Mia-Marie Hammarlin, som forskar om vaccinkritik.
PREMIUM

I helgens fylldes Wiens gator av tusentals demonstranter som gått ut på gatan för att visa sitt missnöje med såväl Österrikes skärpta restriktioner som den vaccinationsplikt som regeringen vill införa.

"Regeringen planerar folkmord", "Ni är sjukdomen – vi är medicinen" och "Det enda jag behöver skydda mig mot är vår regering" var några av slagorden på plakaten.

Även i Nederländerna hölls stora protester, som delvis urartade i våldsamma upplopp. I Breda, nära gränsen mot Belgien, tågade ett tusental personer fredligt i protest mot regeringens planer på att stänga ute ovaccinerade från barer och restauranger.

– Folk vill leva, det är därför vi är här, sade arrangören Joost Eras till nyhetsbyrån AFP, samtidigt som han tog avstånd från fredagens kravaller i Rotterdam, där flera personer skadades när trängda poliser öppnade eld.

Rutte: "Idioter"

Protesterna är en reaktion på politiska beslut som i sin tur motiveras med att de är nödvändiga för att hejda den ökande smittspridningen. Missnöjet och vreden är också ett uttryck för sprickor mellan grupper i samhället, som har fördjupats under pandemin.

– Idioter, konstaterar Nederländernas premiärminister Mark Rutte, syftande på de våldsverkare som i helgen härjade i framför allt Rotterdam och Haag.

– Fullständigt oacceptabelt, tycker hans belgiske kollega Alexander de Croo om vandalisering under en antirestriktionsdemonstration i Bryssel i söndags.

Forskare: Inte oväntat

Etnologen och medieforskaren Mia-Marie Hammarlin vid Lunds universitet beskriver protesterna som "en inte helt oväntad reaktion" på staters ingrepp i människors vardagsliv.

– Är det något vi är bortskämda med att kunna styra över är det vardagen. Möjligheten att gå till arbetet, sätta sina barn i skolan, att kunna träffa familj och vänner ute på barer och kaféer, och så vidare. Att ta något så grundläggande mänskligt från människan under så lång tid … Jag föreställer mig att det är det som den här kraften i protesterna cirkulerar kring, säger hon.

Brokiga skaror

Demonstrantskarorna är ofta brokiga, och samlar såväl hårdföra vaccinmotståndare som människor som är kritiska till inskränkningar av demokratin. Det de har gemensamt är en misstro mot makten. Många vaccinskeptiker har också ett starkt fokus på individens rätt att bestämma över sin egen kropp, och vänder sig mot direkt eller indirekt tvång att vaccinera sig.

– Man har en upplevelse av att det är ett slags polisstat som griper in och styr människors liv. Det är en misstro mot tjänstemän, myndigheter, politiker och politiska beslut, säger Hammarlin.

Rörelsen möter dock allt starkare motstånd, både från vaccinerade majoritetsbefolkningar och från politiskt håll.

Leder till konflikter

Jannie Møller Hartley, docent på Roskilde universitet i Danmark, pekar på att samhället i allt högre grad regleras utifrån kategorierna vaccinerad och ovaccinerad, vilket lätt leder till konflikter.

– Det är som upplagt för att skapa spänningar mellan olika grupper. Vissa tycker att de har gjort sin del, och att andra inte vill göra sin, då blir folk frustrerade, säger hon.

De starka känslorna gör att splittringen kan bli svår att reparera den dagen pandemin är över. Både mellan individer, i familjer och mellan större grupper i samhället.

– Jag tror att det kan ta tid. Och det här är inget problem man informerar bort, utan det handlar om en syn på livet. Men man kommer ganska långt på att lyssna på varandra ändå, även om man tycker olika. Det är först i dialog som vi har möjlighet att mötas, säger Hammarlin.

Møller Hartley är inne på samma linje.

– Det finns en tendens att prata om människor som foliehattar. Men det är viktigt att inte förlöjliga, och försöka att inte skambelägga, även om man är trött på dem, säger hon.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i Europa

Den så kallade fjärde vågen av covid-19 har delvis tagit sig andra uttryck än tidigare smittovågor. Flera av de länder som drabbades hårdast under pandemins inledande fas har i dag förhållandevis låg smittspridning, medan länder som Tyskland, där få människor dog i början av pandemin, nu tillhör de hårdast drabbade.

I det tyskspråkiga Europa har koncepten 3G ("geimpft, genesen, getestet", eller på svenska vaccinerad, tillfrisknad, testad) respektive 2G (geimpft, genesen) införts i olika sammanhang.

Österrike har ändrat reglerna från 3G till 2G – att bara testa sig räcker alltså inte längre – och har infört nedstängning, först för ovaccinerade och nu även för hela befolkningen. Även i Tyskland har 2G-regler börjat införas.

Flera länders beslut att återinföra restriktioner som tidigare avskaffats har lett till omfattande protester, delvis våldsamma.

Rättat: I en tidigare version av faktarutan fanns felaktiga tider angivna.

Utrikes

USA avråder från resor till Danmark

Amerikaner avråds från att besöka Ströget i centrala Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s utrikesdepartement avråder sina medborgare från att resa till Danmark och Tyskland på grund av ökande spridning av covid-19.

Amerikanska UD har utfärdat den högsta varningen för båda länder.

Man varnar även för att restriktioner på plats "kan påverka amerikanska medborgares möjlighet till inresa i Danmark".

Inrikes

6 000 utan el i flera timmar– centrum släcktes

Flemingsbergs centrum släcktes ned vid strömavbrottet.
Foto: Robin Ek /TT
Inrikes
Inrikes

Drygt 6 000 av Vattenfalls kunder påverkades av ett strömavbrott i Flemingsberg söder om Stockholm på söndagseftermiddagen. Elen försvann vid 15-tiden och först runt klockan 20 var problemet löst.

– Troligen berodde på ett kabelfel i en mindre transformatorstation, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.

Delar av Flemingsbergs centrum släcktes ner till följd av strömavbrottet och affärer tvingades utrymma lokalerna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL