Redaktionen tipsar

Musinvasion att vänta i vinter

Mössen gillar att ta sig in i husen så här års. Arkivbild.
Foto: Julian Stratenschulte/AP/DPA/TT
Inrikes
Inrikes Det rasslar i väggarna så här års. När vinterkylan står för dörren gör även mössen det. Enligt flera försäkringsbolag har antalet saneringar ökat kraftigt.
– Kurvan går spikrakt uppåt, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

När hösten gör sitt intågande är det inte bara vi som kurar ihop oss i husets värme. Även mössen söker sig till våra bostäder för att få värme och mat.

– Vi kan se en tredubbling sedan 2019 på våra saneringsbesök, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Det vanligaste är att mössen kommer på besök när det börjar bli lite kyligt i september och oktober.

– Men även om vi snart går in i december så är det fortfarande fullt möjligt att möss spatserar runt och söker sig in i bostäder på grund av en mild höst i södra Sverige, säger han.

Högt tryck

Springet brukar börja när det blir lite kyligare och innan snön kommit. Snön kan annars räcka till som ett isolerande täcke för mössen, enligt Jonas Sandström, chef för skadedjursservice och förebyggande arbete, på Länsförsäkringar Västerbotten.

– Vi ser också en väldigt stor ökning av gnagare. Vi har nu stora delar längs kusten där det inte finns någon snö och då kommer gnagarna in i bostäderna helt enkelt, säger han.

Enligt Sandström har de sett av ett väldigt högt tryck sedan i slutet av september.

– Det är en otroligt stor skillnad här i jämförelse med förra året. För Västerbottens räkning får vi gå ett par år bakåt för att se en sådan här hög aktivitet.

Ökningen stämmer överens med bilden som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har via sin applikation "Mus i hus", där folk rapporterar in fall, samt via deras fångster.

– Jag tror att ökningen har att göra med den stora värmeböljan och de skogsbränder som vi hade 2018, säger gnagarexperten Frauke Ecke, universitetslektor vid SLU i Umeå.

Fröförråd

– En effekt var att lönn, ask, och även ek och bok i södra Sverige, släppte väldigt många frön som gynnade mössen. Det finns fortfarande delar av det förrådet som ligger kvar på marken.

– I norra Sverige tillkommer det att det är ganska blött i skogarna och utomhus, och då letar sig mössen inomhus för bättre levnadsvillkor och mat.

En förklaring till den kraftiga ökningen av saneringar förra säsongen är också att Kemikalieinspektionen i december 2019 förbjöd användning av bekämpningsmedel mot möss för privatpersoner, enligt Anticimex.

Hittills i år har Anticimex hanterat 8 072 saneringar av möss sedan i september, men säsongen är långt ifrån slut än.

– Vi har inga signaler om att det ska vara extremt mycket möss än så länge, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

Täta håligheter

Han tipsar om några enkla sätt att hålla mössen borta.

– Det är bra om man försöker täta små håligheter, glipor under någon dörr och ett trasigt ventilationsgaller, säger Persson Vinnersten, och fortsätter:

– Det finns också godkända musfällor, där vi i första hand rekommenderar klassiska slagfällor.

Det kan också vara klokt att plocka undan allt det som mössen tycker om och att man diskar undan och tar ut sopor.

Men ett av de mest effektiva "medlet" mot möss är ändå katten.

– Katter är jättebra mot möss. Till viss del kan det vara enbart lukten av katten som kan vara avstötande framför allt för möss.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift om användning av bekämpningsmedel för privatpersoner.

Veronika Åström/TT

FAKTA

Fakta: Så säkrar du ditt hus

Håll rent i källaren och på vinden.

Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller bråte vid fasaden.

Se till att gräset är kortklippt runt huset, och undvik buskar, klätterväxter och träd nära fasaden.

Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till resterna.

Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan.

Se till att anslutningar till rör är täta, exempelvis under diskbänken och elementrör.

Täta synliga hål i husgrunden och sätt småmaskigt metallnät över ventiler.

Källa: Anticimex

FAKTA

Fakta: Möss

Husmus, mindre skogsmus och större skogsmus är de vanligaste arterna i Sverige.

Husmusen bygger gärna sina bon i väggar, på vindar eller under golv. Den är allätare, men tycker bäst om frukt, frön, gryn, mjöl, spannmål och spannmålsprodukter.

Skogsmöss lever helst i naturen men kan på hösten söka sig in i våra hus för att få värme och föda inför vintern. De föredrar nötter, skott och knoppar, men kan även livnära sig på stearin och tvål.

En mus kan ta sig in genom ett hål med bara 6 millimeter i diameter.

Källa: Anticimex

Inrikes

Forskare knäcker svårlöst molekylproblem

Forskare vid Lunds universitet har på syntetisk väg lyckats framställa två molekyler som kan bli viktiga verktyg för att utveckla nya typer av läkemedel. Pressbild.
Foto: Lunds universitet
Inrikes
Inrikes Ett forskarlag vid Lunds universitet har på syntetisk väg lyckats framställa två molekyler som annars bara bildas i avloppsvatten från en övergiven gruva i Sydkorea.
Metoden kan bana väg för nya typer av läkemedel mot resistenta bakterier och cancer.

Glionitrin A och B är två besläktade molekyler med egenskaper som är användbara i läkemedelsutveckling. Molekylerna är naturprodukter och produceras av en svamp som har hittats i extremt kontaminerat avloppsvatten från en övergiven sydkoreansk gruva.

– Det som försvårar forskning på molekylerna är att svampen inte skapar dem när man enbart odlar den, utan den måste odlas tillsammans med en specifik bakterie från samma avlopp, säger Daniel Strand, kemiforskare vid Lunds universitet.

Nu har forskarlaget från Lund löst problemet som gäckat forskare under nära ett decennium genom att framställa molekylerna på syntetisk väg. Studien publiceras i tidskriften Journal of the American Chemical Society.

– Att framställa glionitrin A och B har varit ett svårt problem att lösa. Vi började intressera oss för det här för drygt fyra år sedan, så för oss är det ett stort genombrott, säger Daniel Strand.

Ett högriskprojekt

Trots komplexiteten visade sig lösningen vara både enklare och mer effektiv än vad forskarna trott. Genom att utveckla en ny så kallad asymmetrisk organokatalytisk reaktion lyckades Lundaforskarna skapa molekylernas mest svårtillgängliga delar.

Att framställa så komplicerade molekyler är ovanlig forskning i Sverige och något av ett högriskprojekt, enligt Daniel Strand.

– Kommer man ett steg ifrån den färdiga molekylen har man egentligen inte åstadkommit så mycket. Man måste verkligen hela vägen fram för att det ska få genomslag, så det är jätteroligt att vi efter fyra år lyckas nå dit.

Nya antibiotika

Naturprodukter med unika egenskaper som glionitrin A och B är viktiga verktyg när det gäller att utveckla nya typer av läkemedel. Glionitrin A uppvisar antibiotiska egenskaper även mot resistenta bakterier, och glionitrin B kan göra cancerceller mindre benägna att sprida sig.

Att kunna framställa molekylerna på syntetisk väg hjälper forskarna att inte bara förstå hur de fungerar, utan även förbättra deras egenskaper.

– Det finns ett stort behov av nya klasser av antibiotika, inte minst sådana som kan bidra till kampen mot resistenta bakterier och där hoppas vi att våra resultat ska komma till användning, säger Daniel Strand.

Kristina Erkenborn/TT

Daniel Strand, professor vid kemiska institutionen på Lunds universitet. Pressbild.
Daniel Strand, professor vid kemiska institutionen på Lunds universitet. Pressbild.
Foto: Lunds universitet

Inrikes

Explosivt föremål hittat i flerfamiljshus

Ett explosivt föremål och ett vapen påträffades på lördagseftermiddagen i ett flerfamiljshus på Hisingen i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen hittade under lördagskvällen ett explosivt föremål och ett vapen i ett flerfamiljshus i Backa på Hisingen i Göteborg.

Fyndet gjordes inte inne i en lägenhet utan på ett annat ställe i huset, men det är oklart exakt var.

– En patrull var där i någon form av utredningsärende, varpå man hittar ett vapen och i anslutning till det ett föremål som man inte kunde identifiera, så man kallade in bombskyddet och tekniker, berättar polisens vakthavande befäl Sebastian Börjesson.

Ett litet område spärrades av medan föremålet undersöktes och under natten kunde polisen meddela att det bedömdes vara skarpt.

– Vad det var för föremål har jag inte fått till mig exakt, mer än att det var farligt, säger Börjesson.

Det explosiva föremålet har tagits om hand och polisen lämnade området vid halv två-tiden, natten mot söndag.

En förundersökning om grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har inletts och det finns ännu ingen misstänkt.

Inrikes

Branden har begränsats – släckningen fortsätter

Arbetet för att släcka branden ombord på fartyget Almirante Storni fortsatte under natten.
Foto: Kustbevakningen
Inrikes
Inrikes I mörker och grov sjö fortsätter det svåra och komplicerade släckningsarbetet av branden på fartyget Almirante Storni utanför Göteborg.
Elden har begränsats, men var under tidig natt ännu inte helt under kontroll.
– Vi brassar på med så mycket vatten som möjligt, säger Valdemar Lindekrantz på Kustbevakningen.
PREMIUM

Under natten fortsätter ett intensivt arbete ute till sjöss. Ett av Kustbevakningens största fartyg, KBV 001 Poseidon, har anslutit.

– Det är utrustat just för att hantera fartygsbränder och sprutar för fullt för med två vattenkanoner att släcka branden, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Person hittad död – polisen utreder mord

En person har påträffats avliden i Örebro. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Strax före midnatt hittade förbipasserande en livlös person i stadsdelen Väster i Örebro. En polispatrull kunde konstatera att personen var avliden och dödsfallet utreds som mord, alternativt dråp.

– Det är omständigheter som gör att vi inte kan utesluta brott, säger polisens vakthavande befäl Olle Lund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svårsläckt brand på fartyg utanför Göteborg

Arbetet för att släcka branden ombord på fartyget Almirante Storni pågår för fullt.
Foto: Kustbevakningen/TT
Inrikes
Inrikes Branden på fartyget Almirante Storni utanför Göteborg är svårsläckt.
Släckningsarbetet kommer att pågå hela natten.
PREMIUM

Larmet om branden kom vid 14.30-tiden på lördagen. Fartyget är lastat med trä och det var lasten i fören som började att brinna. Från början var branden koncentrerad till ena sidan av fören, men har sedan spritt sig.

Vid 21.30 brann det fortfarande för fullt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Inrikes

Man död i skoterolycka i Västerbotten

En man omkom i en skoterolycka på lördagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 60-årsåldern har omkommit i en snöskoterolycka utanför Skellefteå. Mannen var ensam på skotern och ingen annan person skadades i olyckan.

Polisen kommer utreda vad som hänt och hur olyckan gått till, men de närmare omständigheterna är ännu oklara, uppger Mathias Borin, befäl vid polisens regionledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SKR klagar på Ivos byråkrati

Anders Knape (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lägger en enorm administrativ börda på kommunerna klagar arbetsgivar- och medlemsorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på Svenska Dagbladets debattsida.

"Under sommaren och hösten 2021, när kommunerna arbetade för fullt med pandemin, begärde Ivo in 60 000 journaler från landets kommuner. Inte för att myndigheten misstänker några särskilda oegentligheter, utan enbart för att den vill kunna få en bank av övergripande data", skriver SKR:s ordförande Anders Knape.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Halvering av antalet elsparkcyklar kan stoppas

Elsparkcyklar i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Stockholms försök att halvera antalet elsparkcyklar stöter på patrull – fyra bolag överklagar beslutet.
Troligtvis får företagen rätt, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
PREMIUM

– Detta är en politisk soppa som har varit klantigt skött i tre års tid, säger oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) till Dagens Nyheter.

Stadens beslut att minska antalet elsparkcyklar från 23 000 till 12 000 före årsskiftet och antalet uthyrningsföretag från åtta till tre saknar juridisk grund. Det menar företagen Bird, Lime, Link och Tier – som i fredags lämnade en gemensam överklagan till förvaltningsrätten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL