Lagfarter SkD

Hus på 125 kvadratmeter från 1975 sålt i Skurup

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sebastian Frans Hedberg, 31, och Elin Louise Hansson, 29, är nya ägare till fastigheten på Orrstigen 2 i Skurup. Huset byggdes 1975 och har en boyta på 125 kvadratmeter. Säljare är Bo Axel Jörgen Svensson och Suriphon Sida. Affären blev klar i oktober 2021 och köpesumman blev 3 225 000 kronor.

Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Orrstigen 4. Där blev priset för en 129 kvadratmeter stor villa 3 610 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 39 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Östersjögatan 11, som gick för 5 250 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Huvudmän döms efter fusk på högskoleprovet

Så gick fusket till, enligt polisens utredning.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Hovrätten fastställer delvis domen för de tre män stått bakom ett omfattande och organiserat fusk på högskoleprovet.
Två av dem frias i vissa delar, och får därför sänkta straff.

"De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter", säger hovrättens ordförande Ann Ganelind om domen mot de tre männen.

Våren 2018, mitt under pågående högskoleprov, slog polisen till. Räden kom efter några intensiva veckor av utredning och spaning på de misstänkta, efter det att man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

I tingsrätten dömdes de tre utpekade huvudpersoner bakom fusket till mellan två och tre och ett halvt års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans ska de ha drivit firman HP-hjälpen som sålde fuskpaket till provdeltagare. Såväl huvudmännen som åklagaren hade överklagat den domen.

Även ett stort antal provskrivare, som köpt fuskpaketen, har dömts för brott.

FAKTA

Bakgrund: Högskoleprovsmålet

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 som köpt fuskpaket dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Efter att juristdomaren bedömts som jävig fick dock hela huvudförhandlingen tas om.

I april 2020 meddelade Norrköpings tingsrätt sin dom i det omtagna målet. De tre huvudåtalade dömdes då till fängelse mellan två och tre och ett halvt år, för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott) och grovt skattebrott

Inrikes

Tonåring anhållen för knivattack på buss

En ung man har anhållits efter knivattacken mot en busschaufför på Hisingen i Göteborg under tisdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En tonåring har anhållits efter knivattacken mot en busschaufför på Hisingen i Göteborg under tisdagen, uppger Göteborgs–Posten.

Samtidigt meddelar Sahlgrenska Universitetssjukhuset att den skadade bussförarens tillstånd är oförändrat.

– Läget är allvarligt men stabilt, säger Ingrid Fredriksson på Sahlgrenskas pressjour till tidningen.

En passagerare, en man i 60-årsåldern, som försökte gå emellan och hjälpa busschauffören, fick också knivskador. Men skadorna beskrivs som lindriga.

Den misstänkt pojken är född 2004, och är alltså under 18 år. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök. Pojken är tidigare känd av polisen.

Polisen söker fortfarande efter ytterligare två ungdomar som kan ha varit inblandade i attacken på bussföraren.

Jonas Dagson/TT

Ekonomi

Säger Sverige ja till förslag om minimilöner?

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit ligger bakom det omdiskuterade förslaget om minimilöner i EU. Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ja till en kompromiss – eller fortsatt nej till allt?
Nu ska Sveriges linje slås fast i striden om minimilöner i EU.

Efter ett drygt år av stundtals infekterade förhandlingar hoppas EU:s medlemsländer på måndag kunna ställa sig bakom en gemensam linje om kommissionens förslag om minimilöner.

Sverige och Danmark har varit ledande i motståndet mot förslaget, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen.

Den kompromiss som tagits fram kan dock komma att få stöd av Sverige, med hjälp av diverse förtydliganden och förändringar i texten. Bland annat väntas medlemsstaterna trycka på att det inte handlar om att sätta några löner och att förslaget inte innebär någon skyldighet för någon att införa minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

Hur Sverige ställer sig ska avgöras av riksdagens EU-nämnd på fredag.

Oavsett om Sverige säger ja eller nej väntas kompromissen bli godkänd av en tillräckligt stor majoritet bland de övriga medlemsländerna. Danmark väntas dock fortsatt säga nej.

Om ministerrådet kan enas på måndag inleds avslutande kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som fastslog sin förhandlingslinje i förra veckan.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Minimilöner i EU

EU-kommissionen lade i oktober 2020 fram ett förslag kring minimilöner i EU, med två huvudpunkter.

Det ena är själva minimilönerna. Länder som har system där löner sätts genom lag manas att ha tydliga kriterier för hur lönerna räknas fram och uppdateras. Någon siffra eller nivå föreslås dock inte centralt från EU-kommissionen.

Det andra handlar om ökat stöd för systemet med lönesättning via kollektivförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. EU-kommissionen vill sätta ett icke-bindande mål att 70 procent av arbetskraften framöver ska täckas av kollektivförhandlingar.

Redan i förslagets första paragraf betonas att det inte handlar om att tvinga på länder ett system med lagstiftade minimilöner. Sverige och en rad andra länder befarar dock att EU:s domstol i slutändan kommer att fastslå att reglerna måste följas av alla.

Förslaget behandlas nu parallellt av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. EU-parlamentet har redan enat sig om sin linje, medan ministerrådet tar ställning till frågan på måndag, den 6 december. Därefter kan slutliga kompromissförhandlingar inledas.

Svalöv

Tre personer misstänkta för övergrepp i rättssak

Tre personer är föremål för utredning gällande grovt övergrepp i rättssak. Detta ska ha inträffat under måndagseftermiddagen någonstans i Svalöv. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Svalöv
Svalöv Under måndagen blev en man i 20-årsåldern misshandlad av en yngre. Händelsen har nu lett till en förundersökning.

– Det rör sig om en grov misshandel samt övergrepp i rättssak. Det inträffade under eftermiddagen i Svalöv. En pojke i 15-årsåldern greps för detta, säger Åsa Emanuelsson.

Åklagaren i målet är Linus Westerberg, som försiktigt kommenterar ärendet.

– Det jag kan bekräfta är att det rör misstanke om grovt övergrepp i rättssak. Det har varit flera personer inblandade i processen, säger Linus Westerberg, åklagare i målet.

Utgår ni ifrån att de har hotat vittnen?

– Precis.

Det ska ha utdelats slag mot en 20-årig man enligt den initiala polisanmälan. Men detta vill inte Westerberg kommentera.

– Det jag kan säga är att det är tre personer som står som misstänkta för detta. Det ska ha hänt i Svalöv, säger Westerberg.

Har detta någon koppling till gängkriminalitet?

– Inte vad vi vet i nuläget, men det är en sådan grej som vi kommer att undersöka närmare, säger Westerberg.

Exakt vad motivet har varit framgår inte av anmälan. Det rör sig om tonåringar som står som misstänkta i ärendet.

– Någon specifik ålder vill jag inte gå ut med i nuläget, säger Westerberg.

Om de misstänkta gärningsmännen har stört någon rättegång vill inte Westerberg heller kommentera. Däremot säger han att det inte nödvändigtvis behöver vara fallet.

– Övergrepp i rättssak gäller inte bara rättegångar, det kan handla om polisanmälningar och andra typer av uppgifter som vittnen kan lämna. Jag vill däremot inte delge vad för typ av uppgifter som den här grova misshandeln handlar om, säger Westerberg.

Förundersökningen pågår och Westerberg har en del vittnen att höra, säger han.

Inrikes

Testa brandvarnaren: "Billig livförsäkring"

Kontrollera brandvarnarens funktion en gång i månaden genom att trycka på testknappen, uppmanar Brandskyddsföreningen. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Sitter din brandvarnare och samlar damm i taket? Då bör du kolla att den fortfarande fungerar – redan i dag.
– Det är en billig livförsäkring, säger Björn Almberger, på Brandskyddsföreningen.

När vi ligger nedbäddade i våra sängar om natten är vi som mest försvarslösa mot farlig rök och att snabbt bli uppmärksammad på en brand är den viktigaste faktorn för att skydda sig.

Trots det saknar var tionde hem en fungerande brandvarnare och många som har en testar den alltför sällan, enligt Björn Almberger, expert på Brandskyddsföreningen.

– En brandvarnare ska rädda liv och varna människor i händelse av brand. Det är en billig livförsäkring för många och det är ett väldigt enkelt sätt att upprätthålla den livförsäkringen genom att testa brandvarnaren minst en gång per månad, säger han.

Startar i köket

Den 1 december uppmärksammas därför brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas kontrollera sina brandvarnare.

Varje år startar omkring 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut och släcka drygt 6 000 av dem. En tredjedel av alla eldsvådor uppstår i köket, ofta i samband med matlagning.

December och januari är de mest hektiska månaderna för räddningstjänsten och de vanligaste brandorsakerna är en glömd spis eller soteld i skorstenen.

Väggar tar bort ljud

Enligt Björn Almberger hade fler bränder kunnat förebyggas med fungerande brandvarnare.

En risk är dock att man invaggas i en falsk trygghet när brandvarnaren väl är uppsatt och glömmer att byta batteri eller missar andra avgörande aspekter.

– Många gånger placerar man ut en brandvarnare och går in och lägger sig i ett sovrum och stänger dörren. Det man ska tänka på är att väggar och dörrar tar bort ljud, säger Björn Almberger.

Bör placeras i taket

Det är också viktigt att ha en brandvarnare som är CE-märkt och att placera den på rätt sätt i bostaden. Brandskyddsföreningen rekommenderar minst en brandvarnare per våningsplan, eller per 60 kvadratmeter, som bör placeras i taket inne i eller intill sovrummet.

Björn Almberger råder dessutom alla att tänka igenom hur man ska agera om brandlarmet ljuder mitt i natten.

– Om man till exempel tar en familj som bor i en tvåplansvilla med barnen som sover på övervåningen och föräldrarna på undervåningen. Om brandvarnaren då börjar låta, hur tar man sig ut om man är på olika våningsplan – det bör man ha en tanke om.

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Brandvarnare

Placera brandvarnare i taket, helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, föremål eller ventilationsöppningar.

Ha minst en brandvarnare per våningsplan, helst seriekopplade.

En brandvarnare bör inte övervaka ett större område än 60 kvadratmeter. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter.

Sätt upp brandvarnare i eller intill sovrum. Dörrar och väggar kan dämpa ljudet, så låt dörren till sovrummet vara öppen när du sover.

Den som har en hörselnedsättning kan behöva komplettera med tillbehör som blixtljus eller brandvarnare med lågfrekvent ljud.

Testa brandvarnaren en gång i månaden genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion.

Byt batteri om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

När det är dags för batteribyte avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett reservbatteri hemma så att du kan byta direkt.

Brandvarnare som säljs inom EU ska ha standardmärkningen SS-EN 14604.

Källa: Brandskyddsföreningen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Regeringen vill införa nytt tvångsmedel

Morgan Johansson (S), nybliven justitie- och inrikesminister.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa ett nytt tvångsmedel för att kunna säkra bevis.
Det ska även bli lättare att söka igenom kriminellas mobiltelefoner.

Brottsbekämpande myndigheter kan i dag inte ta del av elektronisk information om en brottsmisstänkt lagrar den på en molntjänst.

Detta vill regeringen ändra på och införa ett nytt tvångsmedel – genomsökning på distans.

En utredning presenterade åtgärder på området redan för fyra år sedan, i december 2017. Den överlämnades till justitieminister Morgan Johansson (S).

Nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss som sedan kan bli lagstiftning för riksdagen att ta ställning till.

Den 900 sidor långa beslagsutredningen föreslog också att det ska bli möjligt för polisen att öppna mobiltelefoner hos misstänkta med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, vilket inte är möjligt i dag.

Samtidigt vill regeringen slopa ett förbud om att beslagta meddelanden mellan anhöriga. I dag är det bara tillåtet att beslagta meddelanden vid mycket allvarlig brottslighet.

Meddelanden som innehåller brottsplaner eller där meddelandet utgör ett brott, till exempel olaga hot, skyddas med det nuvarande beslagsförbudet om de skickas inom familjen.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Strandhäll har haft nio krav hos Kronofogden

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, var en av ministrarna som presenterades i går. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

I går rapporterade Aftonbladet att det fanns två pågående betalningsförelägganden mot nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S).

Nu visar det sig att Strandhäll sammanlagt har haft nio betalningsföreläggningar hos Kronofogden sedan 2018 där räkningar inte betalats i tid, avslöjar TV4 Nyheterna.

Sju av skulderna var reglerade sedan tidigare, två av dem har reglerats det senaste dygnet.

Ett av kraven kom från ett företag som bland annat utför poolfyllning och var på 1 521 kronor, varav 871 kronor återstod att betala. Det andra var en bredbandsräkning som med inkassobolagets krav är på 2 055 kronor.

På onsdagsmorgonen uppgav Annika Strandhäll i P1-Morgon att hon betalat skulderna och att hon har god koll på sin privatekonomi.

– Jag kan ju politikens spelregler och har suttit i regeringen i fem år. Hade jag haft den minsta aning om att det här låg hade jag sett till att reglera det där innan jag stod i Aktuellt och TV4 i går kväll, säger hon i P1-Morgon.

Hörby

Värd bytte ytterdörr

Hörby
HÖRBY

En polisanmälan mot en värd har lämnats in från en boende på Prostagatan i Hörby som reagerat mot att hans ytterdörr plötsligt byttes ut. Den boende säger att hans före detta har bott där, men tidigare har kastats ut av fastighetsägaren. Han säger vidare i sin anmälan att allt hans bohag är kvar i lägenheten men att han nu inte kommer åt det.

Det hela klassas hos polisen som olovligt förfogande alternativt egenmäktigt förfarande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL