Mat

Fira med bubbel i advent

Varför inte byta ut glöggen mot bubbel i år? Fredrik Schelins smårätter passar fint till.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Första advent närmar sig med stormsteg. Varför inte bjuda på bubbelmingel i stället för glögg i år? Champagneexperten Fredrik Schelin vet hur man fixar adventsfika med finess.
PREMIUM

Redan som barn upptäckte Fredrik Schelin hur roligt det var att hjälpa till i köket. Det där med smaker var både kul och intressant. Så kom den dagen då han, som så många tonåringar, provade alkohol.

–  Jag tyckte bara att det var surt och äckligt. Det var verkligen inte min grej.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

HELG

Nu kan man även dricka potatis

Eva Tornberg har tidigare sex patent men aldrig har hon upplevt en sådan försäljningssuccé som med mjölken på torkad potatis.
Foto: Claes Hall
Lund
Skåne
feature
LUND I dag finns många olika ersättningar för mjölk, gjorda av till exempel soja, mandel och havre. I år har ännu en ”mjölkdryck” sett dagens ljus – framtagen av professor Eva Tornberg och gjord av potatis. Nu säljer företaget Veg of Lund drycken DUG både i Sverige och utomlands.

Vi träffar vd för företaget Cecilia Lindwall och professor Eva Tornberg på Kemicentrum i Lund. Där har Eva tillbringat många år åt livsmedelsforskning sedan hon 1978 doktorerade på emulsioner. Den samlade kunskapen har hon nu alltså använt till drycken som är gjord av endast potatis, vatten, rapsolja och några andra ingredienser som till exempel ärtprotein.

En potatisbaserad smoothie kommer också ut på marknaden så småningom.
Foto: Claes Hall
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Mat

Sött och saftigt med druvor

Vindruvorna mognar för fullt just nu. Varför inte använda dem i maten?
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Druvor duger till mer än att trampa vin på. Varför inte använda dem i maten? En härligt saftig sötma följer med på köpet.
PREMIUM

Allt fler i bekantskapskretsen har börjat odla egna vindruvor. Och så här års börjar de mogna på allvar. Plötsligt står vännerna där med drivor av dignande druvklasar och vet inte vad de ska göra med dem. Skicka ner dem i maten, vetja!

Några nävar vindruvor i en gryta ger en spännande smakbrytning mellan det salta matiga och den fruktiga sötman. Samma sak om du testar de vidunderliga små vindruvspizzorna här intill, där getosten står för sältan och druvorna utgör en skön kontrast. En av mina allra bästa uppfinningar, om jag får säga det själv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Säljer svensk korv med historier

Djup koncentration under korvtillverkningen där Veronica Börjesson och Maria Bub gör korv med zuccini och majs.. Blusarna är designade av Kajsa Rolfsson.
Foto: Claes Hall
Skåne
Mat
Kristianstad
KRISTIANSTAD Maria Bub och Veronica Börjesson träffade varandra när de studerade gastronomi på Kristianstad Högskola. Då bestämde de sig för att öppna ett korvcafé, och skapa sig ett varumärke med hjälp av storytelling. Så uppkom figuren Sotnosen.

Sotnosens café ligger i Fornstugan i Kristianstad, eller drakhuset som tjejerna kallar det på grund av de drakar som syns i taket. Där inne i den nationalromantiska vikingapastischen är inredningen välkomnande och bohemisk med udda möbler.

– Vi är mycket för återbruk och är bästa kompisar med Erikshjälpen, skrattar Maria.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Apelsinmagnat kan stämmas på miljardbelopp

Solskenets Florida, där apelsinen blivit en symbol för den amerikanska delstaten, slogs ut från sin ledarposition på apelsinjuicemarknaden. Arkivbild.
Foto: John Raoux/AP/TT
Inrikes
Mat
Inrikes Den brasilianska juicebaronen José Luis Cutrale – en av världens rikaste affärsmän – riskerar att pressas på ett saftigt skadestånd på över tre miljarder kronor. I mitten på augusti avgör en brittisk domstol om han ska ställas inför rätta för att ha orsakat skador för tusentals brasilianska apelsinodlare genom kartellbildning.
PREMIUM

Det är inte omöjligt att apelsinjuicen du dricker på morgonen kommer från Cutrales apelsinimperium. Större delen av all apelsinjuice som dricks i Sverige kommer nämligen från Brasilien, enligt branschorganisationen Svenska juiceföreningen.

Och kanske kommer det som en överraskning att det mesta av det vi häller i oss kommer hit i form av en fryst och pastöriserad apelsinsmet. På plats i Sverige måste den sedan tillföras både vatten, smakämnen och fruktkött innan den är färdig att serveras på våra frukostbord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Unga kvinnor borde inte offra sig för klimatet"

Unga kvinnor kan ha svårare än andra att få kroppen att fungera med vegansk kost, enligt en expert. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Inrikes
Mat
Inrikes Allt fler unga kvinnor slutar med animalier – ofta av hänsyn till klimat och miljö. Men ur ett hälsoperspektiv är det inte den gruppen som borde "offra sig" för klimatet, anser näringsfysiologen Kristina Andersson.
PREMIUM

Efter fem, sex år som vegetarian började Sara Bromans hälsoproblem dyka upp: till en början magkatarr och gaser, några år senare problem med sköldkörteln. Hon tappade hår, gick upp i vikt och var "förkyld jämt och ständigt". Ändå skulle det dröja åtskilliga år innan hon började greppa kostens betydelse för måendet, framför allt vikten av bra järndepåer.

– Jag började göra egna efterforskningar och kom till slut till någon sorts insikt om att kroppen har en egen visdom. Jag kan ha en massa idéer och dogmer, men om kroppen säger åt mig att äta animaliskt protein så måste jag åtminstone lyssna och prova, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Ekonomi

Glasskrig mellan Israel och Ben & Jerry's

Nu slutar Ben & Jerry's att sälja glass i ockuperade områden på Västbanken. Arkivbild
Foto: Christine Olsson/TT
Ekonomi
Utrikes
Mat
Ekonomi Ben & Jerry's slutar att sälja glass i palestinska områden som Israel ockuperar, rapporterar CNN.

Enligt företaget överensstämmer inte verksamheten där med Ben & Jerry's värderingar. Bolaget har varit verksamt i Israel sedan 1987, men har fått kritik för att göra affärer i bosättningar på ockuperat område på Västbanken.

Nu surnar Israel till över bolagets beslut. Israels inrikesminister Ayelet Shaked har twittrat sitt missnöje: "Er glass är inte i vår smak. Vi kommer att klara oss utan er", skriver han.

Israel varnar också livsmedelsjätten Unilever, som äger Ben & Jerry's, för "allvarliga konsekvenser". Landets USA-ambassadör Gilad Erdan har tagit upp Ben & Jerry's beslut i ett brev skickat till 35 guvernörer i delstater som lagstiftat mot att bojkotta Israel.

Johanna Cederblad/TT

Jonas Cullberg/TT

Eslöv

Gamla sädessorter är det nya

Nils Christerson är grundare till Bagers mjöl som han tar fram ihop med Skarhults gods.
Foto: Claes Hall
Eslöv
Mat
Skåne
SKARHULT/GÅRDSTÅNGA Visst är det konstigt att vi aktivt måste försöka hitta mat utan gift i. Som om det vore en naturlag att bespruta och förgifta grödor. Det är det inte och bevis på det är Bagers mjöl, gjort på gammaldags ölandsvete och dinkel, och ekologiskt odlat på Skarhults slott.

Vi träffar Nils Christerson i gårdsbutiken på Skarhult där mjölet säljs. Det är han som tillsammans med Skarhult odlar de gamla kultursorterna ölandsvete och dinkel på godsets mark och på sin egen gård i Gårdstånga. Eller egentligen är det inspektorn Christian Nielsen med stab som sköter själva odlandet. För trots att Nils är bondson säger han sig vara en alltför dålig lantbrukare för att ge sig på ekologisk odling.

- Jag har brukat min föräldragård gård Bagershill i Gårdstånga. Där har jag odlat konventionellt vete och raps. Men jag tyckte inte att det hände så mycket. Man odlade, sålde och fick avräkning och så var det med det. Man var en del i en anonym massindustri. Med kultursorter får man arbeta med hela processen från sådd till mjölpåsen i butiken

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Vattenmelon är sommarens skönaste grej

Vattenmelon har älskats av människan i tusentals år.
Foto: Johan Nilsson/TT
feature
Mat
feature Frukt, dessert, törstsläckare och salladsingrediens i ett. Det är alltid läge för vattenmelon.
PREMIUM

Jag vet inget somrigare än en djupröd glänsande klyfta vattenmelon. Söt och saftig på samma gång. Läskande och fräsch som få. Den passar lika bra i söta som salta sammanhang. Kombinationen vattenmelon och fetaost har ju blivit något av en modern klassiker och sommarens motsvarighet till pepparkakor och ädelost. Vattenmelonsallad med feta är helt enkelt omöjlig att tröttna på.

Människan har varit svag för vattenmelon i alla tider. Man har till och med hittat kärnor från vattenmelon i gravar som är över 6 000 år gamla. Ursprungligen kommer vattenmelonen från Afrika, där den fortfarande lär gå att finna i vilt tillstånd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL