Lagfarter SkD

Lantbruksfastighet i Eslöv har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Berga 212 i Eslöv är nu klar. Ny ägare är Malin Karolina Wesén, 59 år, från Hallaröd och säljare är Anders Peter Mikael Arnesson och Ann Carina Rose-Marie Vikander. Huset byggdes 1930 och har en boyta på 120 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i oktober 2021 och priset blev 7 300 000 kronor.

Fastigheten omfattar också 5 hektar åkermark.

I juli såldes en gård lite mer än kilometer därifrån, på Berga 311. Där landade priset på 4 500 000 kronor för den 1 hektar stora gården.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Säger Sverige ja till förslag om minimilöner?

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit ligger bakom det omdiskuterade förslaget om minimilöner i EU. Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ja till en kompromiss – eller fortsatt nej till allt?
Nu ska Sveriges linje slås fast i striden om minimilöner i EU.

Efter ett drygt år av stundtals infekterade förhandlingar hoppas EU:s medlemsländer på måndag kunna ställa sig bakom en gemensam linje om kommissionens förslag om minimilöner.

Sverige och Danmark har varit ledande i motståndet mot förslaget, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen.

Den kompromiss som tagits fram kan dock komma att få stöd av Sverige, med hjälp av diverse förtydliganden och förändringar i texten. Bland annat väntas medlemsstaterna trycka på att det inte handlar om att sätta några löner och att förslaget inte innebär någon skyldighet för någon att införa minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

Hur Sverige ställer sig ska avgöras av riksdagens EU-nämnd på fredag.

Oavsett om Sverige säger ja eller nej väntas kompromissen bli godkänd av en tillräckligt stor majoritet bland de övriga medlemsländerna. Danmark väntas dock fortsatt säga nej.

Om ministerrådet kan enas på måndag inleds avslutande kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som fastslog sin förhandlingslinje i förra veckan.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Minimilöner i EU

EU-kommissionen lade i oktober 2020 fram ett förslag kring minimilöner i EU, med två huvudpunkter.

Det ena är själva minimilönerna. Länder som har system där löner sätts genom lag manas att ha tydliga kriterier för hur lönerna räknas fram och uppdateras. Någon siffra eller nivå föreslås dock inte centralt från EU-kommissionen.

Det andra handlar om ökat stöd för systemet med lönesättning via kollektivförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. EU-kommissionen vill sätta ett icke-bindande mål att 70 procent av arbetskraften framöver ska täckas av kollektivförhandlingar.

Redan i förslagets första paragraf betonas att det inte handlar om att tvinga på länder ett system med lagstiftade minimilöner. Sverige och en rad andra länder befarar dock att EU:s domstol i slutändan kommer att fastslå att reglerna måste följas av alla.

Förslaget behandlas nu parallellt av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. EU-parlamentet har redan enat sig om sin linje, medan ministerrådet tar ställning till frågan på måndag, den 6 december. Därefter kan slutliga kompromissförhandlingar inledas.

Svalöv

Tre personer misstänkta för övergrepp i rättssak

Tre personer är föremål för utredning gällande grovt övergrepp i rättssak. Detta ska ha inträffat under måndagseftermiddagen någonstans i Svalöv. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Svalöv
Svalöv Under måndagen blev en man i 20-årsåldern misshandlad av en yngre. Händelsen har nu lett till en förundersökning.

– Det rör sig om en grov misshandel samt övergrepp i rättssak. Det inträffade under eftermiddagen i Svalöv. En pojke i 15-årsåldern greps för detta, säger Åsa Emanuelsson.

Åklagaren i målet är Linus Westerberg, som försiktigt kommenterar ärendet.

– Det jag kan bekräfta är att det rör misstanke om grovt övergrepp i rättssak. Det har varit flera personer inblandade i processen, säger Linus Westerberg, åklagare i målet.

Utgår ni ifrån att de har hotat vittnen?

– Precis.

Det ska ha utdelats slag mot en 20-årig man enligt den initiala polisanmälan. Men detta vill inte Westerberg kommentera.

– Det jag kan säga är att det är tre personer som står som misstänkta för detta. Det ska ha hänt i Svalöv, säger Westerberg.

Har detta någon koppling till gängkriminalitet?

– Inte vad vi vet i nuläget, men det är en sådan grej som vi kommer att undersöka närmare, säger Westerberg.

Exakt vad motivet har varit framgår inte av anmälan. Det rör sig om tonåringar som står som misstänkta i ärendet.

– Någon specifik ålder vill jag inte gå ut med i nuläget, säger Westerberg.

Om de misstänkta gärningsmännen har stört någon rättegång vill inte Westerberg heller kommentera. Däremot säger han att det inte nödvändigtvis behöver vara fallet.

– Övergrepp i rättssak gäller inte bara rättegångar, det kan handla om polisanmälningar och andra typer av uppgifter som vittnen kan lämna. Jag vill däremot inte delge vad för typ av uppgifter som den här grova misshandeln handlar om, säger Westerberg.

Förundersökningen pågår och Westerberg har en del vittnen att höra, säger han.

Inrikes

Testa brandvarnaren: "Billig livförsäkring"

Kontrollera brandvarnarens funktion en gång i månaden genom att trycka på testknappen, uppmanar Brandskyddsföreningen. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Sitter din brandvarnare och samlar damm i taket? Då bör du kolla att den fortfarande fungerar – redan i dag.
– Det är en billig livförsäkring, säger Björn Almberger, på Brandskyddsföreningen.

När vi ligger nedbäddade i våra sängar om natten är vi som mest försvarslösa mot farlig rök och att snabbt bli uppmärksammad på en brand är den viktigaste faktorn för att skydda sig.

Trots det saknar var tionde hem en fungerande brandvarnare och många som har en testar den alltför sällan, enligt Björn Almberger, expert på Brandskyddsföreningen.

– En brandvarnare ska rädda liv och varna människor i händelse av brand. Det är en billig livförsäkring för många och det är ett väldigt enkelt sätt att upprätthålla den livförsäkringen genom att testa brandvarnaren minst en gång per månad, säger han.

Startar i köket

Den 1 december uppmärksammas därför brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas kontrollera sina brandvarnare.

Varje år startar omkring 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut och släcka drygt 6 000 av dem. En tredjedel av alla eldsvådor uppstår i köket, ofta i samband med matlagning.

December och januari är de mest hektiska månaderna för räddningstjänsten och de vanligaste brandorsakerna är en glömd spis eller soteld i skorstenen.

Väggar tar bort ljud

Enligt Björn Almberger hade fler bränder kunnat förebyggas med fungerande brandvarnare.

En risk är dock att man invaggas i en falsk trygghet när brandvarnaren väl är uppsatt och glömmer att byta batteri eller missar andra avgörande aspekter.

– Många gånger placerar man ut en brandvarnare och går in och lägger sig i ett sovrum och stänger dörren. Det man ska tänka på är att väggar och dörrar tar bort ljud, säger Björn Almberger.

Bör placeras i taket

Det är också viktigt att ha en brandvarnare som är CE-märkt och att placera den på rätt sätt i bostaden. Brandskyddsföreningen rekommenderar minst en brandvarnare per våningsplan, eller per 60 kvadratmeter, som bör placeras i taket inne i eller intill sovrummet.

Björn Almberger råder dessutom alla att tänka igenom hur man ska agera om brandlarmet ljuder mitt i natten.

– Om man till exempel tar en familj som bor i en tvåplansvilla med barnen som sover på övervåningen och föräldrarna på undervåningen. Om brandvarnaren då börjar låta, hur tar man sig ut om man är på olika våningsplan – det bör man ha en tanke om.

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Brandvarnare

Placera brandvarnare i taket, helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, föremål eller ventilationsöppningar.

Ha minst en brandvarnare per våningsplan, helst seriekopplade.

En brandvarnare bör inte övervaka ett större område än 60 kvadratmeter. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter.

Sätt upp brandvarnare i eller intill sovrum. Dörrar och väggar kan dämpa ljudet, så låt dörren till sovrummet vara öppen när du sover.

Den som har en hörselnedsättning kan behöva komplettera med tillbehör som blixtljus eller brandvarnare med lågfrekvent ljud.

Testa brandvarnaren en gång i månaden genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion.

Byt batteri om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

När det är dags för batteribyte avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett reservbatteri hemma så att du kan byta direkt.

Brandvarnare som säljs inom EU ska ha standardmärkningen SS-EN 14604.

Källa: Brandskyddsföreningen

Inrikes

Regeringen vill införa nytt tvångsmedel

Morgan Johansson (S), nybliven justitie- och inrikesminister.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa ett nytt tvångsmedel för att kunna säkra bevis.
Det ska även bli lättare att söka igenom kriminellas mobiltelefoner.

Brottsbekämpande myndigheter kan i dag inte ta del av elektronisk information om en brottsmisstänkt lagrar den på en molntjänst.

Detta vill regeringen ändra på och införa ett nytt tvångsmedel – genomsökning på distans.

En utredning presenterade åtgärder på området redan för fyra år sedan, i december 2017. Den överlämnades till justitieminister Morgan Johansson (S).

Nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss som sedan kan bli lagstiftning för riksdagen att ta ställning till.

Den 900 sidor långa beslagsutredningen föreslog också att det ska bli möjligt för polisen att öppna mobiltelefoner hos misstänkta med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, vilket inte är möjligt i dag.

Samtidigt vill regeringen slopa ett förbud om att beslagta meddelanden mellan anhöriga. I dag är det bara tillåtet att beslagta meddelanden vid mycket allvarlig brottslighet.

Meddelanden som innehåller brottsplaner eller där meddelandet utgör ett brott, till exempel olaga hot, skyddas med det nuvarande beslagsförbudet om de skickas inom familjen.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Strandhäll har haft nio krav hos Kronofogden

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, var en av ministrarna som presenterades i går. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

I går rapporterade Aftonbladet att det fanns två pågående betalningsförelägganden mot nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S).

Nu visar det sig att Strandhäll sammanlagt har haft nio betalningsföreläggningar hos Kronofogden sedan 2018 där räkningar inte betalats i tid, avslöjar TV4 Nyheterna.

Sju av skulderna var reglerade sedan tidigare, två av dem har reglerats det senaste dygnet.

Ett av kraven kom från ett företag som bland annat utför poolfyllning och var på 1 521 kronor, varav 871 kronor återstod att betala. Det andra var en bredbandsräkning som med inkassobolagets krav är på 2 055 kronor.

På onsdagsmorgonen uppgav Annika Strandhäll i P1-Morgon att hon betalat skulderna och att hon har god koll på sin privatekonomi.

– Jag kan ju politikens spelregler och har suttit i regeringen i fem år. Hade jag haft den minsta aning om att det här låg hade jag sett till att reglera det där innan jag stod i Aktuellt och TV4 i går kväll, säger hon i P1-Morgon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Hörby

Värd bytte ytterdörr

Hörby
HÖRBY

En polisanmälan mot en värd har lämnats in från en boende på Prostagatan i Hörby som reagerat mot att hans ytterdörr plötsligt byttes ut. Den boende säger att hans före detta har bott där, men tidigare har kastats ut av fastighetsägaren. Han säger vidare i sin anmälan att allt hans bohag är kvar i lägenheten men att han nu inte kommer åt det.

Det hela klassas hos polisen som olovligt förfogande alternativt egenmäktigt förfarande.

Inrikes

Två knivhuggna på rättspsyk i Sundsvall

Mannen skadade två personer ur personalen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 55-årsåldern har anfallit och knivhuggit två personer ur personalen på rättspsyk i Sundsvall, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

– En person kom till vår entré och frågade efter en avdelning. Två ur personalen kom och mötte honom och då överföll han dem med kniv, säger Bengt Eriksson, presstalesperson vid Rättspsykiatriska regionkliniken, till SVT.

Mannen greps på plats och misstänks nu för grov misshandel. De båda knivhuggna anställda fördes till sjukhus. Enligt Eriksson fick de mestadels avvärjningsskador, men skadornas omfattning är oklar.

Det är oklart vilket motiv mannen hade och huruvida han har koppling till någon patient. Händelsen inträffade strax före klockan 09 på onsdagsmorgonen.

Kultur och nöje

"GoT"-skaparen bönföll HBO om fler säsonger

Författaren George RR Martin. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje George RR Martin vädjade till tv-bolaget HBO om att spela in mer "Game of thrones". Om författaren hade fått sin vilja igenom hade det blivit två ytterligare säsonger, enligt en ny bok.

Avslöjandet kommer i en ny bok om HBO av den amerikanske journalisten James Andrew Miller och bygger på uttalanden från författarens agent Paul Haas. Enligt denne oroade sig Martin för att berättelsen skulle bli förhastad, skriver E Online.

"George flög till New York för att äta lunch med Plepler (HBO:s vd) och bönföll honom om att göra tio säsonger med tio avsnitt, eftersom det fanns tillräckligt med material och för att att det skulle bli en mer tillfredsställande och underhållande upplevelse", säger Haas i boken.

Enligt boken nappade HBO-cheferna på idén, men tv-seriens upphovsmän David Benioff and Dan Weiss var trötta och ville gå vidare. "Game of thrones" fick åtta säsonger och avslutningen 2019 blev en besvikelse för många tittare.

George RR Martin ligger bakom den ännu inte avslutade "Sagan om is och eld", som ligger till grund för tv-serien. Han ska ha blivit orolig redan efter den femte säsongen då seriens handling kom i kapp böckerna och Benioff och Weiss själva började bestämma vart historien tog vägen.

"Han började säga, 'ni följer inte min mall'. De första fem säsongerna höll sig till Georges vägbeskrivning, sedan lämnade de den", säger Paul Haas i boken.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL