Covid-19

Fler skåningar erbjuds påfyllnadsdos

Påfyllnadsdosen måste tas minst sex månader efter andra sticket.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Skåne
Skåne Alla över 65 år kommer nu att erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Men skåningar uppmanas att inte kontakta sin vårdcentral för påfyllnadsdos riktigt än.

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att även de som är över 65 år rekommenderas en påfyllnadsdos av vaccin. Sedan tidigare erbjuds påfyllnadsdosen till personer över 80 år, personer på särskilt boende eller har hemtjänst och nu kommer, förutom 65-79-åringarna, även personal inom den kommunala äldreomsorgen att erbjudas tredje dos.

– Vårdcentralerna får uppdraget att vaccinera de över 65 år med en påfyllnadsdos och om möjligt göra det samtidigt som vaccinationen mot säsongsinfluensan. Men det är viktigt att det gått sex månader sedan andra dosen, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Alla över 16 år ska erbjudas tredje vaccindos

Alla över 65 år kommer att erbjudas en tredje dos vaccin, säger socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff. Successivt kommer även 16-åringar att få det erbjudandet.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Fler grupper rekommenderas nu en tredje dos coronavaccin. I ett första steg handlar det om personer över 65 år samt personal som vårdar äldre.
Under 2022 kommer alla över 16 år att erbjudas en tredje dos.

– Alla som är 65 år och uppåt samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende kommer att erbjudas en tredje dos, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Om det är praktiskt möjligt kommer påfyllnadsdoserna att samordnas med vaccinationerna mot säsongens influensa, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM).

En tredje dos ska tas tidigast sex månader efter att man fått sin andra dos.

Skyddad "ett antal år"

Orsaken till att en tredje dos rekommenderas är att antikropparna har visat sig avta efter sex till åtta månader. Skyddet mot allvarlig sjukdom är dock kvar "ett antal år", enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det här är en befolkningsbedömning, på individnivå behåller man sannolikt skyddet mot allvarlig sjukdom länge. Men vi vill inte ha en smittspridning som blossar upp bland dubbelvaccinerade alltför tidigt, därför fyller vi på successivt, säger han.

Totalskyddet är "rejält mycket bättre" för en person som tagit sin tredje dos, enligt Carlson.

TT: Finns det några biverkningar?

– Man har tittat på det och inte sett det på något uppenbart påtagligt sätt. Det verkar fungera väldigt väl.

FHM har tagit fram en ordningslista över de som ska få en tredje dos. Sedan tidigare trippelvaccineras personer över 80 år, personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, och de som bor på äldreboende, har hemsjukvård eller hemtjänst.

I steget som presenterades på onsdagen ingår alla över 65 år, personal på äldreboenden och de som arbetar inom hemsjukvård och hemtjänst. Det är ungefär 1,5 miljon människor.

Så småningom kommer alla över 16 år att erbjudas en tredje dos. Det kan ske under vintern och våren, in i 2022. FHM utvärderar om även 12-åringar, som är de yngsta att i dagsläget erbjudas vaccin, även ska kunna få en tredje dos. Johan Carlson utesluter inte det.

Huvudregeln är att man får en dos av samma märke som man tidigare fått. Men undantag finns – den som har fått Astra Zeneca ska nu i stället ges vaccin från Pfizer eller Moderna.

Risk för vaccinturism

Hittills har över 14 miljoner vaccindoser delats ut i Sverige, nästan 85 procent över 16 år har tagit en dos.

– Vi är i ett mycket bättre läge i Sverige den här hösten. Vi har nu lägst smittspridning i Norden och det är tack vare att så många vaccinerat sig, säger Lena Hallengren.

Enligt Johan Carlson räknar Folkhälsomyndigheten med att ungefär lika många som har tagit en andra dos även kommer att ta en tredje dos. Han betonar att det är viktigt att hålla på prioritetsordningen.

– Det är det framgångskoncept som vi använt oss av.

Det är inte aktuellt att låta människor ta en tredje dos bara för att det har gått sex månader. Regionerna har vaccinerat i olika takt och enligt Carlson finns det då risk för vaccinturism.

– Den här sjukdomen slår mycket hårdare upp i åldrarna. Skulle vi låta den som är snabbast med fingrarna på mobilen beställa tid först är vi rädda för att de som inte är så snabba men som har större behov ska komma på efterkälken.

Utjämna skillnader

Trots omfattande insatser finns det dock fortfarande stora skillnader i hur stor del som är vaccinerade. Att utjämna de här skillnaderna och öka andelen som får två doser vaccin är frågan med högst prioritet, säger Johan Carlson.

Lena Hallengren ryter ifrån mot regioner med låg vaccinationstäckning. Stockholm, Skåne och Västra Götaland är de regioner med lägst antal dubbelvaccinerade. Där har mellan 75 och 78 procent fått två sprutor, jämfört med 87 procent på Gotland.

– Det finns inga ursäkter att man skulle ha "fel befolkning", man kan inte skylla på att hos oss är det extra svårt, utan är det extra svårt får man göra extra stora ansträngningar. Där krävs det mer ska jag säga av de regioner som ligger i botten.

Niklas Svahn/TT

Anja Haglund/TT

Malin Johanson/TT

FAKTA

Fakta: Tredje dosen

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos coronavaccin som påfyllnad.

I ett första steg gäller det personer över 65 år samt personal på särskilda boenden, inom hemsjukvård och hemtjänst.

Det ska ha gått minst sex månader sedan den andra dosen innan de tredje dosen tas.

Personer som tidigare fått Astra Zenecas vaccin rekommenderas nu vaccin från Pfizer eller Moderna.

Regionerna får planera för hur tredje dosen ska delas ut. Om det är praktiskt möjligt kan det samordnas med vaccinationerna mot säsongens influensa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Covid-19

"Vi måste förlika oss med covid-19”

Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Småbarn har drabbats hårt av RS-virus i år och nu är en ny vintervirussäsong är på ingång. De kommande förkylningarna och luftvägsinfektionerna kommer att vara en utmaning för vården, menar Region Skåne.

Under onsdagens presskonferens med Region Skåne om covid-19-läget berättade man att covidsmittan ökar något i Skåne.

– Något vi måste ta hänsyn till och ännu mer förlika oss med är att covid-19 är en sjukdom vi inte kan bli av med, den kommer sannolikt att bli en sjukdom så som influensa eller andra luftvägsinfektioner som kommer tillbaka säsong efter säsong och utmanar oss på alla sätt, säger Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne.

Barn drabbas extra

Men det är inte bara den fortsatta samhällsspridningen av covid-19 som utmanar vården.

– Nu kommer en ny vintervirussäsong. Vi har redan sett hur barn drabbas extra mycket nu av RS-viruset där enstaka barn blir så sjuka att de behöver inneliggande vård. Vi har ännu inte sett så mycket influensa, den säsongen har inte startat i Skåne och Sverige än men den finns utanför Sveriges gränser.

”Har en virusskuld”

Dessutom pågår smittspridning av en mängd olika förkylningsvirus.

– Vi ser överlag att väldigt många blir sjuka i luftvägsinfektioner. Det kan bero på att vi under ett och ett halvt år inte utsatt oss för smittorisker så som vi gjorde innan pandemin, vi har en slags virusskuld som kanske visar sig i fler sjuka, inte bara i covid-19 utan även i andra luftvägsinfektioner. Det måste vi också ta hänsyn till – det är inte bara covid-19 som är viktigt. Det här kommer att vara en utmaning för vården framöver.

Folkhälsomyndigheten har därför uppdaterat sina rekommendationer så att det från och med den 1 november kommer att vara något annorlunda riktlinjer för vem som ska provta sig och när och hur länge man ska stanna hemma vid förkylningssymptom.

– Grunden är att skydda de sköra, de som riskerar att få svår sjukdom och det gäller de allra minsta barnen och de allra äldsta, våra riskgrupper med bakomliggande sjukdomar som kan fara illa av en luftvägsinfektion, säger Eva Melander.

Covid-19

Smittspridningen ökar – från en låg nivå

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, under onsdagens presskonferens.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen har börjat öka igen i Skåne, men från en låg nivå. Förra veckan konstaterades mer än 600 nya fall, vilket kan jämföras med lite över 400 nya fall veckan före.

Smittskyddsläkare Eva Melander vill inte använda ordet oro, men uppmanar alla att ha respekt för att covid-19 finns kvar.

– Vi har ett ökat antal fall, men det är inte en dramatisk ökning. Totalt sett är det ett gott läge, säger hon vid Region Skånes pressträff.

Antalet nya smittade per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod har i Skåne varit nere och vänt på 55 och är nu uppe i 70. Spridningen ökar i alla åldersgrupper utom bland dem som är över 90. Allra mest ökar den i åldersgrupperna 0--19 år och 30--39 år.

På de skånska sjukhusen vårdas 22 covidpatienter, vara två på intensivvårdsavdelning. Samtidigt konstaterar Eva Melander att många nu insjuknar i andra luftvägsinfektioner.

– Det kan bero på att vi under ett och ett halvt år inte har utsatt oss för smittrisker så som vi annars gör. Vi har ett slags virusskuld, som kanske nu visar sig i fler sjuka.

Inrikes

Färre sökte akut vård under pandemin

Under 2020 gjorde färre besök på landets akutmottagningar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Antalet besök på landets akutmottagningar minskade under pandemiåret 2020. I april, när coronaviruset härjade hårt, var besöken 26 procent färre än samma månad 2019.
PREMIUM

Antalet besök på akutmottagningar bland personer 19 år och äldre minskade från 1,8 miljoner besök år 2019 till 1,6 miljoner besök år 2020. Det visar statistik som Socialstyrelsen presenterade på onsdagen.

Antalet besök minskade mest i april, 26 procent, följt av mars och maj då besöken minskade med 19 procent jämfört med samma månad året före.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Upphittade inspelningar skapade en film till

Folke Isaksson med okända Volvoarbetare från Finland.
Foto: Jean Hermanson
Kultur och nöje
Malmö
Skåne
Film 50 år senare får de nu även en röst. Nils Petter Löfstedt fortsätter sin resa om de svenska industriarbetarna i Jean Hermansons bilder och lanserar Himlens mörkrum, del 2.
– Det var som att benen vek sig när jag plötsligt kunde höra Karl Axel Persson, en av arbetarna på Motala Verkstad.

Det hela började med att Malmöfotografen, filmaren och konstnären Nils Petter Löfstedt var fotoassistent åt Jean Hermanson, en av Sveriges mest framträdande fotografiska skildrare av arbetslivets villkor.

När Nils Petter Löfstedt fick kännedom om ljudupptagningarna bestämde han sig för att göra en del till av Himlens mörkrum.
Foto: Nils Petter Löfstedt
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Skåne

Kopparstöld orsakar tågstopp mellan Eslöv och Helsingborg

Skåne
Skåne Sedan morgonen råder det totalstopp I trafiken på Rååbanan mellan Eslöv och Helsingborg. Anledningen är en kopparstöld.

Sedan 09.26 på morgon har det varit stopp i trafiken på den så kallade Rååbanan mellan Eslöv och Helsingborg. Tågtrafiken leds om till Västkustbanan och Skånetrafiken har satt in ersättningsbussar.

– Det leder till längre restid för resenärer, säger Magnus Andersson, affärsområdeschef Tåg på Skånetrafiken.

I förra veckan orsakade kopparstölder tågstopp mellan Malmö och Göteborg.

– De här banorna är väldigt drabbad, det är mycket tråkigt, vi har tagit upp det med Trafikverket säger Magnus Andersson.

Enligt Trafikverket kommer felet att vara åtgärdat vid 02.00 på natten mot tisdag.

Skåne

Föräldrar portas från julavslutningar

Nej tack till julavslutning med föräldrar i skolan, säger Region Skånes smittskyddsenhet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Skåne
Skåne

Skolavslutning eller luciatåg med föräldrar i publiken? Nej tack, säger Smittskydd Skåne. Skolorna i Skåne rekommenderas att inte blanda olika skolklasser och att inte heller att bjuda föräldrar och syskon till olika former av firande i skolan, rapporterar P4 Malmöhus.

"Det är en viktig smittförebyggande åtgärd att inte blanda klasser och att luciatåg, julavslutningar eller julkonserter för flera klasser eller för föräldrar och syskon inte är lämpliga," argumenterar Smittskydd Skåne i en skriftlig kommentar till radion.

Skåne

Skånskans kundtjänst ligger nere

Skåne
Skånskan På grund av tekniska problem hos Tele2 går det inte att nå Skånskans kundtjänst.
PREMIUM

De som vill få tag i kundtjänsten hänvisas därför att mejla till kundtjanst@skd.se eller försöka ringa senare.

Vi ber om ursäkt för eventuella problem det orsakar och jobbar på att lösa felet så snabbt det går.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL