Lagfarter SkD

Ny ägare till gård i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nils Gustav Andreas Jönsson, 37, har tagit över fastigheten på adressen Skeglinge 901 i Eslöv från Eva Christin och Knut Stefan Jönsson. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i oktober 2021. Gården innehåller ett hus med en boyta på 243 kvadratmeter, en åkermark på 111 hektar och 2 hektar betesmarker. Dessutom står tio ekonomibyggnader på fastigheten.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Socialdemokraterna vill ompröva breddning av E22

E22:an genom Lund är hårt trafikerad. Trafikverket vill bredda motorvägen, något som Socialdemokraterna nu ifrågasätter på grund av kraftigt ökade kostnader.
Foto: Lars-Erik Gille
Lund
lund Kostnaderna för att bredda motorvägen E22 genom Lund har ökat dramatiskt, från 235 miljoner kronor till 425. Socialdemokraterna menar nu att hela projektet ska omprövas. Det föreslår partiet i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Den nya trafikplatsen vid Ideon, med en ny avfart/påfart, är reglerad genom ett samverkansavtal mellan kommunen och Trafikverket där kommunen ska stå för 20 procent av kostnaderna. Inriktningsbeslutet för detta antogs av kommunfullmäktige 2009.

Trafikverket utvecklade projektet vidare och beslutade att E22:an även skulle breddas till sex körfält. Socialdemokraterna menar att breddningen varken har initierats eller lyfts fram av Lunds kommun.

Efterhand som projektet utvecklats har också kostnaderna ökat från 235 till 425 miljoner.

”Socialdemokraterna vill med anledning av fördyringen att kommunen omprövar breddningen och hänvisar till att breddningen inte är nödvändig för tillgängligheten in till Ideon och Medicon Village.” står det i skrivelsen.

Det är dock breddningen som Socialdemokraterna vill ompröva. De planerade av- och påfarterna är nödvändiga att bygga. De behövs för att stärka utvecklingen på Ideon och Medicon Village. Området ska förtätas och bli ett ledande innovationsdistrikt med företag, service, bostäder och akademisk utbildning.

Risk för ytterligare höjning

Socialdemokraterna skriver att det är möjligt att kostnaderna för projektet stiger ytterligare. Ett skäl kan vara att Trafikverket i ett sent skede har identifierat att en strategiskt viktig regional elledning behöver flyttas på grund av breddningen.

Istället för att bredda E22:an menar partiet att framkomligheten kan lösas genom hastighetsreglering.

”Det finns i dag all anledning till att ifrågasätta just breddningen av E22 genom Lund och allvarligt överväga om den bör utgå. Det hade också inneburit att projektet blev mindre komplext och att en flytt av elledningen bör undvikas.” skriver Socialdemokraterna.

Får stöd

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, är positiv till Socialdemokraternas krav.

– Det är klokt att ompröva beslutet om breddningen framför allt om kostnaderna ökar, säger han.

Dock menar Philip Sandberg att S i Lund först borde vända sig till partikamraterna i regeringen, som beslutat om breddningen.

– Det vore bra om de börjar med att ta frågan internt, säger han.

Lund

Uppåkra och Bopoolen får stöd

Lund
lund

Bopoolen, studentkårernas bostadsförmedling för studenter, får stöd av Lunds kommun med 275 000 kronor årligen under 2022 och 2023. Det beslutade kommunstyrelsen under onsdagen.

– Verksamheten är viktig för att lösa bostadsbristen för studenter, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen godkände också det det ekonomiska stödet till Uppåkra arkeologiska centrum på 300 000 kronor för 2022.

– Det är en unik plats, ett Lund före Lund. Men staten behöver intressera sig mer för Uppåkra, säger Philip Sandberg.

Staffanstorps kommun bidrar med samma summa.

Sport

Tre spelare tackar för sig i Trelleborgs FF

En ledare och en spelare
Foto: Trelleborgs FF/arkiv
Sport
Söderslätt
Fotboll Hampus Nilsson, Merlin Nuhanovic och Bozidar Velicković har gjort sina sista matcher i Trelleborgs FF. Trion får söka sig vidare i och med att deras avtal löper ut.

Den 31-årige målvakten Hampus Nilsson kom till TFF inför säsongen 2020 och hann med att spela 29 matcher i Superettan.

Nästa klubbadress blir Eskilsminne IF i division 2.

– Jag och familjen bor i Åstorp så pendlingsavståndet till Helsingborg är högst rimligt. Vi trivs bra där och vill inte flytta. Den senaste säsongen har det inte blivit så mycket matchande och när Eskils hörde av sig lät det helt perfekt, berättar han på Eskilsminnes hemsida.

– Kontakten med Eskils har varit mycket positiv. Jag har fått ett fint intryck av föreningen. I TFF hade jag ju dessutom Eskils tidigare målvaktstränare Thomas Kozma och han har berättat mycket positivt om föreningen så det var inget svårt beslut.

En annan målvakt som får lämna är Skurupsfostrade Merlin Nuhanovic som tillhört Trelleborgs FF de fyra senaste åren. 21-åringen var utlånad till Österlen FF såväl 2019 som 2020 innan det blev spel i IFK Malmö 2021.

En målvakt i aktion
Merlin Nuhanovic i en match med IFK Malmö.
Foto: Lola Nilsson/arkiv

Den 26-årige försvararen Bozidar Velicković tackar också för sig. Han anslöt sommaren 2019 och har spelat tio matcher i Superettan för TFF. I år var dock serben utlånad till Lunds BK.

– Jag tackar samtliga spelare för tiden i Trelleborgs FF, säger sportchefen Salif Camara Jönsson i ett uttalande på föreningens hemsida.

– Några har redan gjort klart med vad som händer i framtiden medan andra sitter med det just nu, jag vill önska samtliga stort lycka till med framtida karriärer.

Kävlinge

Lyxig outletby vill ha 1677 p-platser

Outletbyn kommer att vara lummig och locka besökarna till att både fika och äta på restaurang.
Foto: Malmö Designer Village/Holder Mathias Architects
Kävlinge
Kävlinge På tisdag klubbas bygglovet för den nya lyxoutletbyn på Handelsplats Center Syd. Till de 1,9 miljoner årliga besökarna behövs 1 662 bilplatser och 15 bussplatser.

Sedan 1999 har kommunen fört diskussioner med aktörer för att en stor outletby för märkesvaror ska byggas på Handelsplats Center Syd. Sedan brittiskregistrerade Rioja Estates Ltd kom in i bilden för två år sedan har det gått snabbt.

Kommunen behöver nu bara pricka av tre saker från sin lista för att Löddeköpinge ska få Skandinaviens största outlet för märkesvaror: Bygglov. Cirkulationsplats. Markförsäljning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

Äldre hus i Vollsjö har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Heingebergsvägen 539-26 i Vollsjö har fått nya ägare. Köpare är Fanny Agnes Julia Sundman, 31, och Johan Petter Öberg, 35, från Malmö och säljare är Kjell-Arne Sigurd Persson. Köpet blev klart i oktober 2021 och priset blev 1 600 000 kronor. Husets byggår är 1924 och det har en boyta på 86 kvadratmeter.

Precis i närheten såldes i juni ett annat hus, på Heingebergsvägen 539-15. Priset blev där 1 050 000 kronor, för det 100 kvadratmeter stora huset.

De senaste tolv månaderna har det sålts ett hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Heingebergsvägen 539-15, som gick för 1 050 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Skurup

Ingen färdigställd kompletteringsbudget

Göran Pettersson (MP), Sven-Åke Strandberg (KV), Babak Rahimi (V), Lena Axelsson (S), Magnus Alm (S) och Jörgen Lidfeldt, (politisk vilde och före detta SD), närvarade vid en pressträff om den nya gruppen tidigare i höst.
Foto: Max Holmgren
Skurup
Skurup Både Johan Bolinder (M) och Lars Nyström (SD) hade förväntat sig att den nya gruppen skulle presentera sin kompletteringsbudget vid tisdagens kommunstyrelsemöte.
Men så blev inte fallet.

Inför det ordinarie kommunstyrelsemötet på tisdagen var ett extrasammanträde utannonserat. På föredragningslistan stod att information gällande behov av kompletteringsbudget från den nya gruppen skulle behandlas.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Lars Nyström (SD) blev det inget långt samtal om denna budget.

– Den nya gruppen sa att de skulle återkomma med ärendet. Vi fick egentligen ingen förklaring till varför, säger Johan Bolinder.

Johan Bolinder (M).
Foto: Linnea Nybogård

– Jag tycker att det är väldigt märkligt. Vi är inne i december nu och tuffar på mot ett årsskifte. Om man nu har en ny kompletterande budget för nästa år så borde kommunens tjänstemän och verksamhet få ta del av denna i tid, säger Lars Nyström.

Lars Nyström (SD).
Foto: Catharina Nilsson

Båda vittnar om att flera kommunanställda uttryckt en oro på grund av det politiskt oklara läget.

– Man vill ju så klart ha långsiktiga förutsättningar och ekonomiska ramar för den verksamhet man bedriver. och det saknar man nu. Givetvis ger det upphov till oro, säger Johan Bolinder.

”Johan Bolinder som försenat processen”

Men enligt Magnus Alm (S) är det Johan Bolinder själv som ligger bakom denna osäkerhet.

– Vi hade beslutat att vi skulle ha två extramöten i kommunstyrelsen under november. På det första skulle vi fastställa en tidsplan för kompletteringsbudgeten och på det andra skulle kompletteringsbudgeten läggas. Men eftersom Johan Bolinder ställde in dessa möten kunde vi inte följa den planen, säger han.

Vidare beskriver han att det är praxis att kommunstyrelsen ska fastställa tidsplanen innan själva kompletteringsbudgeten kan läggas.

– Hade vi lagt en kompletteringsbudget nu på sittande möte hade vi ju fått skit för det också. Nu försökte vi göra rätt eftersom budgeten är en så pass viktig fråga. Men Johan Bolinder hittar alltid något att klaga på.

Ska tas fram till nästa möte

Planen är nu att kompletteringsbudgeten ska fastställas vid nästa sammanträde i kommunstyrelsen. Om det blir innan nästa år återstår att se.

– Det borde ju förmodligen bli ett nytt kommunstyrelsemöte efter nästa fullmäktige. Optimalt hade varit att ha ett möte innan årsskiftet.

Hur långt har ni kommit med kompletteringsbudgeten?

– Vi är i stora drag färdiga. Vi sitter just nu och filar på lite formuleringar och tittar lite djupare på vilka besparingsåtgärder som måste tas bort. Där är vi inte riktigt färdiga, men det kommer vi bli inom kort.

Utrikes

Amputerade fel ben – får böta

En läkare i Österrike råkade markera fel ben inför en amputation. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Utrikes
Utrikes

En 82-åring i norra Österrike blev av med fel ben vid en operation i maj. Den ansvariga läkaren döms till böter.

Patienten hade problem med bägge benen sedan tidigare, men endast ett av dem skulle amputeras. Läkaren sade inför en domstol i Linz att hon visste att det var vänster ben som skulle tas bort, men hon kunde inte förklara varför hon ändå markerade det högra benet inför operationen.

Hon beskriver det som ett "mänskligt" misstag och pekar på brister i kontrollkedjan.

Missen upptäcktes två dagar efter ingreppet, när vårdare skulle byta kläder på den sängliggande 82-åringen.

Domstolen dömer läkaren till böter på motsvarande nästan 30 000 kronor. Änkan till den numera avlidna patienten tilldöms också skadestånd på motsvarande omkring 50 000 kronor.

Utrikes

Slovaker kan få pengar för vaccinering

Slovakiens finansminister Igor Matovic. Arkivbild.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Slovakien överväger att ge pengar till invånare som är över 60 år och som inte vaccinerat sig. Förslaget från finansminister Igor Matovic på en bonus på 500 euro till dem som vaccinerar sig är också ett försök att öka antalet vaccinerade.

I Slovakien är 46 procent av befolkningen på närmare 5,5 miljoner invånare vaccinerade, vilket är en av de lägsta andelarna inom EU.

Förslaget ska tas upp av Slovakiens parlament, men de fyra styrande partierna i regeringskoalitionen är splittrade i frågan.

Bonuskupongen skulle enligt förslaget kunna användas på bland annat restauranger, hotell, för att köpa evenemangsbiljetter eller till hårfrisörer.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL