Höör

Fastighetsägare slipper uthyrningsförbud

Sunniva Hampe och hennes son Nathan Hampe letar ny bostad efter konflikten som uppstått med fastighetsägaren.
Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Norra Rörum Hyresgästen Sunniva Hampe och Höörs kommuns miljöenhet är fortsatt övertygade om att det fanns mögel i lägenheten. Nu visar provsvar att det inte finns spår av mögel i luften. Därmed slipper fastighetsägaren Johan Wiss uthyrningsförbud för sin fastighet i Norra Rörum.

I mitten på oktober berättade Skånska Dagbladet om hyresgästen Sunniva Hampe som bor i lägenheten i Norra Rörum ovanför lokalen där det tidigare fanns en lanthandel.

Droppade

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Besked: HFAB får bygga på Maglehill

Johan Svahnberg (M) ser att ro iland en överenskommelse om Maglehill. Om bara något år kan dock överenskommelsen rivas upp.
Höör
Höör Turerna har varit många. Nu står det klart att Höörs Fastighets AB (HFAB) får uppdraget att bebygga de två första etapperna på Maglehill. Det innebär att Höörs kommun godkänner ett 25-årigt hyresavtal med en hyra på 26,6 miljoner kronor årligen. På onsdag i nästa vecka tas slutligt besked i fullmäktige.

Snart finns inga formella hinder som stoppar Höörs kommun från att sätta spaden i marken på Maglehill när äldreboende, skola och förskola ska byggas. Skånska Dagbladet har i flera artiklar skildrat oenigheten som funnits mellan Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M) och HFAB:s styrelseordförande Camilla Källström (M).

Schism

Svahnberg och förste vice ordföranden i kommunstyrelsen Jörgen Ekman (L) har menat att HFAB:s förslag på hyresavtal skulle innebära en merkostnad på 200 miljoner fördelat på 25 år än om Höörs kommun själva skulle stå för entreprenaden. Bland annat eftersom HFAB har för avsikt att amortera i lägre takt än Höörs kommun.

Camilla Källström har ifrågasatt merkostnadens storlek och pekat på juridiska risker om man i ett sent skede byter byggherre och lämnar HFAB utanför.

Extra möten

Under tisdagen träffades parterna i ägardialog samtidigt som det hölls extra sammanträden i både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Allt för att få ett avtal klart till fullmäktige i nästa vecka.

Fasab genomför markarbeten för fullt på Maglehill i väntan på Höörs kommuns stora byggsatsning.
Foto: Tobias Lagerholm

Det var en enig kommunstyrelse som gav HFAB uppdraget. Samtidigt står det klart att Johan Svahnbergs förhoppning är att aldrig behöva gå in i avtalet som sträcker sig över 25 år. Istället vill han skyndsamt dela upp HFAB i två bolag och teckna ett nytt mer fördelaktigt hyresavtal så fort det är möjligt.

– Hyresavtalet som vi nu tecknar är en anpassning till det som kommunen föreslagit från början, säger Johan Svahnberg.

På vilket sätt?

– HFAB fattade den 11 november ett beslut om omförhandlingsrätt. Vi hade ju skrivit i vårt förslag att hyresavtalet ska medge båda parter en omförhandlingsrätt av avtalsvillkoren för att spegla aktuellt ägardirektiv. Nu blir det så.

En omförhandlingsrätt ger väl ingen skillnad på hyran hur den ska räknas upp?

– Nej. Nästa steg i tillägget från gårdagen är att hyresavtalet ska innehålla en skrivning om att avtalet ska upphöra att gälla om hyresobjektet byter ägare. Det innebär att om kommunfullmäktige, utifrån den utredning som kommer, väljer att dela HFAB i ett bostadsbolag och ett lokalbolag så ska hyreskontraktet upphöra att gälla. Då är risken bortplockad vad gäller uppräkningen som vi ansåg var ofördelaktig, säger Johan Svahnberg.

Och om bolaget inte delas?

– Då gäller hyreskontraktet. Då är det ju omförhandlingsrätten som finns inskriven.

Du har ju pratat om att kunna spara 200 miljoner på att inte anlita HFAB som byggherre. Varför då gå vidare med HFAB?

– Detta förutsätter att kommunen väljer en lösning där verksamhetslokalerna och bostäderna är separerade i två bolag och då kommer inte risken finnas med merkostnaden. När ett nytt bolag bildas och fullmäktige godkänner det kommer det ju tecknas ett nytt hyresavtal.

– Hyresavtalet blir inte gällande förrän Maglehill blir färdigställt. I och med det har kommunen två och ett halvt år på sig att utreda och föreslå förändringar, säger Johan Svahnberg.

– Sen är det upp till fullmäktige att ta ställning till hur man vill ha det. För min del är jag tämligen övertygad om att vi måste dela HFAB. Då ser jag heller ingen risk att vi landar i en situation att vi får merkostnaden på 200 miljoner. Vi landar i en annan lösning.

Men om det inte blir en delning och HFAB säger att hyran ska ligga fast. Finns inte risken att det blir betydligt dyrare? Du pratar ju själv om 200 miljoner.

– Jag ser inte att fullmäktige kan besluta att ligga i kvar i befintligt hyresavtal. Hyreskontraktet börjar ju inte gälla förrän slutet av 2024 när bygget ska vara klart. Innan dess finns där inga kostnader för hyran.

– Därmed har Höörs kommun två och ett halvt år på sig att se över alternativen. Skulle politikerna i kommunfullmäktige med två förslag på bordet aktivt välja en fördyring på 200 miljoner kronor då får dem ta väljarnas dom för det.

Varför har du ändrat dig vad gäller HFAB?

– Jag har inte ändrat mig.

– Detta är en jättebra kompromisslösning för att få igång Maglehill på ett bra sätt. Vi riskerar inte en uppräkning på 25 år utan beslutet ligger helt i fullmäktiges händer om man vill ha en annan lösning.

Hur snart blir det möjligt att dela bolaget?

– Jag hoppas att utredningen ska komma tillbaka till kommunen under tidig vår, säger Johan Svahnberg.

Om det mot förmodan inte skulle bli en uppdelning av fastighetsbolaget. Kommer du då begära en omförhandling av hyresavtalet?

– Det realistiska är då att vi jobbar med uppdateringar av ägardirektivet. Det scenariot tror jag inte är så sannolikt. Vi hade en enig kommunstyrelse som vill utreda en delning.

Nöjd

Johan Svahnberg säger att han är väldigt nöjd med överenskommelsen trots ett upplägg som eventuellt omfattas av en komplicerad fastighetsdelning.

– Förhoppningen är att hyresavtalet får tecknas med ett nytt bolag. Då faller allt som står i det avtal vi nu fattar beslut om, säger han.

Stefan Lissmark (S) har varit nervös över att kommunens hyresavtal med HFAB försenats. Nu ser en överenskommelse ut att vara på plats.
Foto: Tobias Lagerholm

Andre vice ordföranden i kommunstyrelsen Stefan Lissmark (S) är ger Johan Svahnberg beröm på så vis att han upptäckte att HFAB inte ändrar sin hyra oavsett räntesänkningar eller avskrivningar.

– Det var bra att han gjorde den uträkningen, säger Lissmark som i övrigt är nöjd med hyresavtalet.

Skeptisk till delning

Han är inte lika övertygad som Johan Svahnberg om att en delning av fastighetsbolaget är det bästa på sikt.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till. Det kan ju kosta jättemycket att dela bolaget. Ett litet bostadsbolag med inte så mycket muskler tappar ju i kraft om verksamhetslokalerna läggs i annat bolag, säger Stefan Lissmark.

Maglehillentreprenaden har ett värde på en dryg halv miljard. Byggbolaget MVB Syd har tidigare vunnits HFAB:s upphandling.

FAKTA

Maglehill

Höörs kommun och HFAB vill bygga den första delen av nya området Maglehill i två etapper. I etapp ett byggs ett äldreboende med 60 platser med inriktning på demens. Där har politikerna i tillstånds- och tillsynsnämnden redan beslutat om bygglov.

I den andra etappen vill kommunen bygga en förskola i åtta avdelningar plus en uteavdelning, pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid (så kallat Nattis), storkök, matsal, grundskola i årskurserna F-6 med fritidshem plus idrottshall och skolidrottsplats. En etappindelning som anses ha många fördelar sett till lokalnyttjandet.

Lokal debatt SkD

Granarna har uppgraderats

Susanne Löfström svarar på en insändare gällande utsmyckningen av julgranar.
Foto: Tobias Lagerholm
Lokal debatt SkD
Höör
Höör/Tjörnarp En Höörsbo klagade under tisdagen på den klena utsmyckningen av granen på Lilla torg. Nu svarar Höörs kommuns gatu- och parkchef Susanne Löfström i ett inlägg.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

PREMIUM
Julgranen på Lilla torg har väckt debatt. I dag svarar kommunens gatu- och parkchef i en insändare.

Trevligt att du tycker att granen på Nya torg är vacker. Det är helt korrekt att vi har kommunens största och mest påkostade gran på Nya torg, det torg där flest människor rör sig och därmed har glädje av den. På andra platser har vi mindre granar med mer konventionell ljusklädnad eller annan typ av dekorationsbelysning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Så ser smittspridningen ut i din kommun

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Här kan du se hur smittspridningen ser ut i de skånska kommunerna.

I måndags bekräftades det första omikron-fallet i Skåne och under tisdagen meddelade Region Skåne att man håller på och analysera fler misstänkta fall av den nya virusvarianten. Samtidigt ökar antalet fall av covid-19 kraftigt i Skåne. Så här ser det ut i din kommun.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Rolsbergabon som brinner för brandvärnet

Leif Carlson i Rolsberga vid Bråån.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Höör
Personligt Grävmaskinisten, fastighetsägaren, brandmannen, lantbrukaren och Rolsbergabon Leif Carlson fyller 75 år. Hans stora intresse här i livet är att engagera sig i hembyn och det firar han med en liten byggnation vid brandstationen, ett nytt garage till Gudmuntorps räddningsvärn.
– Det finns en risk att ny utrustning som vi får ärva inte får plats i gamla brandstationen, förklarar han.

I februari 1972 går larmet på Gudmuntorps räddningsvärn. Dagny och Leif som befinner sig i huset alldeles intill räddningstjänsten springer ut och tittar på den ensamme mannen som ska rycka ut och släcka brand. Brandmannen ropar till Dagny, som han är bekant med:

– Säg till honom där att han ska sätta på sig en overall och följa med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Få deltagare på trygghetsvandring

Kommunpolis Anna Johansson tog emot synpunkter på trygghetsvandring
Foto: Polisen
Höör
Höör Många synpunkter men kommunpolis Anna Johansson hade hoppats på fler deltagare från allmänheten när polisen arrangerade trygghetsvandring på måndagskvällen.

Cirka 15 personer deltog i trygghetsvandringen som denna gång gick genom utvalda delar av Höörs tätort. I skaran fanns bland annat två personer från Nattvandrarna, gatu- och parkchefen Susanne Löfström, biträdande barn- och utbildningschef Cecilia Palmqvist och förstås kommunpolis Anna Johansson.

”Kallt”

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Lokal debatt SkD

Varför göra skillnad på granar?

Varför har inte julgranen vid Lilla torg fått någon utsmyckning? Det undrar dagens insändarskribent.
Foto: Tobias Lagerholm
Lokal debatt SkD
Höör
Höör Varför får granen på Nya torg full utsmyckning medan julgranen på Lilla torg inte har en endaste girlang? Det undrar dagens insändarskribent.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

PREMIUM

Det är skillnad på torgen i Höör. Vi har ett stort, ett litet och ett gammalt.

På det stora torget, som benämns Nya torg, står i dessa tider en ståtlig 10-11 meter hög gran, vald med största omsorg i de småländska skogarna. Endast det bästa är gott nog för Höörs ”paradtorg”, det är ju där alla stora ”evenemang” äger rum, icke enbart i juletider. Och den här pampiga granen har försetts med massor av ljus, girlanger och färgglada kulor, den är verkligen grann att skåda. Visste inte att kommunen hade så många duktiga medarbetare som kunde klä en julgran…

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Åtalas för luftpistoler

15-åringen åtalas för olagligt innehav av två soft airguns (ej den på bilden).
Höör
HÖÖR
PREMIUM

En 15-årig pojke åtalas för ringa vapenbrott. Han hade två så kallade soft airguns på sig på en adress i Höör den 11 maj i år.

15-åringen åtalas även för innehav av 0,92 gram cannabisharts vid samma tillfälle, sam bruk av cannabis inom två veckor dessförinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Lastbilar fastnade i snökaoset

Plogbilarna hade svårt att hinna med att röja undan tisdagsmorgonens snöfall.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
Orup Flera lastbilar fick motorhaveri i Orupsbacken på tisdagsförmiddagen vilket orsakade ett längre stopp i båda körriktningarna. Redan under onsdagen väntas mer snö i Mellanskåne och norrut.

Det plötsliga snöfallet i kombination med glashala vägar har orsakat kaos på riksväg 23 i höjd med Orupsbacken på tisdagen. Vid lunchtid var det fortfarande långa köer i båda körriktningarna sedan lastbilar fått stopp i det svåra väglaget.

Haveri

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL