Ekonomi

Kraftigt minskad vinst för Postnord

En brevlåda tillhörandes Postnord. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Postnord redovisar ett rejält vinstfall för tredje kvartalet. Resultatet före skatt blev 273 miljoner kronor jämfört med 674 miljoner samma period 2020.

"Kvartalets resultat minskade till följd av lägre brevvolymer och avtagande tillväxt i paketaffären när samhällena öppnade upp. Resultatet påverkades också av ett högre kostnadsläge för produktion samt långsiktiga satsningar", skriver företaget i delårsrapporten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tjänstesektorn i eurozonen ökar

Tjänstesektorn ökar något. Arkivbild.
Foto: Terje Bendiksby
Ekonomi
Ekonomi

Tjänstesektorn i eurozonen ökar takten, enligt inköpschefsindex från IHS Markit's.

Under november steg index till 55,4, från 54,2 i oktober.

Ökningen kan dock vara tillfällig, enligt Chris Williamson, chefsekonom vid IHS Markit.

Men ökningen var lägre än väntat, bedömningen på förhand låg på 55,8. Men det ligger över gränsen vid 50, som skiljer tillväxt från minskning.

I Europas största ekonomi Tyskland ökade inköpschefsindex för tjänstesektorn till 52,2 i november, från 52 i oktober. Även där var ökningen lägre än väntade 53,1.

I Frankrike steg inköpschefsindexet för tjänster till 56,1, från 54,7 i oktober. I Italien blev ökningen större, från 52,4 i oktober till 55,9 i november.

Ekonomi

Regeringen: Ja till bud om minimilön i EU

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister (S), är redo att acceptera en kompromiss om ett tidigare hårt kritiserat direktivförslag om införande av minimilöner i EU.
Foto: Sören Andersson/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen stödjer en föreslagen EU-kompromiss om europeiska minimilöner, och hoppas få stöd av riksdagen för den linjen.
– Vi har nått väldigt stora framgångar. Men det här är inte slutet på förhandlingarna, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Sverige har dock i stort sett inte haft så många andra val än att ställa sig bakom kompromissen när den tas upp för beslut på mötet för EU-ländernas arbetsmarknadsministrar på deras möte på måndag. Kompromissen föreslås vara ministerrådets – medlemsländernas – utgångsbud i förhandlingarna med EU-kommissionen och EU-parlamentet om den slutliga utformningen av regler för minimilöner. Även om Sverige skulle säga nej står en majoritet av medlemsländerna bakom kompromissen.

Sverige och Danmark har hittills varit ledande i motståndet mot EU-minimilöner, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen. Men med hjälp av diverse förtydliganden och förändringar i EU-kommissionens förslag får den kompromiss som nu tagits fram grönt ljus av både regeringen och LO.

– Kompromissförslaget är det bästa vi har sett hitintills, säger Therese Guovelin, första vice ordförande för LO, till Ekot.

På måndag ska EU:s medlemsländer försöka enas om en gemensam linje och kompromissen som nu ligger på bordet är en bra utgångspunkt för de förhandlingar som sedan ska inledas med EU-parlamentet, anser LO.

Bland annat väntas medlemsstaterna trycka på att det inte handlar om att sätta några löner och att förslaget inte innebär någon skyldighet för någon att införa minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

En majoritet av riksdagspartierna avvaktar hur de ska rösta i riksdagens EU-nämnd. Liberalerna stödjer förslaget, medan Sverigedemokraterna kommer att rösta nej.

Ekonomi

Turkiets inflation 21,3 procent

Inflationen stiger. Arkivbild.
Foto: Emrah Gurel
Ekonomi
Ekonomi

Inflationen i Turkiet på årsbasis blev för november hela 21,3 procent, enligt officiella data från turkiska myndigheter.

Under november föll den turkiska liran gentemot dollarn. Nu har konsumentpriserna stigit kraftigt, från 19,8 procent i årstakt under oktober till 21,3 i november.

Turkiets officiella inflationsmål är 5 procent.

Ekonomi

Bakåt för Volvo Cars i november

Volvo Cars backade i november, efter fortsatta problem med komponentbrist. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi

Volvo Cars globala försäljning backade med 20,7 procent i november jämfört med i fjol.

Enligt biltillverkaren har fortsatt komponentbrist påverkat produktionen och i förlängningen därmed också möjligheterna att leverera bilar till kunderna.

Efterfrågan är dock hög och prognosen för helåret är fortfarande en försäljningsökning. Hittills i år har Volvo Cars försäljning ökat med 8,8 procent, jämfört med de elva första månaderna i fjol.

Totalt såldes 52 793 bilar i november, efter stora minskningar i framförallt USA (–33,8 procent) och Kina (–25,6 procent).

Ekonomi

Evolution återköper aktier – kursen rusar

Evolution inleder återköpsprogram. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Hårt pressade livekasinooperatören Evolution stiger kraftigt i den inledande börshandeln, upp åtta procent. Detta efter att bolaget under morgonen meddelat att man sjösätter ett återköpsprogram med nyförvärv av aktier för motsvarande 200 miljoner euro, motsvarande två miljarder kronor.

”Syftet med förvärv av egna aktier ska vara att anpassa och förbättra bolagets kapitalstruktur genom att minska kapitalet och därigenom skapa ytterligare värde för aktieägarna”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Med dagens kurslyft inkluderat har Evolution har de senaste tre månaderna rasat drygt 30 procent efter bland annat uppgifter om att en anonym konkurrent i USA framfört klagomål mot det svenska bolaget i domstol i New Jersey. Konkurrenten hävdar att Evolution i sina spel tillåtit spelare från länder som som USA svartlistat, bland annat Iran och Sudan. Evolution har försvarat sig med att man endast tillhandahåller spelen för respektive operatör.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

Stockholmsbörsen på plus

Stockholmsbörsen öppnar efter en rätt blandad börsvecka. Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen ligger på plus strax efter börsöppningen, OMXSP-index ligger 0,8 procent upp efter ett par minuters handel.

Under morgonen har det blivit känt att budet på bioteknikföretaget Sobi dragits tillbaka, eftersom en tillräckligt hög acceptansnivå inte har nåtts. Nu faller aktien kraftigt med tvåsiffriga tal.

Skanska har meddelat att bolaget kommer att inrätta en egen fastighetsförvaltning. Aktien stiger 1,1 procent.

I Tokyo tog börsen igen lite av tappet under veckan, då investerarna passade på att köpa efter nedgången. Marknaden gladdes också åt beslutet i USA, där nedstängningen av statsapparaten har förhindrats.

Ekonomi

Budet på Sobi dras tillbaka – aktien rasar

Det blir inget uppköp av Sobi. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Köpet av specialistläkemedelbolaget Sobi spricker. Aktien rasar med drygt 24 procent i den inledande handeln.

Den eventuella försäljningen har blivit en långdragen följetong som nu verkar få sitt slut. Bakgrunden är att tidigare i höst lade amerikanska riskkapitalbolaget Advent och statliga Singaporebaserade fonden GIC lade ett bud på motsvarande 235 kronor per aktie.

Med ett ja i ryggen från storägarna Investor liksom fjärde AP-fonden såg affären ut att gå i lås men processen har dragit ut på tiden. Olika medieuppgifter, bland annat i Dagens industri, har gjort gällande att det handlat om att Astra Zeneca som äger åtta procent av Sobi, inte valt att sälja och nu meddelar budbolaget Agnafit Bidco som företrädde de båda parterna att man drar tillbaka sitt bud.

Detta då man uppnått 87,3 procent av aktierna och acceptnivån låg på 90 procent.

"Eftersom villkoret om acceptnivå inte är uppfyllt återkallar Agnafit Bidco härmed erbjudandet. De aktier som har lämnats in i erbjudandet kommer följaktligen inte att förvärvas av Agnafit Bidco, utan kommer att kvarstå i respektive innehavares ägo", skriver bolaget i ett pressmeddelande .

Även Investor har kommenterat i ett pressmeddelande:

"Vårt fokus nu är att fortsätta skapa långsiktigt värde för Sobis aktieägare,” säger Johan Forssell, koncernchef och vd för Investor.

På Stockholmsbörsen ger nyheten en omedelbar effekt för Sobi-aktien. Efter att ha stängt på 226 kronor under gårdagen rasar nu aktien i den inledande handeln. Aktien faller nästan 25 procent.

Ekonomi

Full fart i tjänstesektorn

Tjänstesektorn går för fullt. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ekonomi
Ekonomi

Det är full rulle i tjänstesektorn, med både hög aktivitet och stigande affärsvolymer, enligt Inköspchefsindex för tjänstesektorn som görs av Swedbank och Silf.

Men på sikt finns orosmoln, om smittspridningen tilltar och om nya restriktioner införs, enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för inköpschefsindex på Swedbank.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg under november till 68,7, från 68 i oktober. Det visar på att det nu råder full aktivitet. Men det är också vanligt med längre leveranstider och stigande priser, vilket kan leda till högre tjänstepriser på sikt.

Johanna Cederblad/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL