Inrikes

Fler barn fattiga när klyftorna ökar

Barn med olika ekonomiska förutsättningar lever i allt större utsträckning i helt olika verkligheter, framhåller Rädda Barnen i en ny rapport. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Avståndet mellan rik och fattig i Sverige har ökat de senaste åren. Det gör att Sverige relativt sett har fått en avsevärt större andel fattiga barn än många andra länder i Europa med välfärd liknande vår, enligt en ny rapport från Rädda Barnen.
PREMIUM

I Sverige uppgår den relativa barnfattigdomen till 23,1 procent, slår rapporten från Rädda Barnen fast.

Men vad betyder det? Det innebär inte att nära en fjärdedel av alla barn i Sverige saknar skor eller mat för dagen. Men i förhållande till hur de flesta familjer i Sverige har det riskerar dessa barn att växa upp under betydligt sämre ekonomiska förutsättningar än genomsnittet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Barnsmink sågas – innehåller oönskade ämnen

Sminkprodukter riktade till barn får underkänt av Sveriges Konsumenter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges Konsumenter har granskat 32 läppbalsam- och sminkprodukter som marknadsförs till barn.
Samtliga innehöll så kallade oönskade ämnen.
– Vi tycker inte att man ska köpa de här produkterna, säger organisationens kommunikationsansvariga Christin Holm Gatica.

Granskningen har genomförts tillsammans med Sveriges Konsumenters systerorganisationer i Danmark och Norge. Det är den danska organisationen Forbrugerrådet Tænks kriterier som har använts, då de bedöms ligga före Sverige i arbetet med granskning av kemikalier.

Ämnena ska inte förväxlas med olagliga ämnen, men det betyder inte nödvändigtvis att det är något som barn bör utsättas för, enligt organisationen.

Hormonstörande ämnen

Bland oönskade ämnen finns parfymämnen som kan ge allergier och där har EU listat flera av doftämnena som "bekymmersamma". Det finns även misstänkt hormonstörande ämnen.

– Man har inte fastslagit det helt att de är det, men vissa studier visar på det. Det kan, om det är så, påverka ens möjlighet att få barn och kan vara cancerframkallande, säger Christin Holm Gatica.

En annan kategori problematiska ämnen är sådana som inte ska finnas med i livsmedel, men som alltså finns i läppbalsam.

– Man har beräknat att man får i sig fyra läppbalsam på ett år om man använder det dagligen. Det är inte klassat som ett livsmedel, men till syvende och sist är det ändå så att man äter det. Då är barn extra känsliga, säger Holm Gatica.

Ingen godkändes

Sveriges Konsumenter har granskat 32 produkter som säljs på den svenska marknaden och gett dem betyg från A (godkänt) till C (underkänt).

Ingen produkt fick A och 29 fick C.

Totalt har de nordiska organisationerna granskat 102 produkter av den här sorten – sminkset och läppbalsam – och bara en har fått godkänt.

Rekommendationen för den som ska köpa julklappar är att hålla sig undan.

– Smink är en onödig produkt för barn. Det är ett onödigt sätt att utsätta sig för kemikalier. Har man torra läppar finns det produkter som inte har de här ämnena, men då är de inte riktade till barn, säger Holm Gatica.

– Framför allt tycker vi inte att företagen borde sälja de här produkterna.

Patrik Dokk/TT

FAKTA

Fakta: Granskningen

Sveriges Konsumenter har granskat innehållsförteckningarna till 12 sminkset och 20 läppbalsam utifrån danska systerorganisationen Forbrugerrådet Tænks kriterier för vad man kallar oönskade ämnen.

Ämnena är inte olagliga, men bekymmersamma enligt organisationen.

Betyget A innebär att produkten är fri från oönskade ämnen. Betyget B att produkten är fri från många oönskade ämnen, men får innehålla allergiframkallande eller miljöskadliga ämnen. Betyget C innebär att produkten innehåller oönskade kemikalier, exempelvis de som är eller misstänks vara hormonstörande och starkt allergiframkallande.

Samtliga sminkset fick det lägsta betyget i bedömningssystemet, C, förutom ett som fick B.

Samtliga läppbalsam fick betyget C förutom två som fick B.

Åhléns sålde en av produkterna, men har dragit in den från försäljning i samband med granskningen.

Källa: Svenska Konsumenter

Inrikes

Ansträngt i vården på grund av tredje spruta

Inrikes
Inrikes Sveriges regioner kämpar med att återgå till en bredare vaccinering, efter nya rekommendationer om en tredje spruta till alla över 18 år. Brist på både personal och lämpliga lokaler gör läget ansträngt på många håll.
– Det är en utmaning att ställa om på kort tid, säger Emma Spak på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Alla över 18 år ska erbjudas en påfyllnadsdos efter sex månader. Dessutom bör alla över 65 år få en påfyllnadsdos inom fem i stället för sex månader.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som presenterades i förra veckan har skapat ett ansträngt läge i flera av landets regioner, enligt SKR:s senaste månadsrapport som lämnades till regeringen på måndagen.

Fem av regionerna har rakt ut flaggat för att resurserna inte räcker, varav tre framhåller personalsituationen som kritisk.

– Trycket har ökat snabbt. Även ökad smittspridning, nya mutationer och krav om vaccinpass för att delta i evenemang driver på önskan att vaccinera sig och att kunna göra det skyndsamt, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Särskilt primärvården, som även ska hantera influensavaccination och uppskjuten vård, är mycket hårt ansträngd.

– Många regioner har lagt över mer vaccinationsarbete till primärvården. När man nu ska öka kapaciteten kraftigt räcker inte det.

Brist på lokaler

Många av regionerna genomför nu omfattande insatser för att återigen skala upp kapaciteten. För det krävs extra personal och större vaccinationscentraler. I våras användes många idrottshallar och kulturlokaler, som i dag har återgått till ordinarie verksamheter efter släppta restriktioner.

– Tillgången på kvalificerad personal och lämpliga lokaler är två utmaningar, säger Emma Spak.

Regionerna arbetar för att komma ikapp för att matcha de nya rekommendationerna om att erbjuda en påfyllnadsdos inom fem respektive sex månader.

– Nu jobbar man i högt tempo för att vaccinera och samtidigt arbeta utifrån prioriteringsordningen med de äldsta, de med riskfaktorer och vissa personalgrupper först.

Trött personal

Parallellt arbetar regionerna också med riktade insatser för att öka vaccinationstäckningen bland ovaccinerade, samt att vaccinera barn som är 12–15 år. Personal som arbetar med vaccineringen är trötta, enligt SKR:s rapport.

Regionerna har efterfrågat bättre framförhållning från staten.

"Besked med kort framförhållning från staten, som regionerna inte kan leva upp till, riskerar annars att minska förtroendet för det gemensamma vaccinationsarbetet", skriver SKR i rapporten.

– Vi har en förståelse att Folkhälsomyndigheten inte har kunnat fatta beslut då läget har varit föränderligt, säger Spak och fortsätter:

– Men en mer långsiktig planering från början hade gett regionerna bättre förutsättningar.

Samtidigt som det är köer på vissa platser finns gott om tider på andra, understryker Spak.

– Det är viktigt att inte bli avskräckt, man ska boka sin vaccination så fort man får chansen.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Så många har vaccinerat sig

Den 26 november hade 35 procent av alla över 65 år fått en tredje dos. Det är en ökning med 9 procentenheter från föregående vecka.

Samma datum hade regionerna gett drygt 15,6 miljoner doser vaccin. 85,6 procent av alla över 16 år har fått minst en dos. 48,9 procent av alla barn i åldersgruppen 12–15 år har fått minst en dos.

I Sverige finns 8,2 miljoner personer över 18 år, som ska bli erbjudna en tredje spruta.

Källa: SKR

Inrikes

Magdalena Andersson presenterar sin regering

Magdalena Andersson (S) presenterar sin regering.
Foto: Duygu Getiren/TT
Inrikes
Inrikes Sverige får en ny regering med Magdalena Andersson (S) som statsminister.
Vilka ministrar som ska ingå i den får vi svar på klockan 9.30, då hon avger sin regeringsförklaring i riksdagen.

De intensiva förhandlingarna om både statsminister och budget må vara över för riksdagspartierna. Men för Socialdemokraterna, med Magdalena Andersson i spetsen, fortsätter pusslandet in i det sista.

På tisdagsförmiddagen ska Andersson nämligen presentera sin ministerlista, den här gången i en enpartiregering utan representation från Miljöpartiet. Hon behöver inte hitta ministrar i riksdagen utan kan även hämta dem utifrån – exempelvis från näringslivet eller fackföreningsrörelsen.

Därefter tillträder hon tillsammans med sin nya regering officiellt vid en skifteskonselj på slottet, som leds av kungen.

Nio ministerposter

Nio ministerposter kan behöva tillsättas. Högst upp på listan är finansministerposten, Anderssons tidigare roll. Två av namnen det ryktas om är nuvarande inrikesministern Mikael Damberg och mindre kända Emma Lennartsson, statssekreterare på finansdepartementet.

Eftersom Ibrahim Baylan meddelat att han avgår behöver även en ny näringsminister tillsättas. Frågan är också om man återinför rollen som landsbygdsminister, som Baylan fick överta ansvar för i samband med att Jennie Nilsson avgick från posten 2021.

Även civilminister Lena Micko uppger att hon lämnar regeringen.

Dessutom behöver de fem ministerposter som miljöpartister satt på tillsättas med nya namn, bland annat rollen som miljöminister.

Andra personer som det spekuleras kan få ministerposter är tidigare social- och socialförsäkringsministern Annika Strandhäll och EU-parlamentarikern Jytte Guteland.

Svagt mandat

Magdalena Andersson valdes till ny statsminister – för andra gången på en vecka – med 100 ja-röster, då Vänsterpartiet och Centerpartiet lade ned sina röster. Hon fick 173 röster emot sig – och klarade sig därmed med två rösters marginal.

Men med endast 100 av 349 riksdagsmandat säkrade är det den svagaste regeringen, mandatmässigt, sedan folkpartisten Ola Ullstens regering 1978. För att få igenom sin politik behöver Anderssons minoritetsregering samarbeta med andra partier.

– Som alla minoritetsregeringar kommer vi söka samarbeta med andra partier i riksdagen. Vi har en lång tradition av att samarbeta, sade hon vid måndagens presskonferens.

Inrikes

Riksrevisionen granskar spårbyte i invandring

Riksrevisionen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Riksrevisionen kommer att granska systemet med så kallat spårbyte från asyl- till arbetskraftsinvandring för att se om det fungerar effektivt, meddelar myndigheten.

Spårbyte infördes 2008 och innebär att den som fått avslag för asylinvandring har chansen att "byta spår" till att ansöka om arbetskraftsinvandring. För att göra det krävs av den sökande att den kan styrka sin identitet, har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst fyra månader, har en lön på minst 13 000 kronor i månaden och kommer att vara anställd i ytterligare ett år eller mer.

"Det har hittills inte gjorts några analyser av hur systemet med spårbyte fungerar. Om det inte fungerar som det är tänkt finns risk för att människors förtroende för migrationssystemet påverkas negativt", säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande på Riksrevisionens hemsida.

Myndigheten pekar ut tre risker. Dels kan asylsystemet belastas av onödiga kostnader om en person saknar skäl ändå söker asyl i Sverige för att få tillträde till arbetsmarknaden. Dels kan arbetsgivare utnyttja möjligheten till spårbyte för att få in den som anställs innan man prövat villkoren för arbetstillstånd.

Det finns även risk att oseriösa arbetsgivare missbrukar de sökandes svaga ställning i samhället – en risk tidigare granskningar har funnit stöd för, enligt Riksrevisionen.

Resultaten av granskningen ska redovisas i en rapport i september 2022.

Inrikes

Varningar för snön på västkusten

Räkna med busväder på västkusten under dagen, och än värre på onsdag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det stora snökaoset på västkusten dröjer till onsdagen, men redan tisdagen kommer att bjuda på snöfall och en gul varning är utfärdad.
– Man får räkna med besvärligt väglag under hela dagen, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

Uppemot 40 centimeter snö i kombination med rejäla vindar ser ut att skapa ett jobbigt oväder i delar av Götaland, främst på västkusten, under onsdag och torsdag.

Men även tisdagen bjuder på snö, varnar SMHI.

– Det har redan börjat komma in snöfall över västkusten och det kommer att dra sig söderut, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

Besvärligt väglag

Västra och södra Götaland kan räkna med mellan 5 och 10 centimeter snö, lokalt 15 centimeter, i Skåne kan snön övergå i blötare former och där lär det främst bli regn under tisdagen. För större delen av västra Götaland samt Blekinge och sydvästra Småland har SMHI utfärdat gul varning, den minst allvarliga formen.

– Lågtrycket kommer att dra sig bort mot sydost under eftermiddagen, men man får räkna med besvärligt väglag under hela dagen, säger Petter Lind, och varnar för att respiten till nästa snöfall blir kort.

– Det blir en liten paus innan nästa lågtryck kommer på onsdag förmiddag. Det kommer från Danmark och går in över sydvästra Sverige. Det är ett lite intensivare lågtryck med nytt snöfall som rör sig upp mot åtminstone mellersta Götaland.

Värst i Halland

Det snöfallet har fått SMHI att utfärda en röd varning, den kraftigaste, för onsdag och torsdag i främst Halland – från Laholm i söder till strax norr om Varberg i norr och till Gislaved och Ljungby i öst. Delar av inre och västra Götaland, främst då västra Småland, får orange varning.

– Samtidigt blir det tilltagande ostliga vindar, friska till hårda vindbyar i södra och mellersta Götaland i samband med snöfallet, säger Petter Lind.

På de flesta håll där den röda varningen gäller väntas det under onsdag och torsdag komma någonstans mellan 20 och 30 centimeter snö, lokalt eventuellt uppemot 40 centimeter. Ovädret väntas bland annat resultera i elavbrott och mycket stora förseningar i trafiken, bland annat kan snön driva mycket, särskilt i öppna landskap.

Forsatt kallt

Under torsdagen tros det bli lugnare, då ser det ut som att lågtrycket drar sig mot Baltikum.

Längre norrut blir det under tisdagen relativt lugna väderförhållanden och normalt vinterläge. Men väglaget kan vara besvärligt, och de kalla temperaturerna håller i sig.

– Det blir fortsatt kallt, kylan håller åtminstone i sig över veckoslutet, säger Petter Lind.

SMHI har även utfärdat gul varning till havs, i bland annat Bottenviken, Norra Kvarken och norra Östersjön för kuling under tisdagen.

Martin Yngve/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Sölvesborg

En man i Sölvesborg har förts till sjukhus efter att ha utsatts för grovt våld. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter ett att ha utsatts för någon form av grovt våld i samband med ett misstänkt bråk i ett trapphus i Sölvesborg.

Polisen larmades om bråket klockan 00.57 och på plats hittades mannan. Ingen misstänkt gärningsperson fanns kvar och ingen var klockan 03 gripen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Våldtäktsmisstänkta släpptes – rådman anmäls

Två våldtäktsmisstänkta män släpptes av misstag. Nu anmäls en rådman för tjänstefel. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett felaktigt registrerat datum gjorde att två misstänkta våldtäktsmän i 20-årsåldern släpptes ut från häktet i Sollentuna, norr om Stockholm. Nu anmäls rådmannen som beslutade om frisläppandet till Statens ansvarsnämnd, skriver Dagens Nyheter.

Tingsrätten hade registrerat fel datum för åklagarens tidsfrist, den 9 november i stället för den 10:e, och då inget åtal kommit beslutade rådmannen att männen skulle släppas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Snabbare koll av fingeravtryck – kön krymper

Fingeravtrycksidentifiering går nu snabbare hos NFC och köerna krymper. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Handläggningen vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) har länge varit en flaskhals vid polisens utredningar, framför allt när det gäller analyser av dna. Även fingeravtrycksidentifiering har tagit tid men nu har köerna halverats, skriver NFC i ett pressmeddelande.

"Efter sommaren hade vi 1 900 ärenden i kö, nu är siffran nere i 900", säger Melinda Andersson, chef för en av de fyra grupper på NFC som arbetar med fingeravtrycksidentifiering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL