Mellanskåne

Veterinär frias från anklagelser

Veterinärens utlåtande om hästarnas hovar var helt i sin ordning, menar den ansvarsnämnd som prövat länsstyrelsens anmälan.
Foto: Patrik Lundin / SvD / TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE En veterinär i Mellanskåne frias helt från anklagelser om ha utfärdat ett intyg på felaktigt sätt.

Det var länsstyrelsen som i fjor reagerade på ett intyg som veterinären skrivit angående några hästar som drabbats av fång, inflammation i hovarna.

Länsstyrelsen ansåg att intyget - där veterinären ska ha skrivit att skadorna kunde läkas - hade formella brister och inte uppfyllde de krav som finns.

Länsstyrelsen ansåg också att det underlag som redovisades i intyget inte var tillräckligt, och ifrågasatte om bedömningarna var helt korrekta.

Försvarar veterinären

Men ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård håller inte alls med länsstyrelsen. Veterinären skrev inte ett regelrätt intyg, utan ett sakkunnigutlåtande, som grundade sig på de uppgifter som fanns tillgängliga om hästarna utan att själv kunna undersöka dem. Syftet var inte att intyga sakuppgifter om hästarnas vård och behandling, utan att uttala sig mer generellt om vad man kan göra.

Nämnden tar veterinären i försvar fullt ut:

– (Veterinären) har efter bästa förmåga gjort en ingående och grundlig bedömning utifrån de givna förutsättningarna. Utlåtandet är välskrivet, (veterinären) har inte på något sätt åsidosatt sina skyldigheter.

”Allmänt hållen”

I stället är det länsstyrelsens agerande som ifrågasätts av nämnden. Dess kritik är så allmänt hållen och otydlig att den knappt går att försvara sig mot, menar nämnden.

– Dessa brister gör det svårt för (veterinären) att bemöta länsstyrelsens anmälan och den kritik som ligger i denna.

Mellanskåne

En till sjukhus efter brand i kök

Mellanskåne
Landskrona En person fördes på måndagen med ambulans till sjukhus efter att en brand brutit ut i en lägenhet.

Räddningstjänst larmades vid 22.09 till Norra Infartsgatan i Landskrona. Anledningen var en brand i ett kök. Branden kunde snabbt släckas men en person skadades.

– En person har förts med ambulans till sjukhus, säger Linda Bergqvist på SOS:s händelseinformation.

Vid 22.21 var branden släckt och Räddningstjänsten avslutade sitt arbete på platsen.

Mellanskåne

Släkting misstror testamente

Testamentet är ogiltigt, hävdar mellanskåningen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En släkting till en nyligen avliden person i Mellanskåne misstänker att det inte står rätt till med det testamente som presenterats i bouppteckningen.

Släktingen tror att den nu avlidne mannen på något sätt manipulerades att skriva under dokumentet, där tillgångarna skrivs över på en annan släkting. Mannen ska ha haft ett demensliknande tillstånd när testamentet skrevs för några år sedan, enligt anmälaren. Inga belopp nämns.

En polisanmälan är gjord, rubricerad som försök till bedrägeri.

Mellanskåne

97-åring nekas rätt till ledsagare

97-åringen och hans fru får klara sig med sjukresa med extra service, och nekas därmed ledsagarservice. (Bilden är tagen i annat sammanhang.)
Mellanskåne
MELLANSKÅNE En 97-årig man från Mellanskåne får avslag på sin ansökan om ledsagarsevice vid sjukvårdsbesök.

Såväl hemkommunens nämnd som förvaltningsrätten i Malmö säger nej och anser att det räcker med de sjukresor som landstinget erbjuder.

Mannen menar att han har provat sjukresor och att det tyvärr inte alltid fungerat. Han är rädd och orolig för att bli lämnad ensam före eller efter sjukbesöket, och uppger att vårdinrättningarna oftast bara har tid att hjälpa honom under själva undersökningen.

Men nämnden och domstolen menar att mannen genom sjukresor med extra service får hjälp inte bara med själva transporten utan också ledsagning av chauffören till och från bostaden. Sedan är det personalens ansvar på sjukvårdsinrättningen att hjälpa honom när han kommit fram, till exempel till besöksrum.

Även 97-åringens några år yngre fru har begärt men nekats ledsagarservice utifrån samma bedömningsgrund.

Malmö

Spritsmugglare från Mellanskåne inför rätta

700 liter starköl hittades i männens bil när de stoppades vid gränskontrollen.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Mellanskåne
Malmö De båda männen, hemmahörande i Mellanskåne, misstänks ha satt i system att åka till Tyskland och handla billig alkohol som de sedan sålde på hemmaplan. Nu ställs den ene mannen inför rätta för grov smuggling, och hans kumpan för smuggling av normalgraden.

Under nästan ett och ett halvt års tid misstänks de båda männen, 49 och 69 år gamla, ha rest till Tyskland och handlat billig alkohol vid gränsen till Danmark. Vid ett tillfälle då de stoppades i tullen vid Lernacken hade de 712 liter starköl, 40 liter sprit och 60 liter vin i lastutrymmet till sin personbil.

Vin som hittades vid en av spritsmugglingstillfällena.
Foto: Tullens förundersökning

Tullens utredning visar att den äldre av männen vid åtminstone 70 tillfällen mellan maj 2017 och oktober 2018 åkt tur och retur mellan sin hemort i Mellanskåne och spritbutiken i Tyskland.

Över 5 000 liter

Under den perioden misstänks han ha fört in motsvarande 5 083 liter sprit, vilket är en schablonmässig omräkning där också vin och öl ingår. Tullen har gått igenom ett stort antal exportdeklarationer, som kunder som köper alkohol måste fylla i. Dessutom har brobizzar som tillhör 69-åringen och hans tjugo år yngre kompanjon använts vid motsvarande antal tillfällen.

49-åringen misstänks ha medverkat vid ett tjugotal tillfällen och smugglat in drygt 1 200 liter sprit.

Båda männen förnekar brott.

Mellanskåne

Anklagar sitt kvarboende ex

Mannen har orsakat skador på vatten- och avloppsanläggningen, hävdar kvinnan.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En kvinna bosatt i Mellanskåne har polisanmält sin före detta partner för skadegörelse. Paret har separerat men mannen bor kvar i bostaden, som enligt anmälan ägs av kvinnan. Hon står i begrepp att sälja fastigheten men hävdar att mannen åsamkat skador på vatten- och avloppsanläggningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Mellanskåne

Barn blev slagträ i bråk om skuld

Kvinnan kräver att mannen ska betala en faktura - annars får han inte träffa deras barn. Allt enligt mannens polisanmälan.
Foto: Jessica Gow/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En man har polisanmält sin före detta partner för utpressningsförsök. Mannen hävdar att kvinnan krävt honom på 74 000 kronor för en bilskuld som hon anser att han ska betala. Mannen hävdar också att kvinnan sagt att om han inte betalar så får han inte träffa deras gemensamma barn mer.

Kyrkoval 2021

Utbrytare gick starkt i Eslöv

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan gjorde succé i kyrkovalet i Eslöv.
Foto: Henrik Lindahl
Mellanskåne
Eslöv
Höör
MELLANSKÅNE Patripolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, ställde upp för första gången i Eslövs pastorat - och tog genast hem en fjärdedel av rösterna.

Gruppen blev därmed näst störst, tätt efter Socialdemokraterna som behåller positionen som största parti i pastoratet.

Posk gick till val på att värna de mindre kyrkorna och det tycks ha tilltalat väljarna. Den stora förloraren i Eslöv är Kyrkans väl som tappade hela 20 procentenheter jämfört med förra valet.

SD-succé i Hörby

Succé blev det även för Sverigedemokraterna i Hörby som ställde upp i det lokala kyrkovalet för första gången, med kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito som förstanamn. SD fick mer än var fjärde röst - på bekostnad av Borgerligt alternativ och Centerpartiet som båda tappade rejält jämfört med 2017. Centerpartiet är ändå fortfarande största parti i Hörby församling.

Små förändringar i övrigt

I de övriga församlingarna i Mellanskåne var förändringarna inte lika dramatiska.

I Svalövsbygdens pastorat är styrkeförhållandena desamma som 2017, med Fria listan som klara vinnare och Socialdemokraterna på andra plats. Här tog sig Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, in med ett par mandat i kyrkofullmäktige.

I angränsande Kågeröd-Röstånga församling vann En kyrka för alla klart före Sverigedemokraterna. Resultatet var i princip detsamma som 2017.

I Ringsjö församling ställde endast en grupp upp, Ringsjö församlings väl, och de fick följaktligen 100 procent av rösterna. Noteras kan att de fick exakt lika många röster som 2017, 266 stycken.

Höörs församling bjöd inte heller på några överraskningar. Posk vann klart där, med Socialdemokraterna som tvåa och Sverigedemokraterna trea.

Valdeltagandet sjönk i fyra av sex valkretsar.

FAKTA

Så röstade mellanskåningarna

Procent av rösterna och mandat i kyrkofullmäktige. 2017 års resultat inom parentes. Valdeltagande i procent anges för 2021/2017 efter församlingen/pastoratet.

Eslövs pastorat (14,5/14,8)

Socialdemokraterna 26,4/7 (38,1/10)

Posk (nya) 25,0/6

Kyrkans väl 23,3/6 (45,9/11)

Sverigedemokraterna 17,7/4 (16,1/4)

Visk (nya) 7,5/2

Ringsjö församling (15,6/15,0)

Ringsjö församlings väl 100,0/15 (100,0/15)

Höörs församling (14,6/16,2)

Posk 64,4/16 (63,9/16)

Socialdemokraterna 22,8/6 (20,5/5)

Sverigedemokraterna 12,8/3 (15,6/4)

Hörby församling (16,7/16,3)

Centerpartiet 36,7/9 (53,8/13)

Sverigedemokraterna (nya) 27,9/7

Socialdemokraterna 24,3/6 (23,6/6)

Borgerligt alternativ 11,0/3 (22,6/6)

Svalövsbygdens pastorat (17,4/18,1)

Fria listan 62,5/16 (69,7/17)

Socialdemokraterna 28,9/7 (30,3/8)

Visk (nya) 8,7/2

Kågeröd-Röstånga församling (15,3/17,2)

En kyrka för alla 77,4/12 (79,6/12)

Sverigedemokraterna 22,6/3 (20,4/3)

Mellanskåne

Massagekund anmäler ägare

Ägaren till en massagesalong i Mellanskåne har polisanmälts (bilden har inget med händelsen att göra).
Foto: Francois Mori
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En man har polisanmält ägaren till en massagesalong i Mellanskåne för olaga hot. Enligt anmälan ska en kund ha besökt salongen i måndags och försökt boka en tid. Ägaren ska då ha blivit arg och kastat ut honom. Enligt kunden ska ägaren ha hållit en kniv i handen. Ägaren däremot hävdar att han höll i ett skohorn, inte en kniv. Det uppges finnas kameraövervakningsbilder som polisen nu tänker ta del av.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL