Ekonomi

SBAB: Då faller bopriserna

En villaförsäljning i Solna. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Ekonomi
Ekonomi Den som vill få ut mesta möjligt av sin bostadsförsäljning ska slå till senast 2022.
Sedan faller bostadspriserna, i alla fall enligt SBAB:s nya prognos.
PREMIUM

SBAB ser ett scenario där bostadspriserna lyfter med cirka två procent nästa år för att därefter backa fyra respektive tre procent under 2023 och 2024. Detta i takt med att bostadsräntorna stiger.

"Vid slutet av 2024 tror vi att bostadspriserna kan ligga ungefär fem procent under dagens nivåer. Ingen dramatik således, säger chefsekonomen Robert Boije i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stockholmsbörsen backar i börsöppningen

Världens ledande marknader backar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen backar, strax efter börsöppningen lyser det ilsket rött på i stort sett hela storbolagslistan. OMXSP-indexet ligger minus 1,2 procent.

Bland de bolag som tappar mest finns Volvo, minus 2,1 procent, Nordea, minus 1,8 procent och Kinnevik, minus 1 procent.

Volvo cars, som rapporterat på morgonen, backar 3,5 procent.

Nya uppgifter kring virusvarianten omikron gör att världens ledande marknader drabbas av förnyad oro. I en intervju med The Financial Times uppger vd:n för Moderna att företagets framställda vaccin troligtvis inte är lika effektivt mot omikron som mot den tidigare delta-varianten.

Terminshandeln i New York visar på en nedgång på 1 procent för S&P 500 medan Dow Jones industriindex faller tillbaka 1,4 procent efter att de ledande asiatiska börserna, bland annat Tokyo, backat rejält under morgonen.

Även på kryptomarknaden märks en tydlig reaktion. Bitcoin backar tre procent, Ether faller i sin tur två procent. Samtidigt ses också reaktioner på räntemarknaden. Tioårsräntan i USA faller nu tillbaka under 1,5 procent.

Ekonomi

Boozt höjer prognosen

Fler nätshoppade under Black Friday-veckan. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nätförsäljaren Boozt gör en omvänd vinstvarning, och justerar upp sin omsättningsprognos till den övre delen av intervallet.

"Under Black Friday-veckan slog vi både nytt försäljningsrekord och välkomnade ungefär 125  000 nya kunder", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nu justerar Boozt upp sina förväntningar.

"Oktober och november månad har överträffat förväntningarna och omsättningstillväxten för 2021 förväntas nu i den övre delen av intervallet 27,5-32,5 procent. Det justerade rörelseresultatet förväntas fortsatt överstiga 5,5 procent innebärande ett högre justerat rörelseresultat i absoluta tal", meddelar Boozt.

Johanna Cederblad/TT

Ekonomi

Ericsson lyfter 5G-prognosen

5G intar planeten. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tillväxten av nya 5G-abonnemang går fortare än väntat, åtminstone enligt telekombyggaren Ericssons nya mobilitetsrapport.

I slutet av tredje kvartalet fanns 570 miljoner abonnemang med den nya telekomtekniken 5G. Därmed skriver Ericsson upp den tidigare prognosen till totalt 660 miljoner abonnemang vid slutet av 2021, från tidigare 580 miljoner. Orsaken till den starkare tillväxten är bättre fart än väntat i Kina och Nordamerika.

Mot slutet av 2027 väntas 4,4 miljarder 5G-abonnemang, vilket då kommer att motsvara ungefär hälften av världens alla mobilabonnemang. Vid samma tidpunkt bedöms 75 procent av världens befolkning bor i områden som täcks av 5G-nät.

Under det senaste året har datatrafiken i mobilnäten ökat med 42 procent. År 2027 kommer 5G-näten att stå för 62 procent av all smartphone-trafik, enligt Ericssonrapporten.

Ekonomi

Minskad förlust för SAS

Ett SAS-plan på Malmö Airport. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygbolaget SAS redovisar en förlust på förlust på 945 miljoner kronor för det senaste kvartalet som sträcker från augusti–oktober.

Det kan jämföras med förlusten på 3 252 miljoner kronor samma period föregående år. Intäkterna uppgick samtidigt till 5 762 miljoner kronor jämfört med 3 035 miljoner kronor.

"Det är glädjande att se att den positiva trenden från sommaren fortsätter, med ökande efterfrågan och biljettförsäljning. Ändå var 2021 ett av de mest utmanande åren i flygbranschens historia och framtiden är fortsatt svår att förutspå, främst till följd av utmaningarna kopplade till den pågående pandemin", skriver vd:n Anko van der Werff i rapporten.

Ekonomi

Vilseledande sajter och telebolag på skamlista

Vilseledande sajter får många att anmäla till Konsumentverket. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Erbjudande om förlängd fordonsgaranti, trots att man inte har något avtal med företaget, och ett erbjudande som ser ut som en faktura. Det har fått närmare tusen personer att anmäla Svenskt Fordonsskydd som toppar tidningen Råd och Rön s skamlista för 2021.

Telekombolagen Telia och Tele2 har också dragit på sig ett stort antal anmälningar under året. Långa väntetider, felaktiga fakturor och svårighet att säga upp avtal har retat upp kunderna. Telia hamnar på andra plats på listan och Tele2 på fjärde.

Anna Span, som är chef för kundrelationer hos Telia, säger till tidningen att man har bytt kundsystem och att det fått större effekt för kunderna än vad man räknat med..

Även bilvärderingssajterna Bilprisinfo och Bilkontroll finns med på listan. De ser ut att erbjuda gratis värdering av fordon, men har slutat med en faktura på nästan 2 000 kronor. De båda numera nedlagda sajterna är lettiska och ärendena har lämnats över till Konsumentverkets motsvarighet i Lettland.

FAKTA

Fakta: De tio mest anmälda företagen 2021

På listan finns de företag som har fått in flest anmälningar mot sig hos Konsumentverket mellan 1 januari och 31 oktober i år, och som myndighetens jurister har öppnat ett tillsynsärende kring.

1. Svenskt fordonsskydd, 934 anmälningar

2. Telia, 513 anmälningar

3. Bilprisinfo, 325 anmälningar

4. Tele2, 263 anmälningar

5. Allente, 252 anmälningar

6. SAS, 214 anmälningar.

7. Telenor, 205 anmälningar

8. Viaplay, 186 anmälningar

9. Bilkontroll, 168 anmälningar

10. Viasat, 135 anmälningar

Källa: Råd och Rön

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Ekonomi

Synsam sålde mer under tredje kvartalet

Synsam har just börsnoterats. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson
Ekonomi
Ekonomi

Optikerföretaget Synsam, som nyligen börsnoterades, redovisar en ökning av omsättningen från 972 miljoner kronor till 1 176 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

Resultatet före skatt blev 31 miljoner kronor, mot förlusten på 5 miljoner kronor för tredje kvartalet i fjol.

Vd Håkan Lundstedt är nöjd.

"Omsättningen och lönsamheten var stark för Synsam Group i det tredje kvartalet och den högsta någonsin nåddes under niomånadersperioden", skriver han i rapporten.

Han ser tillväxt framöver. "Det är tydligt att Synsam Group fortsätter sin starka tillväxt och goda lönsamhetsutveckling".

Han är också stolt över börsnoteringen, som han tycker varit lyckad. Sedan noteringen den 29 oktober har kursen gått upp nära 18 procent.

"Det är med glädje som jag kan konstatera att Synsam Groups börsintroduktion på Nasdaq Stockholm blev en succé", skriver han.

Johanna Cederblad/TT

Ekonomi

Volvo Cars ser risk för produktionsstörningar

Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, redovisar sin första kvartalsrapport efter noteringen på Stockholmsbörsen i höstas. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Biltillverkaren Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, rapporterar om bättre tillgång till komponenter under fjärde kvartalet. Men bristen på halvledare kvarstår och skapar en fortsatt risk för produktionsstörningar.

Halvledarbristen slog hårt mot Volvo Cars i tredje kvartalet, enligt bolagets första delårsrapport sedan börsnoteringen för en månad sedan. Det är oklart när problemet inte längre bromsar produktion och försäljning, enligt Håkan Samuelsson.

"Tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsande faktor", skriver han i bolagets första delårsrapport sedan börsnoteringen.

Lite längre in i rapporten fyller bolaget i bedömningen:

"Den globala bristen väntas fortsätta under resten av 2021, och även 2022, vilket ökar osäkerheten och risken för ytterligare störningar i produktionen. Volvo Cars kommer att fortsätta följa utvecklingen noga och vidta de åtgärder som krävs. I vilken utsträckning Volvo Cars försäljning, intäkter och lönsamheten kommer att påverkas under kommande perioder är fortfarande osäkert".

Ökad andel elektriska bilar

Håkan Samuelsson konstaterar samtidigt att elektrifieringen fortsätter och i oktober har Volvo Cars inlett produktionen av den andra modellen som är helt elektrisk: C40 Recharge.

"Efter att ha levererat vår första helt elektriska Volvo för ett år sedan, utgör helt elektriska bilar fyra procent av den totala försäljningen i tredje kvartalet", skriver Samuelsson.

"Vi ska öka årlig produktionskapacitet för helt elektriska bilar i Gent, Belgien och Taizhou (tidigare kallad Luqiao), Kina, från nuvarande cirka 15 000 bilar till minst 150 000 bilar efter sommaren 2022", tillägger han.

Väsentligt högre bruttomarginal

Volvo Cars, som börsnoterades för en månad sedan, redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 568 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen under tredje kvartalet föll med 7 procent till 60,8 miljarder kronor, ned från 65,8 miljarder ett år tidigare. Försäljningsvolymen föll samtidigt med 17 procent till 149 900 bilar under kvartalet.

Utvecklingen ligger i linje med de uppgifter som Volvo Cars publicerade i sitt prospekt inför börsnoteringen i slutet av oktober.

Rörelsemarginalen (ebit) sjönk till 5,5 procent, från 6,9 procent. Den så kallade bruttomarginalen ökade dock trots högre råvarukostnader, enligt Samulsson.

"Lönsamheten för tredje kvartalet påverkades positivt av stark prisrealisation då efterfrågan var högre än utbudet. En högre andel SUV:ar och Recharge modeller kompenserade för lägre volymer, vilket resulterade i en väsentligt högre bruttomarginal, trots ökade råvarukostnader", skriver han.

Varnar för pandemibakslag

I sina utsikter för helåret skriver Volvo Cars att bolaget räknar med fortsatt ökande försäljningsvolymer och omsättningstillväxt. Enligt bolaget bidrar bland annat tillväxt av internethandeln till utvecklingen.

"Under förutsättning att marknadsförhållandena fortsätter att normaliseras förväntas denna tillväxt tillsammans med fortsatt kostnadsfokus förbättra lönsamheten till de nivåer som rådde före pandemin", skriver bolaget i rapporten.

Volvo Cars varnar samtidigt för att det kan komma bakslag relaterade till covid-19-pandemin.

"Det finns risker för fler utbrott och att nya virusvarianter utvecklas", skriver bolaget.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Aktien upp med 29 procent

Volvo Cars-aktiens introduktionskurs i noteringen på Stockholmsbörsen den 29 oktober låg på 53 kronor. Sedan dess har kursen varit turbulent, med kraftiga både upp- och nedgångar. När handeln stängde i måndags kostade aktien 68:50 kronor, vilket är ett kurslyft på 29 procent sedan börsintroduktionen.

Med Volvo Cars-aktien får ägarna exponering mot elbilstillverkaren Polestar, ett bolag där Volvo Cars äger 49,5 procent av aktierna inför Polestars notering på Wall Street via ett redan noterat förvärvsbolag.

I samband med noteringen tog Volvo Cars in 20 miljarder i nytt kapital med en nyemission. Sedan dess har bolaget bland annat flaggat för att man avser att inom några år bygga en tredje europeisk bilfabrik, vid sidan av dagens fabriker i Göteborg och Gent, Belgien och fyra andra fabriker.

Ratinginstitutet Moody's har nyligen bekräftat Volvo Cars kreditbetyg med positiva utsikter, bland annat med hänvisning till god lönsamhet, stark likviditetsposition och nyemissionen. Det innebär att en höjning av betyget från Ba1 till nivån Baa3 kan vara aktuellt inom 12–18 månader, enligt Moody's.

Ett högre kreditbetyg betyder i regel billigare och enklare finansiering.

Ekonomi

Nedåt på Tokyobörsen

Tokyobörsen backade. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen vände ned på förnyad oro kring den nya virusvarianten omikron.

I en intervju med Financial Times meddelade vaccintillverkaren Modernas vd att det fortfarande är stora frågetecken kring vaccinets motståndskraft mot den nya varianten.

Vid stängning hade Nikkei 225-index backat 1,6 procent medan det bredare Topix-index sjönk 1,0 procent. I Sydkorea är Kospi-index ned 2,5 procent medan det syns tydliga nedgångar i Hongkong och Shanghai. Hang Seng-index är ned 2,8 procent och kompositindex i Shanghai är ned 0,4 procent.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL