Sport

Evertonspelarna: "Det kom som en chock"

Hanna Bennison. Arkiv.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Det är en ny fotbollsvardag som väntar Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison efter landslagsuppehållet.
Borta är tränaren som i somras lockade över trion till Everton.
– Det kom lite som en chock. Det kändes som att han trodde mycket på mig, säger Bennison om att Willie Kirk fått sparken.

Everton gick in i Super League-säsongen som en kaxig outsider, med sikte på en topp tre-placering. Efter fem omgångar kan man lugnt säga att Liverpoolklubben tagits ner på jorden.

Fyra storförluster mot Manchester City, Chelsea, Arsenal och Manchester City igen (i cupen) var tillräckligt för att ledningens förtroende för tränaren Willie Kirk skulle sjunka till noll. Precis före det pågående landslagsuppehållet fick skotten sparken.

Det hade inte Evertons tre svenska landslagsspelare, som alla anslöt i somras, väntat sig.

– Det kom som en chock. Samtidigt har vi inte kommit upp i nivå och inte alls fått de resultat vi velat ha. Det ska bli väldigt intressant när man kommer hem och ser vad som händer med laget och vad vi kan göra i ligan, säger mittbacken Nathalie Björn.

Lyontränare kan ersätta

Hanna Bennisons reaktion var något liknande. Den 19-åriga mittfältaren, som ses som en av fotbollsvärldens allra största talanger, är orolig för vad Willie Kirks sorti ska innebära för egen del.

– Jo, lite så blir det. Man hade en liten trygghet i Willie. Men samtidigt tror jag bara att det handlar om att spela bra, för då får man spela. Det är bara att visa vad jag kan och göra mitt bästa så tror jag att jag får spela ändå, säger Bennison.

– Men det är väldigt tråkigt att han har lämnat. Det kändes som att han trodde mycket på mig.

Någon efterträdare har inte presenterats, men tidigare Lyontränaren Jean-Luc Vasseur har pekats ut som Evertons förstahandsval. Den tredje svenskan i laget, anfallaren Anna Anvegård, är till synes mindre bekymrad över tränarbytet än sina landsmaninnor.

– Jag vet inte om jag är lite naiv, men jag känner ingen större oro. Jag har varit med om tränarbyten förut. Är man bara tillräckligt bra och visar det på varje träning och när man får chansen i matcherna så, säger Anvegård.

För dåligt tålamod

Nathalie Björn tycker dock att klubbledningen kunde ha haft lite större tålamod med Kirk. Everton är trots allt ett lag som gick in i säsongen med hela nio nya spelare, och som ställdes inför ett ovanligt tufft spelschema inledningsvis.

– Jag har inte haft Willie så länge och han var en av anledningarna till att jag gick till Everton, så det känns lite surt på det sättet. Samtidigt är det också så mycket nytt, det är nya lagkamrater och det är klart att man hade velat att tålamodet var större. Men nu är det som det är och vi måste börja få bättre resultat, säger Björn.

Möjligheterna till det är ganska goda. Resten av året slipper Everton möta de tre förväntade topplagen Arsenal, Chelsea och Manchester City. De har fram till hemmamatchen mot Chelsea den 16 januari på sig att justera spelet så att det håller mot de bästa lagen.

– Alla i laget vet att det är en lång process, det kommer ta tid och alla har accepterat det. Men oavsett vad ska vi inte släppa in fyra bollar när vi möter Chelsea, även fast det är ett topplag. Vi ska hålla nere siffrorna. Det känns som att alla kanske kan få en nytändning när vi kommer tillbaka från landslagen, säger Nathalie Björn.

Lasse Mannheimer/TT

Anna Anvegård på en av träningarna under fotbollsdamernas pågående landslagssamling.
Anna Anvegård på en av träningarna under fotbollsdamernas pågående landslagssamling.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Evertons säsongsstart

Manchester City, Super League: 0–4 (hemma).

Chelsea, Super League: 0–4 (borta).

Birmingham, Super League: 3–1 (h).

Reading, Super League: 3–0 (b).

Arsenal, Super League: 0–3 (b).

Manchester City, ligacupen: 1–5 (b).

Sport

Kindberg friad i hovrätten: "Stor lättnad"

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Sport
Sport Hovrätten friar Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och de två medåtalade från åtalet om grov ekonomisk brottslighet.
– Det är naturligtvis en stor lättnad för min klient, säger Kindbergs advokat Olle Kullinger.

Olle Kullinger säger till TT att han ännu inte hunnit läsa domen men att utslaget var vad han förväntat sig.

– Utifrån den upplevelse jag hade vid förhandlingen är det så att de påståenden man lämnat inte på tillräckligt sätt underbyggs av bevisning.

TT: Har du varit i kontakt med din klient nu?

– Ja, och domen är naturligtvis en stor lättnad för honom, säger Olle Kullinger.

Hovrätten för Nedre Norrland river helt upp Ångermanlands tingsrätts dom från 2019 där Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse och näringsförbud i fem år för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Direkt efter tingsrättsdomen kallade Daniel Kindberg till en presskonferens i Stockholm där han meddelade att den fällande domen skulle överklagas. Han kallade den en "ren rättsskandal" och sade sig vara redo att ta strid.

– Vi kommer att ha en match i hovrätten och förhoppningsvis kan man korrigera de grava felaktigheter som är gjorda, sade Daniel Kindberg och fortsatte:

– Jag kommer aldrig att ge mig.

Efter flera fördröjningar kom målet så upp till prövning i Hovrätten för Nedre Norrland i höstas. Åklagaren yrkade på strängare straff och Kindberg och hans medåtalade yrkade på att frikännas.

Daniel Kindberg sade till TT några dagar innan förhandlingen i hovrätten skulle inledas att de drygt tre år som gått sedan han först anhölls varit svåra.

– Jag har i stort sett suttit i fängelse i tre och ett halvt år. Fotboja vore att vara fri jämfört med den situation jag befinner mig i. Det behöver man inte vara någon hjärnkirurg för att förstå, sade Daniel Kindberg.

Den första dagen i hovrätten förklarade han kortfattat varför han överklagat tingsrättens dom och hoppades att bli friad.

– För det är uppenbarligen fel, sade han på väg in till förhandlingen.

Och Hovrätten för Nedre Norrland håller alltså med om det och friade i dag Daniel Kindberg och de två medåtalade männen på alla åtalspunkter.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande om hur de bedömt åklagarens påstående om att de tre åtalade på olika sätt medverkat till att osanna fakturor utfärdats för arbete som inte utförts inom Stadsdel Norr i Östersund.

"Åklagaren har alltså inte bevisat sitt påstående att inget arbete har utförts. Det går inte heller att göra en tillräckligt säker bedömning av hur mycket av arbetet enligt fakturorna som har utförts, bland annat med hänsyn till vittnenas begränsade möjligheter att göra säkra iakttagelser av hela området och den stora osäkerheten kring olika tidpunkter."

Hovrätten är enig i sin bedömning.

Av tingsrätten dömdes Daniel Kindberg 2019 till tre års fängelse och näringsförbud i fem år. Rätten fann honom skyldig till två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Han dömdes även att, tillsammans med de två medåtalade männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor till de företag, Östersundshem och Fältjägaren, som varit föremål för den ekonomiska brottsligheten.

Daniel Kindberg var frontfigur när Östersund gjorde succé och gick från division 2 till att bli ett allsvenskt lag 2015.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Kindberg, ÖFK och brotten – detta har hänt

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

Daniel Kindberg blev ordförande för Östersund 2010. Året därpå anställdes den brittiske tränaren Graham Potter. Han ledde klubben till superettan 2012 och vidare till allsvenskan 2015.

2017 vann ÖFK Svenska cupen, vilket ledde till kval till Europa League där klubben gjorde succé och gick vidare till gruppspelet. I slutspelet blev dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt.

I april 2018 anhölls Daniel Kindberg misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter sade Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tog också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpptes från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstod och stärktes under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Måndagen den 10 december 2018 väckte åklagaren Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna var bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Den 5 september inleddes rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Ångermanlands tingsrätt.

Samtidigt gick det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blödde ekonomiskt och arbetade för att undvika konkurs.

Den 5 november 2019 dömde Ångermanlands tingsrätt Daniel Kindberg till tre års fängelse och näringsförbud samt att solidariskt betala 13 miljoner kronor i skadestånd till de bolag som drabbats av brottsligheten.

Svenska fotbollförbundet meddelade den 26 november 2019 att Östersund FK Elitfotboll AB inte beviljades elitlicens inför 2020. Orsaken var att klubben inte uppfyllde de ekonomiska krav som ställdes på klubbar som ska spela i allsvenskan.

ÖFK överklagade beslutet om den indragna licensen och presenterade en ekonomisk plan, som bland annat innefattade en ny utländsk, icke namngiven, storsponsor, som skulle garantera driften av klubben den kommande säsongen.

Den 23 december meddelade Överklagandenämnden sitt beslut: ÖFK:s överklagan bifölls, vilket innebar att klubben behöll sin elitlicens – och sin allsvenska plats.

Med den räddade elitlicensen slutade ÖFK på 13:e plats i allsvenskan 2020. I år åkte klubben ur allsvenskan och får nästa år spela i superettan.

Tingsrättens dom överklagades av alla parter och den därpå följande förhandlingen i hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall avslutades den 6 oktober.

Den 3 december 2021 friade Hovrätten för Nedre Norrland de tre åtalade på samtliga åtalspunkter.

Sport

Rangnick: Omöjligt att tacka nej till United

Ralf Rangnick. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Sport
Sport Ralf Rangnick nobbade Chelsea i januari.
Men när Manchester United hörde av sig efter att Ole Gunnar Solskjær fått sparken kunde tysken inte tacka nej.
– När Manchester United erbjuder en sådan roll, är det omöjligt att säga nej, säger han inför helgens debut.

Det var efter att Frank Lampard blivit sparkad av Chelsea i januari som Londonklubben hörde av sig till Ralf Rangnick. Men den tidigare Leipzigtränaren valde att avstå.

– När Chelsea kontaktade mig pratade de bara om att bli tillfällig tränare i fyra månader, och där fanns inga planer på något samarbete utöver det, säger han.

Med United var det annorlunda. Den 63-årige tränaren kommer att leda laget säsongen ut och sedan finnas kvar i en rådgivarroll i ytterligare två år.

– När allt kommer omkring: När Manchester United erbjuder en sådan roll, är det inte möjligt att säga nej, säger Rangnick.

Han var på plats på Old Trafford och såg sitt nya lag besegra rivalen Arsenal med 3–2 på torsdagskvällen. Hemmamatchen mot Crystal Palace på söndag blir hans första match på tränarbänken för Premier League-jätten.

Och Rangnick är optimistisk.

– Jag tycker att truppen som Jürgen Klopp tog över i Liverpool definitivt inte var bättre än truppen som jag har tagit över här i Manchester United, säger han.

Sport

Succé för Dahlqvist i sprintkvalet

Maja Dahlqvist i Ruka förra veckan.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Sport
Sport

Det blev svensk dubbelseger i sprintpremiären i Ruka för en vecka sedan.

Succén kan upprepa sig i Lillehammer. För i kvalet var Ruka-segraren Maja Dahlqvist snabbast och Ruka-tvåan Johanna Hagström femma.

– Det kändes bra tycker jag – det kommer vara den som är åkstarkast som vinner i dag, säger Dahlqvist till SVT.

Och Emma Ribom, som missade premiären på grund av en förkylning, hade sjätte kvaltid. Ytterligare två svenskor gick till kvartsfinal – Moa Hansson och Louise Lindström.

Dahlqvist var 1,38 sekunder före norskan Tiril Udnes Weng.

Kvartsfinalerna startar klockan 12.30.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel tid för kvartsfinalerna. Rätt är 12.30.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Minns du SM-guldstriderna under 2000-talet?

Trotjänaren Daniel Tjernström lyfter Lennart Johanssons pokal efter 2–1-segern i guldmatchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi 2009. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Kommer du ihåg Joakim Sjöhages guldmål för Elfsborg, "Slaget om Skåne" eller AIK:s vändning i guldmatchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi?
Under 2000-talet har allsvenskan levt ända in i slutomgången nio gånger – så här gick det till när vi fick en svensk herrmästare i fotboll under dessa säsonger:

2019: Djurgården 66 poäng – MFF och Hammarby 65.

Djurgården hade tre poäng till godo på jagande Malmö FF och Hammarby, som båda hade bättre målskillnad än serieledaren. Och 65 spelminuter in på slutomgången var MFF mästare, men då kvitterade Mohamed Buya Turay till 2–2 för Djurgården borta mot IFK Norrköping. Stockholmslaget hämtade ikapp från ett 0–2-underläge och tog poängen som krävdes för att hålla MFF och Hammarby, som båda vann stort, bakom sig.

2015: IFK Norrköping 66 poäng – IFK Göteborg 63, AIK 61.

IFK Norrköping, IFK Göteborg eller AIK? Svaret blev "Peking". Med en poängs försprång inför den sista omgången pallade IFK Norrköping för pressen och slog Malmö FF – som fick Markus Rosenberg utvisad efter fem minuter – på bortaplan med 2–0 och det första SM-guldet sedan 1989 var i hamn.

2012: Elfsborg 59 poäng – Häcken 57, MFF 56.

När Elfsborg endast nådde 1–1 mot Åtvidaberg i den sista omgången hade det räckt med en MFF-seger borta mot AIK för att SM-guldet skulle hamna i Skåne. En chans Malmö aldrig tog. AIK vann med 2–0 i den sista allsvenska matchen någonsin på Råsunda – och SM-guldet hamnade i Borås.

2010: Malmö FF 67 poäng – Helsingborg 65.

Slaget om SM-guldet blev även slaget om Skåne. Ärkerivalerna Malmö FF och Helsingborg stod båda på 64 poäng inför den sista omgången, men MFF hade tio mål till sin fördel. Redan innan paus hade Malmö via en 2–0-ledning tagit knäcken på både motståndaren Mjällby och Helsingborg på Olympia. Helsingborg fick aldrig hål på Kalmar (0–0) och fick nöja sig med stora silvret.

2009: AIK 61 poäng – IFK Göteborg 57.

AIK ledde med en poäng inför säsongens sista match – och där väntade titelutmanaren IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Blåvitts Thomas Olsson gav hemmalaget ledningen med knappa kvarten kvar av första halvlek och i det läget var Blåvitt mästare. I andra akten tog AIK tillbaka SM-guldet – redan i och med Antonio Flávios kvittering var Solnaklubben mästare. Trotjänaren Daniel Tjernström skickade för säkerhets skull in 2–1 i slutskedet.

2008: Kalmar 64 poäng – Elfsborg 63.

Det var aldrig riktigt spännande inför den sista omgången. Elfsborg skulle hämta in tre poäng och nio mål på Kalmar under säsongens sista 90 minuter. Boråslaget vann med 2–1 mot Gefle, men Kalmar spelade 2–2 borta mot Halmstad och fick fira sitt första – och hittills enda – SM-guld på Örjans vall.

2007: IFK Göteborg 49 poäng – Kalmar 48, Djurgården 46.

Regnet vräkte ner och vinden var iskall över Ullevi. Det hindrade inte IFK Göteborg från att säkra sitt första SM-guld på elva år via 2–0 hemma mot Trelleborg inför 41 000 åskådare. Blåvitt och Djurgården stod båda på 46 poäng inför avgörandet, men Göteborg hade fyra plusmål till godo. Fem minuter in på slutomgången fick Djurgården reda på att Blåvitt hade tagit ledningen och det tog knäcken på Stockholmslaget, som föll med 0–1 mot jumbon Brommapojkarna. Kalmar var också med i guldstriden, men segern mot AIK räckte endast till en andraplats.

2006: Elfsborg 50 poäng – AIK 49.

En framrusande Joakim Sjöhage behövde bara trycka in guldmålet i öppen bur sedan Mathias Svensson, med en läcker sidledsnick, överlistat Pa Dembo Touray i Djurgårdsmålet. Målet blev det enda på Borås arena och Elfsborg behöll sitt enpoängsförsprång till ett jagande AIK. SM-guldet var Elfsborgs första på 45 år.

2004: Malmö FF 52 poäng – Halmstad 50.

Malmö FF var tvåa bakom Halmstad inför avgörandet. Men hemma på Örjans vall nådde HBK bara 1–1 mot IFK Göteborg, efter att Magnus "Ölme" Johansson kvitterat på straff för gästerna. När Jon Inge Høiland samtidigt gjorde MFF:s 1–0 mot Elfsborg blev det guldfirande på Malmö stadion.

Daniel Kihlström/TT

Skyttekungen Emir Kujovic, nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson, lagkaptenen Andreas Johansson och Nicklas Bärkroth firar SM-guldet för IFK Norrköping borta mot Malmö FF 2015. Arkivbild.
Skyttekungen Emir Kujovic, nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson, lagkaptenen Andreas Johansson och Nicklas Bärkroth firar SM-guldet för IFK Norrköping borta mot Malmö FF 2015. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Målvaktsveteranen Bengt Andersson fick avsluta karriären med ett SM-guld 2007. IFK Göteborg säkrade guldet inför över 41 000 på ett regnpiskat Ullevi. Arkivbild.
Målvaktsveteranen Bengt Andersson fick avsluta karriären med ett SM-guld 2007. IFK Göteborg säkrade guldet inför över 41 000 på ett regnpiskat Ullevi. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Joakim Sjöhage gjorde matchens enda mål hemma mot Djurgården och sköt SM-guldet till Elfsborg 2006. Arkivbild.
Joakim Sjöhage gjorde matchens enda mål hemma mot Djurgården och sköt SM-guldet till Elfsborg 2006. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport

Efter konflikten – Klæbo överlägsen i kvalet

Johannes Høsflot Klæbo i sprinten i Ruka för en vecka sedan.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Sport
Sport

Den norske skidstjärnan Johannes Høsflot Klæbo hade skakat av sig sponsorkontroversen när det var dags att tävla igen i världscupen. Förra veckans sprinttvåa i Ruka var allra snabbast i sprintkvalet i Lillehammer.

Klæbo var hela 1,78 sekunder före fransmannen Lucas Chanavat.

Fyra svenskar gick vidare till kvartsfinal, Marcus Grate, Gustaf Berglund, George Ersson och Johan Häggström.

Under veckan har Klæbo gått ut med att han vägrar att tävla med Viaplay-logga på tävlingsdräkten. Han anser att det inte är bra att landslaget sponsras av det sändande tv-bolaget Nent som även har i uppgift att granska åkarna. Men på torsdagen var skidbråket löst och Klæbo har gått med på att ha sponsorloggan på tävlingsdräkten.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Sport

TT-FLASH: Kindberg frias i hovrätten

Sport
Sport Hovrätten friar Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg från åtalet om ekobrott.

Sport

van der Poel: "Räkna inte med världsrekord"

Nils van der Poel är klar för OS efter vinsten på 10 000 meter i Stavanger. Nu återstår att kvalificera sig på 5 000 meter. Jakten fortsätter ikväll i Salt Lake City. Arkivbild.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Sport
Sport Nils van der Poel är OS-klar på 10 000 meter. Nu återstår det att kvalificera sig på halva distansen. Jakten fortsätter i kväll i Salt Lake City.
– Många har hoppats på ett världsrekordförsök. Och att jag kanske skulle kunna bli den den första att köra 5 000 meter under 6 minuter. Men jag tror inte jag kommer att kunna göra det, säger skridskostjärnan.

Nils van der Poel kör 5 000 meter sent i kväll svensk tid när världscupen fortsätter i Salt Lake City.

– Målsättningen är placera mig topp åtta Och att göra ett bra lopp utifrån förutsättningarna, säger Nils van der Poel till TT.

Han jagar en plats på 5 000 meter i OS i Peking. Det finns två sätt att ta sig dit.

Antingen genom att notera en av de sex snabbaste tiderna över de tre världscuploppen. Efter den första tävlingen har van der Poel den snabbaste tiden men banorna i Salt Lake City och senare i Vancouver är snabbare än den i Tomaszów Mazowiecki, Polen, där han gjorde sin tid.

Det andra sättet är att komma till OS på är att bli bland de 14 bästa på rankingen vad gäller långdistansloppen över de fyra världscuptävlingarna. van der Poel leder på maximala 120 poäng.

– Jag är helt övertygade om att de 120 poängen räcker för att kvalificera sig, säger van der Poel.

Sämre känsla

Nils van der Poel har dominerat de första två tävlingarna. Men eftersom utgångsläget är så bra har han ökat träningsdosen och räknar nu inte med att prestera på samma sätt som i tidigare lopp.

– Den träningsinriktningen som har varit sedan Stavanger har inte varit inriktad på att göra ett snabbt lopp nu. Jag har en lite sämre känsla än tidigare. Men det känns ändå som vi har tagit ett bra beslut.

Salt Lake City är en snabb bana och det fanns förhoppningar om att Nils van der Poel skulle kunna utmana världsrekordet på 5 000 m. Och kanske bli den första åkaren att köra distansen under 6 minuter. Gällande världsrekord är satt i Salt Lake City 2017 av kanadensaren Ted-Jan Bloemen och lyder på 6.01,65.

– Jag tror inte jag kommer att kunna göra det, konstaterar van der Poel.

Kvala in till allround-VM

Det är möjligt att Nils van der Poel också kör 1 500 meter i morgon. Orsaken är att han behöver en tid på distansen för att kvala in till allround-VM i Hamar i mars.

– Om jag kör beror lite på hur höften känns efter dagens lopp. Om höften känns bra kommer jag att köra 1 500 på lördag, säger van der Poel.

Den sista världscuptävlingen före OS körs i Vancouver den 10–12 december.

Jonas Dagson/TT

FAKTA

Fakta: Vägen till OS

På 5 000 meter i OS får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvalperioden avslutas den 19 december. Fyra världscuptävlingar utgör kvalet.

De två första tävlingarna, Tomaszów Mazowiecki, Polen, och Stavanger, Norge, kördes i november. Återstår:

3–5 december: Salt Lake City, USA. 5 000 meter körs på fredag kväll (svensk tid)

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängrankning: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter. Nils van der Poel. vann 5 000 meter första tävlingshelgen och 10 000 meter den andra. Han leder rankingen på maximala 120 poäng.

2) Tidsrankning: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter.

Nils van der Poel vann loppet på 10 000 meter i Stavanger och säkrade därmed en kvotplats för Sverige. SOK har meddelat att Nils van der Poel därmed är klar för OS på distansen.

Återstår 5 000 m. Just nu har Nils van der Poel den bästa tiden på 5 000 meter med 6.15,562, över fem sekunder snabbare än närmaste åkare. Men banorna i Salt Lake City och Vancouver bedöms som snabbare än de i Polen och Norge.

3) Därtill kommer ingen nation att få ha fler än två åkare på 10 000 meter och tre åkare på 5 000 meter.

4) Sedan upprättas en reservlista. Senast den 22 januari nästa år ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Spelen i Peking invigs den 4 februari nästa år. Enligt det preliminära programmet avgörs 5 000 meter den 6 februari och 10 000 meter den 11 februari.

Källa: IOK/SOK

FAKTA

Fakta: Poängrankingen i Världscupen efter två tävlingar

1. Nils van der Poel, Sverige, (60+60) 120 poäng

2. Ted-Jan Bloemen, Kanada, (54+48) 102 poäng

3. Jorrit Bergsma, Nederländerna, (43+54) 97 poäng

4. Patrick Roest, Nederländerna, (48+32) 80 poäng

5. Alexander Rumyantsev, Ryssland, (38+40) 78 poäng

6. Davide Ghiotto, Italien, (36+38) 74 poäng

7. Graeme Fish, Kanada, (29+43) 72 poäng

8. Bart Swings, Belgien, (40+30) 70 poäng

Sport

Omikron oroar klubbar inför storturnering

Liverpoolanfallaren Mohamed Salah är Egyptens stora landslagsstjärna. Arkivbild.
Foto: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport De europeiska klubbarnas intresseorganisation (ECA) är orolig för smittspridningen av coronavarianten omikron.
Nu vill de diskutera frågan med Internationella fotbollsförbundet (Fifa) – en månad före Afrikanska mästerskapen.

"Styrelsen har beslutat att prata med Fifa omgående för att säkerställa att alla åtgärder är på plats för att skydda spelarna, när hälsosituationen fortsätter att försämras på ett oroväckande sätt", skriver ECA i ett uttalande.

Afrikanska mästerskapen spelas i Kamerun mellan 9 januari och 6 februari med 24 deltagande lag. Flera stjärnor är tänkta att delta, bland annat Liverpooltrion Mohamed Salah, Sadio Mané och Naby Keïta, Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang och Chelseas Édouard Mendy.

Tidigare i år har Premier League-klubbar vägrat att släppa iväg spelare till länder som rödlistats av den brittiska regeringen. I oktober nåddes en överenskommelse som innebar att fullvaccinerade spelare får åka på landslagsuppdrag till rödlistade länder om de sitter i karantän i tio dagar efter återkomsten.

Flera nationer i södra Afrika, där omikron först upptäcktes, har nyligen lagts till på landets röda lista. Men västafrikanska Kamerun är inte rödlistat.

ECA representerar över 240 europeiska klubbar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL