Inrikes

Dna bekräftar Sitting Bulls barnbarnsbarn

Sitting Bull, eller Tatanka Iyotake, och hans barnbarnsbarn Ernie LaPointe.
Foto: University of Cambridge/TT
Inrikes
Inrikes Det finns genetiska släktband mellan den legendariske 1800-talsikonen Sitting Bull och hans nu levande barnbarnsbarn Ernie LaPointe, enligt en ny studie från Köpenhamns universitet.
En stulen fläta från Sitting Bulls lik gjorde studien möjlig.
PREMIUM

Sitting Bull, eller Tatanka Iyotake som han egentligen hette, utgjorde i slutet av 1800-talet en enande kraft för sioux-folken i kampen mot de amerikanska myndigheternas förtryck. Sitting Bull sköts till döds 1890 och begravdes i delstaten North Dakota.

Men huruvida hans kvarlevor fortfarande finns kvar vid platsen är vida omstritt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Strandhäll: "Slutförvaret topprioritering"

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister, talar vid en pressträff efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering efter regeringsförklaringen i i riksdagen.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Annika Strandhäll blir ny klimat- och miljöminister i Magdalena Anderssons regering. Hon återvänder därmed till regeringen efter att ha lämnat posten som socialminister 2019.

– Det här är ett område som är en ödesfråga för Sverige, och dessutom ligger det väldigt spännande och stora satsningar i den budget som nu är lagd, säger Annika Strandhäll som tar över den vakanta ministerposten efter Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Vid en presskonferens efter presentationen av de nya statsråden lyfte Annika Strandhäll fram Socialdemokraternas klimatarbete de senaste åren, men tillade att takten måste öka ytterligare. Sverige, slog hon fast, "ska fortsätta vara en blåslampa" i det globala klimatarbetet.

TT: Vad innebär det konkret att takten måste öka?

– Dels har vi ett stort kompetenslyft i budgeten som handlar om att få fram fler kompetenta människor som kan ta de nya gröna jobben som växer fram. Vi pratar också om kreditgarantier som vi nu höjer till 50 miljarder kronor. Uppdraget från Magdalena Andersson är att se till att svensk industri får så bra förutsättningar som möjligt för att ställa om och att vi ska kunna öka takten mot att bli fossilfria.

Slutförvaret nyckelfråga

Flera oppositionspartier har öppnat för en misstroendeförklaring mot den tidigare klimat- och miljöministern Per Bolund över frågan om ett slutförvar för uttjänt kärnbränsle. Liberalerna kräver att regeringen ska fatta beslut innan luciahelgen, och upprepade nyligen att hotet gäller oavsett vem som innehar ministerposten.

– Frågan om slutförvar har processats på miljödepartementet under ganska lång tid och ligger långt fram. Det gavs ett besked i augusti om mellanlagret, och jag ser fram emot att återkomma inom kort med ett besked i slutförvarsfrågan. Det är en av mina topprioriteringar, säger Annika Strandhäll.

TT: Är det lättare nu när Miljöpartiet inte ingår i regeringen?

– Det är en fråga som oavsett skulle ha levererats på, det är något också den tidigare miljö- och klimatministern varit tydlig med.

"Märklig prioritering"

TT: En sak ni ska administrera nu är en sänkning av bensinskatten, hur går det ihop med er politik?

– Det är klart att som klimat- och miljöminister tycker jag att det är en väldigt märklig prioritering i en tid där vi står mitt i en klimatkris att lägga resurser på att sänka bensinskatten med 50 öre. De pengarna hade kunnat användas bättre.

TT: Det ska ske i form av ett tillkännagivande till riksdagen som regeringen måste verkställa, men det är väl ingen garanti för att ni som parti sedan röstar för det?

– Det där får vi återkomma till. Vi har ett ansvar för att hantera tillkännagivandet, men hur vi ställer oss i riksdagen får den socialdemokraterna riksdagsgruppen ta ställning till.

Annika Strandhäll har tidigare tjänstgjort som socialförsäkringsminister mellan 2014 och 2017, och som socialminister mellan 2017 och 2019.

Simon Uggla/TT

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Ygeman: "Migrationsdebatten är fördummande"

Anders Ygeman (S) blir integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågorna.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Anders Ygeman blir migrations- och integrationsminister i Magdalena Anderssons nya regering. Han tar även över ansvaret för idrottsfrågorna.
Den rådande migrationsdebatten dömer han ut som "fördummande".

Ygeman lämnar därmed posten som energi- och digitaliseringsminister.

Som integrationsminister kommer han "vända på alla stenar" som behövs, säger han.

– Jag tror att vi behöver utvisa fler som begår brott. Jag tror att vi måste få in svenskutbildningen från dag ett så man lär sig språket tidigare. Och jag tror att vi måste ha en tydligare arbets- och sysselsättningspolitik så att man kommer in tidigare i arbete och utbildning, säger Anders Ygeman till TT.

Han bedömer inte att invandringen till Sverige kommer att öka, och tror att de nivåer som nu föreligger är stabila över tid.

– Jag tillhör dem som tycker att den svenska migrationsdebatten är fördummande och kapad av två ytterligheter: de hjärtlösa som inte inte vill hjälpa någon oavsett om de flyr från krig eller förtryck, och de huvudlösa som tror att man kan ta emot hur många invandrare som helst utan att det påverkar det svenska samhället, säger Ygeman.

"Finns en gräns"

Han tror att de två sidorna samlar "kanske 15 procent" vardera av svenska befolkningen.

– Medan resten 60–70 procent vill hjälpa människor som flyr undan krig och förtryck, men som också inser att det finns en gräns och att andra länder också måste ta sitt ansvar, säger han.

TT: Vad borde man göra åt en fråga som arbetskraftsinvandringen?

– Jag menar att det är orimligt att vi har stor arbetskraftsinvandring till yrken där vi har många, många som nyligen kommit till Sverige och som söker de jobben. Att då ytterligare försvåra konkurrensen och integrationen genom arbetskraftsinvandring menar jag är oansvarigt. Vi måste få på plats tuffare regler för det och mer ordning och reda.

Idrottsminister

Utöver integrations- och migrationsområdena ska han även ha tid över till idrottsfrågorna, som han nu får ta över från Amanda Lind (MP), som tillsammans med övriga miljöpartister lämnar regeringen.

– Dygnet har bara 24 timmar men jag tror det är bra att idrotten får vara hos en centralt placerad minister som också brinner för den, och jag ser också tydliga kopplingar till integrationsområdet. Idrotten är i dag den kraft där allra flest människor möts, i och med att den allmänna värnplikten är avskaffad och att de här marknadsinslagen i skolan har gjort skolan allt mer segregerad.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Damberg: "Jag kan inte tävla med Andersson"

Mikael Damberg (S) blir finansminister i statsminister Magdalena Anderssons regering.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister i Magdalena Anderssons regering. Han lämnar därmed posten som inrikesminister, där han de senaste åren varit ansiktet utåt för regeringens arbete mot gängvåldet som plågar Sverige.

Det var ingen tvekan för Damberg om att tacka ja när statsminister Magdalena Andersson ringde upp och erbjöd rollen som ny finansminister.

– Det är klart att det är en ansvarsfull position, men jag har lång erfarenhet och är van vid att jobba nära Magdalena Andersson. Så när hon ställer frågan om jag ska bli finansminister svarar man ja, säger Damberg till TT.

TT: Hur ser dina egna kunskaper ut inom finans och ekonomi?

– Jag har en bred politisk erfarenhet, men också en ekonomisk utbildning på universitetet som hade inriktning nationalekonomi. Så jag kan en del ekonomi, men det är inte det jag har jobbat med de senaste åren. Jag har jobbat med andra frågor, men det tror jag också är en viktig erfarenhet i det här arbetet.

Påverka finanspolitiken

TT: Kan det bli en nackdel att du inte har den erfarenheten?

– Jag tror inte det, då hade inte Magdalena Andersson frågat om jag vill bli finansminister. Men jag kan inte tävla med Magdalena Anderssons akademiska erfarenhet på det nationalekonomiska området. Där befinner inte jag mig.

Det är bara nio månader kvar till valet, men det betyder inte att man inte hinner påverka finanspolitiken, säger han.

– Vi har lagt en väldigt omfattande budget på riksdagens bord. 74 miljarder kronor för att se till att utnyttja kraften i svensk ekonomi för att skapa fler jobb, till skillnad från hur vi gjorde efter finanskrisen där vi stramade upp ekonomin för snabbt och missade momentum, inte minst på arbetsmarknaden. Det misstaget vill vi inte göra igen, säger Damberg.

– Dessutom har vi stora välfärdsreformer som rullas ut, satsningar på skola, sjukvården, äldreomsorgen, men också på trygghetspensioner och andra delar som är viktiga för att klara klimatomställningen.

Problematiska justeringar

Betydelsen av att det var oppositionens budget som gick igenom riksdagen spelar han ner.

– I huvudsak är det Magdalena Anderssons budget som gick igenom, men det sker justeringar i en reservation. Och jag tycker flera av dem är problematiska.

Det handlar bland annat om att investeringsstödet för att bygga hyresrätter tas bort, säger han.

– Det är ju en av orsakerna till att vi fått upp bostadsbyggandet så kraftigt de senaste åren. Jag är också provocerad av att vi ska ha en funkisskatt i Sverige, där de som inte kan arbeta nu ska betala högre skatt än de som jobbar. Så det finns ett antal sådana förändringar som jag tycker är farliga och felaktiga för den ekonomiska politiken.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Mikael Damberg

Mikael Damberg (S) är 50 år och bor i Solna.

Har lång ministererfarenhet och kommer senast från posten som inrikesminister som han innehaft sedan 2019. Han sitter också i partiets verkställande utskott sedan 2011.

Var närings- och innovationsminister 2014–2019.

Gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen 2012–2014.

Riksdagsledamot i Stockholms läns valkrets 2002–2014.

Förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1999–2003.

Källa: Regeringen

Inrikes

Första transpersonen i en svensk regering

Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Skolminister Lina Axelsson Kihlblom är den första transperson som tagit plats i en svensk regering. Hon är också jurist, tidigare rektor och satt med i skolkommissionen.
– Jag står för den jag är, säger Axelsson Kihlblom.

Lina Axelsson Kihlblom inledde sitt arbetsliv som lärare på hemorten och utbildade sig sedan till jurist. Hon har varit rektor i omgångar, skrivit böcker och medverkat i tv.

– Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit i HBTQ-delen i Socialdemokraterna, säger Axelsson Kihlblom om sitt engagemang i partiet.

Historisk

Hon blir den första transpersonen i en svensk regering.

– Kan jag vara en förebild för många unga så vill jag självklart vara det, säger Axelsson Kihlblom.

I boken "Kommer du tycka om mig nu?” som kom ut 2015 beskriver Lina Axelsson Kihlblom hur hon växte upp som flicka i en pojkkropp.

Hennes könskorrigering blev klar när hon var 25 år. Först då kände hon att hon äntligen kunde vara sig själv.

– Nu har jag levt halva mitt liv med den nya identiteten och jag kan tänka: vad bra det blev. Samtidigt är det inget jag haft så stort fokus på efteråt, inget jag går och funderar på hela dagarna, sade hon i en intervju med GP förra året.

Politiska reformer

Lina Axelsson Kihlblom tar ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat.

Det är kort tid fram till valet, men hon ser ändå positivt på att få igenom reformer.

– Det känns som att skolkommissionens många förslag ledde till många fina utredningar som ligger på bordet under våren.

– Jag tror faktiskt att vi har opinionen med oss och jag tror att det kommer finnas utrymme till diskussion under våren och förhoppningsvis får vi positiva beslut som tar Sverige i en mer positiv riktning.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Besked: Fler asylsökande afghaner kan få stanna

Talibanrörelsens övertagande i Afghanistan påverkar säkerhetsläget och asylsökandes möjlighet att återvända. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det förändrade läget för mänskliga rättigheter – och de begränsade möjligheterna att fly inom Afghanistan – gör nu att fler asylsökande afghaner kan få stanna i Sverige.
– Vi säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Säkerhetsläget har ändrats drastiskt sedan talibanrörelsen tagit över Afghanistan – och allt fler grupper är utsatta för hot och fara. Det enligt Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande, som utgår från Europeiska stödkontoret för asylfrågors (EASO) Country Guidance.

En ny situation

I och med det nya ställningstagandet, som börjar gälla den sista november, tas tidigare beslut och verkställighets- och beslutsstopp bort.

– Vi går in i ett läge där vi ska bedöma asylskälen utifrån den nya situation där talibanrörelsen styr landet. Det innebär innebär i praktiken att vi behöver ta ställning till den helt ändrade konfliktdynamiken som finns i Afghanistan, säger Bexelius.

I mitten av juli stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan.

Hittills under året har cirka 1 200 afghanska medborgare sökt asyl i Sverige, och det finns i nuläget runt 1 100 öppna asylärenden, uppger Migrationsverket. Just nu befinner sig 700 personer som fått beslut om utvisning av Migrationsverket i en överklagandeprocess.

Pröva frågan om skydd – igen

Den som tidigare fått avslag och överklagat kan nu få sitt ärende prövat igen, uppger Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen i det här ställningstagandet att talibanrörelsens maktövertagande i sig är en sådan ny omständighet att man ska få pröva frågan om skydd.

Det nya ställningstagandet innehåller bland annat vägledande information om utsatta grupper. Särskilt utsatta kan exempelvis den vara som arbetat för tidigare regim och dess domstolsväsende eller för utländska styrkor. Även hbtqi-personer tillhör en mycket utsatt grupp i dagens Afghanistan.

– Nu är det övergripande flera riskgrupper som riskerar helt enkelt drabbas av talibanrörelsen, som inte ser på dem med blida ögon.

Ingenstans att fly

Fler riskgrupper ska ses i kombination med minskade möjligheter till internflykt för en rad utsatta personer i Afghanistan. Då talibanerna styr hela landet finns numera få platser att fly till för den som har skyddsbehov. För den som tidigare nekats tillstånd på grund av lokala skyddsbehov är läget därmed också annorlunda, förklarar Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen att man inte kan ta sin tillflykt till en annan del av landet.

Totalt har verket cirka 7 000 öppna återvändandeärenden för afghanska medborgare, varav 6 000 är vilande på grund av att den sökande antingen beviljats tillstånd på annan grund, har ett öppet förlängningsärende eller beviljats ny prövning eller har fått sitt ärende pausat.

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Inrikes

Andersson: "Det grova våldet är ett gift"

Statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Kampen mot brott och segregation låg högst på listan när statsminister Magdalena Andersson (S) lade fram sin regeringsförklaring.
– Det grova våldet är ett gift, sade hon.

Statsministern lyfte även fram klimatomställningen med en grön industriell revolution, samt välfärden som huvudprioriteringar.

– Jag har ett längre perspektiv än tio månader, jag vill staka ut riktningen för Sverige lång tid framöver, framhöll hon på en pressträff efter regeringsförklaringen.

Hon hoppas på att riksdagen inte bara ska göra livet svårt för hennes enpartiregering. Det borde finnas en politisk vilja i riksdagen att göra upp om förslag, enligt henne.

I regeringsförklaringen sade hon sig vilja "ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden."

– Låt oss göra det, sade hon och talade om att kommunala skolor tar ett större helhetsansvar än friskolor och då också ska ha betalt för det.

Och antagningen till skolor ska vara rättvis och ge alla samma chanser och möjligheter.

Kriminalpolitiken ska fortsätta läggas om, fler straff ska skärpas och polisen ska få nya verktyg. Reformtakten ska vara hög.

– Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare. Möjligheten att använda hemliga tvångsmedel preventivt för att förhindra allvarlig brottslighet utreds, sade Andersson.

Hotar samhället

Hon hävdade att det grova våldet är ett gift som hotar "hela vår samhällsgemenskap."

– Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron.

Hon påminde om att pandemin inte är över. Smittspridningen ökar och regeringen förbereder sig på ett förvärrat läge, med fler åtgärder.

– En åtgärdsplan kommer att presenteras inom kort.

Kansliet för krishantering som tidigare sorterats under justitiedepartementet kommer att flyttas till statsrådsberedningen.

"Sverige kan bättre"

Utsläppen ska minskas och jobb skapas genom att satsa på och fortsätta den gröna industriella revolutionen.

– Takten ska öka ytterligare, sade statsministern och underströk att de gröna kreditgarantierna ska byggas ut till 50 miljarder kronor.

Det ska underlätta fler gröna industrisatsningar. En ny nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten snabbt och effektivt kan byggas ut.

Välfärden ska lyftas och stärkas, framhåller hon.

– Det är den starkaste omfördelande kraften som finns. Därför får den inte brista. Men var det något som blev tydligt under pandemin så var det att välfärden har brister.

Inte omöjligt

Medarbetarna behöver fler kollegor, rätt utbildning och en bättre arbetsmiljö, fortsatte hon och talade om ett stort men inte omöjligt beting.

Och en ny så kallad trygghetspension ska införas.

– Så att den som är över 60 år och utsliten inte ska behöva ta ut sin ålderspension i förtid. Pensionerna behöver höjas ytterligare, sade Andersson.

Regeringen ska ta initiativ i riksdagens pensionsgrupp till att öka inbetalningarna till pensionssystemet. Skatteklyftan mellan löntagare och personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska bort.

En strukturreform som ska stärka inkomsterna för de pensionärer som har det sämst ställt ska läggas fram. Det innebär upp till 1 000 kronor mer per månad för dem som berörs.

Statsministern understryker att det krävs bredare insatser än straffskärpningar och nya verktyg och pengar för rättsväsendet.

– Varje statsråd i den regering som i dag tillträder kommer att få i uppgift att inom sitt ansvarsområde och med stöd av berörda myndigheter vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten och bekämpa segregationen.

Andersson lovar att integrationen ska förbättras på en "gedigen kunskapsgrund" och hedersförtryck ska bort.

– Hedersförtrycket hör inte hemma i vårt land. Jämlikhet och jämställdhet gäller alla lika.

Cancervården, psykiatrin och förlossningsvården ska prioriteras när sjukvården byggs ut.

– Köerna ska kortas, vårdcentralerna stärkas och fler få en fast läkarkontakt.

Det civila försvaret ska stärkas och en uppdaterad nationell säkerhetsstrategi tas fram.

– Sverige och EU ska bedriva en aktiv politik i relation till Kina, säger hon.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Många oprövade namn i Anderssons regering

Statsminister Magdalena Andersson (S) med sina nya ministrar under pressträffen efter regeringsförklaringen i riksdagen
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Magdalena Andersson (S) satsar på åtta helt oprövade ministrar.
Det tunga finansministerjobbet går dock till ministerveteranen Mikael Damberg.

Andersson presenterade en helt ommöblerad regering med 22 ministrar. Av dem är över en tredjedel helt nya.

Statsministern anser att hon nått en balans mellan nya namn och erfarenhet.

– Det här är en regering som kommer att få jobba. Så passa på att ta fina bilder nu, för så här pigga får ni inte se dem igen, sade Magdalena Andersson till fotograferna i riksdagen

Mest väntat var att tidigare inrikesminister Mikael Damberg blir ny finansminister.

– Jag tar inte över några tomma lador, tvärtom, svensk ekonomi är stark, säger han.

Gör comeback

Hans jobb som inrikesminister tar justitieminister Morgan Johansson över. En annan ministerveteran, Anders Ygeman, lämnar jobbet som energiminister och blir istället migrations-, integrations- och idrottsminister.

– Jag ska vända på varje sten för att bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige, säger Ygeman.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång.

Även högskoleministern Mathilda Ernkrans får byta jobb och blir biståndsminister.

Annika Strandhäll gör comeback som minister och blir chef för miljödepartementet. Hon har tidigare varit socialminister och den senaste tiden ordförande för S-kvinnor.

Känd från TV

Av de helt nya namnen har Andersson rekryterat två utanför politiken. Den ena är nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, känd från tv-serien "Rektorerna" där hon vände dåliga skolresultat i Ronnaskolan i Södertälje.

Hon understryker att alla barn ska rustas med de kunskaper de behöver oavsett bakgrund.

– Om vi ska lyckas med detta, så måste samhället ta kontrollen över skolan. Då ska varje elevs rätt till kunskap vara i fokus. Inte börskurser eller religiös påverkan, säger Axelsson Kihlblom.

Den andra är den nya kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Hon har fram till nu varit generalsekreterare för Sveriges Museer och har också varit VD för Tidningsutgivarna.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige, säger hon.

– Vi ska värna public service. Det är allvar nu.

"Häftiga samtal"

De andra sex nya namnen har alla erfarenhet från politiken. Mest känd är förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som blir näringsminister.

Han uppger att han som LO-bas haft många häftiga samtal med Magdalena Andersson under åren, vilket gör att han känner sig extra hedrad över att ha fått det nya jobbet.

– Just nu har vi den största innovationskraften någonsin i Sverige. Aldrig har fler idéer kommit fram, men man ropar efter mer politik, säger Thorwaldsson.

Två av de nya namnen är hämtade från riksdagen. Ida Karkiainen, blir civilminister och regeringens yngsta statsråd. Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Hon är från Åre och har haft titeln bartender på valsedeln.

Från EU-parlamentet har Magdalena Andersson hämtat Johan Danielsson som ny bostadsminister. Han har även en facklig bakgrund.

Kommunalrådet Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister. Det är, enligt honom själv, hans hjärtefrågor. Farmanbar uppger bland annat att han har en examen i "datanörderi".

Ny finansmarknadsminister blir Max Elger som varit statssekreterare på samma departement.

Rättad: I en tidigare version fick Anders Ygeman fel ministerroll. I en tidigare version fick kulturministern fel efternamn.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

SMHI mildrar varningar inför onsdagen

Flera stopp i trafiken på grund av halka och snö längs med E20 i höjd med Lerum.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Ett område med snöfall orsakar trafikstörningar och oreda i Väst- och Sydsverige. Vid lunchtid har ovädret dragit vidare och har sitt centrum över Blekinge.

Samtidigt mildrar nu SMHI varningen inför morgondagen. Det som tidigare varit en röd varning har vid lunchtiden på tisdagen ändrats till en orange.

– Det är en liten förskjutning i lågtryckets bana som gör att det hamnar lite längre söderut. Det gör att en del av nederbörden hamnar till havs men också att vi får inslag av regn, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Morgondagens varning handlar om stark vind i samband med snöfall, så det kommer att bli blåsigt vilket kan leda till problem med snödrev och snörök.

Snöyra och halka

Snöfallet drog in över Västkusten på tisdagsmorgonen. I snöyran och halkan har rader av olyckor rapporterats. Bland att har en gristransport kört av vägen utanför Tomelilla på Österlen och köer uppstått kring Hallandsåsen då lastbilar haft svårt i backarna.

Det har också varit störningar i kollektivtrafiken på många platser. Till exempel har några Pågatåg mellan Helsingborg och Halmstad och ett par Västtåg mellan Varberg och Göteborg ställts in.

– Snöfallet rör sig nu mot sydost och kommer att hänga kvar över Kronoberg, norra Skåne och Blekinge. Det ska sedan sakta röra sig bort så att det under eftermiddagen kommer att vara uppehåll på de flesta håll förutom att det kan hänga kvar byar av snö eller regn, säger Charlotta Eriksson.

Plogbilar har varit ute på vägarna för att röja undan snön. Flera plogbilar har fått problem. Någon har hamnat i diket eller blockerats av andra fordon. Trafikverket vädjar om respekt för plogbilarnas arbete.

Köra i snödimma

– Den bil som ligger bakom har ingen sikt utan kör i en "snödimma". Det kan vara fullständigt livsfarligt att försöka gå förbi. Ha lite tålamod, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

SMHI flaggar redan nu för vad som är på väg under morgondagen, även om varningen har mildrats.

– I morgon kommer ett nytt lågtryck som rör sig in med ett nytt nederbördsområde. Det väntas bli lite kraftigare och kan ställa till bekymmer, säger Charlotta Eriksson.

Förberedelser pågår nu på flera håll. Räddningstjänsten i väst går upp i stabsläge, bland annat för att kunna aktivera mer personal.

– Detta är bara uppvärmningen för det som kommer i morgon. Vi förbereder oss för att kunna möta om det blir jobbigare under morgondagen, säger Peter Stened, inre befäl på Räddningstjänsten väst till Dagens Nyheter.

Räddningstjänsten i Jönköpings län har under tisdagen kallats till ett kris- och beredskapsmöte. Anledningen är det förväntade snöovädret under onsdag och torsdag.

– Det görs för att kommunerna ska kunna plocka fram sina risk- och sårbarhetsanalyser, säger räddningschef Anders Björk till P4 Jönköping.

Värends räddningstjänst i Kronoberg har höjd beredskap och har bland annat bandvagnar och motorsågar framme.

Längre norrut

Längre norrut blir det under tisdagen relativt lugna väderförhållanden och normalt vinterläge. Men väglaget kan vara besvärligt, och de kalla temperaturerna håller i sig.

– Det blir fortsatt kallt, kylan håller åtminstone i sig över veckoslutet, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

SMHI har även utfärdat gul varning till havs, i bland annat Bottenviken, Norra Kvarken och norra Östersjön för kuling under tisdagen.

Men efter förmiddagens snökaos i Väst- och Sydsverige kan man också sätta händelserna i perspektiv.

– Nu har vi har differentierade vädervarningar. Hade det här väderläget varit upp i norr hade vi kanske sett det på ett annat sätt, konstaterar Charlotta Eriksson.

Jonas Dagson/TT

Martin Yngve/TT

Jan Samuelsson/TT

Snöfall orsakar oreda i trafiken. Värre väntas det bli.
Snöfall orsakar oreda i trafiken. Värre väntas det bli.
Foto: Anders Humlebo
I snöyran och halkan har rader av olyckor rapporterats.
I snöyran och halkan har rader av olyckor rapporterats.
Foto: Adam Ihse/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL