Ekonomi

Bezos bolag planerar ny rymdstation

Ekonomi
Ekonomi Amazongrundaren Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin vill bygga en kommersiell rymdstation tillsammans med Sierra Space.
Det är ett av omkring tolv företag som kämpar om miljarder som står på spel från Nasa.
PREMIUM

Företag ska kunna utföra experiment och turister ska kunna besöka Orbital Reef, som rymdstationen kallas.

– Vi jobbar väldigt hårt på att säkerställa att Orbital Reef inte bara är till för dem som haft tillgång till rymden hittills. Tanken är att den ska vara mänsklighetens avtryck i omloppsbana runt Jorden, vilket innebär alla länder, företag och folk i världen, säger Brent Sherwood, vice ordförande för avancerade utvecklingsprogram på Blue Origin i en videopresentation.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tokyobörsen ned – nu väntas Europa följa

Asienbörserna inleder torsdagen nedåt. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien sjönk under torsdagen, efter mer oro över den nya coronavarianten omikron.

I USA var det nedåt på onsdagen, både på grund av virusoron och på grund av att centralbankschefen Powell talar om att diskutera tidigare åtstramningar. Det breda S&P-indexet stängde på minus 1,2 procent. Dow Jones industriindex föll 1,3 procent och Nasdaqs kompositindex tappade 1,8 procent på onsdagen.

I Tokyo tappade Nikkei 225 0,6 procent på torsdagen, medan Topix gick ned 0,5 procent.

I Hongkong ligger Hang Seng upp 0,3 procent. I Shanghai går kompositindexet ned 0,1 procent.

I Europa väntas börserna påverkas av tappet USA och nedgången i Asien.

Ekonomi

Peab ska bygga mer på Skänningeanstalten

Peab har fått en tilläggsorder. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Peab har fått ytterligare uppdrag för tillbyggnad på fängelseanstalten i Skänninge i Mjölby. Sedan några år byggs anstalten om, och Peab har uppdrag där. Nu får Peab en tilläggsbeställning värd 103 miljoner kronor, då en sysselsättningsbyggnad ska byggas.

Ekonomi

H2 Green Steel satsar på Iberiska halvön

Fossilfri järnsvamp ska tillverkas på Iberiska halvön. Här järnsvamp från SSAB i Oxelösund, som också för fossilfritt stål. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stålföretaget H2 Green Steel satsar tillsammans med energijätten Iberdrola 23 miljarder kronor på en vätgasanläggning på Iberiska halvön. Anläggningen ska göra grön vätgas för att tillverka järnsvamp, som ska ge fossilfritt stål.

"Vår satsning i Boden har fått ett väldigt positivt mottagande och har mötts av en stark efterfrågan från kunder. Med Bodenprojektet som förlaga så skapar vi på H2 Green Steel, tillsammans med Iberdrola, ännu en europeisk plattform för ökad storskalig produktion av grön vätgas och grönt stål" skriver Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel i ett pressmeddelande.

Anläggningen ska ligga på Iberiska halvön, men exakt var är ännu inte bestämt, flera platser utvärderas.

Ekonomi

Bostadsmarknaden kyls av i norra Sverige

Bostadsmarknaden i norra Sverige har drabbats av prisfall. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Ekonomi
Ekonomi

Norrländska bostadssäljare har fått se priserna sjunka allra mest. Desto ljusare är det då i södra Sverige. Det visar senaste prisindex från SBAB och Booli gällande november månad. Medan lägenhetspriserna sjönk med 1,4 procent i norra Sverige, visar södra Sverige en uppgång på 1,5 procent. I storstadsområdena Stockholm och Göteborg noteras också nedgångar, 0,6 respektive 0,3 procent.

"Även om vi ser relativt stora prisnedgångar på både lägenheter och hus i norra Sverige skulle jag säga att vi – sett till att slutet av hösten och förvintern brukar vara en lugn period på bostadsmarknaden – har en fortsatt stabil utveckling på den svenska bostadsmarknad som helhet", säger Robert Boije chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Gällande huspriser märks också en tydlig nedgång i norra Sverige, minus 3,2 procent. I Stockholm respektive Göteborg är uppgången däremot 0,4 respektive 0,9 procent.

Ekonomi

Jacke: Inga stora förväntningar på S-regering

Ekonomi
Ekonomi Förväntningarna på den nya S-regeringen är inte jättehöga på Svenskt Näringsliv, enligt vd Jan-Olof Jacke.
– Men det är klart, det öppnar upp för några små sakfrågor, som jag tror man kan hantera, säger han.

Det redan svåra parlamentariska läget och ett hårdare politiskt klimat inför valet hösten 2022 begränsar utrymmet för statsminister Magdalena Andersson (S) att genomföra en radikalt ny eller annorlunda politik, enligt Jan-Olof Jacke.

– Jag har stora förväntningar på vad en svensk regering bör göra för att förbättra företagsklimatet. Men mina förhoppningar i närtid är begränsade, säger han.

Thorwaldsson nyckelperson

En nyckelperson för vad som trots allt kan göras för näringslivet blir näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Jacke och Thorwaldsson var fram till sommaren 2020 – då Thorwaldsson avgick som LO-bas – under några år ledargestalter på var sin sida i striden om lasregler och nya kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden.

– Karl-Petter förstår näringslivet väl. Jag förväntar mig att han driver frågorna på det sättet också, säger Jacke.

Att det blir en tidigare fackpamp som leder näringsdepartementet behöver inte alls vara något negativt för Svenskt Näringsliv, enligt Jacke.

– Parterna på arbetsmarknaden har väldigt många saker och frågor gemensamt. Sedan har vi tuffa förhandlingar emellanåt. Det där tror jag vi kan lägga åt sidan. Det ser jag inte som något problem, säger han.

– Däremot förväntar jag mig att han har en stor förståelse för näringslivet och att han jobbar stenhårt för att vi ska få rätt förutsättningar, tillägger han.

Näringslivets viktigaste frågor berör samtidigt fler departement än Näringsdepartementet, enligt Jacke.

– Därför tycker jag näringsministern, oavsett vem det är, har en väldigt viktig uppgift i att företräda näringslivsfrågorna i regeringen, säger han.

Halverade tillståndsprocesser

Jacke lyfter fram säkrad energiförsörjning, halverade tillståndsprocesser och åtgärder mot kompetensbristen på svensk arbetsmarknad som de viktigaste frågorna just nu.

Han ställer sig bakom målet att nettoutsläppen ska minskas med 55 procent till 2030 jämfört med 1990-års nivåer – som finns med i det så kallade "Fit-for-55"-målet som EU har lanserat.

– Men det är 8–9 år tills dess. Då går det inte att ha ledtider i tillståndsprocesser som är 10 år. Det är en oerhört central fråga, säger han.

– Ledtiderna måste halveras, tillägger han.

För att lyckas med det krävs ändringar i miljöbalken och en process som ger större chanser att göra rätt från början, enligt Jacke. Han vill se mer tydlighet kring vilka krav som gäller och samtidigt införa beviskrav för den som vill överklaga ett tillstånd som har beviljats.

– Om man hela tiden kan överklaga utan bevisbörda, nästan bara med att ställa upp en hypotes, blir det väldigt långa processer, säger han.

Han varnar samtidigt för tomt prat om klimatomställning, utan att ge näringslivet förutsättningar att klara av tuffa åtaganden – särskilt när det gäller energifrågan.

– Vi startar på ett väldigt bra ställe, med en stort sett fullt fossilfri elproduktion. Det ger oss en konkurrensfördel mot de allra flesta och den får vi inte schabbla bort, säger han.

– Vi måste säkerställa att vi klarar kraftöverföringen, men också att vi klarar en framtida fossilfri produktion som möter det ökade behovet.

Ser sannolikt behov av ny kärnkraft

I det korta perspektivet vill han därför se ett snabbt beslut för att kunna inleda arbetet med att bygga upp ett slutförvar för kärnavfall. Förlängd livstid för kärnkraften finns också med på önskelistan.

– Det alldeles uppenbara är att vi måste ha en förlängd livstid på kärnkraften och sannolikt bygga ny, säger han.

– Vi hoppas på ny teknologi för det förnybara, så att den blir mer planerbar. Men vi har inte det i dag och det kommer ta tid innan det utvecklas, tillägger han.

Han vill även att S-regeringen backar när det gäller frågan om vinster i välfärdsföretag och beklagar samtidigt – precis som regeringen, oppositionen och svenska fackliga företrädare – att Sverige verkar ha körts över när det gäller EU-förslaget om minimilöner inför måndagens ministermöte, där frågan ska klubbas.

Joakim Goksör/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Ekonomi

Priserna på begagnade bilar rusar

Bu vill så många ha en begagnad bil. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ekonomi
Ekonomi Alla stjärnor står rätt – för den som har en begagnad bil att sälja.
Köparna är kanske inte lika glada, priserna på begagnade bilar har ökat 19 procent jämfört med 2019.

Under pandemin har begagnade bilar blivit riktig hårdvaluta, enligt Martin Fransson, vd på Wayke som är en marknadsplats för begagnade bilar.

Bolaget har tittat på sin försäljningsstatistik som täcker olika delar av landet, och Fransson konstaterar att den rådande situationen är ganska extrem. Då pandemin bröt ut tog det i snitt 22 dagar att sälja en begagnad bil. Nu är den såld på tio dagar.

– Vi ser att snittpriset har ökat med 19 procent jämfört med 2019, säger han med hänvisning till årets försäljningssiffror fram till oktober.

Det finns flera förklaringar till prisgaloppen på begagnat, enligt Martin Fransson.

– Alla stjärnor står rätt. Jag ser inte någon begagnad bil som inte är het.

Dels har det nya systemet för bilbeskattning, bonus-malus, gjort begagnade bilar eftertraktade. Dels gäller inte de nya, högre skatterna det gamla, befintliga beståndet, vilket gjort att många vill ha de lite äldre bilarna.

Pandemieffekt

Pandemin har också spelat stor roll.

– Den gjorde att man inte kunde eller ville åka kollektivt. Det var också många som upplevde att det var bekvämt med en andrabil.

Wayke är inte ensamt om den observationen. Riddermark Bil, som är specialiserat på begagnat och finns på många håll i landet, bekräftar att priserna stiger rejält, och att pandemin är en av orsakerna.

– Pandemin har gjort att folk har ändrat beteende. Många flyttar ut från städerna, vilket i större utsträckning kräver tillgång till bil, säger Carl-Adam Georgenson, affärsutvecklare och delägare i Riddermark Bil.

Många har också fått slopa sina utlandsresor under pandemin.

– Då vill man unna sig något annat. Vissa väljer att köpa en begagnad bil i stället, säger Carl-Adam Georgenson.

När läget började lätta lite efter den värsta pandemichocken uppstod halvledarbristen, som gör att det nu är väldigt långa väntetider på vissa nya bilar, konstaterar både Fransson och Georgenson.

Bil Swedens statistik över nybilsregistreringar i november visar en minskning på 21 procent jämfört med samma månad i fjol, och orsaken är bland annat leveransproblem och halvledarbrist. Det gör också att trycket på begagnatmarknaden ökar.

– Sedan har vi fått ännu fler maluseffekter i år, och det är gynnsamma räntor som gör det billigt att låna pengar, säger Martin Fransson.

Elbilar och hybrider

Kanske kan man undra om alla begagnade bilar är lika heta.

– Som vi ser det är efterfrågan störst på begagnade elbilar och plug in-hybrider, säger Carl-Adam Georgenson.

– Allt med el inblandat, men även bilar med låg skatt, låg förbrukning och låga ägandekostnader, säger Martin Fransson.

Fast det innebär inte att andra bilar inte går att sälja, förklarar Martin Fransson. Det finns även efterfrågan på stora, dyra "malusmonster".

– Allt är hett, men särskilt eftertraktat är allt som har med el att göra, säger Martin Fransson.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Dyrast i Mellansverige

Snittpriserna på begagnade bilar har enligt Wayke gått upp 19 procent jämfört med 2019.

Det finns dock skillnader mellan länen, så här ser det ut enligt bolagets egen försäljningsstatistik:

Stockholm – plus 19 procent, snittpris 220 000 kronor.

Västerbottens län – plus 19 procent, snittpris 218 000 kronor.

Östergötlands län – plus 20 procent, snittpris 211 000 kronor.

Västernorrlands län – plus 22 procent, snittpris 208 000 kronor.

Jönköpings län – plus 15 procent, snittpris 206 500 kronor.

Uppsala län – plus 27 procent, snittpris 206 000 kronor.

Jämtlands län – plus 22 procent, snittpris 200 000 kronor.

Hallands län – plus 28 procent, snittpris 197 000 kronor.

Norrbottens län – plus 23 procent, 195 000 kronor.

Västra Götalands län – plus 18 procent, snittpris 193 500 kronor.

Kronobergs län – plus 22 procent, snittpris 191 500 kronor.

Gävleborgs län – plus 22 procent, snittpris 189 500 kronor.

Skåne län – plus 18 procent, snittpris 188 500 kronor.

Dalarnas län – plus 15 procent, snittpris 187 500 kronor.

Örebro län – plus 28 procent, snittpris 186 000 kronor.

Kalmar län – plus 24 procent, snittpris 183 000 kronor.

Västmanlands län – plus 28 procent, snittpris 175 500 kronor.

Blekinge län – plus 20 procent, snittpris 174 500 kronor.

Värmlands län – plus 27 procent, snittpris 174 000 kronor.

Södermanlands län – plus 32 procent, snittpris 169 000 kronor.

Gotlands län – plus 25 procent, snittpris 161 000 kronor.

Källa: Wayke

Ekonomi

Square gör en Facebook – byter namn

En liten kreditkortsläsare från Square, som numera heter Block.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Amerikanska betaltjänstbolaget Square, som leds av tidigare Twitter-vd:n Jack Dorsey, byter namn till Block.

Bytet sker för att Square förknippas med just betalningslösningarna, men bolaget har vuxit sedan starten 2009 till att äga musiktjänsten Tidal, appen Cash och en finanstjänstplattform som främst sysslar med bitcoin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Asienbörserna mest nedåt

Asienbörserna inleder torsdagen nedåt. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien sjönk i öppningen på torsdagsmorgonen.

I Tokyo tappade Nikkei 225 1 procent, medan Topix gick ned 0,7 procent.

I Hongkong sjönk Hang Seng 0,6 procent. I Shanghai gick kompositindexet ned 0,1 procent, medan motsvarigheten på Shenzhenbörsen tappade 0,2 procent.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL