Utrikes

Flera döda i oroligheter efter kuppen i Sudan

Webbkarta
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Premiärministern har satts i husarrest, regeringen har upplösts och undantagstillstånd har införts.
Militärkuppen i Sudan fördöms av omvärlden.
"Premiärminister Hamdok och alla andra ämbetsmän måste släppas omedelbart", kräver FN:s generalsekreterare António Guterres.
PREMIUM

I gryningsräder greps premiärminister Abdalla Hamdok och andra ledande politiker från regeringsvänliga partier och sattes i husarrest av militären.

Några timmar senare meddelade generalen Abdel Fattah al-Burhan, ordförande i landets styrande råd, att övergångsstyret och regeringen var upplöst. I stället ska militären leda landet fram till demokratiska val i juli 2023, påstår generalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ytterligare elev död efter skjutning i Michigan

Polis tar hand om anhöriga efter dödsskjutning i Michigan.
Foto: Paul Sancya/AP-TT
Utrikes
Utrikes

En fjärde person har avlidit av sina skador efter en skjutning på en skola norr om Detroit i Michigan i USA på tisdagen.

En 15-årig skytt greps efter dåden då en 16-årig pojke och två flickor, 14 och 17 år gamla, dödades. Den pojke som avled på onsdagen var 17 år och gick också på gymnasieskolan Oxford High i orten Oxford.

Ytterligare sju personer är skadade efter skjutningen.

Polis är fortsatt förtegen om den misstänkte gärningsmannens eventuella motiv. 15-åringen, som var beväpnad med pistol och flera magasin, tros ha agerat på egen hand.

Utrikes

USA påstås ha bevis för ryska anfallsplaner

USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natomöte i Riga.
Foto: Roman Koksarov/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s utrikesminister säger sig ha "bevis" för att Ryssland har planer på aggressiva insatser mot Ukraina.
Utspelet gjordes under militäralliansen Natos utrikesministermöte i Riga i Lettland.

Ordkriget mellan Ryssland och Nato intensifierades under Natomötet som pågick två dagar. Mötet avslutades på onsdagen, men många av representanterna fortsätter till Sverige för möte med den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE utanför Stockholm på torsdagen.

På en pressträff i samband med Natomötet sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man har uppgifter om Rysslands planer:

– Vi är djupt oroade över bevis som visar att Ryssland har utformat planer på betydande aggressiva rörelser mot Ukraina, planer som inkluderar försök att destabilisera Ukraina inifrån, samt planer på stora militära insatser, säger han enligt AFP.

– Vi är tydliga gentemot Kreml. Vi kommer att svara med bestämdhet, vilket inkluderar en rad ekonomiska åtgärder (riktade mot Ryssland) som vi tidigare undvikit att utnyttja.

EU backar

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell ställde sig bakom den hårda retoriken riktad mot Moskva:

– EU kommer att stå stadigt och enat bakom Ukraina vid varje försök att underminera landets integritet eller suveränitet.

Från Moskva kom lika intensiva utspel.

Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier om att Nato inte expanderar vidare österut, och att militäralliansen inte placerar vapen nära den ryska gränsen, skriver AP.

Putin vill också ha detaljerade samtal med västländer om Natos förhållningssätt visavi Ryssland. I uttalandet säger Putin att Moskva kan behöva "juridiska garantier för landets säkerhet".

Ukraina: 115 000 soldater

Men Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepade vid Natomötet den ukrainska hållningen att Ryssland inte kan stoppa närmare kontakter mellan Nato och Ukraina:

– Ryssland . . . har ingen talan i sådana diskussioner, sade Kuleba på ett möte med pressen.

Dmytro Kuleba hävdade under Natomötet att Ryssland har samlat 115 000 soldater nära den ukrainska gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regioner i öst som är ockuperade av proryska separatister.

Grim Berglund/TT

Utrikes

Frederiksen: Ta den tredje sprutan

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes När smittspridningen skenar i Danmark uppmanar statsminister Mette Frederiksen med kraft alla äldre invånare att ta emot en tredje dos covidvaccin.

Frederiksen (Socialdemokratiet) riktar sig till alla äldre generationer danskar, samt till vårdpersonalen i landets "frontlinje":

– Till alla er, som redan är vaccinerade sedan den senaste vintern och våren: En mycket, mycket kraftfull uppmaning till att ta emot den tredje vaccinsprutan, säger hon vid en pressträff.

Alla invånare över 18 år kommer att erbjudas en tredje dos inom de närmaste månaderna, fortsätter statsministern.

67 av Danmarks 98 kommuner har så många smittade att de faller under hälsomyndigheternas rekommendationer om att vidta lokala åtgärder. Gränsen de har passerat är en incidens på 400 smittofall per 100 000 invånare den senaste veckan.

Antalet registrerade smittofall det senaste dygnet var 5 120 på onsdagseftermiddagen, vilket är den högsta siffran som myndigheterna i Danmark har angett under pandemin.

Hittills har man upptäckt sju fall där människor smittats med omikronvarianten av viruset. Alla dessa fall kopplas till resor från utlandet och danska utrikesdepartementet har helt stoppat alla resor till Danmark från tio afrikanska länder.

Utrikes

Amputerade fel ben – får böta

En läkare i Österrike råkade markera fel ben inför en amputation. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Utrikes
Utrikes

En 82-åring i norra Österrike blev av med fel ben vid en operation i maj. Den ansvariga läkaren döms till böter.

Patienten hade problem med bägge benen sedan tidigare, men endast ett av dem skulle amputeras. Läkaren sade inför en domstol i Linz att hon visste att det var vänster ben som skulle tas bort, men hon kunde inte förklara varför hon ändå markerade det högra benet inför operationen.

Hon beskriver det som ett "mänskligt" misstag och pekar på brister i kontrollkedjan.

Missen upptäcktes två dagar efter ingreppet, när vårdare skulle byta kläder på den sängliggande 82-åringen.

Domstolen dömer läkaren till böter på motsvarande nästan 30 000 kronor. Änkan till den numera avlidna patienten tilldöms också skadestånd på motsvarande omkring 50 000 kronor.

Utrikes

Slovaker kan få pengar för vaccinering

Slovakiens finansminister Igor Matovic. Arkivbild.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Slovakien överväger att ge pengar till invånare som är över 60 år och som inte vaccinerat sig. Förslaget från finansminister Igor Matovic på en bonus på 500 euro till dem som vaccinerar sig är också ett försök att öka antalet vaccinerade.

I Slovakien är 46 procent av befolkningen på närmare 5,5 miljoner invånare vaccinerade, vilket är en av de lägsta andelarna inom EU.

Förslaget ska tas upp av Slovakiens parlament, men de fyra styrande partierna i regeringskoalitionen är splittrade i frågan.

Bonuskupongen skulle enligt förslaget kunna användas på bland annat restauranger, hotell, för att köpa evenemangsbiljetter eller till hårfrisörer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Utrikes

Skulle fota julbelysning – orsakade dödsolycka

En man som stannade för att fota julbelysning döms för motsvarande vållande till annans död. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

En norsk man i 50-årsåldern döms för motsvarande vållande till annans död efter att ha stannat på vägen för att ta bilder på julbelysning. En kvinna, också i 50-årsåldern, dog efter att ha kraschat in i mannens parkerade bil och sedan krockat med en bil som kom i motsatt körriktning.

Hon dog på platsen. Olyckan skedde på E16 i fjordorten Flåm i Aurland 2019, enligt Bergens Tidende.

Enligt åklagaren befann sig den parkerade bilen till stora delar ute i körbanan. Mannen hade varken varningsblinkers eller vanliga blinkers på.

Han döms till 90 dagars fängelse och indraget körkort i tre år. Dessutom ska han betala 375 000 norska kronor i skadestånd till kvinnans efterlevande.

Utrikes

Flera döda i krock till havs i Karibien

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Flera personer har omkommit efter en kollision till havs i Karibien.

En polisbåt från Turks- och Caicosöarna krockade med en båt där ett okänt antal, men åtminstone tiotals, migranter fanns ombord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hemmagjord bomb hittad i Reykjavik

En hemmagjord bomb hittades i en soptunna i centrala Reykjavik på tisdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En hemmagjord sprängladdning hittades i en soptunna i Islands huvudstad Reykjavik sent på tisdagskvällen.

Ett stort polispådrag tog vid nära soptunnan, som fanns invid en lägenhetsbyggnad som bland annat hyser USA:s ambassadörsresidens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL