Lagfarter SkD

140 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Ulf Niclas Tobias Hansson, 42, och Eva Linda Marie Hansson, 41, boende på Omma Byaväg i Sjöbo är nya ägare till fastigheten på adressen Östra Bangatan 16 i Sjöbo. Huset har en boyta på 140 kvadratmeter. Säljare är Bo Johan Patrik Andersson. Affären blev klar i oktober 2021 och köpesumman blev 2 200 000 kronor.

Ett par hundra meter bort såldes i somras ett annat hus, på Anemongränd 3. Priset blev där 2 350 000 kronor, för det 108 kvadratmeter stora huset.

De senaste tolv månaderna har det sålts 24 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Västra Bangatan 60, som gick för 3 400 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nya åtgärder: Munskydd och vaccinbevis på krogen

Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg(S) vid pressträffen där de meddelar att nygamla restriktioner blir aktuella igen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinbevis kommer att rekommenderas för bland annat restauranger, meddelar regeringen vid en pressträff.
Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från onsdagen den 8 december, som munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken och större möjlighet till arbete hemifrån.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder pressträffen med att påminna om att pandemin fortfarande pågår.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande på låga nivåer, säger Andersson.

Regeringen kommer att lämna in en remiss om att införa vaccinbevis för fler verksamheter än i dag.

– Regeringen kommer i morgon att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Arbeta hemifrån

Hallengren säger också att regeringen har beslutat om vidta smittskyddsåtgärder i tre steg, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig.

Det första steget gäller från och med i morgon, onsdag. Det innebär bland annat att det ska bli möjligt att arbeta hemifrån i viss mån.

– Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger Hallengren.

Man återinför också rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att serveringsställen från och med onsdagen måste införa åtgärder för att minska risken för trängsel.

– Det är samma åtgärder delvis som har varit aktuella tidigare, det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Slopat karensavdrag

Om smittspridningen ökar kommer regeringen att vidta åtgärder för steg två. Då gäller bland annat att fler ska arbeta hemifrån och att en viss del av undervisningen på lärosäten för vuxna ska ske på distans, säger Hallengren.

Om smittspridningen skulle öka ännu mer kommer steg tre att införas, vilket bland annat innebär att vuxna ska begränsa sina nära kontakter.

Regeringen kommer även att återinföra en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare, bland dem slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen samt tillfälligt slopat karensavdrag.

– Dessa ersättningar kommer att börja gälla från och med i morgon 8 december fram till 31 mars 2022, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige har fortsatt att öka under den gångna veckan:

– Det finns viss påverkan på vården i flera regioner. Vi bedömer att utvecklingen kommer att försämras ytterligare en tid, precis som läget i Europa.

Sjöbo

Stal trädgårdsredskap från garage

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Sjöbo
Sjöbo

Boende i Blentarp har anmält att de fått inbrott i sitt garage. Det ska hänt någon gång mellan söndag och måndag. Tjuvarna ska ha kommit över trädgårdsredskap.

Kävlinge

Höjer avgift för äldrematen

Lunch på träffpunkten Billingshälll ska kosta 79 kronor jämfört med tidigare 75.
Foto: TT
Kävlinge
Kävlinge Omsorgsnämnden kommer på torsdag att fatta beslut om prishöjningar av äldrematen. Orsaken är ökade mat- och personalkostnader.

Höjningen kommer att gälla från och med den 1 januari nästa år. Inga avgiftshöjningar skedde under 2021 men nu menar förvaltningen att en justering bör ske på grund av prishöjningar på löner och livsmedel.

En lunch på träffpunkten Billingshäll kommer att kosta 79 kronor mot tidigare 75 kronor. En måltid i dagverksamheter kommer att kosta 72 kronor jämfört med dagens 70 kronor.

Det högsta beloppet som man kan betala för att bo på särskilt boende är 3 335 kronor per månad eller 111 kronor per dygn, vilket är en höjning med 2 kronor per dag.

Även måltidskostnaderna inom LSS och Socialpsykiatri höjs. Frukost höjs med 1 krona till 28 kronor, vilket också blir priset för mellanmål inom korttidstillsyn. Lunch/kvällsmat höjs från 50 till 52 kronor. Middag/huvudmål höjs från 55 till 57 kronor.

Måltidsservice är en enhet som ska vara självfinansierad.

Skurup

Kulturskolans julkonserter hotade

foto: Magnus Rydlöv, kulturskolan Skurup.
Skurup
Skurup Kulturskolan har planerat in ytterligare tio konserter i december. Men om dessa kommer kunna genomföras är högst oklart, uppger kulturskolechef Magnus Rydlöv.
På tisdagseftermiddagen meddelades att onsdagens orkester- och körkonsert i Folkets park blir utan publik.

Efter förra julens inställda arrangemang hade kulturskolan i Skurup tänkt slå på stora trumman i år. Hela 13 konserter har verksamheten planerat in i december. Av dem har tio ännu inte hunnit genomföras.

– Då alla julkonserter ställdes in i fjol är alla barn och ungdomar riktigt taggade i år, sa Magnus Rydlöv när tidningen pratade med honom på måndagsförmiddagen.

På tisdagsförmiddagen var det inte samma optimism när tidningen ringde upp honom på nytt. Detta efter Smittskydd Skånes rekommendationer om att ställa in planerade julavslutningar och luciafiranden med publik i skolorna.

– Allt känns väldigt oklart nu. Jag vet inte hur vi kommer göra, säger han.

Vad skulle det betyda om ni måste ställa in alla konserter?

– Det hade varit en katastrof. Det är så många barn och ungdomar som sett fram emot att få uppträda.

Enligt Magnus Rydlöv hade de nya rekommendationerna inte kunnat komma mer olägligt.

– Förra vintern hade vi i alla fall framförhållning. Nu kommer allt så plötsligt, vilket gör allt extra svårt. Vi vill ju bara göra rätt för barnen och ungdomarna. Men det känns som alla beslut vi kan ta nu kommer bli fel.

Kulturskolechef Magnus Rydlöv
Foto: Arkivbild

Ingen publik i Folkets park

På onsdagskvällen var det tänkt att en orkester- och körkonsert skulle anordnas i Folkets park. Ett arrangemang där Kulturskolan hade räknat med över 100 personer i publiken. Därför skulle alla som var över 18 år varit tvungna att visa vaccinbevis.

Men på tisdagseftermiddagen beslutades till slut att konserten kommer bli ett publikfritt event. Istället kommer arrangemanget spelas in.

”Vi gör konserten i Folkets park för en kamera och så sänds den på Youtube dagen efter. Ingen publik i lokalen”, skriver Magnus Rydlöv i ett mejl till tidningen.

Oklart om kommande konserter

På lördag är det tänkt att två dansföreställningar äga rum i Skurupshallen. Även här krävs vaccinbevis.

På frågan om kulturskolan tagit något beslut om denna föreställning samt kommande arrangemang i december svarar Magnus Rydlöv följande i ett mejl på tisdagseftermiddagen:

”Nej”

Lagfarter SkD

53-åring ny ägare till villa i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på Kustvägen 5 i Höör är nu klar. Ny ägare blir Lars Jonas Sigvard Olsson, 53, som köper fastigheten av Tommy Ingemar och Elsy Birgitta Gustafsson. Husets byggår är 1988 och det har en boyta på 114 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i november 2021 och priset blev 3 350 000 kronor.

Bara fem månader tidigare såldes en fastighet på samma gata, på Kustvägen 16A. Där blev priset för en 168 kvadratmeter stor villa 4 650 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts nio hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Gamla Jägersbovägen 28A, som gick för 4 550 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Skåne

Totalt fem fall av omikron i Skåne

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Totralt har fem fall av omikron bekräftats i Skåne.

Det innebär att nästan hälften av landets elva fall finns i länet.

Enligt Region Skåne handlar de fallen om personer som antingen smittats i utlandet eller som har koppling till de som smittats.

– Vi har även ett antal misstänkta fall som vi utreder. En del av dessa har anknytning till varandra men för de resterande är det för tidigt att uttala sig om eventuella kopplingar, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Det första fallet av omikron i Skåne upptäcktes i slutet av november. Det handlade då om en person som rest i Sydafrika och som testats positivt efter hemkomst.

Sport

Moisander har laddat om efter guldfesten

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Fotboll MFF är redan utslaget i Europacupspelet. Men veteranen Niklas Moisander har inga problem att motivera sig inför onsdagens bortamöte med Juventus.

– Det här är en match som alla vill spela. För egen del vet jag inte om jag får den här chansen igen i karriären, förklarar 36-åringen.

Niklas Moisander anlände till hotellet i ett kylslaget Turin med hela MFF-truppen på tisdagseftermiddagen. Det första han gjorde var att sätta sig i lobbyn för en digital pressträff med den svenska presskåren.

– Vi vill avsluta vår säsong så bra som möjligt, och vi är är här för att försöka ta med oss en poäng hem till Malmö, säger finländaren.

Han har spelat fyra Champions League med holländska AZ Alkmaar och Ajax, och mött stora lag som Real Madrid och Barcelona. Men mittbacken har aldrig spelat på Juventus stadium tidigare.

Bråk inför öppen ridå

Nu får han chansen. Malmö FF ska avsluta CL-gruppspelet i norra Italien efter att ha förlorat fyra raka matcher, för att sedan spela oavgjort hemma på Stadion mot Zenit (1-1).

– Jag såg Juventus spela i ligan mot Genua. De hade en lite annorlunda taktik med högre press än vad de brukar ha, säger Moisander.

Den stora snackisen i fotbolls-Italien den gångna helgen blev bråket mellan Juventusstjärnan Alvaro Morata och tränaren Massimiliano Allegri inför öppen ridå. Något som tyder på att allting inte står rätt till hos de italienska mästarna. ”Den gamla damen” är bara femma i Serie A, hela elva poäng bakom ledande AC Milan.

Uppskattade planstormningen

Malmö FF:s spelare hade en desto trevligare helg, när man i söndags firade klubbens 22:a SM-guld med en festmiddag. Niklas Moisander uppskattade dessutom att få vara med om en klassisk planstormning för första gången.

– Trots att jag vunnit flera titlar i karriären, så har jag aldrig tidigare varit med om ett sådant kaos. Det var coolt, och alla som sprang in på planen var vänliga och glada, påpekar Moisander.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson lyckades lotsa laget till både SM-guld och Champions Leagues gruppspel under hösten. Trots skadeproblem och ett hårt matchande hemma i allsvenskan och ute i Europa.

Efter söndagens mållösa match mot Halmstads BK var han dock fåordig när han fick frågor om framtiden. Det satte direkt igång spekulationerna att dansken är på väg till en större liga i Europa nästa säsong.

– Det är väl ganska naturligt att det blir så, när man har haft sådana framgångar. Jag tänker inte så mycket på det, utan har full fokus på Juventusmatchen, säger Niklas Moisander.

JDT inte nominerad som Årets tränare

Allsvenskans samtliga tränare och lagkaptener, plus 32 utvalda fotbollsreportrar runt om i landet, har fått nominera vem som förtjänar att bli Årets tränare. Då fanns inte Jon Dahl Tomasson ens med bland de tre främsta.

Majoriteten tyckte i stället att Jimmy Thelin, IF Elfsborg, Henrik Rydström, Kalmar FF, och Joakim Persson, Varbergs BoIS, hade lyckats bättre med sina tränargärningar.

– Det är lite konstigt, men jag vet i alla fall hur viktig han är för oss, säger Moisander om JDT:s betydelse för Malmö FF:s framfart.

Nu kan Juventusmatchen bli MFF-tränarens sista om en större och ännu rikare klubb vill ha hans tjänster.

Den sista matchen med gänget blir det i alla fall för mittbacken Anel Ahmedhodzic. Nyckelpjäsen i MFF har aviserat att han lämnar Malmö under januarifönstret för att bli yrkesspelare utomlands.

Avspark på onsdagen är redan klockan 18.45 i Turin.

Utrikes

Fredspristagaren får flyga till Oslo

Maria Ressa tillåts resa till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. Arkivbild.
Foto: Aaron Favila/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den filippinska fredspristagaren och journalisten Maria Ressa får komma till Oslo för att ta emot priset personligen. En filippinsk domstol har beslutat att godkänna hennes ansökan om att delta i prisceremonin.

Maria Ressa har vid upprepade tillfällen uttalat kritik mot den filippinske presidenten Rodrigo Duterte. Hon är just nu frisläppt mot borgen och inväntar ett domstolsbeslut som gäller förtal på nätet. Hon har därför varit tvungen att genomgå en prövning genom tre lägre domstolar och sedan domstolen för tull- och skattefrågor i Filippinerna för att kunna lämna landet. Regeringen har hävdat att det finns en risk att Maria Ressa flyr från sitt eventuella straff.

Utresetillståndet gäller fram till den 13 december och Maria Ressa säger till reportrar på flygplatsen i huvudstaden Manilla att hon har blandade känslor inför att ta emot Nobels fredspris.

– En del av mig är glad, visst, men jag är också arg och hoppas på en bättre framtid.

Som journalist har Maria Ressa varit med och startat nyhetssajten Rappler och även varit CNN:s byråchef i Jakarta i Indonesien. Rappler har fokuserat på att granska om president Rodrigo Dutertes regim begår övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Totalt finns sju pågående domstolsförhandlingar där Ressa är inblandad. Om hon döms i förtalsmålet kan straffet bli upp till sex års fängelse.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL