Utrikes

Varningen: Klimatmöte kan bli virusfabrik

Storbritannien var bland de värst drabbade under pandemins första fas. Nu sköljer en fjärde våg av covid-19 över landet – vilket har väckt oro inför det stora klimatmötet i Glasgow. På bilden syns premiärminister Boris Johnson med munskydd i samband med ett besök på ett laboratorium tidigare i år.
Foto: Wattie Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes De drabbas allra hårdast av klimatförändringarna men tvingas dra ner på sitt deltagande i ödesmötet COP26 i Glasgow. Pandemin sätter käppar i hjulet för önationer och fattiga länder inför klimatmötet – och Storbritanniens smittspridning är ännu ett orosmoln.
PREMIUM

FN-konferensen som har kallats det viktigaste klimatmötet sedan Paris har redan skjutits upp ett år på grund av pandemin. Förhoppningen var att vaccinet skulle resultera i ett så nära normalt COP26 som möjligt. Men med bara dagar kvar tills det att startskottet går i Glasgow på söndag finns flera orosmoln kopplade till pandemin.

Stängda gränser, strikta karantänsregler och höga resekostnader har gjort att en del önationer och fattigare länder tvingats banta sina delegationer. När det gäller representation på högsta nivå kommer exempelvis bara fyra ledare från öländerna i Stilla havet – Fiji, Papua Nya Guinea, Tuvalu och Palau – personligen att resa till konferensen, enligt Thomson Reuters Foundation.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omikronvariant nu i minst 17 länder

Människor köar för att få covidvaccin i Milano i Italien, ett av de länder där den nya omikronvarianten av coronaviruset har konstaterats.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 17 länder, däribland Sverige, har konstaterat fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset. Och närmare 70 länder och territorier har begränsat resandet från främst södra Afrika med anledning av den nya virusformen, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Mycket är fortfarande okänt kring virusvarianten som upptäcktes i förra veckan – bland annat hur smittsam den är, hur allvarligt sjukdom den kan orsaka och huruvida den kan ta sig förbi vaccin. Men eftersom den riskerar att sätta ytterligare press på ansträngda sjukvårdssystem bedömer Världshälsoorganisationen (WHO) variantens risknivå som "mycket hög".

Kinas president Xi Jinping lovade på måndagen att skänka en miljard doser covidvaccin till Afrika, i ljuset av den nya varianten. Även Indien erbjuder medicinskt stöd till afrikanska länder, enligt CNN.

Japan, som just stängt sina gränser med hänvisning till omikron, har bekräftat sitt första fall av varianten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Utrikes

Svårt att stävja ilskan i Guadeloupe

Polis leder om trafik efter en covidprotest i det franska territoriet Guadeloupe.
Foto: Elodie Soupama/AP/TT
Utrikes
Utrikes

De våldsamma protesterna mot vaccinkrav och covidpass har rasat sedan i mitten av november. Och nu har Sébastien Lecornu, minister med ansvar för Frankrikes utomeuropeiska territorier, lämnat karibiska Guadeloupe med oförrättat värv.

Lecornu har försökt lugna situationen genom att förhandla med fackföreningar på ön och få dem att fördöma våldsamheterna. Han säger till reportrar att diskussionerna nått ett dödläge eftersom fackförbunden "inte vill fördöma mordförsök" mot säkerhetsstyrkor.

Oroligheterna i det franska territoriet började med en demonstration mot vaccinkrav för sjukvårdsanställda. Protesten växte snabbt till en bredare revolt mot bland annat höga priser, växande fattigdom och levnadsförhållanden. Flera yrkesgrupper, däribland läkare och räddningspersonal, har gått ut i strejk. Butiker och köpcentrum har plundrats under kravallerna och president Emmanuel Macron har skickat soldater.

Revolten har spridit sig till grannön Martinique, dit Lecornu nu är på väg. I båda territorierna råder utegångsförbud.

Utrikes

"Världen vill ta det säkra före det osäkra"

Familjer på Tambo-flygplatsen i Sydafrika, ett land som många länder nu stänger reseförbindelserna med av rädsla för att importera fler omikronfall.
Foto: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes Många länder stoppar inresor från södra Afrika för att försöka bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19, som ändå väntas sprida sig globalt.
– Kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Den expertpanel, upprättad av världshälsoorganisationen WHO, som granskade hur coronaviruset hanterats globalt i början av pandemin kom i våras fram till att åtgärderna var för långsamma, och dessutom inte tillräckligt bra.

Nu, med den nya omikronvarianten, reagerar många länder desto snabbare och har begränsat resandet från södra Afrika, regionen där varianten först rapporterades. Att många flyg stoppas drabbar de länderna hårt, och Sydafrika har vädjat om att flygstoppen ska hävas.

– Jag förstår att världen vill ta det säkra före det osäkra nu. Men jag har också enorm förståelse för de länder i Afrika som man stänger flygen från. Det drabbar länderna, inte när det gäller pandemin, utan det är ländernas ekonomi och människors jobb som hamnar i riskzonen, säger Anders Nordström, som var en av den oberoende panelens experter.

För lite vaccin

Det är också svårt att veta vilken effekt sådana åtgärder egentligen har för att begränsa smittspridningen. Enligt Anders Nordström är flygstopp ett "trubbigt verktyg" att ta till, och det är svårt att veta om åtgärderna är i överkant eller inte.

Oavsett skapar situationen en politisk spänning mellan de afrikanska länderna och en del andra länder. Här kan Sverige bidra genom att tydliggöra att det behövs en internationell lösning på pandemin, att inte varje land kan hantera den på egen hand, enligt Anders Nordström.

– Jag har mycket förståelse för att de afrikanska länderna blir upprörda över att världen gör på det sättet, särskilt som de inte har fått tillgång till tillräckligt mycket vaccin.

Världen mer beredd

De snabba åtgärderna kan vara ett tecken på att världen är mer beredd att vidta snabba åtgärder med erfarenhet från de senaste knappa två åren. Anders Nordström tror dock att det är tveksamt att det kan gå att stoppa en ny variant på samma sätt som man potentiellt hade kunnat göra med de allra första covidfallen.

– Det här viruset finns ute redan på så många håll i världen, så att stoppa det nu genom att sätta in kraftiga åtgärder för att stoppa smittan, det tror jag är otroligt svårt. Men man har blivit bättre på att ta reda på vad det är och snabbt följa upp för att se hur allvarligt det är. För det vet vi ju inte än.

Än så länge går det inte att avgöra om omikron är allvarligare än tidigare varianter av covid-19. Om det visar sig att det vaccin som finns i dag inte biter på omikronvarianten ska det enligt experterna gå snabbt, tre–fyra månader, att ändra vaccinen så att de fungerar för den nya varianten.

– Då börjar ju allt om i världen. Men nu har vi en plattform på plats och kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar.

Kristin Groth/TT

FAKTA

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.

En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.

WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.

WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.

Källor: WHO och Svenska FN-förbundet

Utrikes

Yngsta republiken utser Rihanna till hjälte

Rihanna – numera officiellt hjälte. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Barbados är numera världens yngsta republik, sedan landet sagt farväl till den brittiska monarkin och drottning Elizabeth som statschef.

I en ceremoni i huvudstaden Bridgetown halades flaggan som representerar monarken, The Royal Standard, och Sandra Mason svors in som landets första president och statschef.

Artisten Rihanna utsågs också till nationell hjälte, och tog emot hedersutmärkelsen.

Utrikes

Ukraina oroas för rysk upptrappning

Ryska soldater på övning på Krimhalvön i april i år.
Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ukraina uppmanar omvärlden att snabbt agera, för att förhindra att Ryssland invaderar landet.

– Vad vi ser är väldigt allvarligt. Ryssland har placerat ut en stor militärstyrka i regioner nära Ukrainas gräns, säger utrikesminister Dmytro Kuleba till utländska journalister.

Enligt honom har Moskva samlat 115 000 soldater i närheten, bland annat på annekterade Krimhalvön och i två östra regioner som är ockuperade av proryska separatister.

Även stridsvagnar, artilleri, system för elektronisk krigsföring, flyg- och marina krafter har satts in, hävdar Kuleba.

– Om Ryssland beslutar sig för att åta sig en militär insats, så kommer saker att hända bokstavligen på ett ögonblick, säger han.

Upptrappningen kommer att vara en viktig diskussionspunkt när Natoländernas utrikesministrar träffas i lettiska Riga i dag.

– De ryska intentionerna är otydliga men det är en ovanlig koncentration av styrkor för andra gången i år, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Moskva nekar till att man planerar en attack och skyller Nato för att elda på spänningarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Utrikes

Korruptionspengar i bistånd till Tchads folk

Över 4 miljoner brittiska pund från ett korruptionsfall har använts för bistånd till Tchad. Arkivbild.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över 150 000 människor i Tchad har fått hjälp genom brittiska hjälpinsatser som har finansierats med pengar från ett korruptionsfall 2018.

Totalt handlar det om 4,4 miljoner brittiska pund, motsvarande över 50 miljoner kronor, som har använts till livräddande insatser för människor som drabbats av matosäkerhet och undernäring, meddelar den brittiska regeringen.

Pengarna kom från flera korrupta transaktioner i ett ärende som hanterats av den brittiska antikorruptionsmyndigheten SFO (Serious Fraud Office). Personal och företag med koppling till Tchads ambassad i Washington, USA var inblandade i fallet.

"Pengarna vi beslagtog har med rätta använts till välbehövliga humanitära biståndsprojekt, hellre än att hamna i korrupta tjänstemäns fickor", skriver SFO i ett uttalande.

Pengarna har även använts för att hjälpa till i landets åtgärder mot coronapandemins spridning.

Utrikes

Kina ger en miljard vaccindoser till Afrika

Coviddoser ges i Dakar, Senegal. Bild från i juli.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kina åtar sig att skänka en miljard doser covid-19-vaccin till Afrika. Löftet kommer från president Xi Jinping i ett videotal i samband med öppnandet av ett forum för ekonomiskt samarbete mellan Afrika och Kina.

600 miljoner doser är de kinesisktillverkade varianterna, och de övriga 400 miljonerna kommer att ske via andra leveransvägar, som att de produceras i Afrika av kinesiska företag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Miljoner ska lyfta löner för danska sjuksköterskor

Danska sjuksköterskor kan få mer i lön, i alla fall i Själland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Region Själland i Danmark avsätter 30 miljoner danska kronor, motsvarande 41 miljoner svenska, till att höja lönerna för sjuksköterskor på sjukhusen, föreslår regionstyrelsen.

Hälften ska gå till varaktiga lönehöjningar, och hälften till ett engångstillägg under nästa år. Den 6 december ska regionrådet, motsvarande fullmäktige, ta beslut om förslaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL