Utrikes

Gäng blockerar Haitis bränsletillförsel

Gängledaren Jimmy 'Barbecue' Cherizier kräver premiärministerns avgång. Arkivbild.
Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kriminella gäng har strypt tillgången till bränsle på Haiti och kräver premiärminister Ariel Henrys avgång för att blockaden ska upphöra.

Medan gängmedlemmar blockerar infarterna till hamnarnas bränslereserver har Jimmy "Barbecue" Cherizier, ledare för gängkoalitionen G9 i huvudstaden Port-au-Prince, gett Henry ett ultimatum i lokal radio – avgå klockan 08 lokal tid (klockan 14 svensk tid) så släpps bränslebilarna förbi igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Högerextrema gripna för terrorplan i Finland

Finsk polis har slagit till mot och gripit fem män som misstänks ha planerat ett terrordåd. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes Fem män som misstänks ha planerat terrordåd har gripits i sydvästra Finland.
Männen beskrivs som högerextremister som organiserat sig i hemlighet med mål att störta samhället.

De fem gripna är alla i 25-årsåldern och bor i staden Kankaanpää med omnejd i landskapet Satakunta.

Männen har inte varit del av den organiserade högerextrema miljön i Finland utan försökt hålla sig under radarn, säger Eero Pietilä, expert vid finländska säkerhetspolisen Skyddspolisen, vid en presskonferens enligt finländska medier.

Deras mål bedöms ha varit att genom något slags terrordåd driva fram en samhällskollaps.

Kniv, pistol, mask

De fem männen har häktats av Satakunta tingsrätt.

De misstänks i detta skede för förberedelse till terrorbrott och tre typer av brott som bedöms ha begåtts med terroravsikt: grovt vapenbrott, grov stöld och hantering av sprängmedel.

Exakt vad männen tros ha planerat att göra vill polisen ännu inte berätta. Det har hittats något slags material som visar att de har radikaliserats och som föranleder terrormisstankarna, säger polisens förundersökningsledare Toni Sjöblom vid presskonferensen.

Bilder från polisens förundersökning, som tidningen Iltalehti publicerar, visar hur en av de misstänkta poserar i skidmask, med en stor kniv i ena handen och en pistol i den andra.

Även om de inte har varit aktiva i ideologiska miljöer eller i sociala medier så tros de ha haft utländska kontakter.

Tillslag för två år sedan

De fem männen är kända av finländsk polis sedan en längre tid tillbaka. Misstankarna är inte helt nya.

I december 2019 slog polisen till med husrannsakningar mot dem, där man hittade och beslagtog en "betydande mängd" skjutvapen, patroner och explosiva varor. Där och då ledde misstankarna dock inte till något åtal.

"Polisen har efter detta haft gruppen under noggrann observation", skriver polismyndigheten i ett pressmeddelande, där det framgår att Skyddspolisen och Europol har varit involverade.

Tidigare i höst grundade männen en förening, som enligt vad de själva uppgav skulle verka för att förbättra personlig fysik och skapa möjligheter att utöva kampsport, rapporterar tidningen Ilta-Sanomat.

Utredningen bedöms behöva fortsätta i ytterligare några månader.

Dömda för våldsbrott

Tre av de misstänkta männen har under de senaste åren avtjänat kortare fängelsestraff för olika våldsbrott i sin hemtrakt, rapporterar Yle och Hufvudstadsbladet. Alla fem är finländska medborgare.

Gripandena skedde i ett stort tillslag i tisdags, meddelar polisen. Lokaltidningen Satakunnan Kansa rapporterade då att många poliser kom till Kankaanpää, bland annat i två pansarfordon.

Staden har drygt 10 000 invånare.

Polisen understryker att det nu inte föreligger någon fara för allmänheten.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Utrikes

Litauen: Kina ger igen för Taiwan-besked

Litauens president Gitanas Nauseda beklagar att Kina ger igen mot landet efter beskedet att Taiwan får ha en delegation på plats i Vilnius. Arkivbild.
Foto: Johanna Geron/poolfoto via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Litauiska exportvaror stoppas i tullen på väg in i Kina.

Litauens regering ser det som ännu en kinesisk straffåtgärd till följd av att Litauen låter Taiwan ha en fast representation i huvudstaden Vilnius.

– Vi beklagar de kinesiska myndigheternas beslut, säger EU-landets president Gitanas Nauseda inför ett pressuppbåd.

Styret i Peking betraktar Taiwan som en utbrytarprovins och slår vakt om att inga andra länder ska ha diplomatiska band till ön. Efter beskedet om representation i Vilnius slutade Kina utfärda visum i Litauen, samtidigt som man nedgraderade de officiella relationerna med landet.

Ledaren för Litauens största näringslivsorganisation beskriver det som att Litauen nu helt verkar ha strukits ur det kinesiska tullsystemet.

Litauen kommer under nästa vecka att söka stöd hos EU-kommissionen, meddelar landets utrikesdepartement.

Utrikes

Tysk utlämning av brittisk rysspion övervägs

Storbritanniens ambassad i Tysklands huvudstad Berlin. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En tidigare anställd vid den brittiska ambassaden i Berlin misstänks för att ha spionerat för Ryssland och riskerar utlämning till Storbritannien.

Åklagarkammaren i Brandenburg handlägger den brittiska begäran om utlämning, enligt veckotidningen Der Spiegel.

"David S" är anklagad för att ha lämnat över dokument han kom över genom sitt jobb till en representant för den ryska underrättelsetjänsten. För detta ska britten ha fått en ospecificerad summa i kontanter, enligt åklagarna.

Dokumenten innehåller information som rör såväl Storbritannien som Tyskland. Den misstänkte greps i augusti i en samordnad tysk-brittisk operation. Han motsätter sig utlämning.

Utrikes

Munskydd för sexåringar när skolor drabbas

Belgiens premiärminister Alexander De Croo. Arkivfoto.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Halvtid i skolan väntar för belgiska högstadie- och gymnasieelever redan från måndag i ännu ett försök att begränsa coronasmittan i landet.

– Vi lever i svåra tider. Smittspridningen hos oss tillhör de högsta i Europa, konstaterar premiärminister Alexander De Croo efter ännu ett extrainsatt coronamöte på fredagen.

Munskydd kommer nu att krävas redan från sex års ålder i skolor, butiker och i kollektivtrafiken. För daghem och låg- och mellanstadieskolor tidigareläggs jullovet med en vecka och inleds nu redan den 17 december, i stället för på julafton som tidigare planerat.

I kultursektorn sätts en gräns på max 200 sittande åskådare inomhus, medan all inomhusidrott får ske utan publik.

Sedan tidigare är bland annat Belgiens restauranger och barer tvungna att stänga från klockan 23 på kvällarna och får bara servera sittande gäster.

Belgien har för tillfället den tredje högsta smittspridningen i EU med 2 064 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Huvudstaden Bryssel släpar dessutom efter rejält när det gäller vaccineringen. Totalt är 76 procent av den belgiska befolkningen fullt ut vaccinerad – men endast 58 procent av Brysselborna.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

WHO manar fortsatt till omikronlugn

Få inte panik över virusvarianten omikron, manar WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan. Arkivbild.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Var förberedd och försiktig. Men råka inte i panik på grund av omikron, den nya varianten av coronaviruset.
Uppmaningen kommer från WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan som sätter frågetecken för hur smittsam omikron är.

Mycket förblir oklart om omikron, som efter upptäckten i Sydafrika förra månaden har visat sig i över 20 länder. Innan omikron dök upp brottades Europa redan med en tilltagande våg av smitta med virusvarianten delta.

– Vi måste vänta och låt oss hoppas att det (omikron) är mildare. Men det är för tidigt att dra fullständiga slutsatser om varianten, säger Soumya Swaminathan till Reuters.

– Delta svarar för 99 procent av infektionerna världen över. Den här varianten måste vara mer smittsam för att konkurrera ut (delta) och bli globalt dominant. Det kan ske, men är inte möjligt att förutse.

Soumya Swaminathan påpekar att tack vare vaccinerna är världen mycket bättre beredd nu när nya virusvarianter poppar upp.

– Hur oroliga ska vi vara? Vi måste för förberedda och försiktiga, inte råka i panik, för vi är i en annan situation än för ett år sedan, säger hon.

Resandet inte viktigast

Världshälsoorganisationen (WHO) driver på för att länderna ska förstärka vårdkapaciteten och än mer vaccinera sina medborgare i kampen mot den ökande smittspridningen.

Omikron är påvisat i sju av Sydafrikas nio provinser. Varianten har fått fotfäste i Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika, Mellanöstern och Europa.

Många länder har skärpt sina reseregler för att hålla omikron borta. Men att tygla resandet kan bara köpa viss tid, det är inte lösningen för att minska antalet smittfall, enligt WHO.

– Folk ska inte enbart förlita sig på gränsåtgärder. Det viktigaste är att förbereda sig på varianter med potentiellt hög smittsamhet, säger Takeshi Kasai, chef för WHO i västra Stilla havet.

Inresande diplomater

Hittills har WHO inte fått någon rapport om dödsfall kopplat till omikron. Men organisationen fortsätter att samla in data i takt med att allt fler länder anstränger sig för att få bukt med spridningen.

– Ju fler länder som fortsatt testar människor och särskilt tittar efter omikron, desto fler fall och mer information kommer vi att få. Också om möjliga dödsfall, men förhoppningsvis inte, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier.

Från Botswana kommer uppgiften att fyra inresande diplomater testat positivt för omikron. Enligt president Mokgweetsi Masisi reste någon eller några av dem in från Europa den 7 november och lämnade den 11 november. Han angav inga nationaliteter.

Den första rapporten om omikron kom från Sydafrika den 25 november. En dag senare slog Botswana larm. Men ursprunget är ännu inte fastställt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Par döms för att ha dödat sexårig son

En sexårig pojke i Storbritannien utsattes för tortyrartad behandling i flera månader och slogs till sist ihjäl av sin styvmamma. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Utrikes
Utrikes En sexårig pojke i Storbritannien mördades av sin styvmamma efter flera månaders tortyr.
Kvinnan och pojkens pappa döms till långa fängelsestraff i ett fall som domaren beskriver som ett av de värsta han varit med om.

Den 29-åriga mannen var pojkens pappa och den 32-åriga kvinnan hans styvmamma. I samband med att pandemin startade höll familjen sig i hemmet i en ort utanför Birmingham, varpå flera månaders grymheter tog vid.

Sexåringen fick i perioder inte mat eller vatten, han utsattes för våld, tvingades stå i skamvrå i flera timmar, fick sova på golvet och gavs vid flera tillfällen stora doser salt som kunde förgifta honom.

Familjen hade en kamera i vardagsrummet – enligt styvmamman för att de skulle kunna bevaka pojken – så delar av det han utsattes för har spelats in och kunnat användas som bevis i rätten.

I kvinnans telefon fanns en mängd ljudinspelningar där pojken hörs gråta och ropa saker som "Ingen älskar mig" och "Ingen kommer att ge mig mat". Dessa skickade hon till pappan, som vid ett tillfälle svarade ungefär "Gör bara slut på honom".

I juni 2020 dog sexåringen av hjärnskador som han fått efter att styvmamman skakat och dunkat honom mot en vägg. Rättsläkarna fann 130 skador på hans kropp.

Domare Justice Wall noterar att paret agerat sadistiskt och inte visar någon ånger, rapporterar BBC. Fallet är ett av de värsta och mest stötande han behövt hantera, fortsätter han.

Kvinnan döms till 29 års fängelse för mord och pappan döms till 20 års fängelse för dråp.

Utrikes

Ukraina: Linde tror inte på lösning "i närtid"

Utrikesminister Ann Linde (S) räknar inte med en snar lösning på Ukrainakonflikten, säger hon till TT under mötet med OSSE-ländernas utrikesministrar.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Utrikes
Utrikes Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tror inte att den upptrappade Ukrainakonflikten kommer att lösas "i närtid".
Hennes ukrainske kollega Dmytro Kuleba gör samma bedömning.
– Jag har inte intrycket att han lämnade Sverige avkyld. Snarare motsatsen, säger han till TT, syftande på Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har som mål att verka konfliktförebyggande, och förhoppningarna på det pågående ministerrådsmötet i Sverige var att det spända läget vid Ukrainas gräns skulle kunna kylas av.

Det har inte riktigt skett, enligt utrikesminister Ann Linde (S), som fram till årsskiftet är ordförande för den regionala säkerhetsorganisationen.

– Jag skulle inte säga kyla av, men den tydlighet som har visats tror jag har gjort att man tänker två gånger innan man gör något, säger hon till TT.

Bilden delas i stort sett av Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

– Vi har hört Lavrov tala både i plenum och vid sidan av, och jag har inte intrycket att han lämnade Sverige avkyld. Snarare motsatsen. Han hemfaller åt en väldigt krigisk retorik, med falska anklagelser mot Ukraina, mot Tyskland, Frankrike och USA, som påstås planera aggressioner mot Ryssland, säger han till TT.

"Uppriktigt" meningsutbyte

På mötets första dag träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske motpart Sergej Lavrov för vad Blinken beskrev som ett "väldigt uppriktigt" meningsutbyte. Det halvtimmeslånga samtalet var det första högnivåmötet mellan amerikanska och ryska företrädare sedan toppmötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin i Genève i juni.

Samtalet kretsade kring Ukrainakonflikten, som pågått sedan Ryssland år 2014 annekterade Krimhalvön och ett krig bröt ut i östra delen av landet, där regioner har brutit sig loss med ryskt stöd.

Parterna "långt borta"

Trots intensiva diskussioner – som inom kort väntas följas upp av ett samtal direkt mellan Biden och Putin – är någon lösning på spänningarna inte att vänta "i närtid", säger Linde.

– Det är parterna alldeles för långt borta ifrån. Och parterna i det här fallet är Ryssland och Ukraina, där OSSE då är medlare enligt Minskavtalet, säger hon.

– Den oro som har uttryckts bland annat från USA är ju att det finns många trupper och militär aktivitet längs gränsen, och det är väldigt viktigt att klargöra att om det sker ytterligare aggressioner, utöver vad som redan har skett de senaste sju åren, så kommer det att bli ett högt pris att betala.

Under sitt möte med Blinken på torsdagen sade Lavrov att Ryssland vill ha "långsiktiga säkerhetsgarantier" som sätter stopp för att Nato expanderar österut. Regeringen i Moskva vill se ett juridiskt bindande löfte om att Ukraina inte tillåts gå med i den västliga försvarsalliansen, ett förslag som föga förvånande avfärdas av Ukraina.

"Dödandet måste upphöra"

Enda sättet att minska spänningarna är sätta sig i nya samtal i Normandieformatet (Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike) eller något annat format, med det uttalade syftet att Ryssland drar sig ur konflikten, anser utrikesminister Kuleba.

– Vi har den politiska viljan att göra detta. Men dödandet måste upphöra, säger han till TT.

Linde har under OSSE-mötet upprepat att det är en grundläggande princip att varje land har rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska linje.

Framgång om Transnistrien

Utöver Ukrainafrågan har andra konflikter i OSSE-regionen diskuterats, bland annat den mellan Armenien och Azerbajdzjan och frågan om den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien.

– Det är den konflikt där jag mest hoppas att vi har kommit litegrann framåt. Den är nästan bortglömd i svenskt medvetande, men drabbar också många civila. Där antar vi ett uttalande, och hoppas på ett möte mellan parterna, EU och USA, säger Linde.

Jämställdhetsbesvikelse

Utrikesministern beklagar att det inte gick att enas på jämställdhetsområdet, som varit prioriterat under det svenska ordförandeskapet. Skälet är enligt henne att Ryssland och Heliga stolen inte tycker att frågor om kvinnors roll i konfliktförebyggande arbete, och att stärka kvinnor ekonomiskt, är särskilt viktiga.

– Jag hade verkligen hoppats att vi kunde fatta beslut om detta, och jag är djupt besviken, säger Linde under en avslutande presskonferens.

Hon uppmanar samtidigt sin polske kollega Zbigniew Rau, som tar över OSSE-ordförandeskapet vid årsskiftet, att fortsätta arbetet. Ett bra medskick, tycker han:

– Utmärkt!

Pontus Ahlkvist/TT

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba under OSSE-mötet.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba under OSSE-mötet.
Foto: Jonathan Nackstrand/AP/TT
Polens utrikesminister Zbigniew Rau, som tar över som OSSE-ordförande efter Sveriges Ann Linde (S) vid årsskiftet.
Polens utrikesminister Zbigniew Rau, som tar över som OSSE-ordförande efter Sveriges Ann Linde (S) vid årsskiftet.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: OSSE

Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Säte: Wien.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari 2021. Polen tar över ordförandeskapet efter årsskiftet.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: OSSE, riksdagen

Utrikes

Vaccinmotståndare försökte med låtsasarm

En man i norra Italien försökte få en vaccinspruta i en låtsasarm. Invånare behöver ett vaccinbevis för att röra sig fritt i det offentliga. Arkivbild från annan vaccinmottagning i landet.
Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP/TT
Utrikes
Utrikes

En man i norra Italien som inte tror på covidvaccinet gick till en mottagning med en låtsasarm av silikon i ett försök att få ett vaccinationsbevis.

Mannen, som är i 50-årsåldern, blev snabbt påkommen av personen som skulle ge honom en spruta och sedan anmäld till polisen. Den konstgjorda armen han hade var hyfsat verklighetstrogen, enligt Alberto Cirio, som är regionordförande i den italienska regionen Piemonte.

– Men färgen och känslan väckte misstankar hos vårdaren, som bad honom visa hela armen.

Det hela kan ses som näst intill löjligt, men det är i grunden en väldigt allvarlig situation, fortsätter Cirio.

Enligt nyhetsbyrån Ansa har mannen tidigare arbetat inom vården, men blivit avstängd från jobbet med anledning av att han vägrat låta sig bli vaccinerad. Det är obligatoriskt för vårdanställda att vaccinera sig i Italien.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL